Следвайте ни

Президентската република е популистка идея

Не може да срутим демокрацията, защото на някой професор така му е хрумнало

Димитър Димитров е социолог и  политолог, преподава избори и избирателни системи и електорална социология в Софийския университет. Специализирал политическа система на САЩ в Американския университет във Вашингтон. Член е и на Българската политологическа асоциация. 

- На 4 февруари проф. Божидар Димитров ще учреди ново движение „Кубрат”. То ще е надпартийно и ще работи за възход и величие на България, ще се бори за президентска република. Има ли ниша в политическото пространство  за подобни проекти у нас?  

- В демокрацията има място за всякакви проекти. Въпросът е какъв е техният времеви хоризонт и цели и доколко те са устойчиви. Проектът, който  Божидар Димитров промотира, бих причислил към онези, които трябва да се пришият към сега съществуващата партийна структура, т.е. действителният въпрос е дали ще бъдат против ГЕРБ, или за ГЕРБ, против БСП, или за БСП. Самостоятелно значение такъв проект няма и не може да има. 

- Проф. Димитров заяви, че парламентарната република е атрофирала и е ред на президентска. Възможно ли е да се случи това в България? 

- В теорията на съвременната демокрация основната идея е, че отношенията между групите граждани са договорени, след като те бъдат представени в парламента. Това е основата на парламентарните режими. Тъй като функционирането на едно устойчиво мнозинство в парламента зависи от много фактори, лансирането на нови проекти означава да се усложнят мнозинствата в парламента. Има страни, като Чехия, Скандинавските  страни, Холандия, Белгия, където има представени по 10 парламентарни групи. Този тренд към фрагментиране на представителство е характерен в последното десетилетие. Това, че към сегашните пет партии се добавят две или три, ще се върнем към 43-тия парламент, когато имахме 8. Проектът на Божидар Димитров е насочен към превръщането на парламентарната република в президентска. Това може да се случи само ако се свика Велико народно събрание в рамките на тази конституция. Промяна на институционалната архитектура на демокрацията е невъзможна. Отново се връщаме към това, че проектът би трябвало да окаже публичен натиск върху сегашните партии, парламентаристите да прекратят своя мандат да вземат решение за свикване на ВНС. Оттук идват подозренията, че подобен проект е намигване към Бойко Борисов с евентуалния проект да заеме президентския пост в президентска република. Тъй като в сегашното устройство президентът има церемониални функции без реална власт. Ясно е, че в момента в България има проблем с партийните системи, но това не означава, че трябва да се откажем от парламентарния режим, а да го усъвършенстваме. Не може да срутим демокрацията, защото на някои професори много им се иска. Явно целта е да направят Борисов президент, за да не си изгуби контрола върху политиката. Но само парламентарните групи в сегашния парламент могат да вземат  решение за ВНС. Това не може да се случи с референдум. Не виждам кои две големи партии ще прекратят мандата на този парламент. След това трябва да се свика ВНС и да се пише нова конституция. В сегашната конституция всичко, отнасящо се до устройството в държавата, може да се реши само от ВНС. Разговорът е много сложен, не става така както някои си мислят, трябва да се изясни какъв ще е президентският режим и как  ще се съвместява с парламента. Като е полупрезидентски режимът в Румъния, та нямат ли три правителства с трима министър-председатели за малко повече от година? А там президентът е много по-силен от българския. Но каква е стабилността в Румъния?  Цялата глава за правата и тази, която урежда разделението на властите и държавното устройство, могат да бъдат променени само с ВНС и това всички го знаят, включително и професорите. Това за мен е популистка идея. 

Кои страни в Европа са президентски републики, какви са предимствата и недостатъците на тази форма на управление и още интересни подробности вижте тук.

Дора Цветкова

Редактор

Дора Цветкова е завършила Българска филология в ПУ "П. Хилендарски" през 2000 г. Междувременно работи като учител в различни учебни заведения и специализира "Управление на малка фирма" към Центъра за пазарна икономика в Пловдив. През 2000 г. започва работа в медийния сектор – в. "Новини в цени" и "Знаме". От 2011 г. е в екипа на "Пазарджишка Марица".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари

Публикувай

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?