Следвайте ни

Посланик Елеонора Митрофанова: Шпионските скандали не са в интерес на България

viber icon

- Кога ще се върнат руските туристи в България?

- Ще се върнат през юли. Редовните самолетни полети ще бъдат подновени на 28 юни. Засега няма проблеми руските туристи да се върнат. Могат да възникнат спънки единствено заради несигурната обстановка с  ковид пандемията, която бележи спадове и пикове. Този въпрос остава, но вече има механизми на проверка и съответни  превантивни мерки, които позволяват да се преодолеят неудобствата на ситуацията.

 

Русия не се натрапва на никого за атомната енергетика, изборът е ваш

Чакаме съставянето на редовно българско правителство и гледаме оптимистично

Пловдив е специален град, в който винаги може да се види нещо ново и интересно

 

-  Ваше Превъзходителство, как оценявате двустранните ни отношения в момента?

- В исторически план винаги сме имали доста противоречиви отношения. Но отношенията ни са противоречиви само на ниво политици. Съвсем различни са отношенията между гражданите на двете ни страни, които традиционно се обичат.  И това е обяснимо - имаме една религия, езиците ни си приличат много, имаме общи възприятия за основни ценности. Затова смятам, че отношенията между нашите два народа са много добри.

- В какви сфери виждате възможности за подобряване и активизиране на двустранните ни отношения?

- Обезателно туризъм, култура, наука и образование. Сега много повече българи искат да учат в Руската федерация и бюджетът ни за образователен обмен е много по-голям, отколкото беше преди няколко години.

Широко поле за сътрудничество има и в сферата на здравеопазването и науката. Между нашите две академии на науките има добро сътрудничество, то не е прекъсвало.

Разбира се, много важна сфера за двустранно сътрудничество е  енергетиката във всичките й сектори. Сега целият свят говори за зелена енергетика, за намаляване на вредните емисии, използване на водородни технологии. Тук има широко поле за обща работа на специалистите, за постигане на консенсус в осъществяването на важни проекти. Засега няма  консенсус по отношение на бъдещето на енергетиката.

- Готова ли е Русия да участва при осъществяване на проект с нов реактор в АЕЦ Козлодуй?

- Разбира се, готови сме да участваме в конкурс при осъществяването на такъв проект. Въпросът е, че АЕЦ Белене би могла да бъде изградена сравнително бързо - до 2025-2026 г., и това би осигурило 30 процента от електроенергията на България. Но и тук, разбира се, изборът е на българското правителство. Русия не се натрапва на никого - нито с енергетика, нито с  възможностите си в атомната енергетика - изборът  е ваш.

- Какви са впечатленията Ви от служебния кабинет? Осъществихте ли добри контакти?

- Не бих могла да дам становище, тъй като това е временен кабинет. Не съм се срещала с министрите. Очаквам съставянето на постоянен кабинет. Опитвам се да гледам оптимистично в бъдещето. Надявам се отношенията ни да бъдат по-прагматични, да имаме нормално сътрудничество, което би било ползотворно и за България на първо място.

- Твърде много шпионски скандали помрачават двустранните ни отношения. Какъв е Вашият коментар?

- Изнесеното твърде бързо от прокуратурата някак не изглежда  като убедителни  доказателства. Някой говорил с някого, казал нещо. Нека изчакаме какво ще установи разследването, да видим какво ще реши съдът.  Не са ни търсили във връзка със случая. Нямаме информация за развитието на разследването около задържаната група. Ако процесът е открит, естествено, ще следим развитието на нещата. Смятаме обаче, че всички тези шпионски скандали са твърде политизирани и за съжаление подкрепят линията на ЕС за откъсване от Русия, на конфронтация с Русия. А това не от полза за България.

Да се надяваме, че няма да има повече случаи с обявяване на руски дипломати за персона нонграта.  

- Каква е истината за случая с британския ескадрен миноносец „Defender”, който се озова твърде близо до полуостров Крим и предизвика напрежение и действия от страна на руските гранични части?

- От една страна - това е разбираема провокация - за да се види каква ще е реакцията.

Това е британски крайцер и просто англичаните са искали да заявят присъствие в региона и в международната политика. Това са две задачи, които са били преследвани с този конкретен инцидент.

