71

Политологът Георги Киряков: Политиците ни нямат въображение да погледнат отвъд носовете си

 

Кабинет е възможен, ако Гешев не бе разменна монета за ПП и ДБ

Проблемът е, че Бойко Борисов предлага всичко на всички

Президентът няма да тупка топката нови 6 месеца

 

- Г-н Киряков, предложението на Асен Василев за ротация през два месеца бе оценено като интересно, но веднага конституционни прависти обясниха, че противоречи на конституцията.

- Не мога да разбера защо един и същи филм го гледаме през 6 месеца - не ни харесва и продължаваме да го гледаме! Същият дебат бе и след предишните избори. По същия начин - пак не можа да се избере от първия път председател на Народното събрание - човек, предложен от ГЕРБ. Говори се за някакви компромиси, за някакви ротации… Това аз го оприличавам на политическо безумие. Публиката не е харесала този филм, сега <210> се предлага отново със същите режисьори и сценаристи. И не, няма да го харесат хората! Първо предложиха Росен Желязков със същата риторика. Борисов казва: "Ние сме спечелили, ние сме първа политическа сила и ние имаме правото!". Не, няма правото! Има традиция, ако мога така да го нарека, но това не е право. Видя се още преди 6 месеца, че Росен Желязков не е приемлив за депутатите. Сякаш политиците ни нямат капацитет да мислят отвъд носовете си. Това е липса на въображение!

- На излизане от парламента Бойко Борисов демонстрира много добро настроение. Смятате ли, че той е ключът към бъдещето на този парламент?

- Това е трети парламент, в който ГЕРБ е първа политическа сила, и вторият, в който ГЕРБ не могат да излъчат безспорна кандидатура за председател на Народното събрание. И това е трети избор, на който ще се наложи на партия ГЕРБ да съставя кабинет. Тя още няма идея с кого ще го направи. Единият ден каква, че ще го направи с едни, на другия казва, че може да го направи с други, а на третия ден - че всички трябва да съставим кабинет и никой да няма в опозиция. Съмнявам се Борисов да е в добро настроение - той няма възможността да има предвидимост, лично за себе си. За него събитията са непредвидими от гледна точка на това, че не знае с кой да направи кабинет. 12 години Бойко Борисов успяваше да състави кабинети и виждахме, че има предвидимост. Сега няма такава предвидимост в последните две години. Една от причините е партия ГЕРБ - тя печели изборите, но няма потенциала да прави мнозинства, включително и за председател на парламента.

- Какво да очакваме в близко време от депутатите? 

- Вече подсказаха, че е твърде вероятно да се стигне до този компромис Вежди Рашидов да бъде председател на един кратък, още по-кратък от предишния парламент. Изборът на Рашидов ще е индикацията за живота на парламента - дали може да се постигне стабилно мнозинство, което да подкрепи председател, и на базата на това да подкрепи и Министерски съвет. Казах ви, гледаме същия филм, не виждам нищо различно отпреди 6 месеца.

- Да търсим ли скрит смисъл в изказването му президентът да продължи да управлява под контрола на парламента, т.е. полупрезидентска власт?

- Проблемът е, че Бойко Борисов предлага всичко на всички. Това е резултат от неспособността му да контролира ситуация. Той иска да я контролира, но в момента не е в състояние за това. Затова търси варианти пак той да е водещата фигура. Има други хора, които или не искат да управляват с него, или искат такъв дял, който той не може да им даде. Или поставят условия, които не може да изпълни. Това са двете му дилеми. БСП, ИТН, ДПС искат дялове, а другите, с които много му се ще да управлява - ПП и ДБ, не искат по принципни съображения. Те си водят собствена война. Това пък е техният проблем - че са готови да жертват политическата стабилност на страната, като предизвикат поредни избори, само и само да реализират тяхната война, която водят с Борисов от 2 години.

- От историята знаем, че войните може да се отлагат или да се обявява временно примирие. Ще изберат ли този път ПП и ДБ, или това за тях е политическо харакири?

- Имаше възможност и се дадоха сигнали за това нещо по време на кампанията, но веднага след нея се видя, че всичко е приключило с резултата от изборния ден. ПП и ДБ подкараха старата си песен на нов глас.

- Защо партиите придават на избора на председател на Народното събрание такъв силен символизъм?

- Това е индикатор за това дали ще има някакво мнозинство. На предишните избори бе по същия начин. Така или иначе, се стигна до бързото приключване на работата на парламента. Единственият фактор, който успя да удължи работата на предишния парламент, бе президентът, който бавеше консултациите. Сега няма такива индикации от негова страна, че ще ги бави. Това означава, че след 2-3 месеца може да има нови избори, защото президентът няма да тупка топката нови 6 месеца.

- Водещите партии имат общи интереси - развитие на евроинтеграцията, влизане в Шенген, приемане на еврото и подкрепа за Украйна. Възможен ли е парламент на тематичните мнозинства около един експертен кабинет, подкрепен и от Асен Василев и Христо Иванов?

