71

Политологът Георги Киряков: Има сериозен интерес да не се състави правителство

Трябва коалиционно споразумение между двете сили, за да има отговорност

В ПП искат с 60 депутати да правят „диктатура на либертариата”   

Всяка секретна информация, получена от службите ни, изтича към едно чуждо посолство

 

- Г-н Киряков, скандалът с изтеклия от Радостин Василев запис има ли различни нива? На едното бе засегната Урсула фон дер Лайен, на друго - г-жа Габриел, а на трето се говори за смяната на ръководството на службите?

- Да, засегнати са много хора. Въпросът е дали това не е нещо обичайно за българския политически живот, дали се случва постоянно и дали това ще промени динамиката на политическата ситуация до степен да не се стигне до съставянето на редовен кабинет.

Това е в основата на всички решения, които трябва да бъдат взети в следващите 6 дни. И няма никакво значение кой какво е казал, на кого се е обидил от това, което е казано. Защото е важно редовен кабинет да поеме управлението, така че хората да се отърсят от сериозната криза, в която се намира страната.

- От Бойко Борисов сме чували много по-скандални записи. Защо сега се допусна такова медийно цунами?

- Защото има сериозен интерес да не се състави правителство. Този сериозен интерес притежава солиден медиен и финансов ресурс. Като през медиите се усилва звукът от гласовете на тези хора. Това е едната страна - има достатъчно сили, които действат брутално, за да няма кабинет.

Другият основен момент тук е, че дори хората, които подкрепят "Продължаваме промяната" и "Демократична България", една част от тях също са на мнение, че трябва да се ходи на нови избори, защото легитимирането на Борисов е неприемливо за тях.

Това са т. нар. „радикали” - тези революционери, които искат на всяка цена да падат главите на корумпираните през последните 30 години политици. Те не са много, но са много гласовити, разполагат с много свободно време и се занимават само с това - вадят стари разговори, стари обещания, стари клетви и казват: Ето вие нарушихте едно свое обещание - да доведете борбата докрай! Каква борба?

Имаше една стара борба на антикомунизма срещу комунизма. Колко години се води тази борба? До 1997 година. След това от 2001 г. нататък до първото участие на тези хора в управлението на Борисов през Реформаторския блок.

Същите тези радикали привидяха в Борисов една не по-малка опасност от тази, която виждаха в БКП, и започнаха новата си битка срещу „модела Борисов”, че това е продължение на комунистическата партия и комунистите, и на БКП, БСП и кой ли не.

Тези хора от 1989 г. са си радикално настроени - те искат либерализиране през революционни призиви. Няма как да стане това.

- Ако направим паралел с Френската революция, това са крайните якобинци - ония, които вдигнаха гилотините.

- Да, точно така. Същите тези хора са дълбоко недемократични - те не уважават демократичните принципи на вземане на решения. Не приемат чуждо мнение, не уважават конституционния ред - искат с 60 депутати, които привиждат като свои, искат „диктатура на либертариата”.

Няма как да се случи това нещо! Когато си в такава ситуация, трябва да се вгледаш в себе си и да се попиташ: Възможно ли е с толкова малко сила да постигнем това, което искаме? Не може! И обвиняват всеки в предателство на революцията.

- „Възраждане” и ВМРО искат да дават на прокурор "Продължаваме промяната" за държавна измяна? Какво да очакваме?

- Къде на късмет, къде за нещастие, прокуратурата в момента не е единна. Там вече се разроиха прокурорски фракции, които са готови да се самоунищожат една друга - само и само да излязат сухи. Някои са готови на всичко, за да оцелеят.

В ситуация, когато прокуратурата е с вътрешни междуособни войни, много трудно може да се стигне до такъв тип сезиране, което да доведе до реални действия. Дори като бе единна, знаем, че тя действаше избирателно. Сега пък съвсем!

Няма как да се случи какъвто и да е сигнал да се докара докрай. Да не говорим, че има пълно блокиране в парламента - вероятността да се гласува имунитетът на някои от депутатите е много малка. Вътре в самата прокуратура един иска имунитет, а другият казва, че няма основание да се иска такъв.

- За смяна ли са шефовете на службите за сигурност?

- Трябва да ги сменим, ако в условията на членство в НАТО и ЕС тези хора не обслужват интересите и доктрината им. При допуска за класифицирана информация има проверки за лоялност.

И се събира много информация от партньорски служби този човек дали е надежден, или не. България в момента е абсолютно закрита откъм достъп до информация по сериозни тайни, свързани със сигурността по отношение на НАТО и ЕС.

Тук не говорим просто за дефицит на доверие - за да има такъв, значи все пак има някаква предпоставка за доверие във времето, а дори такава няма. Тоест, няма никакво доверие в нас.

Знаят, че всичко, което се получи като информация от наши служебни лица по линия на сигурността, изтича по всякакви канали към чужди посолства. Те даже не са посолства на ЕС или на страни от НАТО - това са съвсем чужди посолства. И особено към едно от тях!

- ПП и ДБ ще предложат ли на ГЕРБ-СДС половината министерски места?

- Досегашната формула не работи. При новата ситуация трябва да се върви към една идея - да се формира коалиционно управление между двете партии и нищо друго няма да има тежестта и легитимността на едно такова управление.

