1553

Пламен Райчев: Строителите са готови да зарежат обектите и да платят неустойки, вместо да работят на загуба

На следващата сесия на 2 август отново ще внесем предложението за допълнително финансиране с по-аргументирана обосновка, щом съветниците настояват 

 Инфлацията е основната причина за драстичното забавяне на инвестиционната програма в Пловдив 

След сесията  един от строителите на Брезовско шосе ме предупреди, че при тази ситуация е склонен да спре 

-------------------------

- Г-н Райчев, съветниците не подкрепиха индексацията на договорите за петте пътни обекта с мотив, че не сте им предоставили документация, от която да е видно, че исканията на фирмите са основателни. Защо?

- Останах озадачен от нежеланието на съветниците да гласуват за увеличение на средствата. По време на обсъждането на предложението в комисиите имаше общо съгласие. Общинска администрация, в това число и аз, въпреки че отсъствах, имаме известна част вина, че не предоставихме информация за сесията.

На следващата сесия на 2 август отново ще внесем това предложение, но с по-аргументирана обосновка. Но няма как да предоставим онази част от информацията, която е конфиденциална, защото е част от търговски договори.

--------------------

- Защо да е конфиденциална, при положение че става дума за разходване на публични средства и процедури, които се обявяват публично чрез Агенцията за обществените поръчки? 

- Да, ние публикуваме договори, цени, количествено-стойностни сметки, но в анализа, който фирмите са ни предоставили, присъстват фирмени данни, примерно за увеличаването на работната заплата и щатни разписания. Няма как да ги обявяваме публично.

На Общинския съвет можем да дадем информация за цени на строителни материали. Но искам да подчертая, че в закона няма разписано условие, че администрацията е длъжна да дава подробна информация, и съм готов да понеса отговорността, ако някой ме опровергае.

- Кой или как е изчислил, че цените по договорите трябва да бъдат увеличени точно с 20 процента?

- Със заповед на кмета Здравко Димитров беше назначена работна група, за да развържем гордиевия възел с разминаването между сключените договори и реалните цени към настоящия момент. В екипа, ко​йто работи от април, участват на 20 специалисти - ръководители на екипите на проектите, юристи, строителни инженери, счетоводители.

Не искам да подценявам експертизата на общинските съветници, но няма как те да бъдат специалисти по всичко. Ние нямаме никакъв интерес да крием информация, нито сме крили. В писмото, което изпратих на съветниците, съм описал, че има група и сме изискали данни от изпълнителите, а също така, че всеки съветник, който желае, може да се запознае с документацията.

Посочил съм и кабинет в Община Пловдив. За следващата сесия тази информация ще бъде предоставена на Общинския съвет и се надявам, че техният отрицателен вот не е политически и конюнктурен, че са убедени в необходимостта проектите да се реализират и ще подкрепят анексирането на договорите.

- Какво ще стане, ако и на 2 август не успеете да съберете достатъчно гласове на сесията?

- Целта ни е да обясним убедително и Общинският съвет да ни подкрепи, за да продължим работата. Без това решение ние няма как да продължим подлез „Модър ​- Царевец”, Водния цикъл в частта му „Брезовско шосе - Дунав”, ремонтите и реконструкциите на Кукленско шосе, бул. „Хаджи Димитър” и „Царевец”. Проблемът е много сериозен и ние задължително трябва да търсим начин за дофинансиране. В противен случай ще блокираме работата.

- Защо предлагате индексация точно на тези проекти? За останалите няма ли искане за допълнителни пари? 

- Петте проекта са възлови за Пловдив. Не можем да допуснем да се стигне до прекратяване на договори, по които вече се работи. Иначе всички изпълнители искат анекси. Комисията, която работи под мое ръководство, прави задълбочен анализ на ситуацията. Убедени сме, че имат основание, но очакваме и законодателството да се промени. Много от колегите от другите общини са в тупик, защото фирмите масово прекратяват договори.

Инфлацията е основната причина на драстичното забавяне на инвестиционната програма в Пловдив, която е реализирана до момента едва на 10%. Мога да кажа, че 90% от изпълнителите тупат топката, защото не знаят какво ще се случва с цените. При проверките на обектите виждаме слаба активност, не искат да работят така, както на мен би ми се искало, защото по-голямата част от строителите казват: „По-добре и да платим неустойка по договора, отколкото да инвестираме собствени средства за довършването на обекта”.

- Кои проекти са застрашени от спиране, освен петте, за които предлагате индексиране?

- Всички детски заведения, финансирани по програмата на МОН - „Буратино”, „Чучулига”, „Веселушка”, детската градина в „Тракия”, която започнахме тази пролет и където изпълнителят вече издъхва, ДГ „Каменица” и „Зорница”, петте блока, които санираме, пътната инфраструктура в кв. „Гладно поле”, зоните в кварталите около бул. „Шести септември”, „Източен” и бул. „Мария Луиза”.

Има и други причини за закъснението на строително-ремонтните работи -  късното приемане на бюджета ​- през април, ковид кризата в последните две години, войната в Украйна, която вдигна още повече цените на всички строителни материали. Задължително трябва да намерим решение не само за петте проекта, но и за всички останали. В момента в община Пловдив се изпълняват около 40 обекта за над 500 милиона лева.

Бизнесът с основание иска допълнителни средства и ние търсим пари за доплащане не само от общинския бюджет, но и от грантови схеми, управляващи органи на проектите, от държавата. Дофинансирането на европейските проекти по оперативни програми  засега е отказано. Казват: ако имате възможност, увеличете средствата от вашия бюджет. Доколкото знам, има раздвижване в тази посока в двата управляващи органа по проектите, финансирани по ОП "Околна среда" и "Региони в развитие".

