71
Следвайте ни

Политологът Страхил Делийски: ГЕРБ има много хора във властта, които ще саботират новия кабинет

viber icon

Коалиционните лидерски съвети ще имат най-важната мисия - да дават общата насока на раздадените на партиите министерства 

Нинова си има своя игра, за която се опитва да използва БСП

Дойде краят на министърпредседателската република от последните години

 

 

- Г-н Делийски, ще има ли успешен финал на преговорите за кабинет? Ще се справят ли коалиционните партньори с подводните камъни? 

- Общо споделено е разбирането, че трябва да се върви към подписване на споразумение и формиране на мнозинство и кабинет. Това очевидно е различна ситуация от тази при последните два опита, можем да очакваме и различен резултат. Явно свръхцелта в момента е съставяне на кабинет - нещо, което този път устройва както партиите, така и обществените очаквания.

Няма основание да мислим, че няма да има кабинет. Видяхме какво се случи на партии, които два пъти не успяха да направят правителство. Това се отчита и този риск е достатъчно висок, за да кара партиите да заобикалят подводните камъни. Този път  желанието за кабинет свързва всички партии. 

- Подходяща ли е формулата 10:4:4:3? Чуха се гласове, че моделът всяка партия сама да избира кадрите в министерство е феодален? 

- Важен е подходът. А подходът, който са избрали, изглежда по-ефективен - ако даден министър се провали, това е провал на партията, която управлява министерството. Това е един от механизмите, чрез които мандатоносителят ПП да разтовари цялата отговорност от себе си. Така концентрираната отговорност се деконцентрира.

Очевидно новите управляващи са избрали подход, който в един случай би бил по-ефективен, втори път би бил по-ясен, като политическата отговорност е на различните партии, не на общия коалиционен формат като цяло. А и по-нормален вариант, с оглед на различията между четирите партии.

Остава открит въпросът какъв ще е форматът на онзи политически орган, чрез който ще се координира общото управление. Става сложно - имаме различни партии, които управляват различни сектори, а трябва да имаме една посока. И тук отговорността на т.нар. коалиционни лидерски съвети става голяма. Очевидно там остава да се решат проблемите по координацията. Ще трябва да има един общокоалиционен орган, който да формулира и да спуска надолу решенията.

- Може ли да говорим за квота на президента в бъдещия редовен кабинет, предвид присъствието на трима министри от служебното правителство?

- Президентът по конституция няма квота. Случвало се е и друг път министри от служебен кабинет да се наследяват, не е прецедент. Имаше подобни случаи и при служебни министри на президента Плевнелиев. Но който иска по някакъв начин да внушава, че президентът участва в изпълнителната власт, ще твърди, че има квота. Който иска да внушава, че министрите са се справили добре, затова са и в редовния кабинет, ще твърди, че няма квота.

Но да кажем, че такива авторитетни хора са квота на някого, е малко обидно и за тях.

- Смятате ли, че редовният кабинет ще се еманципира от президента?

- Толкова много неща има за вършене, че със сигурност можем да очакваме невинаги хармонични отношения от двете страни на „Дондуков“. Естествено, не такива, каквито гледахме досега - това беше институционално безобразие. Но няма да се изненадам, ако все пак има конфликти и напрежения.

Не съм от тези обаче, които настояват, че много власт отива у президента Радев. Не мисля, че има основания за това. Той имаше власт по силата на конституционалните разпоредби - трябваше да прави два служебни кабинета. На негово място всеки щеше да го направи. Оттук нататък неговите конституционни правомощия са много ясни. В момента, в който имаме някаква изпълнителна власт, президентът спира да може да влияе.

Виждали сме по-скоро влияние от премиер към президента, както беше при г-н Плевнелиев. Но засега не сме имали случай, при който президент дирижира изпълнителната власт. Просто институционалната инфраструктура в България не го предполага. 

- Ще успее ли Корнелия Нинова да спаси лидерския пост в БСП с участието си в бъдещия кабинет?

