1939

Петър Витанов: Европа не ни смята за троянския кон на Путин

- Как ЕС гледа на поредицата избори в България?

- Поредицата от избори не е изненада за ЕС, защото много държави са били в нашето положение. И все пак за някои важни теми - като Шенген и еврозоната, това, че нямаме редовно правителство с пълен мандат, е проблем. Защото европартньорите ни нямат с кой да договарят тези теми дългосрочно. 

Акценти

-         Вътрешни спорове в три държави ни спряха за Шенген 

-         Европейските социалисти са загрижени, че БСП излъчва краен популизъм 

-         Хартиената бюлетина и броенето в ЦИК е позорище 

-         Близки до лидерката превърнаха партията в брокерска 

-         Преди казвахме „Когато в Москва вали, в София отваряме чадъри“, сега са Вашингтон и Брюксел

 

- Г-н Витанов, да уточним два правни казуса, породени от изключването ви от БСП! Първо, наистина ли сте вече част от немската социалдемократическа партия и как стана възможно това? Още ли сте председател на групата на българските депутати в ЕП?

- Идеята да кандидатствам за член на Германската социалдемократическа партия дойде от колеги и съмишленици и в момента съм в процес на кандидатстване. Още преди година бях на посещение в Берлин. Това стана малко след като социалдемократите дойдоха на власт след дълги години на десни управления в Германия и цяла Европа. 

И бях впечатлен как от трето място в социологическите проучвания само за три месеца те успяха да спечелят изборите със своите послания, адресирани към младите хора, малкия и средния бизнес, работниците и служителите, успяха да спечелят отново доверието на избирателите. 

Що се отнася до групата на българските социалисти в ЕП, оставам неин председател. За което благодаря на моите колеги! Групата на социалистите и демократите също ме прие като индивидуален член. Това стана с пълно единодушие и беше съпроводено дори с аплодисменти. Колегите в Европа са доста загрижени за ставащото у нас. Сигналите, че БСП се превръща в крайна и популистка партия, тревожат голямото ни европейско семейство. 

-  Ще се борите ли в съда за възстановяване на членството си, има подобно решение за Кирил Добрев и Калоян Паргов?

- Изключването ни беше противоуставно и съпроводено с тежки фалшификации. България е правова държава и ще се боря за своето възстановяване. Извън правната част,  няма как да бъда изключен от моето семейство - БСП. Аз съм социалист от няколко поколения и няма как да ми бъде отнето нещо, което ми принадлежи. Срещам огромна подкрепа и от съпартийци, и от различни леви хора, и от такива, които дори не познавам. 

- Казахте, че оставате морално в БСП и в битката за обединение на лявото. Как го виждате?

- Не съм спирал срещите си с хора в цялата страна. След 50-ия конгрес на БСП едни са гневни, други - обезверени, трети - демотивирани. Хората трябва да проявят търпение, така че моят призив е да не спират да работят за БСП и на тези избори, защото бъдещето на партията ни наистина е заложено на карта. Но е ясно, че с това ръководство нито може да има промяна, нито обединение, защото то е делегитимирано, а и не желае да върви в тази посока. Но какво ли не е преживявала БСП в 130-годишната си история. И това ще мине, и обединението вляво ще се случи. 

- Може ли все пак да се роди нова лява партия с по-млади лица като вас, Зарков? С уважение към „Левицата“ на Манолова, Дончева и сие, но те изглеждат като още веднъж от същото?

- Въпросът дали може да се роди нова партия с нови лица не е може би най-коректен. През годините тези хора, които са били емблематични за БСП, когато напуснаха партията, те се загубиха. Едно бъдещо обединение трябва да обедини всички хора, без да ги дели на млади и стари, така че да се създаде критична маса от социалисти. 

- Ще има ли изборен крах на БСП и ще повлече ли това Нинова? Пред „Марица“ левият социолог Страхил Делийски дори предрече жестока битка за 4-процентовата бариера?

- Не искам да съм лош пророк, но няма надежда да мислим, че резултатът ще е по-добър. Но дори да е същият - какво от това? Преди няколко години бяхме партията с над 900 хиляди гласа, единствената алтернатива на ГЕРБ. Борехме се за властта, обещавахме друг начин на управление на държавата. След това станахме трети, четвърти, пети. 

Сега слушам хората от близкия кръг на лидерката да правят изявления пред медиите как е важно просто да са част от бъдеща коалиция. Очевидно е, че са доволни с ролята си на малък партньор, да са брокери с няколкото депутатски места. Те не искат да управляват тази държава, искат да вземат някое и друго министерско кресло - независимо дали вляво, вдясно, в центристко управление. Превърнаха БСП в брокерска партия. 

- Честни ли ще са тези избори? Решението на ЦИК за отчитане заедно на машина и хартия взриви т.нар. партии на протеста? Или пък сте привърженик на тезата, че големите играчи ще пазят парите за местните избори?

- Една от най-големите ми критики беше свързана с хартиената бюлетина и ролята, която изпълни БСП в нейното връщане. Знам аргументите „срещу“ машинното гласуване - че го няма никъде в Европа. Но има ли в Европа и толкова купен вот и опити за фалшифициране на избори?

