Следвайте ни

Пламен Димитров, лидер на КНСБ: Заплатите трябва да се вдигнат, а пенсиите да станат 300 лв.

viber icon

Президентът на КНСБ Пламен Димитров прекара вчерашния ден в Пловдив. Той се срещна с кмета Здравко Димитров, направи визита в Медицинския университет, а след това се отправи към ВиК. В ранните сутрешни часове е провел разговори и с ръководството на ВМЗ - Сопот, разказа той пред журналисти. За какво си говорихме? За заплати, естествено, обясни с едно изречение синдикалният лидер.

 

- Здравко Димитров възприе веднага нашето искане да определи зам.-кмет, който да оглави Общински тристранен съвет

- Исканията ни са минимум 650 лева за санитари, 1300 лв. за медицински сестри и 1950 за лекари

- Говорим с много кметове от цяла България и ще намерим начин заплатите да се увеличат

 

- Г-н Димитров, какво си казахте с кмета Здравко Димитров?

- КНСБ настоява за увеличение с 20% на заплатите на заетите в общинските предприятия. Тук влизат „Градини и Паркове”, „Чистота”, „Дезинфекциозна станция” и др. Ето, вече е събрана подписка от 54-ма служители на Социалния патронаж, които искат 15% ръст върху своите възнаграждения. Тези хора не влязоха в списъка на Министерски съвет за работещи на първа линия в борбата с COVID-19, а реално работят на терен в условия на пандемия. Тоест искаме 20 на сто повече пари за бюджетните системи, като изключим структурите, които влизат в списъка на МС и ще получат 30% допълнително към заплатите си заради това, че са на първа линия в епидемиологична обстановка.

Няма начин хора, които извършват сходна дейност, да имат разлика в заплащането с по 200 и 300 лева

И то не защото тези, които взеха увеличение, получават много, а защото другите получават малко. Сигурен съм, че това хората няма да го търпят. Когато всички получаваме малко, има някаква търпимост. Когато обаче комшията получава повече, всеки си вика „А, как така? И аз заслужавам повече”. Ще има реакция, убеден съм. Предупреждаваме местните власти да се подготвят за такава.

- Вероятно в общината са ви казали „хубаво, ама нямаме пари”?

- Увеличението на заплатите естествено ще рефлектира негативно върху общинските бюджети. Но това трябва да се предвиди в бюджетите за догодина. Разликите във възнагражденията стават доста сериозни и хората искат това да се поправи веднага. От общината наистина изтъкнаха като довод ниска събираемост и липса на достатъчно приходи в сравнение със заложеното. Но ние няма да приемем отговор „няма да стане”. Говорим с много кметове от цяла България и със Сдружението на общините и ще намерим начина това да се случи.

В интерес на истината кметът Здравко Димитров възприе веднага нашето искане да определи зам.-кмет, който да оглави Общински тристранен съвет. Този орган трябва да започне да действа веднага.

- За чии заплати в Пловдив още ще се борите?

- Имаме среща във ВиК  - Пловдив. Там средната работна заплата е 997 лева, което може би не звучи толкова малко, но имайте предвид, че това е средната. Нали знаете приказката за „пилето със зеле”? Заетите там масово получават по 750-800 лева. С такива възнаграждения в никакъв случай не могат да се привлекат специалисти.

Същата ще е битката и в Медицинския университет - Пловдив. Не е достигнато заложеното в колективния трудов договор /КТД/, що се касае за среден медицински кадър. Разчетите показват  голямо изоставане. А до края на тази година трябва да договорим новия КТД за следващите 2 години. Исканията на нашата федерация са 1:2:3, тоест начална заплата минимум 650 лева за санитари, 1300 лв. за медицински сестри и 1950 за лекари.

- Посетихте и ВМЗ-Сопот. Там служителите традиционно се радват на бонуси. Какво е положението сега?

