Следвайте ни

Петко Мачкърски, ЧСИ от Смолян: Извънредното положение ни лиши с над 60% от приходите за 4 месеца

viber icon

Петко Мачкърски е частен съдебен изпълнител с район на действие Окръжен съд-Смолян от 2013 г. . Роден е в град Чепеларе през 1981 г. Завършил е "Право" в ПУ "Паисий Хилендарски". От 2006 г.  до 2007 г. е младши адвокат към Адвокатска колегия-Пловдив, а от 2007 г. до 2008 г. - държавен съдебен изпълнител към Районен съд-Пловдив.  От 2008 г. до 2013 г. - държавен съдебен изпълнител към Районен съд-Смолян.

- Г-н Мачкърски, как се отрази извънредното положение на работата на частните съдебни изпълнители?

- След призив от Камарата на частните съдебни изпълнители и със Закона за извънредното положение се преустановиха всички публични продажби на имущество на длъжници, както и описи и налагането на запори на трудови възнаграждения и банкови сметки. Поради спирането на процесуалните срокове не се издаваха нови изпълнителни титули и почти не се образуваха нови изпълнителни дела. След отмяна на извънредното положение за срок до два месеца срещу физически лица се спряха всички обявени публични продажби и въводи във владение, запори на банкови сметки, заплати и пенсии на физически лица и на лечебни заведения, обезпечителни мерки върху медицинска апаратура и оборудване, както и извършването на описи на движими вещи и недвижими имоти, собственост на физически лица, освен за задължения за издръжка, за вреди от непозволено увреждане и за вземания за трудови възнаграждения. Не се налагат запори и на банкови сметки на общини два месеца след отмяната на извънредното положение. Всички тези мерки се отразиха изключително негативно върху канторите на ЧСИ, тъй като за 4 месеца се лишаваме от около 60-80% от приходите си. 

- Не спестихте ли разходи по време на кризата?

- Нямахме право да затворим канторите си нито сега, нито през време на извънредното положение и продължаваме да работим на пълно работно време и да плащаме заплати, осигуровки и данъци, без обаче да получаваме достатъчно приходи за покриване на разходите по дейността. Единствено адвокатите, нотариусите и частните съдебни изпълнители не бяха подпомогнати ефективно от правителството.

- Има ли големи проблеми с длъжници заради изпуснати срокове?

- Страните по делата бяха облекчени от извънредното положение по отношение на сроковете, тъй като тези, които бяха започнали да текат, се удължиха с 68 дни. Проблемът е за взискателите, и то по отношение на събирането на вземанията им.

- Десетки хотели в Пампорово сега са поставени отново на тезгяха. Има ли интерес към обявените от ЧСИ за продажба имоти в Смолянско?

- Към момента действа забрана за извършване на продажби на имоти на физически лица и еднолични търговци, така че сме насрочили такива само за имоти на юридически лица. Вероятно това е причината насрочените продажби на хотели да се набиват на очи. Това обаче са стари процедури, които сега са подновени. С оглед на сериозната криза, в туризма не очаквам голям интерес към хотелите на Пампорово. В момента интерес има към жилищни и промишлени имоти, и то само в градовете, не и в курорта. Но жилищни имоти почти не се продават заради забраната по отношение на физически лица и еднолични търговци. В момента има доста запитвания от желаещи да закупят и земеделски земи, но предлагането е много малко, има голямо предлагане на туристически и ваканционни имоти, но търсенето е слабо. 

Петя Гайдарова

Петя Гайдарова

Репортер-редактор - екип "Регион" Смолян

Петя Гайдарова е кореспондент на в. „Марица“ в Смолян. Завършила е "Български език, литература и история" в ПУ „П. Хилендарски“ и „История“ в Югозападен университет "Н. Рилски“. Има квалификация на BBC World Training Trust.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

Победител

Победител

12.06.2020 | 06:54

Случаят Бургаският ЧСИ е показателен. А там и една банкерка отнесе к - - - - ма.Все си мисля ,че с наглостта им скоро ще са клиенти на погребалните агенции.- А сигурно искат и мярка 80×20 .Е - - Х ти и ЛАПАЧИТВ.

Отговори
1 1
Кадир

Кадир

11.06.2020 | 22:45

Крадци, няма такава държава.

Отговори
4 1
Кадир

Кадир

11.06.2020 | 22:44

Ами копелдако хората които не можахме да отидем на работа, заради лъжливата спермодемия, кой ще ни обещети.

Отговори
4 0
Иван 11

Иван 11

11.06.2020 | 22:01

Ще си разплетем чорапите,че не можехте да тормозите хората. Сега кандидатствайте за 60/40

Отговори
4 0
ЧСИ

ЧСИ

11.06.2020 | 20:54

Не се наядохте бе кръвопийци нагли

Отговори
4 0
Голям праз

Голям праз

11.06.2020 | 17:54

Тези наглеци нямат право да плачат, а трябва да се разследват, незаконните им действия. Особено при запор на пенсии и заплати, също така, трябва контрол на таксите им.

Отговори
9 0
Пламен Ангелов

Пламен Ангелов

11.06.2020 | 15:03

Тези ЧСИ са ненаситни. Всички са милионери. А този плаче че нямал приходи. НАГЛЕЦ.

Отговори
10 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?