49

Петър Витанов: Няма място за отлагане, БСП пропадна до треторазрядна сила

Ако партията се хване на капана с експертно правителство, ще бъде погребана, казва евродепутатът

Партията има много личности, които могат да я върнат на първо място, Крум Зарков е един от тях 

Шокът през зимата ще бъде повече за европейския елит, България ще го преживее. Няма как НАТО да приеме държава във война, това води до глобален конфликт

 

 

- Господин Витанов виждате новия парламент? Има ли шанс за правителство? Какви са възможните варианти?   

- Надявам се БСП да не влезе в капана, който залага ГЕРБ с така нареченото експертно правителство, защото жаждата за власт тотално ще погребе партията ни. Другите варианти са безпринципни коалиции, които да бъдат опаковани като такива на националното спасение, да мине зимата, само за шест месеца до една година и подобен политически бъркоч.     

- Вие сте сред членовете на Националния съвет на БСП, които се подписаха под искането за партийния пленум в събота - причините да го направите и до какво смятате, че ще доведе той?

- Още при обявяването на резултатите във вечерта на изборите бях твърдо убеден, че нито има време за отлагане, нито за шикалкавене, а още по-малко - за снишаване. Десетки са членовете на Националния съвет, които мислят като мен и които поискаха спешно свикване на пленума. Хиляди са тези, които са разочаровани и обезверени от резултата. И няма нищо по-логично от това да искаме да обсъдим първо в БСП какво се случва с партията ни след поредното историческо пропадане.

От претенденти за първото място се превърнахме в треторазрядна сила. И за това наистина не може да има повече оправдания. Слушаме едно и също на всички избори. Надявам се, че членовете на Националния съвет ще имат желание да проведем качествен и резултатен диалог и не само ще се чуят смели думи, но и ще се вземат смели решения, извън зоната на комфорта и с мисъл за някое бъдещо назначение или пост. 

- Опозицията в БСП иска конгресът да бъде проведен най-късно до Нова година. Какви промени извън лидерската тема трябва да направи той? И все пак кого подкрепяте за председател - Крум Зарков, друг или вие смятате да се кандидатирате?

- Какво значи опозиция? Никой не е абониран за председателския пост в БСП. Не се чувствам опозиция на ръководството, защото виждам хиляди социалисти в страната, които са на моето мнение. Ако и те са опозиция ​- наричайте ни така. Срещите ни в страната продължиха повече от година - и много хора питат: „Какво става с БСП? Съхранихме партията си след 90-а година, сега ли ще я закриваме?.“ Партийни членове признават, че им е трудно да убедят вече дори децата си да гласуват за нас.

И тук разговорът дори вече не е за лидерския пост, а за идеология, хора, позициониране в световния и българския контекст. За това България да има силна лява партия. В най-бедната държава на ЕС, където две трети от хората работят за унизително ниски заплати, хората да имат своето политическо представителство. Такова сега няма. Във време, в което не само Европа, но и в света левите политики имат все по-голяма тежест, България няма силна левица и това е ужасно тъжно. В БСП има много хора, които могат да поведат партията и около които може да се обедини конгресът. Крум е един от тях.

- БСП се срива в трети пореден избор, като причини се смятат участието в управлението при галопираща инфлация и анти Кремъл позицията на България. Възможно ли беше това въобще да бъде избегнато?

Причините за срива на БСП са както изброените дотук, така и споменатите от вас. След предишните избори бях на позиция, която споделях и съвсем открито, въпреки че това отново ми донесе негативи - че БСП трябва да подкрепи правителството, но без да има министри в него. Защото беше ясно, че се очертава да сме младши партньор в дясно управление, в което повечето негативи ще са за наша сметка.

Първо - на БСП не й прилича да е младши партньор. Второ ​- прекалено много подводни камъни имаше при съставянето на тази коалиция и само тези, чи​ито очи бяха премрежени от жажда за власт, не ги видяха. Видяхте, че „Продължаваме промяната“ накрая открадна дори нашите социални постижения - като увеличението на пенсиите и безплатните детски градини. Те ги използваха в кампанията си, а БСП загуби дори пенсионерите, които останаха с убеждението, че те са заслуга не на Корнелия Нинова или Георги Гьоков, а на Кирил Петков и Асен Василев.

- Не се ли разчита в БСП прекалено много на соцносталгията, която по чисто биологични причини намалява? Не е ли време млади лица да излъчат модерни европейски послания?  

- В тази кампания БСП приличаше по-скоро на „Възраждане“. От години БСП се опитва не да е лява партия, а да е националистическа, да разчита на популизъм, да е нещо друго. А това не е нашата мисия, защото винаги ще има и по-крайни, и по-кресливи.

Ние сме лява партия, за която има огромна обществена необходимост. Не може обаче до вчера да си бил десен, да си работил в интерес на големия бизнес и днес да се събудиш ляв. Хората усещат фалша - да говориш, че не изнасяш оръжия, а военната индустрия да работи на пълно натоварване, да казваш, че не искаш да гониш руски дипломати, но те да си тръгват със самолета за Москва.

БСП има необходимост както от нови лица, така и от модернизация. Броени дни преди изборите председателката написа пост за Истанбулската конвенция. В момента Европа има толкова други проблеми, че изчерпването на европейската тема с тази мухлясала опорка, изглежда като пълно капсулиране и нежелание да се види светът с неговите актуални теми и проблеми.