- Много трудно е да се отговори, защото имаме една социалистическа партия и друга социалистическа партия с тире и Корнелия Нинова, както преди имаше две партии - тесни и широки социалисти. Сега са социалисти и БСП-К.Н. Според мен БСП са в много неизгодна позиция. Най-малкото ще се наложи отчасти да легитимира кабинет, който поне засега няма никакви заявки за каквато и да е лява политика. Не виждам какво БСП като партия може да извади от подкрепата за този кабинет.  Най-вероятно Нинова и хората около нея могат да спечелят нещо. Мисля си, че това е поредната, една от последните, стъпки към унищожаването на социалистическата партия - такава, каквато я познаваме. Всичко възможно беше направено за това БСП да бъде докарана до позицията на малка партия, чиято единствена смислена роля е да брокерства около властта. Това е БСП на Нинова.

Особено с начина, по който се продължава да се действа, не виждам обратен път.  Нинова си играе своя игра и ще се опита да използва партията, докато накрая тя толкова се свие, че да не може да <210> върши работа.

- Доколко остра опозиция да очакваме в този парламент? Ще бъде ли той по-работещ от предишните два?

- Зависи от това как се формира мнозинство, как ще реши да работи кабинетът. 

Струва ми се, че не е възможно да продължим това, което гледахме в последните години - министърпредседателска република, в която парламентът беше подчинен на изпълнителната власт. Това няма как да стане в този момент, в тази конфигурация. Така че ще имаме различен парламент, поне от тази гледна точка. Дали ще е ефективен - не можем да кажем, но ще е различен със сигурност и ще действа по различен начин.  

Трябва да си даваме сметка, че онова, което виждаме в момента - агресивност от страна на ГЕРБ, често арогантност, не е политическа опозиция.

 А и не мисля, че ГЕРБ могат да съществуват в опозиция. Това не е партия, която е социализирана в демократична политическа култура. Това е партия на властта, партия консуматор, която няма нищо общо с истинските партии.

Според мен ГЕРБ изигра своята политическа роля. Нека не избързваме с епитафии за ролята <210> в прехода, но влизаме в нов цикъл, в нови социални, икономически, геополитически измерения и просто ГЕРБ вече е ненужна.

- Присъствието на Бойко Рашков в редовния кабинет означава ли продължаване на изчегъртването?

- Не мога да се сетя за осъден едър политик от власт, която бива сменена, в последните 30 години. Естествено, това не зависи само от министъра, зависи и от прокуратурата. Но не бих толкова залагал на това изчегъртване. Толкова неща има да се правят в държавата, че правителството само ще спечели, ако си спести изчегъртването. 

Но трябва да направим важна уговорка - наследството, оставено от ГЕРБ, на институционална култура, на държава, е изключително тежко. Имаме разнебитена държавност, което ще ни създава проблеми оттук нататък. Но не става въпрос и за самоцелна саморазправа. Трябва да се намери баланс между необходимостта от реформа на държавните институции, но това не бива да става през мотивацията на реванш, на разправа. Никой няма да спечели от това, и тези, които го правят.

- Трябват ли им на новите управляващи скандали като тези  около ДКК, около вестник „Труд“? 

- Старите управляващи все пак имат медии, икономически ресурс. Начинът, по който Борисов и хората около него си представят политическия свят, минава именно през конструирането на тип внушения.

Ние не знаем реалните детайли от ситуациите. Може „Труд“ наистина да не са си плащали, знаем обаче, че полицаи се разправят със „свободната“ преса.

Не знаем и детайли около назначенията в ДКК. Оттук насетне ще има много такива битки на интерпретации. Просто защото Борисов и компания така си представят политиката - не като сблъсък на идеи, а като сблъсък на окалване.

Въпросът е как ще отговори евентуалното ново правителство на подобни скандали, каквито със сигурност ще има. Има и много хора на ГЕРБ във властта, които със сигурност ще потърсят начин за саботиране на дадени действия.

