Следвайте ни

Политически анализатор: Цветанов и Слави не са заплаха за статуквото, само ще го затвърдят

viber icon

Доц. д-р Драгомир Генов е политически анализатор, дългогодишен  университетски преподавател в катедра „Политически науки и национална сигурност“ към Факултета по социални и икономически науки в Пловдивски университет „Пайсии Хилендарски“. Сред неговите възпитаници е най-младият парламентарист в 44-тото Народно събрание - Теодора Халачева от БСП. 

 

- В разгара на пандемия сме и няма как първо да не ви попитам своевременни и адекватни ли бяха предприетите от правителството мерки срещу COVID-19? 

- Мерките и политиките, които предприе българското правителство по посока на заразата, могат да се оценят едва след като, грубо казано, започне да отшумява самата пандемия от коронавирус, макар че лично аз се съмнявам тя да отшуми толкова бързо. Предприетите мерки са основно в областта на икономиката, а икономиката все пак, като всяка една обществена система, е ригидна - реагира със закъснение, със закъснение могат да се видят и резултатите.

 

ЕС трудно се справя с пандемията и проблемът не е в парите, а в ценностите 

 

- Доцент Генов, ясно ли е вече кой модел за борба срещу коронавируса е най-удачен и как може да се оцени примерът на България?

- Има най-различни подходи към справянето с пандемията. Сега може да се очертае един скандинавски модел, може да се очертае такъв на Вишеградската четворка, може да се очертае модел на Германия и Франция или пък на балканските страни. Но независимо от техните различия, трябва да отчетем нещо друго. В крайна сметка Европейският съюз, като наднационално формирование, трудно реагира и трудно се справя с въпроса, защото проблемът не е само в средствата за финансиране, проблемът е много по дълбок - той засяга основите и ценностите на Съюза. Мисля, че там е най-големият пробив.

- Коронавирусът провокира и даде сили на интересни теории на конспирацията. Много хора вярват, че се плаща на здрави хора да твърдят, че са заразени. Също, че вирусът е „сътворен“ с цел всеобщ контрол и за усвояването на европейски средства. Възможно ли е някой да си „играе“ със здравето и живота на хората?

- Може би изразът не е точно „игра със здравето“. Въпросът е много по-фундаментален и се заключава в това, че от средата на миналия век започна да се провежда една политика на управление на живота и смъртта на хората, която Мишел Фуко нарече биополитика. Тоест въпросът не е в политика, а в биополитика. Хората са превърнати в инструмент на всичко това, което правят правителствата.

- В разгара на пандемията се разразиха вътрешнополитически скандали. Като започнем от войната през медиите между президента и премиера, преминем през снимките на спалнята на Бойко Борисов и стигнем до разследването на президентския секретар Пламен Узунов. Как ще коментирате тези сюжети?

- Всички тези сюжети, за които споменахте, са просто недостойни за политиката. Политиката не се занимава с това кой как спи и кой какво има в чекмеджето. Аспектът на политиката трябва да бъде друг ​- това са хората, благото на хората, как те да живеят по-добре. Могат да се говорят много и най-различни жълтини за това кой го е снимал, как го е снимал, дали е монтаж, или не. Това не е същността на политиката, това е изместване на фокуса на политиката. Въпросът е какво тези двама държавни мъже правят. Ако си спомняте, преди известно време се говореше за техните нежни половинки - кой, какво и защо. Извинявайте, но това не е тема за разговор. То и в ежедневието кой с кого спи си е въпрос на личен избор. Ние говорим за политика, за нейния дълбок и истински смисъл. 

Политиката не се занимава с това кой как спи и кой какво има в чекмеджето 

Имаше теза, че тези сюжети целят изместване на фокуса от важните проблеми. Това е просто смехотворно. Според мен въобще подобни истории не трябва да влизат в полезрението на медиите като тема за сериозни разговори.

