Следвайте ни

Присъдата за шпионаж е по-строга от тази за убийство

Адвокат Михаил Екимджиев е председател на „Асоциация за европейска интеграция и права на човека“. През 1989 година завършва специалност „Право” в Софийския университет. Бил е прокурор в Районна прокуратура - Пловдив. Има десетки спечелени дела срещу България в съда по правата на човека в Страсбург.

Преди седмица избухна т. нар. „шпионски скандал” с председателя на движение „Русофили” Николай Малинов. Той бе обвинен за връзки с ген. Леонид Решетников и милиардера Константин Малофеев. Бе публикувана негова докладна за това как трябва да се създадат русофилски телевизии, с тяхна помощ да се променят нагласите на българите, а оттам и геополитическата посока на страната. Как може да се докаже, че група лица работят в полза на друга държава и извършват държавна измяна? По този повод разговаряме с адв. Екимджиев.

 

- Може ли да се регламентира законово любовта към чуждата държава?

- Начинът е: допускат ги, ако искат да регистрират партия, разрешават им да си имат телевизии, но следят под лупа всяко тяхно действие и финансиране.

- Адв. Екимджиев, в Щатите за един предполагаем разговор с руски представители преди изборите Тръмп почти стигна до обвинение в държавна измяна. Има ли това сходство с нашия шпионски скандал с движение "Русофили"?

- Във всеки конкретен случай се преценява от кого са водени тези разговори, защото ние с вас можем да си говорим с руснаци и американци колкото искаме.

Ако са водени разговори с представители на държава, която по новия израз „не е партньорска”, и съдържанието им включва класифицирана информация и би могла да застраши политически и икономически интереси, се преценява конкретната заплаха за България.

Така се решава дали това са шпионски и вредителски действия, които са включени в член 105 от НК. В изказването на прокурорите се разказваше напоително, че тези хора е трябвало да изградят медии, да агитират в подкрепа на проруските сили у нас и така да придобият електорална сила, която да повлияе на външнополитическата ориентация на България.

Всички това са целесъобразни и легитимни цели според конституцията, защото се преследват с демократични средства. Ако тези хора успеят да убедят нас, че техните идеи са правилни, и че нашият избор е Русия, и те дойдат на власт, в това няма нищо нередно.

Апропо, геополитическата ориентация не е записана в конституцията.

Престъпни могат да бъдат средствата. Ако те включват насилие, фалшиви новини и заплахи, е нещо друго. Влезте в страницата на Министерството на правосъдието и вижте множеството дела, спечелени от ОМО „Илинден” през 90-те години. Те обсъждат точно това - могат ли идеите да бъдат противоконституционни.

Те казват: На тези хора не може да се забрани създаването на партия само защото в устава им имало цели, противоречащи на съвременната конституция. Там ОМО „Илинден” си поставя за цел присъединяване на Югозападна България към Република Македония. Ако преследват тази цел с насилия и заплахи - тогава - да.

 

- Да, но прозира двоен стандарт. Баските в Испания ще бъдат ли допуснати да гласуват за отделяне от кралството? Видяхме и какво стана с Каталуния.

- При ОМО „Илинден” е друга работа - тук забраняват тя да се регистрира и да я допуснат до политическия процес. В Испания има много партии - ЕТА също влезе в политиката.

В Корсика има националистично движение, в Белгия във Валония го има. Европейският стандарт е да не се забраняват идеи, които да се вписват в програмите на партии и движения с малки изключения - фашизъм, отричане на холокоста - неща, които са отречени от демократичната общност.

Но такива като геополитическа ориентация, търсене на автономия, териториално устройство се приемат за съвсем легитимни цели.

 

- А ако се докаже, че ОМО „Илинден” се финансира от Македония?

- Има закон за финансиране на политическите партии. Ако се докаже, че това става от чужбина, и това противоречи на нашия закон и конституция, тази партия може да бъде заличена.

На практика това се прави чрез фондации и фирми - така се заобикаля законът. Тук говорим за забраната на регистрация. Спъват я на входа, защото виждат в устава й идеи, които са противоконституционни. Конституцията не е свещена крава, която не може да се променя.

Макар да е най-стабилният ни документ, тя също подлежи на промени по демократичен път. Ако тези хора успеят да постигнат мнозинство така, че да променят конституцията - да, ние можем да вземем такова решение за Пиринска Македония.

 

- Може ли да се регламентира законово любовта към чуждата държава?

- Законовият начин е - допускат ги, ако искат да регистрират партия, разрешават им да си имат телевизии, но следят под лупа всяко тяхно действие и финансиране.

И при най-малката грешна стъпка - строги санкции и зануляване. В идеите за смяна на геополитическата ориентация няма нищо противоконституционно. Знаем, че поне 30% от публиката ги споделя.

 

- Къде е разликата между това да харесваш една чужда държава и това да минеш невидимата линия и да си предател?

- Всичко зависи политическия контекст и от волята и морала на този, които прилага закона. 50-те години на миналия век за държавна измяна са съдили хора за вицове, сатира и песни. Тогава понятието държавна измяна е било третирано така.

То е бланкетна формулировка и зависи от политическия контекст. Очевидно в ситуации на кризи се действа така.

В ерата на макартизма в Съединените щати правеха същото. Тогава навсякъде се провиждаха врагове и комунисти. Неща, които в друг социален контекст са съвсем невинни, тук се виждат като държавна измяна. Трябва да има ясно съзнание, че ти вредиш на България.

Примерно, има кодове, с които може да се блокира действието на АЕЦ „Козлодуй”. Ти ги даваш на чужда държава, която ни поставя в зависимост. Такова действие е хакерска атака, когато данни на наши официални институции се предоставят на чужди разузнавания, от които може да последва нещо.

Въпреки че Джулиан Асандж извади кирливите ризи на политиците, факт е, че постави под заплаха и агентите, и службите. Трябва да бъдат атакувани от нашата правоохранителна система средствата, чрез които се реализира тази шпионска заплаха и афера.

А не някакви тезиси и докладна записка без дата и подпис! Няма престъпни намерения - има престъпни действия. Свободата на мисълта е неограничена - можеш да си мислиш каквото искаш, но когато започнеш да реализираш тези намерения, вече има престъпление.

 

- Има ли друг народ, който така да се прекланя пред чужда държава?

- Трябва да сме антрополози, за да изследваме дълбоко подобни чувства. В Сърбия, в момента поне, има също дълбоки русофилски чувства.

 

- Това, което стана, не показва ли, че не сме подготвени за подобни антишпионски действия?

- Не сме подготвени и слава Богу! Имаме глава от НК, която дефинира „Шпионски действия, предателство, диверсия…”, която влиза в действие в кризисни ситуации -когато държава е пред война, пред някакъв катаклизъм.

В закона се предвиждат най-тежките наказания. Когато навремето имаше смъртно наказание, държавната измяна и шпионажът се наказваха категорично със смърт, докато за убийство имаше и по-леки форми.

Сега не можем да кажем дали ще се даде максимално наказание просто защото няма дела за държавна измяна. Всичко зависи от контекста на момента, затова не може да се въведе едно универсално правило.
 

Росен Саръмов

Репортер - екип "общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?