4232

Политологът Владимир Шопов: Гласът на България не се чува в ЕС заради трусовете във властта

Владимир Шопов е завършил политология“ в СУ „Св. Климент Охридски“ и Лондонското училище по икономика и политически науки. Специализирал е в университетите в Оксфорд, Лондон, Калифорния, Пекин и в Ново училище за социални изследвания, Ню Йорк. Бил е съветник по европейските въпроси на министъра на вътрешните работи (1997-1998), съветник в Мисията на България към ЕС (1998-2001), както и съветник на министъра на външните работи (2014- 2016). Сътрудник в Европейския съвет за външна политика и преподавател по политология в СУ. С него разговаряме за предстоящите избори за Европейски парламент, до които остават по-малко от 3 седмици. 

 

- Г-н Шопов, как виждате следващия Европейски парламент като разпределение на политическите семейства?  

- Мисля, че ще имаме видимо и осезаемо засилване на позициите на  десноцентристките партии, и то на по-радикалните десни формации. В същото време мащабът на това обръщане надясно няма да бъде толкова голям и да оправдае прогнозите. Очаквам намаляване на влиянието на партията на европейските социалисти и доста по-осезаем спад в присъствието и влиянието на либералите и на зелените. А това ще усложни сформирането на следващата Европейска комисия. Бих обърнал внимание на един процес, който остава по-малко коментиран, а той е свързан с промяната и нормализацията на една част от по-радикалните партии, които допреди няколко години ги отписвахме като евроскептични. Два примера бих дал в тази посока ​- никой от тях не говори за напускане на ЕС, нито за отказ от еврото. Този процес ще позволи в по-голяма степен на традиционната десница - Европейската народна партия, да си сътрудничи с по-радикалните партии. Нещо, което се случваше в ЕП през последните няколко години и ще продължи и в новия парламент. 

 

- Как ще се отрази на България десният завой на Европейския парламент?

- Не мисля, че ще има някакво пряко влияние върху българската политическа ситуация. Тенденциите на ниво Европейски парламент по-скоро имат влияние и ефект върху европейските норми и законопроекти, които се приемат. Тук можем да станем свидетели на един много интересен феномен. И той е свързан с това, че голяма част от важните законодателни пакети, които се обсъждаха от европейските политици през последното десетилетие, бяха приети едва в края на мандата на приключилия Европарламент. Така че от гледна точка на настоящето има известна неяснота точно с какъв тип управленски проблеми ще се занимае следващият ЕП.  

 

- Какво да очакваме от 17-те български депутати, които ще влязат в 10-ия ЕП?

- Лично аз не очаквам особени изненади. Моето впечатление е, че българските евродепутати, с някои малки изключения, досега не са били в състояние да оставят особено значима следа във функционирането на ЕП или в големите дебати, които се случват там. Да, по някои теми има български евродепутати, които все пак се опитаха да поддържат по-активни позиции, например по отношение на Украйна, на дигиталния преход и др. За съжаление, ниският политически капитал, който страната ни има в ЕС, в значителна степен пречи и на възможностите за влияние и на отделните български европейски депутати върху европейските институции. Държа да подчертая, че българските европейски депутати са длъжници за това, че не правят народа ни достатъчно съпричастен към големите европейски дискусии и проблемите, които трябва да решава Европа. Те трябва да са много по-активни в страната ни, защото европейските политики стават все по-сложни и трудноразбираеми за хората. Бих се радвал, ако през следващите пет години те са по-активни в комуникацията и общуването с българските граждани. 

 

- 17 години след пълноправното ни членство българите имат ли вече усещане за европейска идентичност?

- Усещането за европейска принадлежност и интеграция на българските институции, бизнес и гражданите въобще доста напредна и спокойно можем да кажем, че България е част от европейската общност. В същото време на първо място бих отграничил българското отношение въобще към политическите дебати вътре в самия ЕС, защото сме свидетели на едно постепенно отдалечаване, което може да ни създаде дългосрочни проблеми. Не виждам особено желание България да бъде активна и да участва в големите политически дебати, които се случват през  последното десетилетие в Съюза. Публичните ни институции остават доста слаби по отношение участието в европейски процеси и проекти. Безпрецедентно е, но сме на ръба да загубим милиарди европейски средства, които са от решаващо значение за развитието на страната, а това не предизвиква и сериозен обществен отзвук. Имаме дълъг списък с неизпълнени ангажименти, които България е приела чрез няколко последователни правителства. Но неприемането на тези реформи не ни позволява да направим преход към друга важна за България промяна, а тя е свързана с отслабващото ни присъствие и влияние в Брюксел и в самия Европейски съюз. Това донякъде се дължи на начина, по който функционира политическата ни система през последните години, с непрестанни избори и поредица от служебни правителства. Няма как България да е силна вътре в ЕС институционално с краткосрочни служебни правителства. 

 

- Във връзка с настоящата нестабилна икономическа и сложна геополитическа ситуация в европейски и световен мащаб, свързана с рецесии и войни, какви трябва да са приоритетите на десетия Европейски парламент?

- Според мен три са областите, които трябва да бъдат приоритет на новия ЕП. Първият е свързан с доизграждането на ЕС като геополитически съюз, т.е., който наистина е в състояние да осигури отбраната и сигурността на организацията. Затова и неслучайно отсега се коментират теми като отбранителния съюз, за начина на интеграция, създаването и развитието на европейска военноиндустриална база и т.н. На фона на по-общите геополитически тенденции, това със сигурност ще бъде един от ключовите приоритети. На второ място - в този ЕП ще станем свидетели на известни корекции и прекалибриране на  енергийния преход, вкл. и на Зелената сделка. Знаем, че в много държави бяха поставени на остра критика част от законите и мерките, които се предприемаха, така че това също ще видим като тенденция. На трето място според мен, следващият ЕП трябва доста по-голямо внимание да обърне на икономическия дневен ред. От тази гледна точка учудващо е, че икономическите теми в тази предизборна кампания, дори и в документите на европейските партии не са достатъчно в центъра на вниманието. Защото през последното десетилетие ставаме свидетели на сериозно изоставане на европейската икономика от американската. Има множество икономически проблеми вътре в самата Европа и недостатъчна динамика и интеграция в рамките на единния пазар. Отделно е демографският проблем, който започва все в по-голяма степен да пречи на ключови икономики вътре в Съюза. Европа изостава в създаването на глобални и успешни фирми в областта на изкуствения интелект и на високите технологии. Освен това през последните няколко години ЕС е обект на агресивна експанзия от страна на Китай, който все повече заплашва ключови европейски индустрии и въобще европейския индустриален гръбнак.  

 

- Китай и Русия все повече затвърждават своето партньорство. Този тандем доколко може  да е потенциална заплаха за Европа?

- Действително Русия и Китай са в стратегическо партньорство. Това, което малко се забравя, е, че те са, на практика, в идеологическа коалиция, която все по-открито застава срещу ЕС. Не е тайна, че Москва и Пекин се опитват да променят цялата международна система и да я отдалечат от принципите, на които стъпват организации като ЕС и НАТО. От тази гледна точка ЕС е обект на идеологическа атака. Това стратегическо партньорство има и своите по-директни измерения. Очевидно е, че Русия в средносрочен план  по никакъв начин не може успешно да продължи военните си действия и инвазията срещу Украйна без дипломатическата, стопанската и др. помощ, която получава от Китай и от други свои партньори, като Иран и Северна Корея. Така че партньорството между Русия и Китай има директни негативни измерения и влияния върху самата сигурност на европейския континент. Още по-негативен вариант за Европа би бил евентуална блокада или инвазия на Тайван, където също партньорството между Русия и Китай би било ключово. Това само по себе си би довело до тежки икономически последици както за Европа, така и за глобалната икономика.  

