Следвайте ни

По-скъп и труден живот за българите на Острова преди Брекзит

Цените във Великобритания нарастват драстично през последните години, без да бъдат догонвани адекватно от ръст на заплатите, казва Слави Цанков

viber icon

Слави Цанков, предприемач със стабилен бизнес във Великобритания, избрал да се върне в България и да работи в Пловдив след 16 години престой на Острова и десетки реализирани обекти за милиони паунди. 

- Какво ще се промени в негативна посока за българите след Брекзит?

- Българи, които имат английски паспорти повече от 5 години, няма да имат проблем. Не смятам, че наши сънародници с уреден статут ще се почувстват застрашени по какъвто и да е начин от Брекзит.

Промяната ще засегне хора,  които все още нямат английски паспорти. Не само българи, източноевропейци с неуредени документи няма да могат да останат в Англия след Брекзит, много хора ще трябва да напуснат.

Най-много българи на Острова работят в строителството и в услугите, най-често почистване на домове. Доста хора има и в селското стопанство, но там заетостта е предимно сезонна и вероятно престоят им ще бъде уреден. Като тенденция престоят за българите на Острова ще става по-скъп и труден - това се случва и в момента.    

Доста британци работят в строителството. Имах строителна фирма в Англия, работил съм и с източноевропейци, и с англичани. Евентуално масово напускане на източноевропейските строители ще отвори голяма дупка в строителния отрасъл на Острова, която трудно ще бъде запълнена само с местни кадри. 

- Какви са най-осезаемите негативни ефекти от Брекзит?

- Мои познати и колеги в Англия казват, че цените вече са драстично покачени, всичко е много по-скъпо, без заплатите да се качват паралелно. Тенденцията с покачването на цените вероятно ще продължи доста дълго.

- Имат ли основание опасенията, че във Великобритания ще изчезнат стоки, внасяни от ЕС?

- Съставки и елементи за много от продуктите, които се произвеждат в Англия,  се купуват от Европа.  Смятам, че там ще има удар в цените. Много фирми вече започват да се отдръпват заради опасения, че това ще се случи. Това пък води до покачване на цените на други продукти.

Всъщност в Англия много български продукти няма. Не мисля, че британците разчитат на българското вино например.  Доста повече продукти на Острова обаче се внасят от Румъния. Така че след Брекзит задължително ще се появи  дефицит на някои стоки, източноевропейско производство, които сме свикнали да виждаме по рафтовете на британските магазини - дрехи, обувки, сладкарски изделия.

- Има ли отлив на българи?

- Така изглежда. А и е логично, с оглед на ситуацията. Става все по-скъпо и по-трудно за нископлатените професии да оцеляват и хора се отказват. Чувам от познати за все повече примери на хора със собствен бизнес  там, които са ползвали българска работна ръка и я губят заради заплахата от Брекзит.

Просто  хора се обезкуражават от опасността да загубят статут за престой и си тръгват обратно за България. Задължително за българите в Англия първите години са трудни - преодоляват се доста препятствия. Тези препятствия тепърва ще стават по-сериозни. Докато за българите с английски паспорти, с нормална заплата няма да има толкова сериозни промени, които да ги накарат да си тръгнат.   

- Дали ще настъпят промени в сферата на образованието?

- Със сигурност.  Докато аз учех в Англия, нямаше значение  от каква националност си.  В института, който съм завършил, годишните такси не бяха непосилни, разпределяха ги на месечни вноски. Със сигурност след Брекзит ще има увеличаване на университетските такси. Не знам да има разделение в заплащането при британци и чужденци. Най-вероятно образованието на Острова ще стане по-скъпо.

- Допускате ли вариант връщане в Англия?

- Дойдох си в България преди 3 години след 16-годишен престой в Англия. Тук културният шок бе доста силен, но го преодоляхме. Честно казано, каквото и да се случи с Брекзит, не би ме отказало от Англия. Там не бях притеснен от нищо - имах собствена къща, бизнес. Връщането в България беше абсолютно морален избор. Надявам се да не се налага да се връщаме на Острова - в последната година си върнах вярата в България,  работя със стабилни хора. Дано да има възход. 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?