Следвайте ни

Писателят Христо Стоянов: Бунтуват се синовете, лишени от родителска любов заради прехода

viber icon

Основна черта на българина е успелият човек да се тъпче и да се мрази.

Политиците идват и си отиват - едни с преврат, други на избори, най-големите късметлии дори си отиват от естествена смърт.

 

- Трябва ли управляващите да се поддадат на натиска на протеста?

- Сигурно обсъждат всякакви варианти. Натискът отдолу продължава, но разбира се, че трябва да се отиде на редовни избори. Друг вариант няма, ако искаме да сме демократична страна. 

 

- Цял месец протести и блокирани кръстовища - какво показаха?

- Нищо не показаха. Лошото е, че хората са едни и същи, при това не са много. На протестите, общо взето, виждаме хора, които не са реализирани.

Има чудесна народна дума ​- мукаетлия, човек, който може да се справя.  Сред протестиращите точно мукаетлии няма, липсват хора с идеи. Всички говорят заучени фрази, имат вече протестърски сленг - мутра, мафия, купен, продажник.

Най-абсурдното е, че точно хората, които скачат незаконно срещу някои недостатъци, говорят за законност. Не можеш да искаш законност и да правиш незаконни записи в спалнята на премиера. Не можеш да нарушаваш правото. Не може всеки да иска смяна на съдебната система - нека първо обясни с коя от съществуващите четири съдебни системи в света. Има европейско, англосаксонско, но има и шериат. 

Сещам се за Ефекта на Дънинг-Крюгер -  за хората, които нямат качествата и капацитета, но въпреки всичко съдят за тези на другите.

- Трябва ли да се проявява толерантност към протеста?

- Не, разбира се. Смятам, че премиерът Борисов показа, че има и здрави нерви. Не искам да бъда разбиран погрешно - не съм бойковист, не съм калесан за нито една партия, но като гражданин знам кога са следващите избори, знам за кого бих гласувал.

Както написах във Фейсбук, политиците идват и си отиват - едни с преврат, други на избори, най-големите късметлии дори си отиват от естествена смърт. Но каквито и политици да дойдат след тях, дори гениални, ще попаднат на един и същи български народ. И Бог, попаднал на този народ, и него сменяхме няколко пъти. От Тангра минахме през Исус, та стигнахме до Аллах.

Убихме Стамболов, убихме и Луканов. Посрещнахме царя с "Осанна!", изпратихме го с "Разпни го!". Вс​ички казват, че по време на ​царя е имало най-добър бизнес климат, тогава България се изправи. Т.е. основите на сегашната България на ГЕРБ ги постави царят. Нека да споменем това, което никой не казва.

Много хора у нас се опитват да влязат в политиката по една-единствена причина - крещейки, че другите са крадци. Смятат обаче, че това е начинът и причината за влизане в политиката.  Желанието им за влизане в политиката е кражбата и си мислят, че всеки, влязъл във властта, е крадец.

Съвсем не е така. Познавам семейството на моя съгражданин Томислав Дончев и смятам, че това е един от най-честните политици в България въобще.

- Защо са тези амбиции на президента да състави непременно служебен кабинет?

- Страх лозе пази. И в мътна вода най-лесно се лови риба. Главният прокурор му каза ясно, че сега не може да го хване, но след края на мандата - няма проблем. А явно там има нещо. И наблюдаваме защитна реакция. Не ми хвали човек, който е загърбил изгорялото читалище на родното си село Славяново. Не е обелил и дума да даде поне книга дарение за читалището. Плаче ми се, като погледна тази огромна красива сграда в руини. Но кани на 24 май в президентството автори, сред които вероятно има такива, чиито книги са изгорели в читалището. След получаване на Нобелова награда Уилям Фокнър е отказал на президента Хари Труман да бие 5000 км път, за да присъства на обяд в Белия дом. Колко български писатели няма да отидат да се снимат с Румен Радев?! Аз лично не бих отишъл никога. 

 В предишната ми книга „Некролози...” имам отворено писмо до г-н Радев. Стана му тясно, след като разбра, че в крайна сметка се появи и човек, отстояващ правото, в лицето на главния прокурор. Наистина смятам, че Иван Гешев направи за шест месеца неща, които не бяха правени в България. Буквално стопи престъпниците по системата „Ало, ало”, които нагло трупаха пачки от парите на възрастни хора, заделени за погребение.

