Следвайте ни

Преподавателят Теодосий Теодосиев: Онлайн уроците са катастрофа, вузовете ни бълват специалисти менте

viber icon

- Как е възможно да се вдигне нивото на образованието у нас?

- Като погледнем най-силните икономики. Но не САЩ, където печатат пари и си купуват наготово най-добрите специалисти. Давам пример с Япония и Германия, победени през Втората световна война. С Китай, тръгнал от нулата. И най-вече с Южна Корея, която е била по-разрушена от бомбардирана Япония. Половината хора не са имали покрив. През 1957 година сме били еднакви по всички показатели с корейците. Къде сега са Южна Корея, къде ние! Трябва да се учим от корейската образователна система.  Там 80 процента от гимназистите завършват университет. А у нас в Студентски град в София кръчмите са повече от блоковете. Наш възпитаник, Свилен Искров от Бургас, завърши най-елитното френско учебно заведение, откъдето са излезли техните президенти.  Каза - в общежитието му  изключили студент, задето са намерили капачка от бира в стаята.  При нас сутрин на лекция при колеги професори отиват по двама студенти. Останалите пили цяла нощ.  Физици менте,  военни менте,  медици менте - да не попадаш на последните. Менте е ключовата дума.

- Мит е, че българите са гении на точните науки, азиатците нямат стигане

- На Запад в елитен университет изключват за бира в общежитието, у нас пият цяла нощ и не стъпват на лекции

- Разчитам на живачна лампа срещу коронавируса, а не на ваксината

----------------

- Здравейте, г-н Теодосиев, посрещаме втори необичаен 15 септември в условия на пандемия от COVID-19, какво очаквате?

- Да надделее здравият разум и годината да премине само в присъствени занятия. Останалото е мъка. Мъка за децата, за тези, които искат да научат нещо. Колегата Христо Лесов казва, че има ученици, които са толкова добри, че дори и учител не може да спъне развитието. Тях въобще не ги бърка. Те могат и без учител да се трудят по 15 часа на ден. Но те са 1 на 1000. Но останалите, оставени без учителски контрол, с родители на работа, не знаеш какво имат пъхнато в ухото. Какво слушат и какво гледат. За нещастие, повечето отбиват номера.

- Аз имам двама ученици вкъщи, гарантирам ви, че по-малкият иска да учи, но нещо не се оправя онлайн. 

- Не само ученици. Дори има студенти, които се отказват, защото не могат онлайн. Не става дистанционно. Един преподавател не може да отговори на 1000 въпроса едновременно. За някои учители е лесно. Вместо да влиза в 10 групи с по 10 хулигани, които не искат да учат, подготвя един урок. И може да го пусне 10 пъти. Смисъл обаче няма!

- Трябва ли да се ваксинират задължително учители и помощен персонал?

- Категорично не! Има хора със здрав природен имунитет. Тези дни се прибирах от София и се засякох с мой ученик, който живее в Швеция. Разказа, че там няма никакви маски, затворени училища и фирми. И пак имат по-малко болни от съседните страни.

- Явно не вярвате в коронавируса?

- Вижте, има такъв вирус. Но има и природен имунитет. Аз не съм боледувал от грип от доста години. А бях в Тайван на олимпиада точно при птичия грип. Колегата се скри в хотела, да не го припознае някоя батерия. Китайците бяха с маски. Аз не спрях да обикалям по пазари, базари, будистки и уиски храмове. Нищо не ме хвана. Става въпрос за имунитет. В 90 процента от случаите организмът  може и без лекарства.

- Когато те удари ковидът в белия дроб, няма как без антибиотици.

Може. Имам ученик, професор е в Бостън, Шанхай и Санкт Петербург. Използва народно лекарство - масло от бял риган. Негов приятел в Гърция произвежда повече от 10 тона на година и изнася в САЩ, защото там лекуват с него кравите. Понеже ги тъпчат с антибиотици и животните развиват много гъбички. И това масло ги изчиства. Същият е ефектът при коронавируса.  Гъркът го прави от върха на ригана, там е най-хубаво. И професор Иван Бъчваров го разбива на дози по 2 мл и раздава на приятели. Всеки се вдига за три дни, в каквато и форма да е коронавирусът. В Гърция се лекуват така от векове. Не е приятно на вкус и на децата го слагат в бучка захар, възрастните - в ракията.

- Все пак българските учители са застаряващи, с куп болести, не е ли все пак удачно да се ваксинират?

- Аз лично няма да се ваксинирам. Взел съм мерки. Има едни живачни лампи, които дезинфектират въздуха. По 20-30 вата са. Като физик имам такава от 400 вата. Пускам я преди и след занятието, замирисва на озон. Нямам болен ученик в моята школа по физика. Не нося маска на занятията, зараза не съм хванал. Всичко е въпрос на настройка. Искате ли да знаете защо!

- Кажете.

- Моята майка работеше в моргите. Казанлък, Габрово, оттам „Пирогов“, Медицинска академия, Правителствена болница. Беше видяла ужасни болести. Просто хората не са имали информации от какво умират. Сега повечето не са починали от ковид, но ги пишат, защото здравните работници са заинтересовани. Получават повече пари.  Моята майка ми казваше, че редовно <210> носят някой починал с по пет диагнози, а аутопсията показва шесто.  Баща ми пък имаше друга приказка, че един лекар се изучва, когато направи два декара гробища. Черен хумор, но е истина. 