Да се сключи съвсем нормално коалиционно споразумение между двете сили, за да има отговорност. Иначе експертите ще прехвърлят отговорността на мнозинството в парламента, а те пък - на експертите. Мнозинството в парламента налага морала и формулата за контрол на изпълнителната власт.

Затова идеята за програмно управление, наравно отдалечено от партиите управление, на експерти, е абсурдна! Няма такова животно в политиката.

Затова трябва да се стигне дотам и да се признае - да, нужно е коалиционно управление и разпределение спрямо тежестта на министерските кресла. И ПП и ДБ да кажат: Ако ГЕРБ-СДС не изпълнят някои от предварителните условия за кабинет, акад. Денков отива и си подава оставката.

Това е единствената честна и за гражданите формула. Хората искат едно нормално коалиционно управление.

- И както се казва, Борисов може да го атакуват и догодина?

- Те си му висят проблемите. ПП и ДБ няма смисъл да го атакуват, защото новите дела излизат всеки ден. Сега го разпитваха за пренасянето през Турция на 300 милиона долара ли, евро ли, така и не разбрах. Това е мащабен корупционен канал.

- Това, което е притеснително от изтеклия запис, е обяснението на Кирил Петков, че президентът не трябва да бъде удрян силно - ще му вземат само службите, за да не вземе да създаде партия, която щяла да стане първа политическа сила. Откъде видяха такава мощ у Радев?

- Това не е резултат от никакви социологически изследвания, а ​от фантазиите и неправилните сметки, които си правят в ПП. И това е отдавна - в тази партия просто не могат да правят политически сметки.

В ПП са политически неграмотни, незрели и неумели политици. Те изобщо не разбират политиката - те я гледат през призмата на бизнеса, както са правили досега. Не може и не трябва така да се гледа на политиката. Тук има други правила, прави се по различен начин - та дори макиавелистки.

А това, което те го говорят, е бизнес модел, който екстраполират върху политиката. И той няма да сработи. А за партията на президента ще припомня, че видяхме навремето държавния глава Първанов - бе на върха на славата си, когато създаде АБВ.

И какво стана - един път едва влязоха в парламента с 4%. Какво може да направи този президент, при условие че със създаването на такава партия той не може да е в нея!

- Говори се, че неговите емисари обикалят страната и обръщат към себе си кметове на ГЕРБ. В Бургас кметът Димитър Николов покани за откриването на новата зала само Румен Радев?

- Това се говореше от БСП отпреди. Това в Бургас са вътрешни заигравки в ГЕРБ за демонстрация на сила. На кмета Димитър Николов са му казали, че няма да бъде кмет и той казва: Ако не ме пуснете пак като кандидат-кмет от ГЕРБ, аз ще се явя дори като независим и пак ще спечеля в Бургас! Ситуацията и сложна - не се знае тези нишки, които се разплетоха, докъде ще доведат.

 

Георги Киряков е политолог на свободна практика. Завършил е „Политология” в Софийски университет „Св. Климент Охридски”. Специализира организационно развитие на партиите и изборни практики. Сътрудничи на много издания и институти. Държи да няма обвързване с институти и партии. Канен е като чест събеседник и анализатор във всички национални телевизии.

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 3 оценки
5/5 от 3 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
6 коментара
Стоичков

Стоичков

31.05.2023 | 17:17

Точно и изчерпателно. Който иска да се информира и да навърже събитията му става ясно кой,кой е. Това с призовките е ала бала и много закъсняло,и започва да прилича на спасяване на кожите кой както може. Всеки си носи кръста и когато има достатъчни и качествени доказателства трябва да си поеме отговорността. Всичко друго е разделяй и владей.

Отговори
0 0
Мислителя на Роден

Мислителя на Роден

31.05.2023 | 11:09

Да помислим КОЙ не иска да има правителство. Измекяра на пут/к/ин , обичащия повече обявилата ни за вражеска страна русия от родината си , националния предател радеффф, проруските изроди , фашисчетата от иZZраждане, башибозушката ОПГ на шопара шиши и доган, любимото отроче на ДС - де пи сету, ибрикчийте / гъзолизците/ на де пи сету - малкото чалгарско де пи се и останалата болшевико-мафиотска ГНЯЗ. Какъв е извода ? Трябва да има правителство.

Отговори
3 0
Така ще да е

Така ще да е

31.05.2023 | 09:00

Е Па Умрите шорошоядска пасмино Удобно за вас правителство няма да има

Отговори
2 3
Спор няма

Спор няма

31.05.2023 | 09:33

Всички ще умрем, но не е необходимо толкова често да го пожелаваш на ближния си, че току виж...

Отговори
4 0
ТАКА Е

ТАКА Е

31.05.2023 | 08:21

Интерес да няма парламентарно избрано правителство има имперска Русия и тяхната пета колона вгъзраждане , атака, бсп и сие, както и шофьора на сомолет за да си управлява като царче както досега.

Отговори
7 2
Истината

Истината

31.05.2023 | 08:38

Tочно така си е!

Отговори
7 1

Анкета

За кого ще гласувате на кметските избори в Пловдив?