 Разбира се, има  случаи, когато кораби случайно се озовават в чужди териториални води, в това няма нищо извънредно. Има механизми за даване на знаци от кораб или самолет, че сте навлезли в чужда територия. Осъществява се контакт по канали за връзка и нарушителят напуска мястото. Нищо такова в случая не е направено, така че това е чиста провокация.

Дали е имало предупредителни бомби не знам, но и не това е важно. Имало е акт на провокация, за да се провери реакцията и опит на англичаните да заявят, че имат флот и че участват в общите действия против Руската федерация.

- Готова ли е Русия да достави ваксината Спутник V у нас, както направи в други европейски страни?  

-  Ние винаги сме готови, но за да се осъществят доставки, е нужно решение на българското Министерство на здравеопазването. А то очаква регистрация на ваксината от Европейската агенция по лекарствата. Все още такава няма. Ваксината Спутник V обаче вече е регистрирана от Световната здравна организация. Но се появява проблем - освен хуманитарния аспект съществува и сериозна конкуренция. Това усложнява въпроса.

-  Вие самата ваксинирахте ли се?

- Не засега, тъй като преболедувах ковид. Но ще се имунизирам - с ваксина, която е налична. 

 - Пловдив е специално място за Вас, тук беше първата Ви официална визита като посланик на РФ. Кои са любимите Ви места тук?

- Пловдив ми харесва много, както впрочем и Велинград. Вече успях да посетя много места в България. Пловдив обаче е град,  в който при всяко посещение може да се види нещо интересно.

-  Какво е чувството да сте отново в Пловдив и да поднесете цветя на паметника на Альоша?

- Това е изключително символично място - паметникът на Альоша. Това е символ на България за хората на Русия. Чудесно е, че пловдивчани отново се срещнаха със забележителния ансамбъл, ръководен от Михаил Турецкий.  Радвам се, че този  хор беше в България точно в тези дни, когато отбелязваме годишнината от трагичен ден за Русия - началото на Великата отечествена война. Щастлива съм да споделя удоволствието да чуя тези безсмъртни песни заедно с гражданите на Пловдив.

- Имате ли любима песен от репертоара на хор Турецкий?

- Обичам всичките им песни, които са шлагери. Не мога да посоча само една. Това е чудесен състав, който изпълнява виртуозно както руски, така и международни шлагери.

- Бяхте ли в Епископската базилика?  Да очакваме ли скоро този чудесен обект с мозайките на Филипопол да бъде включен в списъка на на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО?  

-  Разбира се, посетих Епископската базилика на Филипопол.  Шанс за попадане в Списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО винаги има, безусловно. Просто в този списък има над 1300 обекта, а обосновката за уникалност на универсалната ценност на всеки обект изисква огромна научна работа, в която трябва да се включат и национални, и международни  експерти. 

В началото обектът попада в предварителния списък, след което, ако съответната страна положи  определени усилия, се стига до обсъждане в Комитета на световното наследство. А там Базиликата има абсолютен потенциал за попадане в Списъка на световното културно наследство.

Не съм специалист по археология и православна архитектура, така че не мога да дам съвет на какво да наблегнат експертите при мотивацията на кандидатурата. Напълно е възможно този храм да е уникален не само като архитектура, но и като исторически обект. Факторите за оценка са много, съществуват шест критерия.  Смятам, че България разполага с чудесни специалисти, които ще намерят точно силните страни, които могат достойно да представят Епископската базилика на Филипопол пред ЮНЕСКО.

(Използвани са и въпроси на други медии)

 

Посланикът  на Руската федерация  у нас Н. Пр. Елеонора Митрофанова е родена през 1953 г. Завършва Московския държавен институт по международни отношения. Кандидат на икономическите науки. Владее френски, английски, испански и български език. На дипломатическа служба е от 2003 г. Има богат опит в областта на публичната администрация и международни организации, включително на висши ръководни длъжности. От 2001 до 2003 г. е заместник-генерален директор на ЮНЕСКО, била е постоянен представител на организацията в Париж. Посланик Митрофанова беше специален гост на концерта на световноизвестния мъжки хор с диригент маестро Михаил Турецкий в Пловдив в рамките на турнето  Unity Song.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (23)

11g

11g

30.06.2021 | 23:26

Mali slad kit xot 4ex tyrna dav komeen.,

Отговори
1 1
Чичо

Чичо

30.06.2021 | 10:39

Комсомолчета , внимавайте в картинката да неви пратя малко Новичок . Знаете комунистическата поговрка , няма човек няма проблем , важи на всякъде ,а сега и с новата прокремаска власт важи още повече .