- Да се върнем на образованието, има ли нанесени щети от тази пандемия?

- Не щети, а катастрофа. И преди пандемията образованието беше катастрофа. Сега обаче сме „отличниците“ на света. България беше сред добрите примери като средно ниво на образование. Сега сме последни в ЕС. Моите шампиони са номер 1 в Европа и в света, но колкото те са напреднали, толкова изостаналите са безпределно изостанали. 

 В момента най-напред в точните науки са китайците от Хонконг, защото много се трудят и има железен ред в училище. На последната присъствена олимпиада по физика домакин беше Израел, те даваха задачите. И понеже се говори, че ние сме най-умните след тях, знаете ли какво се оказа...

- Имаше изненада ли?

- Китайците първи с пет златни медала, втори Южна Корея също с пет. САЩ бяха точно след Виетнам на около десето място. Но всичките ученици от азиатски произход. Същото горе-долу е и при математическите дисциплини. На въпросната олимпиада сред първите изцяло бял беше само руският отбор. Там още има образование. В Русия например пазят с генератор преписване по изпити чрез интернет. Както е и в Германия. Тук обаче е криминално деяние. Аз имам необходимия генератор, но ще съм подсъдим, тъй като спирам работата на мобилните оператори. И си преписваме колкото искаме.

- Е, ако има квестор, ще те хване.

​- Той не иска квесторът. Нали трябват бройки за попълване. Мен ми разказват, че ходят в "Столипиново" и набират бройки дори без средно образование. Знам и за моя ученичка, която влезе по същия начин престижна специалност в София. Защото в България броят на местата в университетите е по-голям от този не желаещите. За сравнение, в Китай има по 10 000 кандидати за 1 място. Там повече от 4 милиона студенти на година завършват физика и математика. И при тях няма  дипломи менте. Затова поддържат това техническо ниво. 

- Добре, къде тогава българският абитуриент да ходи студент, при условие че няма родители милионери?

- Зависи от интересите. У нас ниво държи още Софийският университет. Иначе в Германия, където образованието е на изключително ниво и на практика безплатно. Социална политика имат страхотна. Нидерландия също. Доста напред са. 

- Последно, къде ще бъдете на 15 септември?

- В Стара Загора откриват ново IT училище. Ще бъде френският посланик и други официални лица. Трябва да украсим тържеството. Ето, има и хубави неща.

Това лято нашата община в Казанлък ми забрани да отворим школата в Балкана, да не дойдат деца от цял свят и да ни заразят.  Най-смелият кмет се оказа този на Бургас. Даде ни сграда. Дойдоха ученици от цял свят. И един не се зарази. Благодарен съм му.

ВИЗИТКА

Теодосий Теодосиев е дългогодишен преподавател по физика в ПМГ „Никола Обрешков“ в Казанлък. Ръководи и специализирана школа по приложна математика и физика. Той е действащ учител и ежегодно негови възпитаници участват в националните отбори за международни състезания и олимпиади по физика. От общо 11 златни медала, печелени от български участници на международни олимпиади по физика, 7 са на възпитаници от неговата школа, включително най-високите индивидуални резултати и отборни постижения.  Има 13 индивидуални първенци на националните олимпиади по физика и повече от 50 участници на МОФ.  

Ивайло Йолчев

Ивайло Йолчев

Редактор

Ивайло Йолчев е работил във вестниците "7 дни спорт", "Планета спорт" и "Стандарт", агенциите Standartnews и OFFnews, както и в PR сферата. Носител на журналистическата награда "Черноризец Храбър" за 2011 г.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (8)

несъгласен

несъгласен

15.09.2021 | 15:43

А преди пандемията как беше? Защо всички бивши политици станаха доценти и професори? Даже Лъчо Мозъка. Защо всички фолк певици станаха вишистки, а някои даже с по две? Он лайн обучението ли е виновно? Кой ще отговаря за заразените в училищата учители? А за починалите? Защо не им се осигуряват дори най-обикновени маски от работодателите?

Отговори
3 2
Тайландски меринджей

Тайландски меринджей

15.09.2021 | 13:46

Много го харесвам и уважавам този човек и колега но с последното си изказване променя нещата

Отговори
3 5
1234

1234

15.09.2021 | 10:36

Страхотен!!! Поклон!

Отговори
10 3
Тиква

Тиква

15.09.2021 | 10:22

Този може да е добър учител, но когато има нужда от лечение при учител ли отива или при лекар ? Демек когато има пандемия какво мисли един даскал няма никакво значение за овладяването и.

Отговори
8 11
намръщенЪ

намръщенЪ

15.09.2021 | 10:44

Типичен пример е как един среден български учител играе ролята на Всезнайко. да си гледа математиката и физиката и да не се прави на експерт по медицина.

Отговори
6 13
Нация от идиоти

Нация от идиоти

15.09.2021 | 10:15

Вузовете ни от край време бълват специалисти менте

Отговори
18 0
Евала!

Евала!

15.09.2021 | 09:56

Достоен човек и невероятен Учител!

Отговори
17 1
159753

159753

15.09.2021 | 18:12

Абсолютно съм убеден, че е такъв, но може ли да с заптиса малко, щото това, че е брилянтен в едно нещо, не означава, че е специалист по всичко. И напоследък звучи като недоволен пенсионер.

Отговори
1 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кой е най-сериозният замърсител на въздуха в Пловдив?