Следвайте ни

Политологът Геновева Петрова: ИТН може да е първа сила, Виденов препъна БСП

viber icon

-  Регистрирате доста висока готовност за гласуване на старта на кампанията - 53 процента. Кое мотивира тази нагласа във ваканционен период?

-  Процентът за заявената готовност за гласуване е малко по-висок в сравнение с тази в началото на предишните парламентарни избори. Тя е разбираема предвид цялостната силно конфронтационна обстановка, която обикновено нахъсва хората да гласуват.

Голямата въпросителна са по-умерените избиратели, които към момента се колебаят дали да отидат да гласуват. Те имат нужда от позитивен разговор, който отсъства на този етап.

Важен фактор е и стартът на летния сезон. Засега все още не е съвсем ясно дали ще е възможно да се гласува от морето например. Влияние върху цялостната активност ще окаже и вотът от чужбина.

 

Американските санкции удариха най-лошо ГЕРБ и напомпиха рейтинга на Демократична България

С визитата в Турция Карадайъ увеличи шансовете на националистите 

Ако следващият парламент не излъчи кабинет, разочарованието ще е голямо

 

- Г-жа Петрова, отново ли ще имаме фрагментиран парламент? Какво показа изследването на „Алфа рисърч” на старта на кампанията?

- Електоралните нагласи на хората към момента водят към очакването за 6- до 7-партиен парламент. Изключително важно обаче е да посочим, че поредицата от събития в последните седмици създава доста конфронтационна среда, която прави нагласите на хората доста неустойчиви. Т.е. съотношението на силите в момента  може да претърпи съществени промени в периода до 11 юли. Това се отнася до подкрепата на всички политически играчи.

-  В момента подкрепата за ГЕРБ-СДС е 20.3 процента, но преднината им е само с 2 пункта пред "Има такъв народ".  Каква е вероятността бившите управляващи да загубят първата позиция?

- Към момента ГЕРБ продължават да са първа политическа сила, но всъщност регистрираме тенденция към спад в нейна подкрепа. Важният въпрос е докъде ще продължи този спад и доколко останалите опоненти ще успеят да акумулират подкрепа, за да получат повече гласове.

Влияние върху това имат не само нещата, случили се дотук, но и евентуални техни продължения в предизборната кампания.   

Засега най-силен негативен ефект  в подкрепата за ГЕРБ оказва скандалът с наложените по закона "Магнитски" санкции - не защото това са лица, пряко излъчени от ГЕРБ, а защото тези санкции поставят въпроса за корупцията. И съвсем естествено критиките са ориентирани към управляващата до момента партия. Ядрото от най-твърди привърженици на ГЕРБ е мобилизирано в много висока степен. Крайният резултат на партията обаче в много голяма степен ще зависи от т.нар. по-периферни гласоподаватели, които са я подкрепяли на предишни избори.

- Има ли потенциал "Има такъв народ" да преодолее сегашното 2-процентно изоставане от ГЕРБ и да стане първа политическа сила?

- Предвид настоящата подкрепа ИТН има всички шансове за успех, включително да стане първа.  Все още нямаме категорични емпирични потвърждения, но това е абсолютно реалистична хипотеза. 

Подкрепата за партията е в много голяма степен подкрепа за лидера Слави Трифонов. Голяма част от техните симпатизанти са хора, които по принцип не се интересуват от политика. Техният вот не е рационален, а в много голяма степен емоционален и подкрепата им е силно определена от симпатиите лично към г-н Трифонов. Затова е възможно  отсъствието му от листите този път да предизвика разочарование в част от привържениците му. Дали  този ефект би могъл да бъде компенсиран, предстои да видим.

- Учудващо ли е, че БСП си остава трета, въпреки новия по-широк формат?

- Това е подкрепата, която имат за момента. Наистина този нов формат към днешна дата не им позволява да отворят по-широко подкрепата си.

Първият възпиращ фактор са вътрешнопартийните противоречия, които не секват дори на старта на тази предизборна кампания.

Много силно влияе и вторият фактор - радикализацията в нагласите на левите избиратели в последните месеци. Част от тях избират да подкрепят не толкова широката коалиция около БСП с най-разнородни идейни течения вътре, колкото  по-малки, по по-радикални и изчистени като идеологически позиции формации вляво.