Борисов няма да се даде без бой, а неговата представа за политически бой е по-близка до тази на мутренските 90-те години, отколкото до Аристотел.

- Ще успеят ли тези амбициозни млади хора около Кирил Петков и Асен Василев да удържат властта пълен мандат?

- Ще видим. Не съм голям оптимист в дългосрочен план. Но ако те успеят все пак в обозрим срок да постегнат разнебитената ни държавност, това ще е успех. Ще е добре за държавата, за всички. Просто тръгваме от много ниска база, и по отношение на очакванията. След Борисов всеки изглежда адекватен, дори да предлага идеи отпреди 20 години. 

ВИЗИТКА

Страхил Делийски е завършил езикова гимназия в Плевен и политология в Софийския университет. Асистент е в катедра "Политология" на СУ "Св. Климент Охридски". Преподава политически комуникации и политическа антропология. 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (21)

Сик

Сик

08.12.2021 | 13:25

кой уп равлява държавата през последните 11 г., бе тикви прости ? Киро или вашата Тиква ?

Отговори
6 15
Сиктир

Сиктир

08.12.2021 | 14:54

Много интелигентен коментар. Напълно връзващ се с темата на статията. В тоя стил под прогнозата за времето можем да питаме "През декември месец зима ли е или лято?". Или за да сме в тон с твоята лексика - под кулинарна статия "Тиквените семки чоплят ли е или се лющят?". Впрочем ти да не би да си земеделски производител - толкова умело боравиш с тикви, че човек би си рекъл, че си тиквар.

Отговори
8 7
Мислете Не зейте

Мислете Не зейте

08.12.2021 | 10:37

Но проблема е че Киро Кокорчо и откровения чифут Лорер не са дошли да спасяват България и Българина а да спасяват насраните газове точно на чифутската пасмина от ГРОБ А намерението на Кокорчо за някакво съкращение на администрацията със 30 % ще бъде разчистване на сметки със малко останалите Българи във администрацията И чифутската пасмина без надзор и всякаква конкуренция при кариерно израстване да се вихри в Българската администрация и по наследство да си я предават в чифутски ръце Нали се сещате че всяка конкурсна комисия правещ избор и пишещ правила конкурсни след като е вече овладяна от чифутската пасмина Българин няма да има място във Администрацията А с мерките на Кокорчо който се точи да прави само ще затвърди позицийте им Мислете

Отговори
15 4
Какво чифутско нагло откровение

Какво чифутско нагло откровение

08.12.2021 | 10:10

Ама то внедряването на чифутска мързелива крадлива и лакома пасмина на възлови места в нашия обществено икономически живот не е от вчера нито от оня ден И не е само от времето на чифутския сатрап комунистически с прозвището Тиквун То е започнало още от 09 09 1944 год Нека да споменем за чифутката Кървавата Сара Разтрелвала без милост българи Да споменем чифутския Станишевски род проклет Яков Яхиел съветник на Правешкия сатрап Мирчо Спасов Григор Шопов шеф на прословутото ДС Бокови Домусчиеви Във всеки град село паланка местните хора си ги знаят чифутските фамилий и тяхния прословут мързел подлост наглост и лакомия А че чекмедже трябва да им бие шкембето е любимото им занятие В съвременен вариант Компот Бюро Някъкъв Борд Разпределяне на Евросредсва Дирекцийка към някоя Дирекция Съветник на Главния съветник на Съветника който ни съветва Абе изобщо у :й фащат работа ич

Отговори
6 11
Бандитите да ми се правят на морален съдник.Само в БГ става

Бандитите да ми се правят на морален съдник.Само в БГ става

08.12.2021 | 09:44

На фона на вашите престъпления ,на Киро гражданството да му е проблема.

Отговори
5 19
Сиктир

Сиктир

08.12.2021 | 10:31

Тоест ти и подобните ти нямате нищо против да смените едни престъпници с други такива на върха на държавата. Браво - много находчиво.