Ако има държавно решение на казуса и те ни отпуснат средствата, ние ще възстановим парите, похарчени от общинския бюджет. Това ще е най-доброто решение. Но ние нямаме време да чакаме, защото и строителните обекти не чакат. 

- На Брезовско шосе са разкопани два участъка, но на първия участък не се работи. Трафикът е ужасен и хората негодуват, че ремонтът върви много бавно.

- Хората с право искат нормално проходим път, но от април играем със строителите на котка и мишка ​- ако има увеличение на парите, продължаваме да работим. Ако няма - отказваме се. След като на сесията не беше приета индексацията, един от строителите на Брезовско шосе ме предупреди, че при тази ситуация е склонен да спре, като прекрати договора и заплати 1 млн. лева неустойки, отколкото да плати 4 млн. от джоба си за довършването на обекта.

Ако реши да вдигне строителната техника, дупките на булеварда няма кой да ги запълни. Затова още утре (б. а. - днес) събирам всички представители на проекта да търсим вариант как да продължим. Същото е положението и на останалите обекти.

- На участъка на Брезовско шосе, който попада в периметъра на археологическото проучване, не се работи.  Какво решение ще вземете?

- Решението е много сложно от гледна точка на закона. Когато има археология, трябва да се спре строителството, за да се извърши проучване. Ние сме осигурили средства за археолозите, но тъй като в този участък колекторът се полага на много голямо дълбочина, е необходима техника, която да разкрива историческите пластове. Един от вариантите е да се наеме друга фирма, тъй като в договора за водния цикъл не са предвидени тези дейности.

- АДФИ проверява как са проведени обществените поръчки и как се разходват публичните средства на седем обекта, на които в момента се работи. Не се ли притеснявате от резултата?

- Нямам абсолютно никакво притеснение. АДФИ е създадена с тази цел - да проверява. Добре дошли са по всяко време. Радвам се, че ще има още едно становище и ако сме допуснали грешки, ще ни ги посочат. Това е стандартна процедура. Предоставяме цялата документация на Агенцията и сме готови да съдействаме с информацията, която  изискват от нас. Наскоро в Общината имаше проверка и от Сметната палата и доколкото знам, няма никакви сериозни забележки.  

 

ВИЗИТКА

Пламен Райчев е заместник-кмет по строителство, инвестиции и общинска собственост  в Община Пловдив. Роден е в Лъки, от 2008 до 2011 г. е бил председател на Общински съвет в Лъки, а от 2011 до 2015 г. - зам.-кмет в същата община.

 До 2019 г. е оглавявал Областно пътно управление-Пловдив, а след местните избори е назначен за заместник-кмет в екипа на Здравко Димитров. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
18 коментара
Simo

Simo

25.07.2022 | 09:36

Някой знае ли каква магистратура има този лъкински левент Райчев и как си я взел(дал)? И кой и как го досурна от балкана в центъра на Пловдив?

Отговори
0 0
Гърбави крадци

Гърбави крадци

24.07.2022 | 14:22

Надругата сесия гледайте да сте по аргументирани за да си получите комисионните

Отговори
3 0
Дим

Дим

22.07.2022 | 20:24

За другите не знам но за "Европейски пътища" който ремонтират Кукленско е практика да разкопаят и да викат няма пари. Кой и за какво им дава поръчки.

Отговори
10 0
Мама роза

Мама роза

22.07.2022 | 19:29

Шутове в зъбките на наркоман тотев, зико и прочее рабиш. Пловдивчани сериозно ли ще си дадем 6 хилядолетен град бъде ръководен от тези. Лично ще го ритам тотев п@мияра до трепане.

Отговори
12 1
пичага

пичага

22.07.2022 | 18:45

В Пловдив нямаме ли местни специалисти ? Тоя го домъкнаха от Лъки . Политик сега се занимава с ремонти "Роден е в Лъки, от 2008 до 2011 г. е бил председател на Общински съвет в Лъки, а от 2011 до 2015 г. - зам.-кмет в същата община."

Отговори
11 0
Кажете си момчета истината,вместо да хленчите

Кажете си момчета истината,вместо да хленчите

22.07.2022 | 15:33

Мила родна картинка.Маминият Некадърник грабеше яко,сега и този върви по неговите стъпки.А строителите вместо да хленчат да кажат какви гювечи са давали на маминия и зикича

Отговори
13 1
Кольо Фичето

Кольо Фичето

22.07.2022 | 12:27

Спрете да рекетирате фирмите за комисионни!Върнете обратно рушветите ,които сте им взели предварително за да ги изберете тях и парите ще стигнат!Иначе ,как ще обясните на хората ,как станахте мулти милионери само за два мандата във власта!Наядохте се стига толкова ,че вече не се траете!

Отговори
15 2
Кръстю Кръстев

Кръстю Кръстев

22.07.2022 | 11:55

Пари има 44000000 лв. Заем за стадиони и басейн може. Те са по-важни.

Отговори
5 3
Кръстю Кръстев

Кръстю Кръстев

22.07.2022 | 11:47

44 000 000 лв. По 12 млн. лева отиват за напълно покрит стадион „Христо Ботев“, 12 млв. за стадион „Локомотив“ и 20 млн. за басейн „Младост“ Общинстият съвет на Пловдив одобри на тегленето на заем. А улиците и детските градини?

Отговори
4 2
Иво

Иво

22.07.2022 | 10:36

Да ги зарязват. Гербавите уроди не се наплюскахте.

Отговори
18 2

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?