Следвайте ни

Политологът Страхил Делийски: Радев направи шарен кабинет, който да му донесе втори мандат

viber icon

-  Какво да очакваме от служебния кабинет - само организиране на прозрачни избори или и доза реваншизъм? 

- Действията на служебния кабинет ще бъдат те​ст. Както е известно, основната му функция е да подготви изборите и тук този кабинет е поставен в много тежка ситуация ​- има сериозни промени в Изборния кодекс, които трудно ще се реализират безпроблемно. 

От ГЕРБ ​и бив​шите патриотични обединения имаме мн​ого ясни сигнали за поставяне под въпрос на изборни​я процес. Подобни съмнения задават контекст, който прави управлението много деликатно и трудно. Кабинетът има две свръхзадачи ​- изборите и управлението на кризите. Ако това правителство тръгне към реваншизъм, ще сбърка. Само ще се предизвика напрежение, тъй като няма никакво време за формални резултати.

А с оглед на президентските избори, за Радев е много важно да покаже, че може да управлява ситуацията, и кабинетът, за който носи формално отговорност, да бъде високо оценен. 

 Ако служебното правителство тръгне към реваншизъм, ще сбърка 

Върви политическа ферментация, но не е ясно дали ще получим вино или оцет

------------

- Г-н Делийски, как оценявате обявения от президента Румен Радев състав на служебния кабинет?

- Виждаме знак и опит от страна на президента  за търсене на широк политически и обществен консенсус по отношение на позитивно приемане на служебния кабинет от политическа гледна точка. В него има хора с изключително различни политически профили и биографии, в тотално различни ценностно-идеологически планове. Имаме Янаки Стоилов от БСП, д-р Стойчо Кацаров, свързан със СДС, министърът на финансите Асен Василев беше част от служебен кабинет на президента  Росен Плевнелиев, известният скулптор проф. Велислав Минеков, лице от протеста и  част от Отровното трио.

Чрез събиране на хора с различен профил президентът търси и осигуряване на политически комфорт

Този шарен, твърде широк, еклектичен от идейно-политическа гледна точка профил  на министрите  в кабинета е и опит на президента да консолидира зад себе си различни политически и социални групи с оглед на предстоящата президентска кампания. 

Премиерът генерал е очакван ход - министър-председателят в служебен кабинет трябва да е много близък до президента.  Радев се опари донякъде с предишния служебен премиер Огнян Герджиков, който не му беше толкова доверен.

Сега обаче, в предизборна ситуация, президентът няма право на грешки. От начина, по който ще бъдат оценявани действията на кабинета в обществото, до голяма степен ще зависи дали Радев ще консолидира подкрепа от различен тип зад себе си.

- Какъв политически ефект могат да постигнат разкритията на Комисията за ревизия на управлението на Борисов?

- При всички положения това ще се отрази. Много зависи оттук нататък как това ще бъде взето на въоръжение в рамките на кампанията. Сигурно е, че ГЕРБ са влезли в много тежка защитна позиция, а тези атаки консолидират ядрото. И дори да наблюдаваме спад в електоралната подкрепа на ГЕРБ, това няма да е разпад заради защитната имунна реакция.

В същото време поредните знаци за изключително грозния начин, по който се прави бизнес и политика в България,

биха могли да стимулират още хора да излязат и да гласуват.

Това също е възможен сценарий. Не че има доказателства за всичко, което се говори, но общественото съзнание няма нужда от доказателства.

- Ще помогне ли проветряването на редиците на ГЕРБ за мобилизация и запазване на първа позиция на изборите?

- Това винаги е рисково, зависи докъде ще се стигне с проветряването. Да правиш радикални вътрешноорганизационни и персонални промени в навечерието на избори  носи рискове с оглед на тонуса на партийното ядро. От друга страна пък, този тип освежаване - и на публичния образ, може да изиграе позитивна роля за някаква близка периферия. И в по-дългосрочен план да помогне за излизане на ГЕРБ от политическата изолация, в която очевидно се намира. Смятам, че на тези избори основна цел на ГЕРБ ще бъде да спрат процесите на електорална ерозия.

- Възможно ли е "Има такъв народ" да се озове на първа позиция?

- Това означава да увеличи двойно подкрепата си. Дали ще стане - никой не знае. Все още ГЕРБ са в местната  власт,  държат достатъчно икономически ресурси и електоралните им загуби имат граница, под която трудно ще слязат на този етап.

Ако някой иска да победи ГЕРБ, трябва да разчита на себе си, а не на сриване на партията на Борисов,

 което няма как да стане, няма условия за това сега.

