46
Следвайте ни

Петков и Василев ще диктуват условията на бъдещата управленска коалиция

viber icon

Ще има атаки, че Кирил Петков и Асен Василев са американски агенти

Да не сравняваме Асен Василев със Симеон Дянков 

Откакто г-н Румен Спецов ръководи НАП, постъпленията в държавната хазна са се повишили

- Г-н Василев, естествени политически съдружници ли са новата коалиция „Промяната продължава” на Кирил Петков и Асен Василев и  „Демократична България”?

- Да, но трябва да се има предвид, че водеща в преговорите ще е партията на Василев и Петков „Промяната продължава”, тъй като ентусиазмът около миналогодишните протести и желанието на хората за нещо ново ще бъдат концентрирани върху тях. Всякакви коалиции сега зависят от волята на г-н Петков и г-н Василев. И възможността дали те да се състоят, или не, зависи от начина, по-който останалите политически субекти приемат визията на двамата бивши служебни министри.

 

-  Дали обаче в "Демократична България" ще приемат да са втора цигулка? 

- Защото смятам, че електорално формацията на Кирил Петков и Асен Василев ще тежи повече, отколкото „Демократична България”. Така или иначе парламентарната форма на управление задължително предлага някакъв брак между политическите субекти. Изглежда, че „Демократична България” и формацията на Петков-Василев споделят общи идеи и принадлежат към едно политическо семейство. Да не говорим, че г-н Петков, доколкото съм запознат, е участвал в създаването на „Да, България”.

- Не са ли прекалено проамерикански настроени? Това може да доведе до търкане?

- Това, че г-н Петков и г-н Василев са американски възпитаници, не значи, че ще поставят интересите на Съединените щати пред интересите на България. Самият факт за тяхната позиция по отношение на въгледобива в Маришкия басейн, където има голяма американска инвестиция, показва, че те зачитат първо националните интереси, преди да зачетат тези на чуждите компании. Изказвам хипотезата, че Кирил Петков и Асен Василев ще бъдат атакувани именно по тази линия - че са американски агенти. А в това няма нищо вярно.

  - Държавният департамент на САЩ продължава да ни натиска да не спираме Македония за Европейския съюз. Докъде може да стигне това?

- На дадения етап знаем малко. Засега е ясно, че

САЩ се противопоставят остро на модела на ГЕРБ,

където концентрацията на ресурс и власт отиват в ръцете на близките до управляващата партия стопански субекти. И това е първият кредит на доверие, който те заслужават. Второто нещо е това, което казах преди малко -  за "Мариците" и проекта за газификация на турбините, които генерират електричество. Това показва една националноотговорна позиция, която е в конфликт със Зелената сделка на ЕС. Така те показват, че могат да заемат страната на чисто българския интерес, когато той противоречи с външния такъв. Оптимист съм и по отношение на Македония, и по отношение на другите външнополитически въпроси, по които трябва да вземат отношение.

- Вече се разбра, че формацията на Кирил Петков и Асен Василев не е президентска партия. Възможно ли е именно харвардците да забият нож в гърба на Румен Радев?

- Не смятам, че г-н Петков и г-н Василев биха допуснали грешката, която други формации на промяната от отишлото си 46-то Народно събрание направиха,  а именно конфронтация с президента. Смятам, че президентът е стожерът на промяната и олицетворение на това течение в българската политика, която върви по своя път. Невъзможна е промяна без участието на президента в нея. Петков и Василев не биха допуснали тази грешка.

 - Стана ясно, че „Промяната продължава” е постигнала договорка с партия ВОЛТ, за да използва регистрацията им. Споразумение обаче още не е подписано. Какво става, ако не се получи с тях, не стане и с „Демократична България” или с някоя от другите 6 партии, с които се водят преговори?

- Подозирам, че разговорите с някоя от партиите мандатоносител, които те водят, ще завършат успешно. Но това е неизвестната  на този етап. Накрая те ще имат успешен мандатоносител за изборите. След това, в зависимост от тежестта им, ще видим възможните конфигурации.

- Твърдят, че евентуалните им членове ще бъдат щателно проверявани за петна в миналото. Има ли време това да се направи?

- И ние се питаме как за един месец ще успеят да съставят партийно структура и да намерят мандатоносители за всичките избирателни райони. И Кирил Петков всъщност каза, че академичната им работа в Софийския университет и в техния курс, където кандидатстват най-добрите от най-добрите студенти, които вече са завършили. Там има сериозен ресурс - около 600 имена, градени през последните 10 години. Да не говорим, че

през последните 4-5 месеца г-н Кирил Петков се е запознал с достатъчно хора у нас.

Хора ще се намерят, защото профилът, който се търси, е като на самите Петков и Василев. Кирил Петков търси хора с кариера извън политиката. Такива, които са свикнали да се борят с живота, а не само да бъдат кариерни професионални политици, които лесно издъхват, когато трябва да вземат важни кариерни решения. Когато една личност е оформена извън терена на политиката, то тази личност има необходимите качества, за да бъде на отговорни позиции в държавата.

- Такива личности са прекалено образовани и твърде откъснати от живота на обикновения българин. Видяхме го при юпитата от НДСВ, после и при Симеон Дянков.

- Не съм съгласен! НДСВ бе съвършено различен модел, защото там популярността на движението се основаваше на бившия цар, който бе скъсал отдавна с България. Посрещнаха го като спасител - този човек бе наистина откъснат от проблемите на българите. Докато г-н Петков и г-н Василев са вече 10 години тук и са запознати с реалната ситуация. Хората, които те търсят, няма да ги вземат от американските университети, а ще ги търсят тук. Това са млади хора, които са вече тук. Това, че човек е образован, не значи, че не може да си създаде реална преценка за ситуацията.

- Говоря за нещо напълно различно - имахме финансов министър, който, като вдигна акциза за цигарите и те станаха лукс за хората, каза: "Аз не пуша, какво ме интересува!". За такъв вид високомерие към хората говоря.

- Моля да не сравняваме Симеон Дянков с Асен Василев! Дейността на служебния министър в кабинета на служебния премиер Янев показва, че той просто не е такъв. Разбирам, че част от хората биха подходили с недоверие към Петков-Василев, защото сме виждали такива, дошли от чужбина, които тук се огъват под натиска на корупцията. За разлика от другите, които изведнъж дойдоха и станаха министри, като Милен Велчев, като Симеон Дянков,

Асен Василев вече два пъти е бил министър в служебен кабинет,

а Кирил Петков просто показа, че е способен.

- Петков и Василев заявиха, че биха работили с ГЕРБ и ДПС, ако тези две партии признаят за корупцията. Как точно си представят това да стане?

- Това е завоалирана постъпка, която всъщност затваря вратата за работа с ГЕРБ и ДПС. Това е завоалиран капан - елегантен начин да кажеш истината, без да твърдиш, че те са корумпирани. Понеже българският съд е пристрастен към част от политическите формации - такава е структурата на нашия политически пейзаж, Петков и Василев елегантно казват, че няма да работят с тези две формации.

- Говорите за промяна и нови хора, а се появи отдавна известният Румен Спецов. Защо?

- Нямам отговор на всеки въпрос. Факт е, че откакто г-н Румен Спецов ръководи приходната агенция, постъпленията в държавната хазна са се повишили като процентно съотношение спрямо миналата година. Мисля, че той си върши добре работата.

- Дуото Петков-Василев наясно ли е, че следващите два месеца ще му изкарат всякакви компромати? Достатъчно обиграни ли са, за да се справят с това?

- Засега те показват, че са способни да скочат в дълбоките води на българската политика, излизайки с техните лица и послания. Това говори, че влизат в играта, без да ги е страх. Страхът е огромна спънка пред младия човек, които иска да се занимава с политика. Ако трябва да им се даде кредит на доверие, то е, че се хвърлят безстрашно в политиката, която всички знаем, че е мръсна и пропита с нечистоплътни играчи.

Визитка:

Политологът Слави Василев бе част от екипа на президента Румен Радев преди 4 години. Твърди, че президентската република е по-добра форма на управление от парламентарната. Учил е в Бостънския университет и е работил за кратко в Конгреса на САЩ. Работи в семейната фирма "Братя Василеви".

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

чистота

чистота

24.09.2021 | 09:27

супер..... видяхте ли вчера в пловдив опашка......от желаещи да се запишат .в подкрепа на новия формат.... а бойко при всяко явяваве събира целия екип на" Чистота".....под строй....

Отговори
1 0
Петър

Петър

22.09.2021 | 15:59

Аз не вярвам на тези двамата! Много са неяснотите и лъжите около тях!

Отговори
6 0
Зеления чорап

Зеления чорап

22.09.2021 | 14:15

Тоя все маха юмруче също като любимия му диктатор фатмака

Отговори
6 1
Биткойнър

Биткойнър

22.09.2021 | 09:50

Как лесно и бързо да печелим криптовалута биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
0 1
Сик

Сик

21.09.2021 | 13:41

Гербавите тролове пак са осрали форума. Вашата мутра никой няма да го иска даже за разговор при съставяне на правителството.

Отговори
5 11
1912

1912

21.09.2021 | 12:01

Кажи сега дипломата на Петков(на Фатмака хората) истинска ли е или от Австрия лъжат.

Отговори
14 5
кажи бе

кажи бе

21.09.2021 | 11:02

а защо културистът не носи наказателна отговорност за милион и половина. Той не си платил данъците, пък станал началник

Отговори
17 3
Еврейска пиде......расипия лакомия и простотия

Еврейска пиде......расипия лакомия и простотия

21.09.2021 | 10:41

Ама разбира се те никога няма да бъдат плюти като Хамерикански представители Ко значи тук Хамериката Ама от мен една храчка срещу представителите на чифутите и поредния им чифутски проект замислен в Кабинетите на Уолтстрийт и клоаката МОСАД Тук ко общо има Хамерика и сбирщината хамериканци Айде на изпроводяк още една храчка Ама не срещу Хамериканците Нали се разбрахме А за ония омутни чифутски момчета от Хавърд Те и от храчката ми я вирус ще забъркат я ваксина Само и само да спечелят зелено И да знаете Нито вируса нито ковидистерията им е виновна за повишените цени на все И те нямат нищо общо с това Айде още една храчка А пък те нека мислят че градушка ги млати

Отговори
9 6
Тоя

Тоя

21.09.2021 | 10:09

Пък гнусен* лизач*** на Радев Ша диктува майка му канадска

Отговори
17 16

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?