- Би било възможно, ако ПП и ДБ не искаха главата на Гешев като разменна монета. Обаче насреща имаме главен прокурор, който - мине се, не мине време - казва: Делото Барселона ще приключи до един месец. Вчера каза същото: Случая ще го приключим до две седмици. И Бойко Борисов винаги дава заден ход - това е като скачен съд. Затова и главният прокурор не може да е разменна монета. Затова и Бойко Борисов е в ситуация да предлага на всички всичко.

- В речта си Костадин Костадинов от „Възраждане” сякаш бе най-арогантен от всички. Националистическият електорат досега бе определян като 12%. Костадинов мина тази цифра. Кога социологията ще обясни какъв е таванът му?

- Като абсолютно число гласоподаватели не са го минали още - това е заради ниската избирателна активност.

- Те са различни от ВМРО, не са и като „Атака”, различават се и от НФСБ. Коя е допълнителната съставка при „Възраждане”?

- Науката отдавна изследва такъв тип политически феномени - още от възхода на фашистката партия на Мусолини и от възхода на нацистката партия в Германия. Такива политически феномени черпят ресурс от критични за отделните общества ситуации. Германия бе загубила след Първата световна война, Италия получи много малко и се почувства също ощетена. „Възраждане” се опитват точно това да ни убедят - че ние вследствие на падането на Берлинската стена и Студената война сме от страната на загубилите. Това се е наложило от Европа и е за нас загуба. Доколко това е вярно, е друг въпрос.

Костадинов определи последните 30 година като пълен упадък за страната. Ето, опитват се да внушат, че ние сме загубилата страна, че по стечение на обстоятелствата ние я губим заедно със Съветския съюз. И 30 години ние сме били ощетявани за това, че сме били на неправилната страна на историята. И че Западът сега се опитва да ни тормози, уязвява, да ни ощетява - което не е вярно! Това внушение работи, когато сме в ситуация на тежка социална криза. Такива като „Възраждане” слагат пръст в раната и казват, че тези разделения са резултат от това ощетяване, което ни е наложил "колективният" Запад. От това черпи енергия. Слушах го в една пресконференция, на пръв поглед той казва разумни неща. Ако не знаеш бекграунда му, като не си запознат в подробностите за идеологията му, ще му повярваш. Ако нямах достатъчно познания и не се интересувах много от политика, бих му повярвал.

- Такива евроскептични движения ги има във всяка една страна на ЕС.

- Така е. И в Източна Европа ги имаше тези тенденции - в Унгария продължават да са силни. Имаше ги в Чехия, Полша, Словакия, но заради войната в Украйна хората се обърнаха в обратна посока. Видяха, че има много по-голяма заплаха от Европейския съюз, и тя се нарича Русия. Затова обществата напълно промениха мнението си за такъв тип националистически партии. В момента в Източна Европа те са в изолация и в низходящ тренд. Само в Унгария е различен случаят, защото, преди да стане това в Украйна, Орбан успя да консолидира властта в ръцете си и в хората около себе си, така че да може да контролира тези процеси. Той бе първият случай на източноевропейски политик, който още преди войната в Украйна овладя изцяло властта. И това ще последва и в България, ако продължи тази линия на развитие.

--------------------------------------------------------------------------------

Визитка:

Георги Киряков е политолог на свободна практика. Сътрудничи на много издания и институти. Специализира организационно развитие на партиите и изборни практики. Канен е като чест събеседник и анализатор във всички национални телевизии.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 1 оценки
5/5 от 1 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
1 коментар
От началото

От началото

13.04.2023 | 10:11

Заради Иван Тотев ГЕРБ в Пловдив за пореден път губи изборите в града.За резултатите на ГЕРБ в Пловдив вината е само на Иван Тотев този алчен за власт пари и имоти човек.Герб имаше по над 80000 гласа в Пловдив а сега едвам 30000 гласа.И за всичко е отговорен Иван Тотев а и онази негова слуга Радослава Ташкова и придворните му Спартак Николов ,Иван Стоянов, Златко Велев и техните сателитчета. Бойко Борисов ако не иска на следващите избори да е много под 30000 гласа спешно трябва да се отърве от горепосочените. Иван Тотев направи всичко възможно да провали и компрометира действащия и избран с покрепата на ГЕРБ кмет Здравко Димитров. Чрез съветниците лично посочени от Иван Тотев а именно лицата Кашилска ,Тоскова, Лулчева и др. който до момента им на избиране като такива са били секретарки и са правили кафе в офисите и са раздавали брошури по парковете Иван Тотев прокарваше политика в Общинския съвет за излагане и компрометиране на кмета от ГЕРБ Здравко Димитров. Бойко действаи защото скоро ще е късно Пловдив е с най слабия резултат от създаването на ГЕРБ а причината се казва Иван Тотев.

Отговори
1 2

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?