Следвайте ни

Принцеса Теофана Фон Саксен: Да дариш пари е лесно, ценното е да дариш труд

viber icon

Аз съм доктор по хамалогия, както казвам винаги. Какво значи лесно? Трябва да се свърши една работа. 

Хората, които ръководят тези болници, знаят, че отчитам много точно това, което получавам като дарение. 

 

- Госпожо Фон Саксен, получихте наградата „Братя Евлоги и Христо Георгиеви“. Какво е тя за вас?

- Много благодаря за поканата да присъствам на церемонията в Карлово и да получа тази награда. Тя беше изненада за мен. Тази награда ме връща към влож​ения много труд, който е необходим, за да се направи едно дарение. За да осигуря едно дарение, аз ходя по прашните и студени мазета на различни германски болници, уговарям персонала на тези болници да ми позволят да взема и да транспортирам оттам част от това, което е отделено от употреба при тях. Аз доставям тук хидравлични болнични легла, те имат четири функции и са особено полезни за болни хора. Даренията на медицинско оборудване, които правя, не стават с пари, а преди всичко с труд.

Ако един богат човек извади от дебелата си кесия пари и ги даде за дарение, не мисля, че това е едно голямо постижение и голям комплимент за неговата инициативност и интелект.

Това може един глупав богат човек да го направи. Аз мисля, че е много по-ценно да запретнеш ръкави, да вложиш труд, да организираш нещо. За мен тази награда е ценна, защото тя възвръща малко от многото труд, който е нужен за едно дарение. Много благодаря. 

- Как се организира едно такова дарение?

- За да направя тези дарения, поддържам връзки с много германски болници. Хората, които ръководят тези болници, познават мен и моята дейност. Те знаят, че отчитам много точно това, което получавам като дарение. Аз го товаря лично. Правя списък, камионът тръгва, а аз веднага вз​имам самолета и летя за България. Винаги летя с „България еър“, а не с частен самолет. Пристигам преди камиона в България. И тогава го разтоварвам също лично -присъствам и проследявам всеки товар по списък. Така всичко, което е товарено и което се разтоварва, познавам отлично. Имам много добър партньор за транспорт в България от Шумен. И като се върна в Германия, се отчитам на болницата, която е дарила тези предмети. Така в Германия знаят точно къде е отишло това оборудване, каква работа е свършило. Това дава и смисъл на цялата акция за дарителство.

- Разпространено ли е дарителството в Германия?

- Да, навсякъде в Европа дарителството е много разпространено, особено доброволният труд. Пенсионерски клубове например даряват непрекъснато труд, в болниците пенсионери помагат безвъзмездно на медицински сестри.

- Лесно ли е за една принцеса да прави всичко това?

- Е, аз съм доктор по хамалогия, както казвам винаги. Какво значи лесно? Трябва да се свърши една работа. Колкото е лесно или мъчно за принцеса, толкова и за всеки човек. Няма разлика кой върши хамалогията.

- Има две версии за вашето име. Едната е, че е от гръцки произход, другата - от руски. Каква е истината?

- Моят прадядо е руски офицер от благороднически род от Кострома, Русия. Казва се Петър Иванович Мичурин и е братовчед на биолога Мичурин. Той дошъл в България по време на Освободителната война. Жена му е от гръцки произход и аз мислех, че името ми е по нейна линия, защото първата им дъщеря, родена във Велико Търново, той назовал Теофана. Оказа се обаче, че този прадядо е кръстен в катедралата „Света Теофана“ и е дал името на своята светица на дъщеря си. Тази Теофана е моята баба. И аз, разбира се, нося нейното име.

- Били ли сте друг път в Карлово?

- Идвала съм, да. Има неща, които ме свързват с Карлово. Но преди всичко искам да кажа, че аз харесвам Карлово, особено като го намирам много променен в положителна посока. А сега аз се срещнах и запознах с прекрасни хора, които ми допаднаха много. Понеже ме питате, ще издам, че подготвям дарение за Карлово.

- Какво друго преди тази вечер ви свързва с Карлово?

- Още преди 15 години за първи път бях в Карлово. Моите приятели - Соня Гарабитова и съпругът й, които са от Пловдив, произвеждат тук розово масло. Снощи даже се видяхме с тях. Соня ми осигурява розово масло оттук, от Карлово. Преди 15 години за първи път посетих розоварната, защото ме интересуваше как се добива розово масло. Купувам българско розово масло от Карловската долина и го влагам в парфюм, който правя. Продавам този парфюм с благотворителни цели. Парфюмът се казва „Princess of Sаxony“. Със средствата от тази благотворителност поддържам реставрацията на старинни предмети в музея в Дрезден.

- Вашият баща е дарил печатите на Васил Левски на музея във Велико Търново. Като карловка няма как да не ви попитам за тази история. Как са попаднали у него?

- Баща ми е бил член на правителството на България от края на 30-те години до края на 40-те години на миналия век. През това време тези печати са попаднали у него, не зная как точно. И дойде време, когато той ги дари на музея във Велико Търново.

- Поддържате ли връзка с българите в Германия?

- Да, чрез църквата. Ако си спомняте, аз основах първата българската църква в Германия. Това е малък храм. Беше преди няколко десетилетия. Тогава Людмила Живкова помогна много. Този малък храм се казва "Св. Цар Борис Покръстител“. 

 

Д-р Tеофана Аладжова фон Саксен e саксонска принцеса от български произход. С брака си с принц Херман фон Саксен, член на фамилията на последния саксонски владетел Фридрих Август III (Саксония) - рода Ветини, тя придобива титлата Принцеса на Саксония, Херцогиня в Саксония. Баща й Петър Аладжов е директор на Българска търговска банка и Върховен комисар на стопанството по време на Втората световна война. В началото на 50-те години семейството се установява в Германия. Двамата с баща й развиват успешен биз​нес. Тя завършва  право и икономика в университета „Лудвиг Максимилиан“. На една вечеря се запознава с принца на Саксония Херман фон Саксен. Само след час той й предлага да се омъжи за него и тя приема.

Принцесата дарява средства за изграждането на паметник на Стефан Стамболов във Велико Търново. Патрон е на организацията Freunde des deutschen Herzzentrums. В продължение на 30 години до началото на 2019 г. принцесата е осигурила 76 камиона с общо 3300 болнични легла и многобройни други медицински оборудвания на български болници. Носител на Почетен плакет от Министерство на здравеопазването на България като признание за дългогодишната й дарителска дейност. Именно заради нея и по случай 200 години от рождението на Евлоги Георгиев и 195 години от рождението на Христо Георгиев на официална церемония в Карлово принцеса Теофана фон Саксен  бе удостоена с наградата „Братя Евлоги и Христо Георгиеви“.

Цветана Георгиева

Цветана Георгиева

Репортер-редактор - екип "Регион" Карлово

Цветана Георгиева е кореспондент на в. "Марица" от Карлово. Завършила българска филология в ПУ "Паисий Хилендарски". Работила е като главен редактор на в. "Карловска трибуна“.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?