Разбира се, възможност БСП да разшири подкрепата си не е напълно изключена, ако все пак левицата успее да убеди симпатизантите си, че новата формула  може да бъде печеливша. Известно позитивно влияние  може да изиграе и фактът, че чрез служебното правителство БСП се опитват да бъдат легитимирани като част от антистатуквото.

За момента обаче  в подкрепата за БСП надделява по-скоро негативната тенденция.

- За разлика от БСП, Демократична България подобрява позициите си. Докъде обаче могат да растат?

- ДБ е формацията, която в най-голяма степен получава положително развитие от санкциите, наложени от САЩ по закона "Магнитски".

Ако успеят да разширят чисто географски подкрепата си и към по-малки градове, това би дало тласък за по-значителен ръст в подкрепата за тях. Ако обаче останат концентрирани в най-големите населени места, шансовете им за нарастване са по-умерени.

- ДПС са пети, по петите на Демократична България. Възможно ли е да ги изместят?  

- Тази възможност е напълно реалистична, предвид и  очаквания активен вот в Турция. Но за разлика от други избори обаче, този път има и ограничение, което произтича от разместването на икономически и политически пластове в страната, пряко свързано и с ДПС.

В зависимост от това как ще протече този процес, е възможно движението да регистрира отново съществен ръст и да навакса изоставането си от партиите преди него. Възможно е обаче и да остане с по-ограничена подкрепа, както сме наблюдавали в някои предишни избори.

Ако ДПС компенсира това свое изоставане, можем да наблюдаваме много любопитната ситуация на много близки позиции между БСП, ДБ и ДПС.

​Визитата на лидера Карадайъ в Турция и срещата с президента Реджеп Ердоган може да окаже негативно влияние върху общата тежест на ДПС във финалния вот. Ако случаят продължи да отеква и в рамките на кампанията, това може да мобилизира по-висока активност от страна на по-радикални националистически формации, които най-остро възразяват срещу думите на г-н Карадайъ в Турция.

("Не сме имигранти тук. Турция е нашата родина. Нашата битка е в защита на нашата турска идентичност", заявява Карадайъ пред председателя на Великото национално събрание Мустафа Шентоп - б.р.)

-  Т.е. националистическите антисистемни играчи, които във вашето изследване са под бариерата, може и да я надскочат и да влязат в парламента?

- От всички тези играчи Българските патриоти са с най-голям шанс да прескочат 4-процентната бариера. Очаквам обаче в хода на кампанията да има още събития, които ще повишават градуса на конфронтацията в цялостната среда. Възможно това, което в момента евентуално играе  в полза на коалицията ВМРО-НФСБ-Воля, да отстъпи на заден план. Тяхната подкрепа, въпреки коалирането, е доста неустойчива и разнородна. Ако остане на това равнище, е много вероятно да останат под 4-те процента.

Подкрепата от 1.8 пункта, която регистрираме за Левия съюз около Жан Виденов, не дава основание да очакваме, че ще бъде представена в парламента. Но точно това е една от тия по-радикални леви формации, които  крадат важни части подкрепа от БСП. Впечатляващ е фактът, че само за няколко седмици след основаването си тази формация регистрира различима подкрепа.

-  Безпроблемно ли е влизането на „Изправи се! Мутри, вън” в следващия парламент?

- Проучването регистрира подкрепа, която им осигурява място в парламента. Но това е другата формация освен ИТН, чиито симпатизанти са изключително емоционални. Очакваме там сериозна динамика в подкрепата. Възможно е „Изправи се! Мутри, вън” и ИТН взаимно да обменят привърженици.       

- В проучването на „Алфа рисърч” регистрирате очаквания за редовен кабинет. Доколко това повишава вероятността това да се случи след 11 юли?

- Тази вероятност зависи в най-голяма степен от политическите партии. Ако следващият парламент отново не излъчи редовно правителство, това ще предизвика много сериозно разочарование. Служебното правителство стартира с високи очаквания, но вече наблюдаваме много силна поляризация в отношението към действията, които предприема.

Не мисля, че хората биха искали тази ситуация да продължи. Има доста сериозни въпроси за решаване, които изискват редовно правителство и действащ парламент. А на всички е ясно, че животът ни няма да стане по-добър чрез политическа конфронтация.

