Следвайте ни

Политологът Димитър Ганев: С ремонта на кабинета Борисов търси нов кредит на доверие

viber icon

 - След като обяви рокадите в правителството, Бойко Борисов даде да се разбере, че планира да се оттегли от изпълнителната власт, но не под натиска на протестиращите, а след края на третия си мандат. Реален ли е такъв сценарий?

 - Такъв ход не бива да се изключва като възможен вариант. Как би могло да изглежда това? Борисов остава председател на партията, какъвто е и в момента, и просто 2-3 месеца преди парламентарните избори казва: „Ако ГЕРБ спечели парламентарните избори, министър-председател ще бъде примерно този човек - лицето Х“. Няма смисъл да спекулираме с имена за поста, важното и същественото в случая е дали Бойко Борисов наистина е готов на този ход. Но сам по себе си фактът, че вече обсъждаме такъв вариант, означава, че премиерът Борисов има различни ходове на политически движения, които ще го поставят в по-силна позиция от опонентите му. Това е много важно. 

- Г-н Ганев, как ще коментирате ремонта на кабинета „Борисов 3“?  Козметичен или основен е той и как ще повлияе на протестите?

 - Ще започна малко по-отдалеч. Протестът, който стартира преди две седмици, успя да пакетира ГЕРБ с Движението за права и свободи. Това криеше сериозна имиджова щета за ГЕРБ и действията на премиера Бойко Борисов в последните 10 дни са именно в посока да разсее това съмнение, опитвайки се да се дистанцира от ДПС. Всъщност  вариантът, на който се спря Борисов миналата седмица, имам предвид с поисканите оставки на вътрешния, финансовия и икономическия министър, бяха именно стъпка в тази посока. Премиерът каза, че областните координатори на партията настояват за тези оставки, тъй като слуховете за обвързаност вредят на имиджа на ГЕРБ. Борисов посочи, че е готов, дори с цената на оставката на трима ключови министри, да запази образа на партията. Това беше посланието тогава. Нещо повече. Освен рокадите вече има и друга стъпка в тази посока, а именно - опит за дистанциране от ДПС беше и решението за студения резерв, който вече да не е в ТЕЦ „Варна“, собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган.

От друга страна, има промени и в туристическия ресор, които са в полза на основния политически опонент на ДПС - Обединените патриоти.

Този ресор е квота на НФСБ още от самото начало, но сега явно Валери Симеонов е настоял, както и стана, неговият представител в изпълнителната власт - Марияна Николова, да поеме туризма. Рокадата е и знак към бизнеса, защото в сектора се натрупа напрежение през последните няколко месеца, без да има категорично някаква връзка с основната линия на Борисов. 

 - Удачен вариант за ремонт на кабинета ли избра Борисов?

- Без съмнение, основната идея е дистанцията от ДПС. Това е с цел да не бъдат пакетирани ГЕРБ с Движението за права и свободи. Разбира се, всеки един ремонт на кабинета, особено когато става дума за толкова ключов като министъра на финансите Владислав Горанов, цели нов кредит на доверие и опит за туширане на социалното напрежение, грубо казано. Най-важното и съществено нещо, което трябва да се изведе от ситуацията е, че Борисов взе решение за нова линия. Премиерът избра вариант, с който казва сериозен ремонт, сериозно преструктуриране на кабинета и хоризонт редовни парламентарни избори.

Имаше няколко варианта, включително предсрочни избори, служебен кабинет, оставка на целия кабинет, експертен кабинет и прочие. Борисов взе смелото решение кабинетът да продължи да управлява до редовните избори. 

В никакъв случай не казвам, че няма да има предсрочни парламентарни избори, но за оставка на този кабинет и за предсрочни избори трябва да се появи нова политическа ситуация

- ескалация на протестите или пък някакъв сериозен гаф на управлението. Т.е., със сигурност трябва да имаме нещо различно от днешните протести, което да създаде условия за предсрочни парламентарни избори.

 - Според Вас има ли опция да се стигне до ескалация и извънредни избори?

 - Това е невъзможно да се предвиди, но например ескалация на протестите би могло да предизвика нова политическа ситуация. Друг фактор би бил сериозен трус в управлението, гаф или скандал с гигантски мащаб, който да разтресе, грубо казано, кабинета. Смятам, че това са основните варианти.  

 - След рокадите протестиращите заявиха, че виждат само козметични промени, които с нищо няма да променят ситуацията. Заканиха се да продължат с протестите до постигане на основните цели, а именно - оставка на правителството и на главния прокурор. От „Отровното трио“ заявиха и че готвят изненади. Има ли рискове пред протеста и какви са те?

 - Далеч съм от мисълта, че рокадите в кабинета „Борисов 3“ ще доведат до спад в протестната активност или пък че ще тушират напълно социалното напрежение. Най-общо има няколко риска пред протеста. Един от най-съществените рискове пред този протест е да се превърне във фоново събитие без ясни послания  - група хора се събират всяка вечер около 19 часа в „триъгълника на властта“ в София, а после в продължение на 2-3 часа се разхождат из центъра на града. Това би било фоново събитие, което никога няма да създаде нова политическа ситуация. Просто ще свикнем, че това нещо се случва. Ще бъде като при протестите по времето на кабинета "Орешарски" през 2013 година. Помните, че там се казваше, например „ден 362-ри на протеста“.

