Следвайте ни

Политологът Димитър Аврамов: Коалиция ГЕРБ-БСП е възможна екзотика след изборите

viber icon

Димитър Аврамов е политолог и публицист. Пловдивчанин, завършил е Софийския университет, специализира в университета в Загреб. Политически консултант, мениджър на изборни кампании. Негови анализи и коментари са използвани в Дойче веле и BBC. Създател на Cloud bg, иновативна интернет компания. Автор е на популярния политически блог Avramov.com/Blog. Автор на книгата „Новата държава“ за появата на опасни форми на политически регрес.

 

- Г-н Аврамов, какво се случва на политическия пазар два месеца преди изборите?

- Първото най-важно нещо е правителството да убеди обществото, че може да обезпечи провеждането на изборите. До момента това не се случва. А при лошо организирани избори, каквито и да са резултатите, който и да спечели, обществото ще е недоволно. Т.е. това е първата криза, с която трябва да се справи управляващото мнозинство - изборите да са добре организирани.

Вторият важен въпрос е дали на политическия пазар има ясно структурирана - една, две или повече политически алтернативи. И третият въпрос е дали някой предлага на избирателите конкретна посока на развитие на страната. За съжаление засега отговор на нито един от трите не се вижда, което е много обезпокоително.

- Има ли шанс да успее на тези избори прословутият общ фронт, всички  срещу ГЕРБ?

- Не мисля, че има фронт всички срещу ГЕРБ. Отделни политици се опитват да говорят за такъв фронт. Лошото е, че ГЕРБ - Граждани за европейско развитие на България, настрои всички политически сили срещу себе си. Дори Патриотите, коалиционен партньор на управляващите, са недоволни от ГЕРБ. Това не е добре. Да, ГЕРБ са удобни, част от опонентите им са със спорни политически биографии и виждания, част идват от ляво. Факт е обаче, че към днешна дата ГЕРБ няма партньор извън ОП. Всички останали - и левица, и център, и дясно-център в лицето на Демократична България, са настроени срещу ГЕРБ. Ако има провал на ГЕРБ, той е в това, че партията се намира в изолация в края на мандата. Втори провал е липсата на обединена опозиция с ясни политически заявки и приоритети. Това създава несигурност в обществото. 

Така че в България имаме следните възможности - изборите могат да бъдат  спечелени от ГЕРБ, от основната парламентарна опозиция БСП или от извънпарламентарната опозиция.

Това е възможност за пръв път след 2001 г., когато се появи фигурата на Симеон Сакскобургготски. За пръв път, ако извънпарламентарната опозиция създаде центристки фронт, той ще бъде по-голям и от ГЕРБ, и от БСП. Различията между извънпарламентарните партии обаче са сериозни, което прави политическата конкуренция много интересна.

- Т.е. е малко вероятен втори кабинет ГЕРБ-Обединени патриоти?

- Ще кажа само, че ГЕРБ направи много малко вероятно това да си намери партньор в следващото правителство. Не казвам, че ГЕРБ няма да си намери, но е факт, че другите политически партии не желаят да си партнират с ГЕРБ. А на това нежелание ГЕРБ отговаря с агресия, което е стратегическа грешка. Но нищо не е окончателно в политиката. Напълно възможно е г-н Борисов да направи завой. Но към момента извънпарламентарната опозиция, която е по-голяма електорално и от ГЕРБ, и от БСП поотделно, не иска да управлява с ГЕРБ. Не иска да управлява и с БСП.

Нагледал съм се на шамани - съветници на политическия елит, които се опитваха да натъпчат ГЕРБ и БСП в управляваща коалиция. По ирония на съдбата, като че ли когато извънпарламентарната опозиция е по-голяма и от управляващите, и от парламентарната опозиция в лицето на БСП, е много възможно да се окаже, че двете партии няма да имат друг избор в следващия парламент, освен да влязат в коалиция.

Едно е да харесваш великите класици - Пушкин, Лермонтов, Толстой, друго е да харесваш Кремъл. 

Да, звучи твърде екзотично, а и винаги съм бил противник да се говори за коалиция между ГЕРБ и БСП, между единия и другия полюс. Но в момента полюсите са малки и никой не ги харесва.

- Осъществим ли е друг екзотичен сценарий - следизборен алианс между Демократична България и БСП?

- Не чух политическа позиция от ДБ за действия след изборите с БСП. Това, което се тиражира по медиите, са бръщолевения на Христо Иванов, един от лидерите в Демократична България. Иванов говори така, все едно ще съставя правителство, а в същото време ДБ има да решава важни въпроси. Да не забравяме, че Христо Иванов, който беше министър в кабинет на Борисов, е причината днес да имаме правителство на ГЕРБ и Патриотите, той беше човекът, който раздели дясната политическа общност преди 4 години.