- Предстоят тежки избори догодина. Има нови играчи на политическата сцена, които заявиха своето присъствие - Цветан Цветанов, Слави Трифонов и Мая Манолова. Имат ли шанс те да излязат на преден план и да постигнат някакъв успех?

- Електоралният маркет, или така нареченият електорален мол, в България е много непостоянен и изключително променлив. Естествено е, че има групи, които харесват Слави Трифонов и идеите му, има и групи, които по някакъв начин са засегнати от действията на официалното ръководство на ГЕРБ и искат да работят с Цветан Цветанов. Те могат да постигнат някакъв успех, но какъв евентуално ще бъде той, още не е ясно и е твърде рано да се прогнозира. Но явявайки се на избори, не е достатъчно да кажеш: „Аз ще отида на избори!“. Въпросът е какво ще предложиш на избирателите, за да могат те да припознаят теб като изразител на тяхната воля.

В миналото, в началото на 90-те години, имаше една кампания на „Ку-Ку“, в  която много млади хора повярваха. Само че се оказа, че във вечерта на изборите Любен Дилов-син изведнъж обяви, че всичко е прекрасно, но те започват да подкрепят СДС. Тогава младите хора се отвратиха от това, още го помнят и го свързват със Слави Трифонов. Защото младите не искаха СДС, а нещо различно, което Любен Дилов-син и неговите хора предлагаха.

Относно Цветан Цветанов, смея да твърдя, че лично познавам двама, които може би ще влязат в неговата партия. Изразявам силно съмнение в това негово начинание, което е акт повече на воля и на мускули, отколкото на разчитане на някакъв успех. Все пак нека не забравяме какви бяха реалните действия на Цветанов в последните години, когато беше заместник-председател на ГЕРБ.

Съдбата на Васил Божков ще бъде като на Цветан Василев 

- Доколко новите играчи са заплаха за статуквото, защото мнозина виждат в тях потенциална патерица на ГЕРБ?

- Лично аз нямам много големи очаквания от гледна точка на това, че усилията им ще бъдат в посока промяна на статуквото. От гледна точка на продължаване в същото русло ​- да, те просто ще затвърдят статуквото. Мисля, че много отдавна в българската политика липсват идеите и стремежът към промяна. Всичко е ситуативно и на момента, всичко се свежда до пресмятането на грубия интерес. Самите снимки от това лично пространство на Борисов - те какво са и какво показват? Именно груб материален интерес и нищо друго. Това не е случайно. Дизайнът около спящия премиер можеше да бъде и коренно различен, но фокусът е един-единствен ​- грубият материален интерес, тоест пари, кюлчета със злато, и защитният инструмент - оръжие.

- На финала бих искал да коментираме играта между бизнесмена Васил Божков, управлението и прокуратурата в лицето на Иван Гешев.  Божков е в Дубай, всяка сутрин прави фейсбук брифинг и поднася информация, която поражда скандали. Каква е тази игра и как ще приключи? 

- Както аз, така и мнозинството от хора не смятат, че Божков е един- единствен в целия този икономически и политически пейзаж на България. Има и много други. В крайна сметка тези неща, които прави Божков, не ги прави от месец, от два или три. Това е правено с години. Питаме се: „Как така?“ и „Как е възможно?“ или пък - „Защо чак сега Божков е в полезрението на прокуратурата?“. Смятам, че съдбата на Васил Божков ще бъде идентична с тази на Цветан Василев. Единият ще живее  в Сърбия, другият - в Дубай. Но за поддържане на интригата ще се пускат различни неща из социалните мрежи, които от своя страна ще заемат централно място в медиите. Не трябва да се заблуждава​ме - всеки един „бизнесмен“ по един или друг начин, общувайки с властта, е запазил следи от това общуване и може да ги използва когато реши. Оттам нататък в съвременния свят на информационните технологии и на дигиталността, която ни обгръща отвсякъде, не е проблем едно да се замени с второ или трето, един сюжет - с друг. След като мине интересът към Божков, ще дойде друг, който ще ангажира вниманието ни.

 

 

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кого бихте гласували, ако изборите бяха днес?