Действията на протестиращите повече от година не доведоха до предсрочни избори. Правителството падна, след като ДПС оттегли подкрепата си за Орешарски. „Отровното трио“ иска да каже точно това - трябва да има изненади, като блокирането на няколко ключови кръстовища в сряда вечерта, защото в противен случай има опасност това да се превърне във фонов протест.

Те са прави в този смисъл, защото това е реален риск пред протеста. Друг риск за протестната активност е настъпването на август, който е традиционно отпускарски. Тогава много хора, които живеят в София, просто няма да са в града и може да се стигне до отлив от протеста. Не трябва да се подценява и това като фактор.

ВИЗИТКА: 

Димитър Ганев е роден във Варна през 1986 г. Завършва Френската езикова гимназия в родния си град. Продължава обучението си като бакалавър и магистър със специалност "Политология" в СУ "Св. Климент Охридски". Доктор е по политология. Темата на дисертацията му е "Политически и институционални фактори при изготвянето и приемането на българската конституция от 1991 г." Научните му интереси са свързани с проблематиката на българския преход. През 2011-2012 г. координира проект на Оксфордския университет за изследване на медийната среда в България и страни от бившия Източен блок. Между 2011 г. и 2016 г. е политолог в социологическа агенция „Галъп интернешънъл“. Съосновател на изследователски център „Тренд“. Автор на книгата „Пътят към конституцията“.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (15)

ОСТАВКА!!!

ОСТАВКА!!!

27.07.2020 | 17:51

Ще видите в сряда какво ще става!

Отговори
2 1
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

25.07.2020 | 23:41

ГЕРБ СА МУТРИ МАФИЯ

Отговори
7 4
Румен Радев

Румен Радев

26.07.2020 | 00:06

Вие вероятно сте местният лаиномет? Фъляте малко, хапвате малко, абе пей сърце.

Отговори
5 4
ГРАД КОЗЛОДУЙ

ГРАД КОЗЛОДУЙ

25.07.2020 | 23:40

ИВАН КОСТОВ съсипа БЪЛГАРИЯ

Отговори
5 6
град на олигофрена

град на олигофрена

27.07.2020 | 17:47

фърли съ ве бастун умрел

Отговори
1 2
Сани

Сани

25.07.2020 | 22:10

Николова, я кажи на неб колко ти плащат за тези тези баданарки??! Я кажи ТИ от какво си толкова доволна от управлението? Какво толкова ти подобри живота и те направи спокойно живеещ и обезпечен човек в България?! Може пък да ни отвориш очите и да разберем, какво не сме разбрали ние месирчетата ??!

Отговори
4 5
та така

та така

26.07.2020 | 05:33

на такива мързели като теб не очите а дупето трябва да се отвори за да разберете че не може шепа хора да правят каквото си искат и само да имат претенции.искали правова държава.значи правова държава е да не се пипат президентските съветници така ли овчарчета.сега като свалите правителството ще ви дигнат доходите и ще имате достойно бъдеще.да ви кажа честно една жена дали е отгоре или отдолу все и е вътре.протестирайте си хората си бачкат и на изборите ще се види кой е прекарания

Отговори
3 6
ОСТАВКА!!!

ОСТАВКА!!!

27.07.2020 | 17:49

в кофите, заедно с буда и всички каскети неуки кат тебе

Отговори
3 1
седесар

седесар

25.07.2020 | 22:03

абе Николова абе вземайте ги тия хапчета редовно бе жена вземай гинкобилоба за оросяване на мозъка

Отговори
4 5
седесар

седесар

25.07.2020 | 22:01

Николова абе пийте ги тия хапчета редовно бе жена вземи гинкобилоба за оросяване на мозъка

Отговори
4 4
DAMIEN THOR

DAMIEN THOR

25.07.2020 | 20:30

ЗА 1339 ГОДИНИ - КЕ НЕФ! ОС РАН. СМ ЪРТ.

Отговори
1 5
DAMIEN THOR

DAMIEN THOR

25.07.2020 | 20:28

РАЗПО РЕТИНАТА БЪЛХАРИЯ ВЪРТИ ГЪЗЪ ДА СЕ СПАСИ :) НЕМА ТАКЪВ ФИЛМ! СМ ЪРТ ЗА РАЗПО РЕТИНАТА И ПСЕ ТАТА!

Отговори
2 6
Николова

Николова

25.07.2020 | 17:39

Една приятелка от кухнята ми довери, че съдът е взел решение вече, че действията на президента могат да се тълкуват напълно като държавна измяна! Сега да видим как ще го гепят предателя. Аз съм навита да се закарам до София за да гледам как го извеждат закопчан!

Отговори
8 13
Николова

Николова

25.07.2020 | 17:34

Ако протестът ескалирал! Ами той протеста много лесно може да ескалира с една финансова инжекция от Божков и призив за метеж от президента. Не трябва да позволяваме малицинството, яхнато от олигарсите и руското разузнаване да си правят каквото искат. Най-масовото събиране в София успя да събере едва около 4000 човека. Това определено не са "хората" на България, които искат промяна. С тази бройка протестиращи, дори да ги умножим по десет ще успеят да вкарат само един депутат. Каква промяна какви пет лева?

Отговори
9 11
ОСТАВКА!!!

ОСТАВКА!!!

27.07.2020 | 17:50

колко си жалка, но си доста проста овца

Отговори
2 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?