Отговори
17 4
БАЙДЪН ДО СИКТИР

БАЙДЪН ДО СИКТИР

08.12.2021 | 10:58

ПРОБЛЕМЪТ МОМКО Е ,ЧЕ ГЕРБ ИЗВЪРШВАХА КРИМИНАЛНИ ПРЕСТЪПЛЕНИЯ И НЕ СА ПАРТИЯ ,А ОРГАНИЗИРАНА ПРЕСТЪПНА ГРУПА.СПРАВКА ПЛОВДИВ И ИВАН БОРИСОВ ТОТЕВ(МАМИНИЯ).НА ФОНА НА ЗОЛУМИТЕ НА ГЕРБ ,НАРУШЕНИЕТО НА КИРО Е ПРАШИНКА В КОСМОСА ОТ ГРАБЕЖИ,ФАЛШИФИКАЦИИ НА ИЗБОРИ И ДОРИ ФИЗИЧЕСКИ САМОРАЗПРАВИ НА ОПГ-ТО .СПРАВКА(МИШО БИРАТА И ЖЕНА МУ ,ВАЛЬО ТАНОВ)

Отговори
6 15
Сиктир

Сиктир

08.12.2021 | 12:50

Абсолютно неадекватно сравнение - нарушаването на конституцията не подлежи на обсъждане, то е факт и то дори преди да има някаква власт. След като тогава си позволи потъпкване на конституцията, нека сега му дадем 4 години власт та да може да се развихри качествено и да засенчи ГЕРБ и Бойко. Изключително логично мислене. После ще мразите и него и ще забравите, че сами си го избрахте.

Отговори
13 3
Сик

Сик

08.12.2021 | 09:16

Пашата с кабинет в министерски съвет, тия за загрижили за Киро. Тикви неграмотни гербаджийски.

Отговори
8 18
Сиктир

Сиктир

08.12.2021 | 09:21

Разбира се, че сме се загрижили. Нарушаването на конституцията в белите държави е наказуемо. Тук обаче го поощряваме защото е наш човек и видиш ли не бил знаел, че прави грешка. Ами да отида аз утре да обера, да убия, да изнасиля някой и после да пледирам, че видиш ли не знаех, че е противоконституционно?

Отговори
19 9
Сик

Сик

08.12.2021 | 13:24

Твоята сикаджийска мутра окраде 4 млрд, тоя се загрижил за Киро. Тиква неграмотна гербаджийска.

Отговори
5 15
Сиктир

Сиктир

08.12.2021 | 14:42

Толкова злоба пръскаш, че чак сам се заслепяваш. Аз не защитавам Борисов и ГЕРБ, така че не наричай нищо моя тиква. Моите зеленчуци са в хладилника. Обаче твоята тиква(тая над раменете ти), ако не е за красота значи няма никаква файда от нея. ГЕРБ и Борисов са щипали от баницата доста, то е ясно. Всички стигнали до там го правят и не само в България. Обаче парадоксалното в случая е, че сменяме едни съмнителни управници с вече доказани крадци и лъжци с надеждата за по-добър резултат. Щеше да е смешно, ако не беше жалко.

Отговори
11 3
Факт

Факт

08.12.2021 | 09:01

От крадци бунтовници не става. Колкото наглееха и крадяха, толкова са и страхливи

Отговори
4 12
Иво

Иво

08.12.2021 | 08:14

Ще ги изчистят всичките до няколко месеца. Те и сега се опитват да събират, но нещо не им се получава. От страхливи продажници не очаквайте да се борят за кауза. Те са за чорбата.