 

Геновева Петрова е управител и част от екипа на агенция "Алфа Рисърч" от нейното създаване. Ръководи и координира работата на изследователския екип. Отговаря за международните проекти в областта на маркетинговите проучвания. Магистър по политически науки от СУ “Св. Климент Охридски”, с множество публикации по въпросите на местното самоуправление, европейската интеграция и политическите нагласи.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (16)

мхм

мхм

11.06.2021 | 21:14

Лельо Геновева, да ни та апе и тебе кучиту по глъвътъ...

Отговори
2 2
Тошко

Тошко

11.06.2021 | 17:01

Бат Бойко изкарва джипката за 7/8 дни ИТН ще са паднали, както 45-я парламент

Отговори
7 8
Тиква

Тиква

11.06.2021 | 17:48

Твоя бате Бойко ще има към 60 депутата и никой пак няма да иска даже да се срещне с Герб.

Отговори
5 7
Георги v.

Георги v.

11.06.2021 | 11:46

Страхотно! Трифонов разговаря с всички чрез фейсбук. Общо взето нищо не казва. Не иска да е депутат. Няма да се коалира с партиите на статуквото, или с две думи избори "до дупка". Не смее да се появи нито на дебат, нито на официална среща, нито на среща с избиратели. И накрая ИТН първа политическа сила. Това е абсурд!

Отговори
17 5
Честни избори

Честни избори

11.06.2021 | 10:06

Има видео в Ютуб гости на Киворк Киворкян, преди 15-20 години на Бойко и Слави. Бойко казва, че истината създава проблеми, а Слави, че достойнство е най важно.

Отговори
9 5
Има

Има

11.06.2021 | 10:44

Има и снимки на Слави как пее и се прави на палячо на всеки по известен мафиот от 90те.

Отговори
15 4
Пиши  грамотно

Пиши грамотно

11.06.2021 | 11:11

Не е Киворк а е КЕворк КЕворкян.

Отговори
6 3
Лъсков

Лъсков

11.06.2021 | 09:49

Тъжно е като гледаш все повече изпростяващи сънародници. Продължавайте и с чалгализацията и с изпростяваето и ще я докарате до там, че и на Господ ще му е трудно да ни спаси.

Отговори
22 3
давай Слави...........

давай Слави...........

11.06.2021 | 09:31

слави ще победи !! не защото е "чалгар" а защото знае когато иска нещо как да го постигне..... и въобще не ми пука дали е чалгар ...една негова песен не съм чул...и няма да чуя но той има други достойнства които липсват на мнооого други" пичове"... от кОлтурата....като Андрейката Слабаков ...и буля му...като Ал.Йорданов големия СДС мислител дал само прираст на тялото си... и още и още..умрели от глад и се закачили на яслата като кърлежи... Слави голям си ! Давай ! Разплиска блатото и жабите закрякаха..... скоро ще пресъхне това блато и ще чакат за глътка въздух така ще ги задушим....

Отговори
13 22
Господи прибери си версиите.

Господи прибери си версиите.

11.06.2021 | 09:50

(Без думи)

Отговори
14 4
Да  така  е.

Да така е.

11.06.2021 | 11:15

На обувка номер 52 не му пука че е челгар. А на нас избирателите ни пука. Защото в една близка страна подобен чалгар отрича Киевска Рус да са руснаци.

Отговори
11 4
Тошко

Тошко

11.06.2021 | 16:52

Достойнството на Славуцата е че е от ЛГБТ ....той е буква Г !

Отговори
3 4
Слава на Слави !

Слава на Слави !

11.06.2021 | 09:22

Няма по-прост народ !!! Слави чалгаря селски и Тошко шъ управят булгаристан.

Отговори
23 6
Тиква

Тиква

11.06.2021 | 09:50

управят говори за прост народ. Нещастен герберски трол.

Отговори
8 16
Чукундур

Чукундур

11.06.2021 | 10:45

Има такъв прост народ. И ти си от него

Отговори
8 8
Прабългарин

Прабългарин

11.06.2021 | 12:43

Моля не приравнявай Утигури,Унугондури и Кутригури с чокундури. Защото напъжданите от Китай Уйгури току довтасали тук на Балканите за да припомнят някои неща от историята ни.

Отговори
4 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?