 

- Дали затова наскоро френският президент Еманюел Макрон направи крайно изказване: „Нашата Европа може да умре“. Според Вас има ли сериозно основание за тези думи?

- Мисля, че това е по-скоро призив за нов политически ангажимент към това, което представлява Европейският съюз. Този призив е изключително навременен, но важно подсещане, защото в политическото ежедневие малцина си дават сметка какво уникално политическо формирование е ЕС и ценностите, върху които стъпва. Очевидно е, че европейският проект трябва да се справи освен с всичко останало, включително с дигиталния, енергийния и индустриалния преход, да осигури една обединена геополитическа среда и способна да се защитава Европа. 

 

 

Оцени новината

Оцени новината
4.5/5 от 2 оценки
4.5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
165 коментара
Нещо историческо се случва в Пловдив, Античният театър се пука по шево

Нещо историческо се случва в Пловдив, Античният театър се пука по шево

03.06.2024 | 10:40

Нещо историческо се случва в Пловдив, Античният театър се пука по шевовете ВИДЕО Предизборното мероприятие на най-голямата политическа партия у нас се провежда в Града под тепетата Манфред Вебер и Урсула фон дер Лайен пристигнаха в Пловдив за специалното предизборно събитие на ГЕРБ-СДС за представяне на евролистата на коалицията. Мероприятието се провежда в Античния театър в Пловдив. Още от 16 часа се образуваха опашки пред входа на мястото на събитието. Най-мащабното събитие от предизборната програма на ГЕРБ демонстрира, че капацитетът на Античния театър далеч не е това, което сочат официалните данни. 5000 души вече знаеха местата си и се настаниха, за да се насладят на музикалния поздрав от Биг Бенд Пловдив, предава "Марица". Публиката ги аплодират бурно. Мнозина са въоръжени с плакати, голяма част са и с тениски на партия ГЕРБ. Първите редове са окупирани от войнството на партията на Борисов в Пловдив и областта - районни кметове, заместник-кметове и много други. Водачът на евролистата на ГЕРБ и бивш председател на Народното събрание Росен Желязков изнесе вдъхновяваща реч. "Три думи са мотото, което води ЕНП - демокрация, просперитет и сигурност", отбеляза той. Желязков даде думата на Мария Габриел и пожела успех на всички. "Г-н Борисов, присъствието на Манфред Вебев и Урсула фон дер Лайен е доказателство за уважението към вас и хората, които подкрепят ГЕРБ. Символ, че ГЕРБ-СДС е достоен. Скъпи Манфред, заедно сме отстоявали Европа да е по-силна и днес, Манфред, имаш зад себе си екип от кандидатите на ГЕРБ-СДС, които са символ на експертиза и знаят как да защитават позициите на ЕНП в ЕП", заяви тя. "Искаме сигурна България и сигурна Европа", допълни Габриел. Тя отправи лично послание към Урсула фон дер Лайен, като изтъкна, че е историческа фигура в ЕК и ЕП. Вижте СНИМКИ И ВИДЕО В БЛИЦ

Отговори
2 0
Бойкикев, ти за себе си ли говориш?!

Бойкикев, ти за себе си ли говориш?!

03.06.2024 | 10:27

Задача с (не особено) повишена трудност: когато представящ се за десен политик, но с тежка номенклатурна фамилна обремененост, обяснява за „мимикрия на тоталитарния режим“ и „метаморфозирането му, за да се запази“, за кого всъщност говори? Това е въпросът, който висна с тежка сила след поредното интервю на съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов насред предизборната кампания. Проваленият бивш правосъден министър и покъртителен „реформатор“ използва ефира на „Дарик радио“, за да изстреля поредния залп стрели срещу опонентите си – ДПС и ГЕРБ и лидерите на двете партии Бойко Борисов и Делян Пеевски. И да се опита да осмисли собственото си съществуване на политическата сцена – своето и на партньорите си от ПП Кирил Петков, Асен Василев и компания - до един уличени в разпределяне на незаконен кеш, покровителство на контрабандни канали и опити да овладеят службите, за да им дават политически поръчки, като заяви, че-видиш ли, само те можели да оправят държавата. „Съдът се бави и е непредсказуемо какво ще направи. Службите се занимават с всичко друго, но не и с това да опазват националната сигурност. Регулаторите са пълни с едни хора, които нищо не вършат. Всичко това е наследство с много дълбоки корени в комунизма. Т.е. – цялата тази конструкция на българската държава е плод на мимикрията на тоталитарния режим, който успя да метаморфозира по този начин, за да се запази“, обясни Иванов. Трябва да признаем, че има право, предвид факта, че самият той е доказателство за мимикрията на тоталитарния режим, заради която демокрацията ни постоянно е обект на набези от страна на свързани с ДС и номенклатурата псевдодесни. Какъвто е и самият съпредседател на ДБ – син на видната комунистическа деятелка Мария Бойкикева. Иванов е олицетворението на тази мимикрия, чиято цел наистина бе да осигури втори живот на социалистическата номенклатура, като я преоблече в евроатлантически одежди и я накичи с уж „прозападни еполети“, но само за да скрие червената същност на отрочетата й. Като Бойкикев. Та когато той говори за нужда от реформа в Темида и в службите, имайте едно наум, че го прави именно затова – за да уреди с контрол над тях задкулисието в страната, родено от въпросното „метаморфозиране“ и ръководено от друг виден номенклатурен кадър, представящ се за „десен“ бизнесмен – олигарха Иво Прокопиев. Последният подобен опит, при който Христо Иванов и компания се опитаха да разделят регулаторите и разследващите и правораздавателни институции в страната 50 на 50 се провали и доведе до настоящите предсрочни избори. Думите на съпредседателя на ДБ обаче показват, че опитите ще продължат и след вота. Ако избирателите все пак не спрат тази мимикрия и не изпратят номенклатурата, задкулисието и техните отрочета там, където им е мястото -в аналите на политическата история.

Отговори
2 0
Моля, не продължавайте промяната! Излезе ни много солена!

Моля, не продължавайте промяната! Излезе ни много солена!