Благодарение на Иван Гешев тези хора бяха вкарани където им е мястото. Скоро разкриха най-голямата нарколаборатория за производство на тонове марихуана. Не може да се крещи срещу прокуратурата: "Мутри, мафиоти!". Жена ми е зам. районен прокурор на Варна. Откакто сме заедно, тя е на работа всеки божи ден. В момента е в отпуск, но работи. Сигурно защото е мафиот!

Това е сленгът на протестиращите - да опетним и където хване дикиш, хване. Но истината е съвсем друга!

- Как ще се развият нещата? Ще има ли ескалация? 

- Всяко чудо за три дни. ЕС вече ни развързаха ръцете - всяка страна трябва да спазва законите си. Ангела Меркел преди дни обузда анархистите в Германия. Някой нещо да каза на Макрон за справянето с жълтите жилетки? Това са вътрешни работи на отделните страни.

Крайно време е това да стане в България. Ще дойдат изборите, всеки ще избере за коя партия да гласува. Ако изобщо някой е чел програмата на партията, за която гласува! Именно затова е нужен ценз за избирателя. Защо никой от протестърите не каза на ГЕРБ:  "Не изпълнихте тези обещания в програмата си, именно затова трябва да си ходите!".

Нищо драматично няма да се случи, освен неудобствата, причинявани на гражданите за придвижване.

Каквото и да говорим, Борисов се оказа много добър политик. В неговите мандати се нормализираха нещата на Балканите - имаме добри отношения със Скопие, Белград. Благодарение на добрите контакти с Анкара нямаме миграционен натиск.  Два пъти е подавал оставка, сега реши нещата да се развият докрай. И те ще се развият единствено в негова полза.

- До каква промяна в обществото ни ще доведат протестите?

- До никаква сериозна промяна. Е, може да се разведат няколко семейства, отново се политизира народът.

В момента наблюдаваме бунта на синовете, чисто фройдистки комплекс, който излиза на авансцената на политиката. На улицата са децата на родителите, които в борбата за оцеляване работеха на две-три места и не дадоха достатъчно любов на децата си.  Семейството у нас стана държавен проблем. Там може би трябва да имаме по-сериозна политика по отношение на доходите на семействата с деца.

Нека хората на улицата да мислят за полезни идеи, промени в законодателствата, а не да крещят с банален сленг и да вадят незаконни записи.

А що се отнася до тези, които напират да стават политици - какво разбира Слави Трифонов от политика?! Основното му оръжие е изплезеният език, готов да олиже всеки.

- Нормализира ли се България 30 години след началото на промените?

- Появиха се българи, които могат да отстояват позиции. Не тези на улицата, а другите, които казаха: "Не ни пречете, оставете ни да работим!".

Полека-лека се нормализираме. А и в цял свят в момента има протести, това е нормален процес. За разлика от нашите протестиращи обаче, френските жълти жилетки имаха конкретни цели. А тук никой не казва какво трябва да се направи след евентуална оставка. 

На неочакваната среща в Росенец с почетния председател на ДПС Ахмед Доган протестиращите приличаха точно на хванати от съседа да друсат неговата слива джанка.  Крещяха: "Искаме си Росенец!", но когато Доган излезе, му казаха кротко: "Не искаме да напускаме България!". А той, човек врял и кипял в политиката,  ги гледаше с ироничния си поглед.

Нека най-сетне да си признаем, че Априлското въстание не е било, за да се освободим от османско владичество, а срещу чорбаджията, който е забогатял. В момента правим абсолютно същото. Основна черта на българина е успелият човек да се тъпче и да се мрази. Май не ни стигат революциите. Впрочем ние какви революции сме имали? Русофил съм, но нито 9 септември, нито 10 ноември е революция.

Затова още сме затънали във  феодални порядки със социалистическо мислене в капиталистическо общество. Доста време ни трябва, за да узреем. Ще стане - когато някой се качи и на нашата слива.

 

Христо Стоянов е сред най-продуктивните съвременни писатели.  Работил е като докер, леяр, кранист, журналист.  Превежда поезия от виетнамски, руски, сръбски. Заради романа „Скритият живот на една помакиня” прокуратурата започва следствено дело срещу него. Следват още няколко скандални романа, предизвикали широк обществен отзвук ​- „Копелето ​- евангелие от Юда”, заради който е отлъчен  от Църквата, „Аз, доносчикът”, „Улица „Смърт”, „Разпад”. С популярност се ползват книгите му  с разкази и есета: „Разкази по България“, „Предупреждения по България“, „Протестните деца на България“,  „Сериозно за България“, „Некролози и други многоточия по България”. Заради смелите тези и език е наричан българският Салман Рушди. 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (19)

инфо

инфо

18.08.2020 | 19:05

Този на снимката е интимен приятел на Бойко Борисов.