- Тази година там е реализирано 80 лева допълнително възнаграждение на всеки върху заплатата. За догодина настояваме поне за толкова и смятаме, че може да бъде постигнато, ако договорите на ВМЗ се реализират и предприятието продължи да работи устойчиво. В КТД на завода за догодина принципно е заложено увеличение на трудовите възнаграждения поне с толкова, с колкото се увеличава минималната работна заплата. Така че поне 40 лева са им гарантирани.

- Дебатът около пенсиите набира скорост. КНСБ лансира своя идея как да се актуализират парите на възрастните хора. Разкажете за нея.

- Ние предлагаме модифициран вариант за вдигане на пенсиите и според мен има шанс да види бял свят. Идеята ни е увеличението да е диференцирано и еднократно. Не с 50 лева на калпак всеки месец, а от 1 януари догодина да се увеличи минималната пенсия с 20% на 300 лева, пенсиите между 300 лева и прага на бедност /369 лева/ да се вдигнат с 10%, а всички останали с 5%.

Това ще струва над 1.2 млрд лева, но сме убедени, че това е пътят, по който устойчиво могат да бъдат увеличени пенсиите

- с еднократно действие, което повдига минималните нива и ги приближава до прага на бедност. След това още през 2022 г. продължаваме да действаме с увеличението през коефициента за години стаж.

Има един коефициент във формулата, който отчита как „тежи” всяка година стаж. Той беше 1, стигна до 1,2. Ако имате 38-годишен стаж, по 1,2 прави доста по-голямо число от досегашния коефициент, нали? Коефициентът дава голямо отражение на размера на пенсията. Нашето виждане е от 2022 г. вдигането на този коефициент да продължи, докато стигне до 1,5.

- Нали пенсиите се индексират всяка година?

- Да, това го има в закона. Но ако действаме така, както пише в закона - от 1 юли всяка година актуализираме пенсиите с коефициент, равен на половината от ръста на инфлацията и половината от средния осигурителен доход, прави 5%. Значи, върху 250 лева слагаме 5%. По този начин тази минимална пенсия ще стане 262 и никога няма да стигне прага на бедност от 369 лева.

* Използвани са въпроси и от други медии

ВИЗИТКА

Пламен Димитров е роден на 20 септември 1963 г. в град Русе, където завършва Техникум по електротехника, а по-късно се дипломира като машинен инженер във Висшето военноморско училище „Никола Й. Вапцаров” във Варна.

От 1997 до 1999 г. продължава висшето си образование в Пловдивски университет „Паисий Хилендарски”. Дипломира се като магистър по „Управление на човешките ресурси”. Трудовата му биография започва през 1989 г. като корабен инженер в Български морски флот, където работи до 1991 г. Синдикалната му кариера започва през 1991 г., когато е назначен за областен координатор за Варна на КНСБ. През 1997 г. е избран за зам.-председател по обща политика, организация, координация и контрол в синдиката. Десет години по-късно става вицепрезидент на Конфедерацията, а на 12 октомври 2010 година я оглавява. На 3 май 2013 г. на VII Конгрес на КНСБ е преизбран за лидер.

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Misira

Misira

19.10.2020 | 09:38

Тоя е такава подлога. Как беше в джипа на Бойко, Пламене? Продажник! За 2 сребърника си продаде най-святото... поемай го сега

Отговори
1 0
JJJ

JJJ

13.10.2020 | 22:51

Пламене, ти си абсолютен бок.ук и нагаждач!

Отговори
10 0
Гъделов

Гъделов

13.10.2020 | 21:07

Пламенчо има гъдел на ръчичките и мазол на езика от бръщолевене

Отговори
9 0
Батко

Батко

13.10.2020 | 11:17

Поредният цирей - синдикалист! Откъде ще дойдат тия пари за заплати?! От въздуха ли? Нали някой трябва да изработи нещо, после някой трябва да го купи и т.н. :)

Отговори
25 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?