02.06.2024 | 00:11

Политическата пирамида Кирчо енд Кокорчо. Явно „съдебната реформа“ се е състояла без да разберем. След три години скандали, корупция и измами босовете на ППДБ са напълно недосегаеми от прокуратура, полиция и следствие Иван Михайлов Явно „съдебната реформа“, с която прокопиевците и техните проксита ни надуха главите в продължение на 10 години, се е състояла без да разберем. Тихомълком. Иначе няма друго обяснение как след три години скандали, корупция, кеш, пудели, парапети, афери и откровени измами босовете на ППДБ са абсолютно недосегаеми за прокуратурата, МВР и следствието. Над тях е „опънат чадър“, даже не „чадър“, направо шатра с огромни размери. Нито Кирил Петков, нито Асен Василев, Лена, Христо Иванов, Атанас Атанасов и поддържащата ги трупа са помирисали дори коридорите на прокуратурата. Да не говорим за друго. А вече се натрупа „джакпот“ от престъпления около мошениците от „промяната“ и подклисарите им от ДБ. Да припомним само с няколко щриха за какво иде реч. Кирил Петков подписва фалшива декларация за българско гражданство в качеството му на министър на икономиката. Измамата е потвърдена от Конституционния съд. Нищо. Имаше уж някаква разследване, което бе прекратено. Сега се разбра, че той и фамозната Лена са фалшифицирали подписи и документи на Сдружение „Да запазим Корал“, подали са неверни декларации в Агенция по вписванията, за да може Киро да стане служебен министър. Престъпление, което според НК се наказва от три до пет години затвор. Измама. Нищо. Ни вопъл, ни стон от прокуратурата. Да припомним, че още преди да стане министър в кабинета на Румен Радев, същият Петков, наречен от съпартийка Просто Киро, поискал от БНБ да смени управата на ББР. Абсолютно незаконно. Смяната на шефовете на ББР се налага спешно, назначават някакъв изгонен от други банки като некадърник-Цанко Арабаджиев, който веднага пуска 14 000 лева на кантората на Лена и Никола Минчев. Чак сега, след три години, АДФИ свенливо изпрати убийствен доклад на прокуратурата за безобразията и далаверите на Цанко, сниман да носи бебешката количка на детето на Лена. Ще носи, я. И нея ще носи на ръце ако трябва, за тази дебела заплата в банката. В доклада разбира се е и скандалният договор с кантората на Бориславова. От прокуратурата нито вопъл, нито стон. Правителството на Кирил Петков подписа скандалният договор с „Джемкорп“, определен от ДАНС като заплаха за националната сигурност, пратени материали на прокуратурата. Останали в някое чекмедже. Оръжейните доставки за Украйна от Петков и сие през посредници, скандални корупционни схеми и оскъпяване на доставките с комисионни. Нула. Тройно по-скъпите доставки на газ, пак с посредници и пак от „Газпром“, милиони левове загуби за България. Нула. Никой не мъцва. Абсолютно незаконния арест на лидера на опозицията Бойко Борисов, Владислав Горанов и Севдалина Арнаудова. Нареден от Бойко Рашков, в нарушение на поне 20 члена и параграфи на Наказателния и Наказателно-процесуалния кодекс. Имаше разследване срещу двамата хасковски милиционери Венцислав Кирчев и заместника му Дулев, шефове тогава на Националната полиция, заради този скандал, но резултати няма. И това разследване най-вероятно тихомълком е прекратено. Проверката срещу Бойко Рашков в КПКОНПИ за несъотвествие в декларираните имоти и пари и реалните му доходи на държавен служител. Три години това е най-стриктно пазената тайна в държавата. Тишина. Опита на Кирил Петков, тогава премиер на държавата, да купи депутати от ИТН, документирано от Радостин Василев и други народни представители от партията на Слави Трифонов. Класическа корупция. Но.. нищо. Скандалът „Нексо“, в който стана ясно, че служители на фирмата са дарявали по 20 000 лева от заплати, за предизборната кампания на ДБ. Именно тази схема описва Лена Бориславова в първия запис от скандала „Кешгейт“. Черни пари от „кеша“ се изпират по тази система. Разследването за „Нексо“ бе скоропостижно прекратено, без да бъде поне привикано на разговор едно от главните действащи лица-Настимир Ананиев от ПП. Скандалният запис от заседанието на „промяната“, разпространен от Руди Гела, в което Киро и Кок’орчо обясняват ,че са правили „ала-бала“ с машините за вота и с президента и как ще овладеят цялата държава, въпреки, че имат едва 30-ина депутати. „Ала-балата“ бе предшествана от друг скандал с машините, пак с Киро. На депутати от БСП той бе предложил да им даде „кода на машините“, без да има право да го притежава. И това мина и замина. Най-голямата корупционна схема в страната-“дерогацията“ на Асен Василев с петрола на „Лукойл“, с която България напълни гушите на Путин и режима в Русия с милиарди левове. Нито вопъл, нито стон откъм прокуратурата. Явно са заети с други, по-важни неща. Скандалът с машините преди първия тур на местните избори миналата есен, когато слугата на ППДБ „корифея“ Божанов-зам.-министъра Стойнов снима кода на машините в забранена среда и предизвика истинска политическа буря. Покрай него стана ясно, че министърът на електронното управление Йоловски е бил заплашван от Кирил Петков и Божидар Божанов, да предостави без обществени поръчки на техни фирми договори за над 60 милиона лева. Това ако не е корупция, не знам кое е? Йоловски, който след това ходи с охрана и на семейството му, описва всичко подобно в показанията си пред прокуратурата и антикорупционната комисия. Но държавното обвинение, вече половин година, не е намерило време да разпита Кирил Петков и Божанов. Мегаскандалът „Пуделгейт“ контрабандисти-мафиоти, хора на Паскал и Васил Божков-Черепа, командват МВР, пият на маси с Рашков, ходят в дома му с 12-те тоалетни, с главния секретар на МВР Коцев-часовникаря, кадруват в митниците и влизат в Министерство на финансите при Асен Василев като у дома си. Според сигнали до прокуратурата за назначаването на техен човек за шеф на полицията ортаците на Паскал са платили „кеш“ на Рашков половин милион лева. Нито Асен Василев-Кок’орчо, нито Рашков са викани на разпит, даже на кафе не са ги канили в сградата на Съдебната палата. Недосегаемите. Военна прокуратура спи още зимен сън, блажено и лежерно неглижирайки скандала с партийния шеф Атанас Атанасов-Гн’ома, който привиква офицери от Военното разузнаване и им обещава постове и растеж в кариерата, ако му „снасят“ информация и му правят опорки. Вие представяте ли си това да се беше случило в Германия, Великобритания, Франция, САЩ? Каква буря щеше да се разрази и колко глави щяха да хвръкнат? Ами „Чаталджагейт“ на Кок’орчо и Лорер, класическа измама и пране на пари? Нищоооо. За да се стигне до „Кешгейт“-отново класическа схема за пране на черни пари, натиск върху бизнеса и обслужване на олигарси и мафията, срещу които уж тези от „промяната“ дойдоха да се борят. Благодарение на „Недосегаемите“ и тяхното управление България се срина, затъна в заеми, изпусна парите от Плана за възстановяване и влизане в еврозоната. Крах на чуждестранните инвестиции, висока инфлация и буксуваща икономика. Защо тези мошеници са недосегаеми? И никой не смее да ги пипне с пръст? Кой ги пази и ги насърчава да нарушават закона и да ни се подиграват? Моля ви, не продължавайте промяната! Излезе ни много солена и скъпа!

Отговори
4 0
Документни престъпления и Лена Бориславова

Документни престъпления и Лена Бориславова

02.06.2024 | 00:04

Лена и аферата "Коралгейт". В случая със Сдружение „Да опазим Корал“ за да има извършено престъпление НЕ е необходимо да е настъпила вреда за когото и да е! Това казва Решение № 43 от 16.12.2021 г. по н. д. № 1032 / 2020 г., 1-во нак. отделение на Върховния касационен съд Документни престъпления и Лена Бориславова! Настоящата статия е за изнесените в медиите данни, относно фалшифицирането на документи от българския адвокат и политик Лена Бориславова. За яснота и подреденост на изложението ще разделя статията на три части. В първата ще обърна внимание на изнесената от медиите информация и ще представя противоположните тези на защитниците на Бориславова и противниците й. Във втората ще направя кратък наказателноправен анализ на документните престъпления, според правната теория и практика на Върховния касационен съд. В третата “Заключение“ ще споделя моето мнение за това има ли престъпление и ще обобщя написаното. Документни престъпления и Лена Бориславова – част I През тази седмица медиите гръмнаха с новината, че Лена Бориславова е извършила документни престъпления, като е фалшифицирала подписи на редица лица, членове на сдружение с нестопанска цел „Да запазим Корал“. Според основателя и председател на това сдружение Атанас Русев подписът му е бил фалшифициран в съставено пълномощно, с което “упълномощавал“ адвокат Лена Бориславова, да извършва действия от името на сдружението. Подписът му в пълномощното обаче не бил положен от него, а копиран от друго място и поставен под текст с различно съдържание. Така бил сменен управителният съвет на сдружението. Целта била Кирил Петков да напусне управителния съвет на сдружение „Да запазим Корал“, за да има възможност да стане министър на икономиката в правителството, назначено от президента Румен Радев през 2021 година. Според сайта “Биволъ“ Кирил Петков влязъл във властта с фалшиви документи и измама. Никола Минчев и Лена Бориславова били съставители на фалшиви документи за Корал. Според Асен Йорданов от „Биволъ“ имало метаданни, че Лена Бориславова е фалшифицирала документи. Документни престъпления – има ли такива? За случая с тези документни престъпления било образувано досъдебно производство. Тоест прокуратурата разследва случая, разпитани са свидетели, очакват се резултати от назначени експертизи. Това разследване, за което обществото разбра доста месеци след постъпилия сигнал, поставя редица въпроси. Те са следните: Защо толкова месеци е било пазено в тайна? Защо чак сега се разбира за деяние, сторено преди около три години? И може би най-важното – защо все още не са разпитани основните лица, свързани с твърдяното престъпление, за което има образувано досъдебно производство – Лена Бориславова, Кирил Петков и Никола Минчев? Ако въпросите се обобщят в един, според мен той е: Осъществява ли се прокурорски чадър над лицата, за които има данни, че са извършили документни престъпления? Случат беше коментиран както от Кирил Петков, така и от Лена Бориславова. Видно от коментарите им във Фейсбук и двамата не отричат стореното. Кирил Петков, вместо защитна позиция, риторично пита: кой е активирал Атанас Русев, на чии интереси служи той, кой го активирал в този момент?! Лена Бориславова, също вместо защитна позиция заявява, че истината за подателите на сигнала щяла да стане явна. Споменава казуса “Нотариуса“, станал известен малко преди това. Според нея, всичко било с предизборна цел, не трябвало да се дава шанс за нови сюжети на прокуратурата и ДАНС и др. Представям написаното от тях. Кирил Петков във Фейсбук: “Смут в дълбоката държава: Познавах Атанас Русев като кайтист и активист на каузата за плаж Корал. За пръв път разбрах, че Атанас Русев има и друго лице през 2022. През февруари 2022, тогава като премиер, подадох списък от 19 лица на Иван Гешев – в този момент главен прокурор. В списъка е и Румен Николов – Пашата – една от водещите фигури на СИК, приятел и съдружник в много начинания на Бойко Борисов. В същия ден, в който списъкът е подаден на прокуратурата от мен и Лена Бориславова, същият този Атанас Русев, който тази сутрин така артистично се възмущаваше от „неправдите“, ми звъни ядосан и ми казва, че не е трябвало да слагам Пашата в моя списък. Аз му отговорих, че никой не е над закона и съм станал премиер точно за да променя дълбоката държава и че хора като Пашата трябва за бъдат разследвани от органите на реда. Той се ядоса и затвори телефона. След това се обади на баща ми, който познава също от Корал и му крещя защо съм сложил Пашата в списъка от 19 потенциални престъпника на дълбоката държава. В онзи момент баща ми не е сам, има още един човек с него, който става свидел на този разговор и може да го потвърди. И сега питам – кой е реално Атанас Русев и на чии интереси служи? Кой го активира в този добре готвен по предварителен сценарий скандал точно в този момент?“ Лена Бориславова във Фейсбук: “През последните дни името ми стана повод за поредна политическа атака в навечерието на предсрочни парламентарни избори. Бях обвинена в извършването на документно престъпление. Първо, искам да благодаря на всички свои близки и съмишленици за подкрепата. По този казус, оказа се, прокуратурата ще работи. Прекрасно. Предстои истината за случилото се и за сигналоподателите на ДАНС да стане явна в съдебната зала. Второ, отсега заявявам, че ще се откажа от своя имунитет в момента, в който бъде пречка за разследване. Никой не е над закона. П.С. Уважавам разследващата журналистика и сдруженията с каузи – само е тъжно, когато всичко е с предизборни цели. Корал вече е защитен със закон! Поздравления за Антикорупционния фонд, които вчера публикуваха информация за най-дълбоко пазената и публично отричана тайна – че Нотариусът е бил сътрудник на МВР. Такъв е бил и през 2022, след като срещу него е имало разследване. За да може никой да не е над закона, дори в неудобни случаи като този на Нотариуса, има още много работа да се върши. А колко силни ще сме, за да я свършим, ще зависи от изборните резултати. П.С. 2 Много бих искала да разкажа какво се случи при отписването на Кирил Петков от това сдружение с нестопанска цел, но когато има досъдебно производство не трябва да се говори публично. За да не се дава шанс за нови атаки и сюжети пред прокуратура и най-вече ДАНС (пазителите на националната сигурност при смени в управителни съвети на нестопански субекти). Когато всичко свърши, ще разкажа в подробности.“ В резултат на разкритието в обществото се развихриха полемики и спорове. От една страна, според редица граждани, Лена Бориславова е извършила документни престъпления. За това деяние тя следва носи отговорност. Още повече, че е била поредната измама, с която Кирил Петков заел министерски пост, след декларирането на неверни данни, свързани канадското му гражданство. Интересен коментар прави журналистът Евгени Петров: “има ли съмнения за злоупотреби и престъпления, разследват ли те, станал ли си известен в публичното пространство с неприемливо и недопустимо поведение, изобщо, ако върху теб тегне сянка на съмнение, не се кандидатираш отново за депутат, а ако си партиен лидер си подаваш оставката. Нали така ни учехте нас, балканските талибани, че било по белите държави? Навремето така ги освобождаваше Борисов (не винаги съм бил съгласен с него), но тогава опорката беше, че гърмят бушоните под него.