Дали ИТН ще успее да мобилизира до такава степен протестен вот, е трудно да гадаем. Много зависи как потенциално протестно гласуващите ще разчетат поведението на партията в 45-ото НС.

- Възможни ли са изненади на 11 юли - например патриотична коалиция да измести „Изправи се! Мутри вън!”?

- Всичко е възможно - и патриотична коалиция да мине бариерата, както и коалицията около Манолова да увеличи резултата си, но и да го намали.

В такава аморфна ситуация е много трудно да се прогнозира.

 И е възможно буквално някое събитие да бутне поведението в различна посока. Масово избирателят знае какво иска да се случи, но не знае как. Това е непредвидима електорална ситуация. Не можем да кажем дали 46-ият парламент ще повтори 45-ия и колко различна ще е картината. 

- Възможно ли е да настъпи разцепление при БСП, предвид вътрешните напрежения и евентуалната поява на нови леви проект, включително около Жан Виденов?

- Не за пръв път се говори за проект около Жан Виденов. Не виждам с какво БСП могат да променят пътя по нанадолнището, който са поели с това ръководство.

 БСП се консолидира, но около председателя Нинова, а потенциалът <210> е да консолидира  силно, но малко хора.

Не виждам  с това ръководство полезен ход на социалистическата партия

При очакване, че и следващите избори ще реализират протестен вот около мотива „старо-ново”, „статукво-промяна” и имаме партията на Слави Трифонов, не виждам поле, в което БСП да може да стъпи така, че да се съвземе.

 БСП има много по-дълбоки проблеми, отколкото машинният вот и технологичната експертиза на избирателите си.

- Може ли и в следващия парламент ситуацията отново да е патова и да се наложи да ходим на избори 3 в 1 наесен?

- Възможно е, но вероятността за още едни парламентарни избори е много малка. Очакванията ще са други. От тези, които влязат в следващото Народно събрание, ще се очаква да направят мнозинство и правителство. Сега някак си не се получи, различията между партиите бяха фокусът на общуването между тях. Но за следващия парламент съм убеден, че ще се стигне до някаква форма на съгласие, ще се направят усилия за съставяне на кабинет. Очакванията на обществото ще бъдат други и партиите  ще си дадат сметка за променения контекст. Не може да казваш, че искаш да разграждаш модел, и да не искаш да го направиш, като се отказваш от властта.

Вярвам, че няма да се стигне до сериозна политическа криза и до изборна спирала

Независимо от оценките за 45-ия парламент, със сигурност дори в рамките на две седмици беше натрупан полезен политически опит.

- Сигурен ли е вторият мандат на президента Радев?

- Нека първо да видим какви ще са конкурентите - на този етап само той е кандидат.

Впрочем фиксацията на ГЕРБ по отношение на Радев не им помага. Напротив, на спортен жаргон, те постоянно му вдигат топката и консолидират подкрепа зад него. А и да не забравяме, че президентските избори ще са след парламентарните и ще се случат неща, които ще влияят.

- Вървим ли към промяната, която искат хората?   

- Има промяна по отношение на политическото представителство - нов тип субекти и ценности влязоха в дневния ред. Нови поколения влизат в политическия процес. Старите партии, с изключение на ДПС, вървят надолу електорално, като авторитет и формална подкрепа.

Със сигурност сме в процес на политическа ферментация, въпросът е дали ще се получи хубаво вино за пиене или оцет. Това е големият залог. Зависи от условията и от състоянието на гроздето, т.е. на обществото. Рискът да се получи оцет не е малък, но не е малък и шансът да узрее хубаво вино. Динамиката винаги носи шанс за позитивна промяна.

ВИЗИТКА 

Страхил Делийски е политолог, преподавател в Софийския университет. Завършил езикова гимназия в Плевен и политология в СУ „Св. Климент Охридски“. Преподава „Политически комуникации“ и „Политическа антропология“. Автор на множество публикации върху развитието на политическите идеи и идеологии. 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

дрън дрън

дрън дрън

12.05.2021 | 09:14

ищо шарено няма в резидентския кабинет .Обединяващото е принадлежността към ДС .Защо не публикуват проверката която е задължителна към бившата ДС -Гестапото на комунистическия режим

Отговори
7 4
Тиква

Тиква

12.05.2021 | 09:40

Какво ДС бълнуваш, бе тикво празна гербаджийска ?

Отговори
4 7
Андрокъл

Андрокъл

15.05.2021 | 20:30

Тиквата нещо е презряла.

Отговори
2 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?