Отговори
13 12
eu бг

eu бг

08.12.2021 | 08:10

в Германия при население над 80 милиона има 17 министерства, във Франция над 60 милиона население има 15 министерства, в БЪЛГАРИЯ около 6-7 милиона ЩЕ ИМАМЕ 21 МИНИСТЕРСТВА

Отговори
25 1
Лъжецът вика: Дръжте лъжеца

Лъжецът вика: Дръжте лъжеца

08.12.2021 | 08:04

Измамник до измамник, лъжец до лъжеца – това е „новия морал“, „цвета на нацията“ Радева, „почтеността“ и прочие лафове за кретените от ехалето, които гласуваха като слепи. Е, кьорав карти не играй. Бъдещият външен министър лъсна като тотален лъжец! Разкритието е на Георги Готев и https://euractiv.bg/ Четете и се дивете до какво дъно стигна така нареченото „връщане към държавността“ радева: Фаворитът за външен министър Димитър Гърдев излъга за работата си в ЕП Спряганият за фаворит на „Има такъв народ“ за външен министър Димитър Гърдев е споделил невярна информация в официалната си автобиография за позициите, която е заемал като служител на Европейския парламент, научи EURACTIV България във вторник, 7 декември. В официалното си CV Гърдев твърди, че е бил „съветник в комисиите AFET и SEDE”. Тази информация е публикувана на сайта на „Има такъв народ“. AFET е Комисията по външни работи на Европейския парламент, а SEDE е подкомисията на Европейския парламент по сигурност и отбрана. Всъщност работата на Гърдев в Европейския парламент е като асистент на български евродепутат в нейния офис в София и той никога не е работил в помещенията на ЕП, потвърди EURACTIV след контакт със съответните служби на Европейския парламент. ЕП потвърди, че „администрацията на Европейския парламент няма данни за г-н Димитър Гърдев като служител в секретариата“. Не съветник, а асистент, и не в Брюксел, а в София Помолен от EURACTIV да коментира дали е излъгал за дейността си в Европарламента, Гърдев каза, че е работил като асистент на евродепутата Елена Йончева в офиса й в София и в това си качество е отразявал въпросите на AFET и SEDE. Той обясни, че работата му е проверявана от Европейския парламент и че е получил добра оценка. EURACTIV се свърза с Йончева, която потвърди, че Гърдев е бил неин асистент в офиса в София в периода 2019-2020 г., но добави, че твърдението му, че е бил „съветник в комисиите AFET и SEDE“ е лъжа. Постът на външен министър се счита за изключително важен в момент, когато България трябва да намери решение на двустранните въпроси със Северна Македония, което би позволило на Скопие да започне преговори за присъединяване. Преговорите за коалиционното споразумение между „Продължаваме промяната“, БСП, ИТН и ДБ продължават. Неофициалната информация е, че Димитър Гърдев е фаворит за позицията на външен министър и дори вицепремиер в кабинета от името на ИТН.

Отговори
22 9
Иво

Иво

08.12.2021 | 08:12

Дъртите пенсионирани комуняги на Боко тиквата как ревете само. Завий си краката и си сложи ченето. Хахаха

Отговори
11 26
не-изненадан

не-изненадан

08.12.2021 | 08:14

кандидатурата е идеална за правителство , в което за премиер се готви човек, подписал декларация с невярно съдържание

Отговори
22 10
Сик

Сик

08.12.2021 | 08:58

В държава, която 11 години е управлявана от сикаджийска мутра, паркирала крадени коли тоя се загрижил за декларацията на Киро. Тиква проста гербаджийска.

Отговори
9 19
Пиво

Пиво

08.12.2021 | 09:13

Тихичко Ивчо, тихичко. Избърши си млякото от устата и иди да си пуснеш лаптопа, че онлайн обучението започна.

Отговори
13 6
Сиктир

Сиктир

08.12.2021 | 09:17

А значи нарушаването на конституцията е правомерно, когато е извършено от симпатичен нам субект, но иначе сме твърдо против. Толкова йезуитски могат да се държат само изпечени измамници и крадци.

Отговори
17 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Кои са най-големите предизвикателства пред новото правителство през 2022-ра година?