“ Според други (юристи), с които “Дневник“ разговарял, нямало престъпление. Това било, защото за дружеството (Корал) не била произведена никаква вреда. Случаят бил маловажен, съвсем нормално и често се случвало адвокати да подписват клиентите си и др. Вярно ли е това? Каква е истината? За това в следващата част II. Документни престъпления и Лена Бориславова – част II В тази част ще направя кратък анализ на документите престъпления, тяхната уредба в закона и практиката на Върховния касационен съд. Изложението няма да е пълно и всеобхватно, но затова пък се надявам да е разбираемо и интересно за всеки читател. Дoкумeнтнитe прeстъплeния са уредени в Наказателния кодекс в чл. 308-319. За да е налице документно престъпление трябва да има документната подправка. Тази подправка може да е в две форми: съставяне на неистински и преправяне съдържанието на истински документ. Самите документи могат да са два вида: официални и частни. Официален документ е този, който е издаден от длъжностно лице в кръга на службата му по установените форма и ред и съставлява доказателство за изявленията пред него и за извършените от него и пред него действия. Частни документи са тези, които са подписани от лицата, които са ги издали, съставляват доказателство, че изявленията, които се съдържат в тях, са направени от тези лица. Тоест в коментирания случай нямаме официални документи. Имаме частни такива – пълномощно, което не е подписано от лицето, чието име фигурира в него. Има и представени в агенцията по вписване протоколи, които не са подписани от лицата, които фигурират с тях. Какво казва Наказателният кодекс за частните документи? чл. 309 от НК: “Който сам или чрез другиго състави неистински частен документ или преправи съдържанието на частен документ и го употреби, за да докаже, че съществува или не съществува или че е прекратено или изменено някое право или задължение, или някое правно отношение, се наказва за подправка на документ с лишаване от свобода до две години.“ Какво е постановил Върховният съд? Според правната теория и според съдебната практика, за да има осъществено престъпление подправка на частен документ, е необходимо да има полагане на подпис от лице, което не е автор на документа. Това означава подписът в документа да не е на лицето, посочено като негов автор или да е негов подпис, но поставен от друго лице. Случаят с Лена Бориславова е вторият – подписът е на Атанас Русев, но е копиран и положен в документа от друго лице – Лена Бориславова. Освен горното, за да е довършено престъплението частният документ трябва да е използван. Коментираният случай е точно такъв – документите неподписани от авторите им използвани от Лена Бориславова – внесени са в Агенция по вписване от нея с електронния й подпис. Върховният съд е дал прекрасно обяснение в Решение № 43 от 16.12.2021 г. по н. д. № 1032 / 2020 г., 1-во нак. отделение: “Престъплението по чл. 309 от НК е на формално извършване – със съставянето на документа и полагането на подпис от лице, което е различно от посоченото като негов автор и при наличието на специална цел – документът да бъде използван, престъплението е довършено.“ Тоест, за да има извършено престъпление НЕ е необходимо да е настъпила вреда за когото и да е! За да има престъпление е нужно документът да е бил използван. Това означава, че колкото и едно лице – адвокат да подписва друго лице – няма да има престъпление ако документът НЕ е използван. Какво казва Наказателният кодекс за официалните документи? Каква е разликата между официалните и частните документи? Чл. 308 от НК: “Който състави неистински официален документ или преправи съдържанието на официален документ с цел да бъде използуван, се наказва за подправка на документ с лишаване от свобода до три години.“ Разликата между съставянето и преправянето на официалните и частните документи е съществена. Престъплението съставяне и преправяне на официален документ има със самото съставяне на неистинския официален документ или преправяне съдържанието на истинския документ. Няма значение дали документът е използван. При частните документи не е така. За за има престъпление неистинският частен документ, освен че трябва да се създаде е нужно да бъде използван! Върховният съд е дал прекрасна дефиниция в Определение № 579 от 18.06.2009 г. по гр.д. № 273/2009 г. на Върховен касационен съд: Престъплението по чл. 308, ал. 1 НК е завършено със съставянето на неистинския официален документ или преправяне съдържанието на истинския документ, който съдържа всички реквизити по чл. 93, т. 5 НК. III. Заключение Според мен е вярна изнесената в медиите информация, че Лена Борислава действително е извършила това, което се твърди. Нито тя, нито Кирил Петков оспорват стореното. Публикациите им във Фейсбук са в характерен за тях стил – нападане на лицата изнесли фактите, привързването им други лица, задаване на въпроси защо точно сега са се сетили да ги разобличат. Целта била предизборна и т.н. Анализът на наказателно-правната теория и практика говори обратното. За да има извършено документно престъпление по отношение на частни документи, каквито са пълномощни и протоколи за общи събрания на членове на сдружения с нестопанска цел са нужни две неща: 1. Съставяне на документ и полагането на подпис от лице, което е различно от посоченото като негов автор. 2. Документът да бъде използван. Случаят с Лена Бориславова е точно такъв. Тя е копирала подписите на различни лица от други документи и ги е поставила на различни метра, използвайки технически умения, без да има представителна власт! Юристите, твърдящи, че няма престъпление, тъй като нямало вреда, с които “Дневник“ се бил свързал, или са неграмотни и сами са си съставили дипломата. Разбира се, възможно е “Дневник“ не се е свързал с никакви юристи. Това е така, защото документните престъпление НЕ са резултатни престъпления! Те са формални престъпления. Довършени със самия факт на извършването им – без да въобще да е нужно настъпването на вреди. И за да е ясно дори за “юристите“ на “Дневник“ ще дам пример: Същото е и при престъпленията срещу транспорта – шофиране в пияно състояние!!! И при тях няма нужда да има настъпила вреда – убит човек или причинена катастрофа. Те са довършени със стартирането на двигателя на автомобила от лице употребило алкохол със съдържание на алкохол в кръвта 1.2 промила на хиляда. Ако има настъпили вреди, то тогава ще има друг вид престъпление! Същото е при документните престъпления, уважаеми (не)юристи от Дневник! Повече на www.advokatdimitrov.com Адвокат Росен Димитров