Не съм сигурен, че днешните заявки на Христо Иванов убеждават десните избиратели, че коалицията Демократична България е дясна. Да, там има дясна партия, ДСБ, но самата коалиция е симпатична с това, че не е свързана с властта. Извън това от ДБ се чуват само противоречиви сигнали. Ако Христо Иванов си мисли, че може да управлява с БСП, то той иска да участва в лявоцентристка коалиция. Едва ли това ще бъде подкрепено от дясноцентристката ДСБ.

Хората искат да дадат властта на някой, който не ги е излъгал, все още.

Като че ли в опита да се домогнат до власт, основните партии са изоставили идентичността. С това имат проблем и ГЕРБ, и БСП, и ДПС, и Христо Иванов и Да, България. На терена имаме политици, готови на всякакви тактически компромиси само и само да участват във властта. Затова гражданите трябва да внимаваме,  да не се поддаваме на манипулации от страна на всички партии.   

- Дали успешен шоумен като Слави Трифонов има потенциал за успешен политически играч?

- Нека погледнем назад - изглеждаше ли подготвен за управление Симеон Сакскобургготски? Не. И Бойко Борисов не изглеждаше подготвен за управление през 2005, 2007 и 2009 г. Слави Трифонов не изглежда подготвен точно колкото тях. Това обаче никога не е било проблем за българските избиратели. Хората искат да дадат властта на някой, който не ги е излъгал, все още. Ако гледаме на Слави Трифонов с политическите критерии, той няма да издържи. Но ако гледаме на него като на нещо ново, което не се е оцапало във властта, което не е било в политиката, той е на върха. Няма да се изненадам, ако партията на Трифонов "Има такъв народ" спечели изборите, няма да се изненадам и ако се срути - и двете са възможни.

- Доколко важен фактор ще е популизмът в предстоящите избори?

- Много важен. Всяка от основните политически партии у нас язди популизма по свой начин. БСП казва, че всичко лошо на България се случва заради ГЕРБ, а те пък казват, че всичко хубаво се случва на страната заради тях. Извънпарламентарната опозиция също представя нещата в черни тонове, но това не носи изборна победа.

 

- Свидетели сме на нов сблъсък между премиера и президента, този път по случая Алексей Навални. Основателни ли са упреците към държавния глава за липсата на категорична реакция?

- Не смятам, че българският президент е прокремълски играч. Дори Георги Първанов, който беше сътрудник на ДС, отявлено идващ от посткомунистическата левица от 1990-те, пое курс на БСП към ЕС и НАТО. Абсурд е днешният президент, който е натовски генерал, да бъде обвиняван, че е проруски агент или приятел на Русия само защото бил издигнат от БСП. Не президентът Радев прави Балкански поток, който всъщност е Турски поток, руски проект. Прави го правителството.

На терена имаме политици, готови на всякакви тактически компромиси, само и само да участват във властта.

Президентът Радев има други недостатъци, те не са проруската му позиция. Апропо, не съм чул от правителството да заема очевидно западни позиции, българското правителство лавира между интересите на Руската федерация и ЕС, България не се държи като западна страна. По много причини - част от българите симпатизират на Русия, руските енергийни интереси, силното руското лоби у нас.

А случващото се в Русия показва, че това е диктатура, която не може да търпи дори малка и слаба опозиция, каквато е водената от г-н Навални. И всички в България трябва да са на една позиция - тази на останалите страни в ЕС: Не арестувайте политическите си опоненти, освободете г-н Навални! Това е единствената адекватна позиция, която трябва да заемат президент, премиер, външен министър, председател на НС. Трябва да ги чуем.

- Ще имат ли шанс проруските партии?

- Не знам какъв ще е резултатът на проруските партии, но политическата русофилия няма аргументи в България. Едно е да харесваш великите класици Пушкин, Лермонтов, Толстой, друго е да харесваш Кремъл. В България има плуралистична политическа система. Няма какво да вземем от североизток, можем да гледаме единствено към Централна и Западна Европа, позитивните примери са там.

 - Кой все пак е по-вероятният сценарий на тези избори в пандемия - запазване на статуквото или промяна?

- Много важно е дали хората ще се явят на изборите ядосани или спокойни. Ако обществото е ядосано - пътят е само един, смяна на управлението. Ако обществото е спокойно, може би в следващото управление ГЕРБ ще са фактор. Може да нямат премиер, но ще са част от мнозинството.

 

 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Парите създават новините

Парите създават новините

27.01.2021 | 09:17

Къде ги намират тези платени и подготвени статии?! Бсп, за разлика от Герб не се отричат.

Отговори
4 7
Батко

Батко

27.01.2021 | 09:05

Нормално, ГЕРБ няма да пуснат кокала, най-много да споделят някое хрущялче.

Отговори
8 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай