4020

Петър Стоянович: Фердинанд е нарочен за грешник и изкупителна жертва

Петър Стоянович е професор по история в БАН и доктор на историческите науки, възпитаник и доктор на Университета Виена, бивш министър на културата. Изследванията му са посветени на Третото Българско царство, владетелския ни двор, отношенията с Централна Европа. Автор на книгите "Известният непознат", биография за прадядо му Иван Стоянович - Анджелето, "Несвършващо време", "Фердинандеум" - за модернизацията на България в периода 1887-1912 г., "Пътят към София. Произход, образование и мотивация на принц Фердинанд Сакс-Кобургски и Готски за мисията в България". 

- Проф. Стоянович, защо е крайно време тленните останки на цар Фердинанд да се върнат в България, каквото е било последното му желание?

- Цар Фердинанд умира през 1948 г. в Кобург. Тогава въпросът къде да бъде погребан изобщо не се поставя по напълно обективни причини. Как да бъде погребан в България - неговото второ отечество? Единият му син - Кирил, лежи в обща гробна яма, разстрелян незаконно през 1945 г., другият - цар Борис, е изровен навръх Великден през 1946 г. от гроба в Рилския манастир, а по-късно новият му параклис във „Врана“ е взривен. Затова цар Фердинанд е положен от благодарните му съграждани в криптата на църквата „Свети Августин“ в Кобург, където лежи и днес.

Въпросът не е защо е време да бъде пренесен тук, а защо досега не бе направено от властите и гражданството на България? Това е един от най-дълго управлявалите държавни глави, съществена част от нашето приобщаване към цивилизования свят. Каквито и оценки да има за 31-годишното му управление, ние като държавно мислещи потомци сме длъжни да отдадем нужното на общата ни памет. А изследванията и заключенията нека останат за историците. Между другото, безпристрастната оценка за ролята и отговорността на цар Фердинанд тепърва започва да излиза на бял свят. Тук място за емоции и евтин популизъм няма.

- Защо се налага митът, че Фердинанд е основен виновник за националните ни катастрофи?

- Защото и преди, и сега дори това е най-лесният начин да си измиеш ръцете с един универсален „грешник“. Защото, ако има обективна оценка, то отговорността за неуспехите и паденията ни - и в дипломацията, и във войните, ще падне с не по-малка сила върху политическата класа и висшето офицерство. А това не иска никой, защото сме се успокоили, че пъзелът е нареден, посочили сме всички за герои, а на бившия държавен глава приписваме всички грешки. Но ако забелязвате, когато стане въпрос за успехите на държавния фронт, там готови да поемат лаврите има хиляди. Това е недостойно и дори комично.

- Ценим ли ние, българите, владетелите си според делата и достойнствата им? 

- Не, и в това отношение дори нашите балкански съседи са ни изпреварили с отговорното си държавническо отношение към своите бивши царе и родините им. Дори второстепенни представители на техните династии отдавна намериха покой и с държавни почести бяха препогребани в Черна гора, Сърбия, Румъния. За Русия да не говорим.

Никой не иска да превръща цар Фердинанд в национален герой или да отрича неговата част от отговорността за неуспехите ни. Но нямаме право да загърбваме и големите му заслуги за развитието на България. Обективна оценка от експерти - това е единственият правилен път при модерния прочит на новата ни история.

Чест прави на българската държава, че днес показва готовност и съзнание да подкрепи този иницииран от царското ни семейство акт на историческа справедливост и човещина. Надявам се да покажем пред света цивилизованото си лице и останем далеч от евтината слава на ругателството и историческите клишета.

Оцени новината

Оцени новината
3.7/5 от 14 оценки
3.7/5 от 14 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
26 коментара
Момчо

Момчо

31.05.2024 | 12:01

Стоянович ,легнете до Фердинанд и то по скоро !Такъв човек с промит мозък не съм срещал до ден днешен !Какво общо има това чучело с нашия народ освен че е живял на неговия гръб !

Отговори
1 0
Люба

Люба

25.05.2024 | 08:39

Повръща ми се от сем.Стоянович. Ту единия брат, ту другият. Допреди 3-4 години ги знаеше само майка им, а сега са денонощно по тв и по вестници да ни дават акъл. Доскоро бяха Катето Евро и синът й, сега пък тия. Хайде малко разнообразие

Отговори
15 3
Стефанова

Стефанова

24.05.2024 | 17:13

Интересен поглед върху исторически събития, за които сме учили в училище едно, а се оказва друго, дава мемоарната книга " Спомени от княжеското време" на Добри Ганчев. Учителят на Фердинанд и Мария Луиза по български език разкрива интересни страни от неговото мрачно царуване, изпълнено с корупционни схеми, които много напомнят съвремието ни. Цитат: "Много е тежък споменът за него. А е тежък, защото Фердинандовата самозабрава се крепеше на нашето унижение пред него. Нашата сервилност, нашата робска покорност и послушност издигнаха този неуравновесен тип."

Отговори
30 4
Еро

Еро

24.05.2024 | 15:56

И ти си една комунистическа издънка, май си забравил майка си ани бакалова, дето не пропускаше участие в партизанско комунистически филми по време на соца, сега си голям противник,че и коментатор на социализма, засрами се....

Отговори
29 3
Петела

Петела

24.05.2024 | 11:07

Моето скромно мнение е, кобургите са проклятието върху България и докато не изчезнат ще е така. Както се вижда техният потомък е не по-малко нагъл от дядо си. То неговите претенции нямат край, един ден ще иска да върне и монархията гадината

Отговори
45 10
Таралеж

Таралеж

24.05.2024 | 13:41

По нагли от комунистите и техните отрочета в България няма!

Отговори
14 21
^^©∆@

^^©∆@

24.05.2024 | 09:11

Назначен от "великите сили" евреин за княз на българите... Голям срам!

Отговори
37 8
Чопър

Чопър

24.05.2024 | 09:03

Добър или лош, той е български владетел. Немощен да избираме и да признаване само добрите. Къде са тези, който реваха за паметника на червените окупатори, че бил история и за това не трябва да се премахва? Фердинанд също е история, добър или лош.

Отговори
22 32
Пидирасът

Пидирасът

24.05.2024 | 07:23

Пидирас кат ферда или прост кат киро. Това сме ний, заместниците на чърните афро-ЪмерикоРоби

Отговори
24 7
Мимо

Мимо

24.05.2024 | 06:45

Виновен е ,да всичко е виновен заради неговата жажда за власт и нарцисизъм, стотици хиляди загинаха на бойното поле заради него.А ти си платена ,соросоидна мишка...

Отговори
54 8
Ботйов

Ботйов

23.05.2024 | 21:04

Покрай тая тупурдия и келепир има.

Отговори
26 0

Анкета

За кой отбор ще стискате палци на Евро 2024?