Отговори
3 0
Краят на аматьорите

Краят на аматьорите

01.06.2024 | 23:42

Не стават тия момчета. И глухите кучета го разбраха. Набълбукахме се с нов дълг без нито една нова тухла в публична среда, в инфраструктура, в условия за бизнес. Системите са изтърбушени от компетентност и напълнени със семейства и приятели. Борците с корупцията се оказаха нейните най-ярки проводници. И то некадърни. Продадохме си историята и достойнството за един самолет до Скопие, а границите ни текат като стар гивгир. Афганистанци спретнаха масови боеве из София, докато из нея протестираха практически всички сектори на икономиката ни. Това преди да се задръсти, де, сега вече ще е по-сложно. Не остана някой, който да не е видял истинското лице на промяната и на нейните истински лица. И договорчето с ББР, и мушингиите с „Джемкорп“, и милиардите за „Лукойл“ и „Газпром“, и схемата с ловешките електромобили, и проваленият план за възстановяване и устойчивост, чиито милиарди упорито продължават да не идват в България. Не остана някой, който да не вижда, че при 20 милиарда взет нов дълг няма пари за общински проекти, за саниране, за пътна поддръжка, за довършване на магистрали, за нови транспортни коридори и развитие на индустриални зони. То почти не остана и някой, при който бившият регионален министър да не е изпратил жена си за консултантско договорче, но да не издребняваме. Краят на аматьорите се вижда. На всеки следващи избори електоратът им се топи като инжектиран с Оземпик. Топят се и листите им, а знаковите лица, предимно от ДБ, които не желаят да имат общо с този политически провал, се множат с темповете, с които се множат и публикациите, разкриващи поредните схеми на Просто Киро и неговия Асен. „Дотук добре“, казал си падащият от двадесетия етаж, когато преминавал покрай десетия. А сега накъде? Проблемът с унищожаването на политическата класа, на политическата битка, на политическото говорене и на политическите послания, да не говорим за политически ценности и идеологии, продължава да се задълбочава. Според някои – вече отвъд пределите на дъното. Унищожаването, започнало 2020 г., според което най-големият проблем на България е плажът на Росенец и някакъв превъзбуден пазвантин от НСО. Унищожаването, според което прокуратурата няма право да разследва проруски активности в президенството. Унищожаването, според което няма ляво и няма дясно, а единственото важно е оставката на Гешев и свалянето от власт на Борисов, след което земният рай ще е лесно постижима дреболия. Оказа се, че нито е лесно, нито е постижимо, нито е дреболия. Но политиката вече беше унищожена. Кампанията отново ще е посветена на това кой не става повече. Кой е по-некадърен. Кой е по-крадлив. Кой е по-безпринципен, по-лъжлив спрямо избирателите си и по-лишен от основания да претендира за властта. Кой е по-неспособен да я упражнява тази власт, чий отбор е по-слаб и с по-компроментирани и несправящи се кадри, чия скамейка е по-къса и срещу кого е написан по-гнусен сигнал, заведен и огласен от някоя поредна международна медия или организация точно в разгара на предизборния дебат. Идеологиите и ясната политическа физиономия ще останат за друг път, пометени от миш-маша на надуването на разходи, обещанията за още и още държавни пари за всички сектори и стопански субекти, празните приказки за реформи и прозрачност и втърсналите клишета за борба с мафията, победа над статуквото и успех на поредната революция. Откъде ще дойдат парите за раздаване, ще стане ясно, ама друг път. Как ще се развие тази частна икономика и начело с кои сектори, че да пребие външната конкуренция и да ги изкара тия пари, та да може държавата да ги обложи и да си прибере дължимите данъци? На гърба на коя индустрия и с облагане на печалбите на кои сектори ще дадем повече за здравеопазване, за армия, за опазване на граници, за полиция и вътрешен ред? Каруцата е ясна, но кой кон ще я дърпа? Къде са гаранциите за опазване на границите ни, на културата ни, на порядките ни, на националното ни достойнство, на историята ни? Как ще си върнем лидерството на Балканите, как ще възстановим потоците от европейски средства към бюджета и към публичната ни среда, как ще сме по-конкурентни от нашите съседи? Да, има партии, които са показали и доказали устойчиво във времето, че могат да се справят с тези предизвикателства. Но и те потънаха в унищожената политическа среда, в злободневието, в жълтия режим на скандалите и оплюването, в безвремието на перманентните нови кризички и публични скандалчета. Над 60% от българите няма да гласуват. Отново. Защото им липсва истинският политически разказ, представен им от хора, които знаят как се управлява. Хора с ясна ценностна система, ясни политически виждания, ясна икономическа мисъл и най-вече – хора с управленски умения и експертиза, които знаят как да претворят красивите приказки в конкретни политики и решения и да ги осъществят наистина, а не само на приказки по студията и залите с привърженици. Работещите решения, уважаеми читатели, са ясни от години. Прилагат се в цял свят и резултатите им са, както се казваше в един предизборен слоган, видими. Ниски данъци, свобода за бизнеса, парите да си остават у хората, изтегляне на държавата от икономиката, гарантирани сигурност и справедливост, гордо национално самосъзнание, здрава работа и малка администрация, която да не пречи на всичко изброено по-горе. Данъчни преференции за нови бизнеси и приоритетни сектори, мощно конкуриране с останалите държави на терена на международните пазари, защита на националните интереси и националните производства винаги и на всяка цена. Защита на семейството като основна единица на обществото, уважение към предците ни, уважение към историята, познаване и гордост с всички българи, от които произлизаме и благодарение на които днес сме тук. Ясното осъзнаване на простия факт, че един съюз е силен точно толкова, колкото са силни държавите, които го съставляват. И че да поставим българските интереси на първо място е от полза за Европейския съюз, а не е криворазбран шовинизъм и евроскептицизъм. Но къде се отплеснах и аз в политическите тези и послания... Да се върнем в реалността. Аматьорството прикрючи. Преди него обаче приключи и политиката. А над 60% от избирателите очакват тя да се зъвърне. Има кой да го направи. Да видим дали поне ще опита. Или ще си останем в жълтенията на скандалите. Автор:Георги Харизанов,Ретро

Отговори
4 0
Гръмна нов изборен скандал

Гръмна нов изборен скандал

01.06.2024 | 22:55

Разследвани за измами на предишния вот ще броят бюлетини на 9 юни, а затворник ще е зам.-председател в избирателна секция Членове с опит във фалшифицирането на изборни резултати отново са попаднали в секционни избирателни комисии. Проверка установи, че някои от прочулите се с подправяне и допълване на бюлетини по време на последните избори, отново са предложени от партиите да бъдат включени в СИК-овете. Някои от най-скандалните случаи бяха от монтанското село Габровница и врачанското Малорад. Те станаха видими от видеонаблюдението. Избори по български! Скандално ВИДЕО от Врачанско потресе всички Един от героите от тези клипове, оказва се, е хем в затвора, хем е избран за заместник-председател на секция на предстоящите избори. За председател на 64-та секция в Монтана е избрана Мая Асенова - станала известна от местните избори като "жената с пръстените". Те се забелязват на видеонаблюдението от броенето на вота, от което ясно се вижда и как тя смело пише в бюлетините. Екип на БНТ посети село Габровница и потърси лично членовете на местната избирателна комисия. Опитваха се да намерят и Христо Трендафилов, прочул се със заплахите, които отправя към членовете на СИК в Габровница. Сега той вече е избран за заместник-председател на комисията. Той обаче е в затвора във Враца заради провинения, които нямат общо с изборния процес. - От колко време е осъден? - Той трябва вече да излиза. Другата седмица ли, кога ли. - А къде е? - Той е във Враца, в участъка. За какво ви е Христо, пак не можах да разбера. - Ще го потърсим пак, защото той е зам.-председател на СИК в Габровница. - Да. - А вие казвате, че е в затвора? - И какво пречи това?, каза съпругата на Христо Трендафилов. Съпругата на Христо Трендафилов СНИМКА От отговора на Апелативната прокуратура не става ясно какво се случва с образуваните преписки за нарушенията в СИК Габровница на предишния вот. От Районната избирателна комисия в Монтана обясниха, че нямат данни за влезли в сила присъди или висящи производства, защото такова изискване няма. "Съгласно Изборния кодекс единственото изискване, за да заема длъжността член на СИК един български гражданин - това е член 66 от Изборния кодекс. Т.е. той трябва да владее български език и да няма роднини с кандидати или съжителстващи лица. Както знаете, в България важи принципът за невинност за доказване на противното, т.е. трябва да има влязла в сила присъда едно лице и същата да се изтърпява, за да не може да заема длъжността, но такава информация и такова изискване в Изборния кодекс не е заложено", коментира Петко Петков, говорител на РИК Монтана. "Членовете на СИК са предложения на парламентарно представените партии и би трябвало да носят отговорност за тях. Партиите сами изготвят списъци с лицата, там не се изисква да има заявление от самите кандидати за членове на СИК и технически е възможно, използвайки списъка от минали избори да предложат едни и същи лица", допълни Петко Петков, РИК Монтана. Друга героиня от видеонабюдението на местните избори е Моника Йорданова, председател на секцията в Малорад тогава. На миналите избори се появи скандално видео с дописване на преференции с думите "тук сме си наши хора". Проверка установи, че след установените нарушения през есента, сега в тази комисия са включени изцяло нови хора. От Централната избирателна комисия (ЦИК) напомниха, че на 23 юни има частични местни избори в някои общини, именно заради многото грешки на СИК-овете. Затова и са отправили молба към партиите. "Общинските избирателни комисии са помолили представителите на партиите и коалициите по време на обсъждане съставите на секционните избирателни комисии да не предлагат тези лица за членове на СИК, вследствие на работата на които бяха обявени изборите за недействителни", заяви Росица Матева, зам.-председател и говорител на ЦИК. А във видинския квартал "Нов път", няма да има секции този път. На миналите избори беше пребит член на СИК, защото снимал как мъж гласува няколко пъти. Осемте секции, които до сега са се помещавали в квартала, са преместени на други места в града. Обяснението от Общината е ремонт на санитарните възли в училището, който ще е и по време на изборите. ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!

