Следвайте ни

Писателят Георги Константинов: Човеци с изтъркани костюми влизат в политиката, за да станат милионери

viber icon

- Хората продължават да вярват в чудеса - че случаен човек може да е велик държавник и че с триене на билети ставаш богат. Тази наивност типично българска ли е, или циркулира в главите на всички народи?

- Недостатъчно добре познавам политическия и обществения живот на всички „успели” страни  по света. Само една разлика ще посоча - в страните, където съм бил, обикновено успели материално хора влизат в политиката, за да работят за държавата. Докато у нас бедни човеци с изтъркани костюми влизат в политиката, за да станат за година-две милионери. 

 

Расизмът, бил той бял, кафяв или черен, води само до сляпа ненавист.

Въпреки всичко ще имаме Нобелов лауреат.

Нашият държавен живот обикновено се диктува от хора, които малко четат книги.

 

- Г-н Константинов, хрумвало ли ви е, че ще дойде време, когато варварите ще се върнат и ще рушат статуите на Колумб, Сервантес и Линкълн?

- Някога понятието „варвари” се е използвало само в смисъл на нахлуващи примитивни орди, носещи разрушения и смърт. За пръв път тази дума е използвана от Омир - „варварофони” са били тези, които са били чужди на гръцкия език и култура. После знаем, че римляните са наричали така номадските германски племена, галите, хуните и други нахлуващи племена. Но в случая

става дума за варварски изстъпления на хора, които не нахлуват отвън, а живеят в държава, в която са израснали, но която искрено мразят.

Защо? Вероятно за това има най-различни причини - изблик на етнически расизъм, малограмотност, усещане, че законът е против тях, и др. Ние сме далече от ставащото там, разделя ни цял океан, но се питаме: какво ги е предизвикало например да съборят паметника на Колумб? Това че той е открил бъдещата тяхна Америка? Да, техните предци някога са  доведени насилствено там като роби, но нали точно Линкълн  слага край на робството, подписвайки историческата „Прокламация за освобождение”? А за паметника на Сервантес да не говорим... Изобщо расизмът, бил той бял, кафяв или черен, води само до сляпа ненавист... Понякога негова „запалка” е липсата на социална справедливост, но после този гняв достига до несправедливости. И заедно с пролятата кръв се рушат най-скъпи културни ценности. 

- Има ново бунтовно поколение - и отвъд океана, и у нас, което е без своите поети. Вие написахте в тоталитарно време „Квартално събрание”, а сега поезията сякаш е мъртва. Може ли политическите графити по стените да достигнат силата на Неруда или Ботев?

- Само мимоходом ще отбележа, че в България винаги е имало талантливи поети, които облагородяват с творбите си противоречивият ни обществен и личен живот. Чувал съм хора и днес да цитират в по-особен момент стихове на Вазов, Димчо Дебелянов, Христо Фотев или лирико-сатирични реплики на Радой Ралин, Валери Петров... А за силния протестен дух на младото поколение ​- и у нас, и в не една европейска страна - едва ли можем да го сравняваме със стремеж да се руши паметта на Колумб и Сервантес. Ако младите днес изригват своя гняв против огромната корупция, краденето и неравенството пред закона, нека наречем такъв гняв най-вече справедлив. И да се стремим да го предпазим от варварски провокации.

- В „свободна Америка” сега уволняват и съсипват съдбите на хора само защото казват „Всички животи имат значение” вместо „Черните животи имат значение”. Това е парадокс - дори комунизмът не стигна да такива крайности на езика.

- Трябва само да съжаляваме, че там, пък и навсякъде другаде се нарушава този най-хуманен девиз „Всички животи имат значение”!

- Защо държавата ни не популяризира литературата ни, както правят съседните държави? Май останахме единствената балканска страна без Нобелов лауреат.

- Да, ние имаме съвременна литература, която с най-добрите си произведения е наистина на европейско ниво. Хората на перото сами търсят (и понякога намират) възможности за преводи на свои творби по света.

Но в повечето случаи превеждането на български книги в чужбина има случаен, непоследователен характер

Недостатъчно са превеждани такива основни български творби, като например „Записки по българските въстания” от Захарий Стоянов или прозата на Йовков, Елин Пелин, Димитър Димов, Борис Априлов и др. Така е и в поезията, в драматургията... Нашият държавен живот обикновено  се диктува от хора, които малко четат книги. Всички държави около нас и далече от нас имат специални, пълни с пари държавни фондации, които популяризират своите литератури по света. А у нас такова чудо липсва. Даже ще си позволя да кажа ​-някои ВИП персони ненавиждат писателите, публицистите, литературоведите, книгите. И все пак, мисля, въпреки всичко ще имаме Нобелов лауреат.

 

Георги Константинов е автор на над 30 книги с поезия, които са превеждани на десетки езици. Дълги години издава създаденото още от Гео Милев списание „Пламък”. Написал е десетки стихотворения, които след това са станали хитови песни. Такъв е случаят със стихотворението, по което ФСБ прави песента си „Обичам те дотук”. През 1988-а е изключен от БКП заради стихотворението си „Квартално събрание”. Георги Константинов е народен представител в Седмото Велико народно събрание от 1990 до 1991 година. Той е заместник- министър на културата в правителството на Жан Виденов, а след това - главен секретар на Съюза на българските писатели.

 

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

С помоща на ДС и БКП стават чудеса, верно е!

С помоща на ДС и БКП стават чудеса, верно е!

04.08.2020 | 08:17

Прав сте, г-н Константинов, прав сте...Хората вЕрват, щото медиите им показаха, че и такива "чудеса" стават, преди време. Момчето от паркинга на Маргините, охранявало бай ви Тошо, стана PM на държавата! Е, как да не търкат билети тогава? Как да не вярват в случайници?

Отговори
7 1

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?