Отговори
2 1
Прост русофил лизач на руски дирници

Прост русофил лизач на руски дирници

28.06.2021 | 17:35

Да се обърне внимание на всички припадащи от любов към рушняците, Александър втори не го наричат освободител, защото е освободил България от османско владичество а защото е отменил крепоснитчеството в Русия.

Отговори
8 6
Ураган опустоши Москва

Ураган опустоши Москва

28.06.2021 | 17:23

Госпожо посланник, отивайте да си оправяте държавата и не ни се месете. България е в Европейския съюз и НАТО и българите не искат да пренадлежат към евразийската ви кочина. Свобода за Крим, Крим е украински!

Отговори
10 7
Мекере

Мекере

28.06.2021 | 18:45

а паметника пред Нордоното събрание кой го е поставил, бе к.елеш ? А Шипка кой е построил ? А опълченците що са се били на Шипка заедно с руснаците ?+

Отговори
8 10
Нали

Нали

28.06.2021 | 17:13

Ко стана с руската ваксина бе? Уж най-добрата а никаква я няма! Едно време, когато ватниците сдялали Миг-21, англичаните леко се уплашили от това, защото потенциално можел да стигне до острова! Скоро, когато видяли за какво става дума се успокоили и възкликнали, " като руски хyй - къс, тънък и бърз"! Та и ваксината им такава излезна, всичката пАра в свирката!

Отговори
8 7
Нали

Нали

28.06.2021 | 16:32

На същата снимка се виждат и около хилядя девочки, почитателки на рамките на очилата на Мутрофонова (естествено изработени в Русия по руска безаналогова технология от руски нечувани и невиждани до сега материали), примрежили поглед от групов оргазъм, предизвикан от уникално оскубаните и вежди!

Отговори
9 8
Нали

Нали

28.06.2021 | 15:55

На снимката виждате стотиците хиляди руски поклонници, дошли да се поклонят пред таварищт Мутрафонова!

Отговори
10 8
Тиква

Тиква

28.06.2021 | 11:30

Третата българска държава е създадена благодарение на Русия, така че имайте малко уважение. Приятели с новите американски братя, които не знаят къде се намира България няма да станете.

Отговори
15 14
Sisi

Sisi

28.06.2021 | 13:50

България е първата държава в света и не дължи благодарност на никоя държава

Отговори
14 5
тошко-галошко

тошко-галошко

28.06.2021 | 13:54

Ами руснаците я освободиха, не са Първа американска кавалерия и Втори английски флот!

Отговори
8 10
Тиква

Тиква

28.06.2021 | 16:48

Втори английски флот превозваше турските войски към Шипка.

Отговори
5 8
Говорит КГБ

Говорит КГБ

28.06.2021 | 11:23

Ние ще си взривяваме каквото и когато си искаме в България, ще тровим, ще изнасяме милиарди, а вие си трайте, че не е във ваш интерес да се обаждате!

Отговори
15 12
Иде свободата от братските РУСКИ туристи

Иде свободата от братските РУСКИ туристи

28.06.2021 | 10:36

Точно така Митрофанова изпраща Индийски щам смъртоносен по руски туристи а те просто живи камикадзета за да бъде заразена чифутската долна гадна лакома и крадлива пасмина по нашите земи Това е по молба на Българския народ който тегне под чифутско банкерско и фармацевтично робство и калинки и ПКП и единствения начин за изтребване на тази пасмина е Ковидчето и неговите мутацийки за който няма открито лечение и чифутската пасмина унищожена Вярващия в Бога е защитен от Бога и не му трябват ГМО ваксините чифутски

Отговори
8 12

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?