Отговори
4 0
Кирил Петков като Миле Китич! "Милиони, камиони..." СНИМКИ

Кирил Петков като Миле Китич! "Милиони, камиони..." СНИМКИ

01.06.2024 | 22:47

Във Фейсбук профила си лидерът на "Продължаваме промяната" качи кадър, на който е в звукозаписно студио Мрежата избухна с нова доза подигравки към лидера на „Продължаваме промяната“ (ПП) Кирил Петков след поредната му закачлива снимка, с която се опитва да покаже непринуденост. Във Фейсбук профила си той качи кадър, на който е в звукозаписно студио. По думите на самия Петков, той озвучава финалния клип за предизборната кампания. В съвсем друга светлина, обаче, го видя журналистът Ивелин Николов. Ето какво написа той: „Българският Миуе Китич!! Респект! Milioni,kamioni,avioni,sampioni sve sam ja,sve sam to prosao divlje laze,sitne laze,trikotaze tetovaze sve me to,sve me to kostalo.“ ПР-ът на ГЕРБ Никола Николов също не пропусна възможността да „захапе“ Петков. "Според мен слуша записите", коментира той във Фейсбук. СНИМКИ В БЛИЦ

Отговори
4 0
Томислав Дончев огласи притеснителна тенденция

Томислав Дончев огласи притеснителна тенденция

01.06.2024 | 22:43

Затова аз имам една лична кауза, да върнем смисъла в политиката, заяви той Ние дадохме редица доказателства в последните три години и неспособността на политическата система в България да сформира стабилно правителство. Не бих ограничил разговора само до корупцията, но, борбата с корупцията е едно от несвършените неща, които политиците успяха да оставят на хората в последните три години. Това коментира в ефира на Дарик Томислав Дончев от ГЕРБ. По думите му в последните години основен модус в политиката е противопоставянето. Не остана някакво позитивно съдържание за какво се борим. Политическите партии впрегнаха силите си да се унищожават една друга и няма как това да не доведе до разочарование, коментира Дончев. „Затова аз имам една лична кауза, да върнем смисъла в политиката. Нали тя беше изкуството да се управляват обществените дела, икономическите системи, публичните институции. Те да се развиват положително, а не само обезателно да се генерират скандали“. На въпроса защо агресивният патриотизъм продължава да събира избиратели Дончев заяви, че това е част от простите решения на сложните проблеми. „Да се тупаш в гърдите, да си българин, да си произвеждаме всичко сами. То е нелепо, защото, за съжаление, ние не произвеждаме българска кола български телевизор. Разумният патриотизъм има съвсем различни измерения – България да се развива индустриално, да има по-достойно място в Европа – това за мен е модерният патриотизъм“. Според Томислав Дончев перманентната политическа криза в последните три години е накарала България да изпусне много шансове. „Ерозира желанието на хората да участват в политическия процес и никой - нито българската политическа система, нито хората имат интерес да се връщаме там. Надявам се това да бъде голяма поука за всички и политиците да се държат така че да върнат поне част от доверието в институциите“, посочи Дончев. Блиц

Отговори
4 0
Предизборна мистерия: В основата е ИТН! ВИДЕО

Предизборна мистерия: В основата е ИТН! ВИДЕО

01.06.2024 | 22:38

Спецификата на електората им прави непредвидим резултата от гласуването, заяви политологът Димитър Ганев Какви са прогнозите за формирането на правителство след предстоящите избори на 9 юни коментира политологът Димитър Ганев. Информацията, използвана от него, е базирана на данни от проучване на социологическа агенция ТРЕНД, направено чрез пряко и полустандартизирано интервю лице в лице, с таблет, сред 1003 души на възраст над 18 години. Според Ганев има два въпроса, на които не може да бъде даден отговор преди и веднага след изборите: ще има ли управляващо мнозинство и ако има, какво ще бъде то. „Вариантите са няколко, но математически и политически няма друг вариант, освен управление, структурирано около ГЕРБ”, каза той пред NOVA NEWS. По думите на политолога няма да има възможност за формиране на кабинет само от две партии и ще бъде необходимо присъединяването на трета. „Ако са само две, мнозинството ще бъде твърде крехко”, добави той. Изследването разглежда 6 политически формации. „Никога не съм си позволявал да казвам, че нещо ще се случи със сигурност, но от днешна гледна точка изглежда възможен парламент с 6 формации”, заяви Ганев и добави, че „спецификата на електората на ИТН” прави непредвидим резултата от гласуването. „През последните няколко седмици ГЕРБ ясно прокарва идеята Борисов да стане министър председател. Това обслужва две линии на партията – електорална мобилизация и преговорна позиция”, отбеляза Ганев. Според него преговорната позиция е с цел ГЕРБ да отстъпи позицията на министър председател на друг, но на свой ред да иска нещо в замяна от другата страна. Целия разговор гледайте във видеото.В БЛИЦ

