2374

Пламен Шалъфов, депутат от ПП: Без парламент няма как да приемем спешно 22 закона

Пламен Шалъфов е икономист, депутат от „Продължаваме промяната“. Член е на Комисията по бюджет и финанси.   

- Г-н Шалъфов, ако се стигне до служебен кабинет, което към момента е по-вероятно, какви са опасностите за Плана за възстановяване и устойчивост?

- На първо място - закъснение от месеци при липса на парламент. Това време е безценно в момента. Програмата за приемането на 22 закона и 38 наредби до края на годината, за да бъдат усвоени парите, би станала доста амбициозна. От ГЕРБ казват - къде са ви законите?! Ами работят се в министерствата. Ок, работата там пак ще продължи на експертно ниво, но като няма парламент, ще стоят законите на едни бюра и ще чакат да се завърти рулетката. Но ще минат месеци. 

- Попадаме в много хипотези - може след 3 месеца новите министри да не харесат някои закони, може да идем на втори извънредни избори…

- Така е, хипотези много. Има доста технически неща, които не са политически горещ картоф и се предполага, че ще минат лесно. Други обаче могат да предизвикат спорове. Въобще, поставяме така под въпрос няколко милиарда.

- Няколко милиарда! Ако общо са 12 милиарда, колко процента от тях са заплашени при нови и нови избори?

- До 30 юни трябваше да бъдат приети закони, които да позволят получаването на 2,6 милиарда лева. Смятам, че тези пари ще бъдат спасени. Вижте, оценка на процеса се прави на всеки 6 месеца. Ако съответната страна не е постигнала желания напредък, включително със законите, просто губи парите. Значи, рискът от неработещо Народно събрание е за следващия период от 30 юни до края на годината.

- При работещо Народно събрание за колко време ще се приемат тези закони? Вече имате известен опит…

- Напълно реалистично е да се приемат до края на годината. Но при работещ парламент, а не при такъв, в който непрекъснато се чупи кворумът, има бойкоти или се използва темата за политически разправии. При липса на парламент - всеки е наясно с отговора. А два пъти извънредни избори означава на практика България да остане без парламент до новата година. Това ще е фатално за парите по Плана. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Може би

Може би

29.06.2022 | 11:30

Не трябваше да си проваляте коалицията тогава а ?

Отговори
1 1
Ама ще има възмездие!

Ама ще има възмездие!

29.06.2022 | 12:14

ГАЗПРОМ я провали коалицията, ГАЗПРОМ!

Отговори
1 1

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?