Проф. Анна Чолева-Димитрова от БАН: Гришо стана Дриймитров

Фенове лепнаха на Чилич прякор Бай Марин дърводелеца

Проф. д-р Анна Чолева-Димитрова е ръководител на секция „Ономастика” в Института по български език към БАН. Преподава в Югозападния университет. Занимава се с изследване на антропоними, топоними и модата на имената.

- Проф. Чолева, участвате на кръгла маса по ономастика на Паисиевите четения в Пловдивския университет с изследване „Прякорите в онлайн пространството”. Какво показа то?

- Наблюдавам в три спортни сайта на фенове на Григор Димитров какви прякори те дават на своя идол и на неговите съперници в периода 2015-2017 г. Интересът ми е провокиран от това, че обичам този спорт и съм бивша волейболистка. За нашия спортист - всичко най-хубаво. Ние сме склонни да разглеждаме другите или като ангели, или като чудовища. В случая феновете виждат Гришо като ангел, а другите - като чудовища.

Тази година той не игра успешно със Стан Вавринка. Заради външния вид на съперника му са образувани фамилии като Прасинка, Вафлинка, Трътленка. След загуба на българина от Нишикори победителят в мача бе обявен за Коварното тамагочи. Миналата година игра с Андрей Рубльов, който бе наречен Копейкин, Стотинкин, Психото - понеже си чупи ракетите. Чилич също има доста прякори - Гаргамел и Бай Марин дърводелеца, защото не играе атрактивно.

В същото време за феновете Григор е Дриймитров - игра на думите с "дрийм", което на английски значи "мечта" и "сън". Определян е и като Драматаров, защото са му много драматични мачовете и държи под напрежение всички. Дори след негов мач феновете му употребяват възгласа: „Има ли живи?”. И се шегуват, че феновете на Григор Димитров са с по 9 живота.

Най-известният прякор на Григор е Наш’то. От другата страна са всички, които му пречат. Оприличен е като най-атрактивния и най-добрия, а на останалите са дадени прякори, някои от които дори не ми е удобно да произнеса - особено на неговите опоненти от първата тройка Джокович, Надал и Федерер. За Джокович няма толкова прякори. За Федерер се твърди, че е Крал на тениса, но само в официални статии. За феновете на Григор той е Дъртьо, Дъртерер, Тутанкамон - задето не престава и на тия години да играе. За Надал също са измислени много прозвища. Матадора рядко се споменава в официални статии. За феновете на Григор той е Звяра от Манакор (това е родното му място), Вожда, Винету - заради майка му, която е от Южна Америка.

- Себе си как наричат феновете?

- Използват никнейми, които нямат нищо общо с техните имена, но това не е било обект на наблюдението ми.

- До какви изводи стигнахте?

-Именуването е показателно за културата на водене на разговор, но в този случай най-вече за съпреживяването и идентифицирането с обекта на нашето одобрение. Затова Григор Димитров е Наш’то, а след мач се пита: „Има ли останали живи фенове?”.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Защо се провали първият мандат за съставяне на правителство?