Отговори
4 0
Да си делкаме постове и власт

Да си делкаме постове и власт

01.06.2024 | 18:34

Ивайло Мирчев - активистът от втория ешалон на олигарха Прокопиев е активиран да атакува лидера на ДПС „Гладът е по-силен от тока“, гласи градската мъдрост. А ние спокойно можем да добавим, че гладът за власт (особено ако си я държал абсолютно неоправдано в продължение на дълго време) може да бъде по-силен от всяка абстиненция. И всички ние ставаме свидетели на това в последните няколко седмици. От първия до последния ешалон на партийците на олигарха Иво Прокопиев – всички са впрегнати да сипят опорки срещу отколешния им враг – лидера на ДПС Делян Пеевски. Последният пример за това е отчаяно послание, пуснато от един от второстепенните герои от ПП-ДБ Ивайло Мирчев. Но за това след малко. За да се разбере как и защо действа машината за опорки на Прокопиев, е важно да се знае и какви интереси стоят зад нея. Откакто ПП-ДБ тласнаха страната към поредни предсрочни избори заради категоричния отказ, който получиха да си „делнат“ постовете във властта и регулаторите, се държат като гладни пудели, свикнали да бъдат глезени с пачки евро, но след това внезапно пуснати на улицата да се борят за къшей хляб. И затова освен да лаят, не се сещат какво друго да направят. Защото виждат, че властта, която държаха близо 3 години като заложник на собствените си олигархични интереси, им се изплъзва. И затова нямат капка свян да лъжат, да мажат и да хвърлят кални опорки по политическите си опоненти (част от които доскоро ползваха като спасителен пояс, който да ги задържи над водата на собствената им политическа немощ). Най-яркият пример за всичко това е „борбата“, която „Коалицията на пудела“ (както станаха известни политиците от ПП-ДБ) поведе срещу лидера на ДПС Делян Пеевски. Ако допреди няколко месеца без грам свян различни знакови лица от формацията, като Христо Иванов, пиеха „мазно кафе“ в скута на Пеевски и се криеха зад гърба му от народната любов ту на енергетици, ту на земеделци, днес хората на олигарха Иво Прокопиев в политиката извадиха отново политическото олио и се приготвиха за мазни пехливански борби на тепиха. Защо? Защото нямат идея какво да обещаят на хората, което да знаят, че могат да изпълнят. Политически безидейни, неопределили се къде стоят в политическия спектър и обединени около единствената ценност – кеша, ПП-ДБ имат нужда от партиен враг, за могат да съществуват. И някак естествено този враг е лидера на ДПС – човекът, който бе сред малцината, противопоставили се на опитите на променкаджийте да превърнат държавата в сенчесто АД за обслужване на личните интереси на кръга „Капитал“. Пеевски е големият страх на ПП-ДБ, защото той олицетворява всичко, което те не са – от категоричната евроатлантическа позиция срещу руските обвързаности у нас, през ясните действия в полза на държава и граждани до твърдата заявка, че ДПС не е партия „втора ръка“, а един от най-стабилните политически субекти у нас. Зад който стоят гласовете и доверието на стотици хиляди български граждани, имащи не просто правото да бъдат адекватно представени в парламента, но и да дадат кредит на доверие на политици, които ще отстояват правата и свободите им. И това е ясният ангажимент на самият Пеевски, който заяви и пред актива на партията. „Намираме се в исторически момент и за държавата, и за нашата партия. Уверявам ви, че повече никой няма да може да вкара ДПС в ъгъла. Повече никой няма да може да направи нашите хора втора класа – те са първа класа. Те са като всички – достойни български граждани. Колкото повече хора ни чуват и се връщат в ДПС, толкова ние ще бъдем все по-силни и по-незаобиколим фактор в държавата. Знаете, че на някои не им се харесва това ДПС да е фактор. През годините бяха свикнали да ни натикват в ъглите и ако имат нужда от нас тогава ситуационно да ги подкрепяме. Това повече не може да се случи. Ние ще решаваме кой може да управлява, кой може да е премиер, кои да са министри и ще решаваме дали искаме или не искаме да дадем нашата подкрепа. Никой не чакаме да ни кани за каквото и да било. Ние ще решаваме кого да подкрепяме“. С тези думи Пеевски се обърна към своите съпартийци и симпатизантите на ДПС в Кърджали в четвъртък. И буквално докара до инфаркт пуделите на Прокопиев. Защото ясно разбраха, че вече няма как чрез черен пиар и кални номера да се доберат до властта. Или до старата си мечта – да делкат постове и пачки. И колкото по-силна е подкрепата към ДПС, толкова повече се топи и възможността ПП-ДБ да се доберат до върховете на държавата. Социологически изследвания вече показаха, че личният рейтинг на Пеевски е над одобрението, което хората дават на всеки един от десетината лидери от партиите на Прокопиев. И доверието към тях все повече ще се топи, защото хората ясно виждат кой се интересува от проблемите им и кой просто иска да консумира власт. И тук идва мястото на Ивайло Мирчев, който едва ли е останал в спомените на народа с някаква особено ценна политическа кариера. Поизтъркал се жълтопаветник с ярко комунистическо минало - баща му Николай Мирчев е активен партиен секретар на БКП от времето на тоталитаризма. През 2022г. видният демократ Мирчев закупува огромен апартамент в престижния софийски квартал "Лозенец", на улица "Бигла", на половин цена, докато в същото време българските граждани теглят скъпи кредити за семейно жилище, които изплащат през целия си живот. Днес, освен да препира изцапаните гащи на своя лидер Христо Иванов, подобно верен нему паж, Мирчев се явява и нещо като Матросов по избори, който се ползва единствено, за да вдига безсмислен шум по опорки на Прокопиев. В тъжен пост във Фейсбук, Мирчев пробутва поредната инсинуация, че избори не ни трябвали, защото видите ли Пеевски бил заявил, че ДПС щели да решават кой да управлява, кой да е премиер, кои да са министри и прочие словесни еквилибристики.... родени под творческия гений на Мирчев, който се връща към старата мантра за „нито глас за Пеевски“, с която още преди няколко години ДБ и нейният съпредседател Христо Иванов без малко да не влязат във властта. Заради мижав интерес от страна на избирателите. И днес е така – опорките на Мирчев звучат безсмислено. Разбира се, че никой вече няма да допусне олиагархична формация като ПП-ДБ с топяща се електорална подкрепа и пълна управленска некомпетентност да се върнат начело на държавата. Защото държавата е на хората, на суверена, а не на олигархични кръгове и техните пребоядисани в "демократи" комунистически политически проксита. А Пеевски е един от малцината политици, които не просто заявяват ясно това, но и работят за укрепването на властта на хората. И той ясно го заявява: „Нищо не може да се случи в България без нашето участие и всички останали вече го знаят. Сега най-важното е да поискаме доверието на нашите хора и да го получим, за да може да имаме достойно представителство в Народното събрание и изпълнителната власт, което е нашата цел и не крием това. Ние сме готови да управляваме. Имаме подготвени кадри в цялата страна. Казвам го на висок глас - ние сме готови да управляваме, имаме какво да дадем на България, имаме какво да направим и в нашите населени места. За да може всички да видят какво е ДПС и какво могат да дадат нашите подготвени кадри. Не сме свършили всичко, това е само началото. Трябва да сме близо до хората и да имаме добро отношение към тях. Да не мислим, че те са ни длъжни, ние сме им длъжни, защото нашата власт произлиза от нашите хора. Без тях няма как да имаме власт. Те са нашият мощен гръб. Затова, с най-добро отношение към хората помнете, че те винаги са прави. Ще имате моята подкрепа за всяко нещо. От вас искам да сте при хората. Моето верую е, че трябва да се върнем при нашите хора“, категоричен е лидерът на ДПС. А с борбата си за кокала власт, ПП-ДБ доказват единствено колко верни са думите на големия колумбийски писател Никола Гомес Давила: „В съвременната политическа панорама никоя партия не е по-близо от другите до истината. Просто някои са по-далече от нея“. А с всеки черен пиар и мръсна опорка, която хвърлят във въздуха, ПП-ДБ все повече се отдалечават от нея и от хората, които да им гласуват доверие. Блиц

Отговори
5 0

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?