Отговори
4 0
Истината

Истината

18.08.2020 | 20:29

Пълен пияница и нещастник!

Отговори
4 0
ГЕОРГИ

ГЕОРГИ

18.08.2020 | 12:41

САМ СЕ ИЗДАДЕ--ЖЕНА МУ БИЛА ПРОКОРОР В РАЙОНА ПРОКОРАТУРА ВЪВ ВАРНА----АЛО--МАРИЦА--ЗАЩО НЕНАПРАВИТЕ ИНЕРВЮ С ХОРА ОТ НАРОДА??ЗАЩО НЕ МЕ ИНТЕРВЮИРАТЕ МЕН ДА ВИ КАЖА КАК ТАЗИ БЙКОВА ПРОКОРАТУРА--ОЧАСТВАШЕ В ОБИРА И ГЕНОЦИДА СРЕЩУ БЪЛГАРИТЕ--КАТО СЕ ПРИКРИВАШЕ СЪС ЗАКОНА КОЙТО Е НАПРАВЕН ТАКА ЧЕ--ДАТЕ НАПРАВЯТ ТАКЪВ КАКЪВТО--НЕСИ--САМО ЕДИН ПРЕСЕН ПРИМЕР--ПОМНИТЕ ЛИ КАК НА ИВАНЧЕВА ДАДОХА 20 ГОДИНИ ЗАТВОР--ЗАЩОТО СПРЯ НА МУТРИТЕ СТРОЕЖИТЕ ПО МЛАДОСТ В СОФИЯ--ПОДХВЪРЛИХА И ПАРИ И Я ОБВИНИХА ЧЕ Е ВЗЕЛА ПОДКУП---ИЗВИНЕТЕ НО 20 ГОДИНИ ВЕЧЕ И ЗА УБИЙСТВО НЕДАВАТ--АБСУРДИ ОЩЕ ИМА КОЛКОТО ИСКАТЕ ' '

Отговори
5 0
Предлагащ

Предлагащ

17.08.2020 | 11:08

Предлагам на инвеститорите да отделят от предвидения си за масирано участие в социални мрежи бюджет и да организират курс по български език на техните тролове.

Отговори
0 4
Предлагащ

Предлагащ

17.08.2020 | 11:05

Предлагам инвеститорите да отделят от бюджета си и да организират курс по български език на техните тролове.

Отговори
0 4
МУТРИ, ВЪН!

МУТРИ, ВЪН!

16.08.2020 | 06:44

╔═╗╔═╗─╔╗─╔╗╔════╗╔═══╗╔╗───╔╗──╔═══╗╔═══╗─╔╗──╔╗──╔═╗ ║║║║║║─║║─║║╚═╗╔═╝║╔╔╗║║║──╔║║──║╔═╗║╚╗╔═╝─║║──║║──║─║ ║║╚╝║║─║╚═╝║──║║──║║╚╝║║║─╔╝║║──║║═╝║─║╚══╗║╚══╝║──║─║ ║║──║║─╚══╗║──║║──║║══╝║║╔╝─║║──║║═╗║─║╔═╗║║╔══╗║──╚═╝ ║║──║║─╔══╝║──║║──║║───║║╝──║║──║╚═╝║─║╚═╝║║║──║║──╔═╗ ╚╝──╚╝─╚═══╝──╚╝──╚╝───╚╝───╚╝──╚═══╝─╚═══╝╚╝──╚╝──╚═╝

Отговори
6 2
Бисер

Бисер

14.08.2020 | 15:38

Чакам те в Смолян да пием по едно Аз черпя...

Отговори
4 5
хигия

хигия

14.08.2020 | 11:38

Маричани, преди да давате гласност на такива пудели на властите поне ги изкъпете, че вонят отвсякъде......................

Отговори
19 12
Гнус

Гнус

14.08.2020 | 11:07

Този ли беззъб алкохолик и женкар ще раздава рецепти за морал?! Марица, безсилни сте да защитавате мутрите.

Отговори
16 11
Държава

Държава

14.08.2020 | 10:57

Гербаджанащина.

Отговори
15 10
Давайте следващия

Давайте следващия

14.08.2020 | 10:50

Партенка на мафията, каквито са и управляващите. На последно место ли сме по корупция?! Защо се плащат заплати на хора, които печелят на гърба ни?!

Отговори
14 11

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?