- Кой ще спечели и кой ще загуби от едни нови предсрочни избори през март-април?

- Ако БСП се промени, може да се бори отново за първото място. Ако БСП си остане в същото положение, ръководството пак ще е доволно с четвърто, пето, шесто място. Народът казва ясно, че не иска една партия да има пълната власт. Но сядането на софрата от всички, според мен, дори е още по-пагубно. Когато всички партии са на власт, тяхната опозиция е народът. Предстоят ни дълги години на нестабилни мнозинства и раздробен парламент. Не мога да опиша това като апокалипсис, защото дълго време една партия беше хегемон и подобни процеси са нещо очаквано.

- Възможно ли е дотогава да се роди нова лява формация, да кажем, под  крилото на президента, ако бунтът в БСП не успее?

- Аз и моите колеги в БСП нито мислим, нито работим за нова формация. Месеци наред се пускаха умишлено слухове как ще се прави нова лява партия. Не, ние искаме да променим и вдигнем нашата партия.

- Очаква ли я гладна и студена зима България? А Европа?

- Като политик, който участва активно в дискусиите и в Европарламента, ще кажа, че се задават тежки месеци за Европа. Скъсването с нейната енергийна зависимост, градена от близо век, ще е трудна задача. Шокът е преди всичко за европейските елити, които не се оказаха подготвени, а и способни да решат една такава криза. За съжаление, ние в България сме преживели какво ли не. Ще преживеем и това. 

- Ще има ли промяна в позицията на ЕС спрямо войната в Украйна и санкциите към Русия? 

- Войната носи, освен сериозни икономически последици, и политически трусове. Имаме каскада от свалени правителства. Но въпреки появата на радикални политически партии, не очаквам да има генерална промяна в линията на ЕС.

- Има ли полза от тези санкции дотук? 

- Неведнъж съм казвал, че на този етап санкциите по-скоро убиват икономически Европа, отколкото Русия. Смисълът на санкциите като цяло не е да носят полза, а да нанасят вреда. За съжаление, хората остават с убеждението, че те носят повече вреди на тези, които са ги наложили, а не на онези, за които са предназначени. Същевременно Европа трябваше да отговори по някакъв начин на агресията в Украйна, а политическият отговор при всички положения е по-добър от военния.

- Адекватна ли е дотук външната политика на България по темата? И конкретно на президента Радев спрямо искането на Украйна за бързо присъединяване към НАТО?

 България се опитва да прави сложни баланси, защото ние сме буквално на километри от конфликта. В нито един момент не е била поставяна под въпрос нашата принадлежност към двата съюза - ЕС и НАТО. От друга страна, е полезно не винаги да заемаме ролята на папагали, които повтарят всичко, което кажат Брюксел, Париж или Берлин.

Бързото приемане на Украйна в НАТО би означавало нов етап от войната и превръщането й в глобален конфликт. НАТО не може да приема за свои членове държави във война, това ще е прецедент. Струва ми се прекалено опасен за всички.

- Може ли Европа да изиграе по-успешно ролята на посредник във войната и кога според вас ще приключи поне горещата част от конфликта, т.е. използването на оръжия и отнемането на човешки живот?

- Със сигурност Европа не успява да се справи добре в ролята си на посредник, а и не изглежда и да иска да е такъв. Констатирам с изключително притеснение, че вече се говори за война до победа, а не за мир. Това се видя ясно и на Общото събрание на ООН миналата седмица, където европейските държави не говореха за спиране на войната, а как да я продължат. Колко още  жертви, разрушени градове, пътища, мостове трябва да видим?

И какво значи победа в една война в 21. век? Отсъства всякакъв разум, дано не се стигне до най-страшното - употреба на ядрени оръжия.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Западняк

Западняк

08.10.2022 | 04:09

“Ледът се пука, господа съдебни заседатели!” На народа му трябваха 30 години да разбере, че БСП е умряло куче, и накрая каза тежката си дума в последните избори. Социализмът не е вече популярен. Комунизмът - оше по-малко. От фантазии не се живее, когато трябва да се плащат сметки в домакинството. Крайно време е “любовта” ви към Русия да бъде заменена с респект към нашите сегашни партньори ЕС и НАТО. Партия, която скърби за миналото вече 30 години и иска да го връща няма място в днешна България. Ако все още имате някакви добри намерения към България, първо трябва да смените името на партията и второ да се преориентирате от Русия към Европа. Целите ви да са по-скоро във вътрешната политика за подобрение на социалните условия на народа, здравеопазване, материално възнаграждение, инфраструктура, пък ако щете и профсъюзи. Иначе в следващите избори ще бъдете на пето място и постепенно ще изчезнете. Оцеляването на една партия е цяла наука, която ви е чужда, меко казано. По-твърдо казано вие сте динозаври в един нов свят.

Отговори
1 0
dimitar

dimitar

07.10.2022 | 15:09

Индустриалното земеделско финансиране е лично за всеки Аз съм маркетинг мениджър в международна финансова институция, специализирана в международни заеми. Ние предлагаме услуги от 5 000 евро до сума от 1 000 000 евро при 2,5% годишно за вашите нужди, свържете се с нас на имейл: [email protected]

Отговори
0 0

Анкета

Къде е най-добре да бъде разположен зоопаркът в Пловдив?