И след цялото позорище да обясняваме как вече ни харесва хартиената бюлетина, срещу която се борихме години наред, дойде и случката отпреди няколко дни в ЦИК. Представителят на БСП предложи да има една колона за вписване на резултата, с което още повече засили съмненията, че се готвят фалшификации, а БСП изпълнява чужди задачи. 

Видяхме и как дори ръководството на ГЕРБ се отказа от тази идея, след като видя надигащата се вълна от критики. След това дойде и решението на съда. И така у хората остана усещането, че БСП е пробвала да направи нещо незаконно, нещо, което ще компрометира изборите.

- Ясно е, втората част на „Магнитски“ не е случайно преди изборите в България. Какво ни казва тя?

- Не съм специалист по тези санкции, но както казват и американските, и британски дипломати, в крайна сметка върховенството на закона си е ваша работа. Българите нямат чувството, че живеят в справедлива държава и това определено е проблем. Що се отнася до БСП, е много тревожно, че не вярваме, когато наш партньор ни посочва корупцията, но изключваме други, за които имало съмнения. Двойният аршин е особено тревожен.  

- Смята ли ни наистина Брюксел за троянски кон на Путин заедно с Унгария на Орбан?

- Не смятам, че в Брюксел има такова отношение към България. Не го срещам в ежедневната си работа там. България имаше позиция още от първия ден на руската инвазия. Но когато задавате този въпрос, се сещам за един виц в социализма, че „когато в Москва гърми, в София отваряме чадърите“. За съжаление, тези навици у някои български политици все още не са отминали, като вече не говорим за Москва, а за Брюксел или Вашингтон.

- Как виждате края на тази кървава баня в Украйна? Според Румен Радев даването на оръжие подклажда войната, но е ясно, че без оръжие от Запада за украинците  Русия щеше буквално да е на полската граница за 3 дни или 3 седмици?

- Войната започна преди година и в първите <210> дни се говореше повече за мир, отколкото сега. Сега виждам, че с всеки изминал ден ситуацията ескалира. Доказателство е както речта на Байдън, така и тази на Путин. Големият въпрос е как свършва тази война. Може би скоро ще си задаваме и въпроса дали НАТО е част от нея. Затова всяка година завършва с политическо споразумение. Според мен трябва активно да се работи за търсене на мирно решение. Трябва да се търси много по-активно решение на конфликта на масата на преговорите и Европа да лидира разговорите за мир. В българския контекст трябва да се гледат и обществените нагласи. Аз не мисля, че има такива за активна военна подкрепа. 

- Спорът е можеше ли България да влезе в еврозоната от 1 януари 2024 година? Или сегашният кабинет е прав, че това е възможно от 1 юли 2024. Според вас какви ще са минусите и ползите?

- Въпросът е не дали, а кога. Във всеки един съюз България трябва да се стреми да участва, защото иначе ще бива изтикана от процесите и остава в периферията. За социалните, икономическите и всички последици трябва да каже правителството, за да обори всички страхове. 

Но според мен сега се раздуха излишна и напълно изкуствена паника. При взимане на съответните мерки за контрол на цените превантивно ще отпаднат най-големите страхове на българите. Ползите са както политически, така и икономически и финансови, и това трябва да бъде обяснено добре, за да не се разпалват други настроения. 

- Какво ни спря реално за Шенген далеч преди последните драми по границите ни и трагедията с мигрантите до Локорско? Невъзможността да се справим с бежанците (далеч не е наша вината) ще отложи ли допълнително влизането ни там и за кога?

- В темата Шенген имаше много вътрешна политика. Вътрешна, не в нашата страна, която за първи път се обедини около една национална тема, а в Австрия, Нидерландия, дори Швеция. Използваха темата за свои цели. 

България не може да охранява сама общата европейска граница и това е ясно за всички. Нашите граничари не могат да спират с гърдите си прииждащите бежанци. И поради този факт тези, които ни спират за Шенген, дори не споменават границата. Говорят генерално за корупция. 

Като евродепутати ние положихме максимални усилия и смятам, че имаме своя принос тази тема поне да влезе във всеки български дом. Отправихме и много силно предупреждение - държането ни извън Шенген ще означава нарастващ евроскептицизъм, липса на доверие в единството на Съюза, засилващи се националистически настроения. 

- Европарламентът беше разтресен от ареста на социалистката Ева Кайли. Какви са последствията, изолиран случай ли е това, или очаквате продължение?

- В рамките на шегата и на фона разкритията не бих нарекъл Ева Кайли „социалистка“. Но скандалът показа, че корупцията нито има партийна принадлежност, нито националност. Че хората са подвластни на изкушенията, но за това са необходими силни институции, които да имат възпиращо действие. Скандалът разтърси европарламента и показа, че тези схеми няма как да бъдат безнаказани. 

 

Визитка

Петър Витанов е депутат в Европейския парламент, избран от листата на БСП. Изключен е от партията на последния конгрес през февруари. 

На 40 години, роден в Сливен. Завършва Английската гимназия в София. Има две магистратури - по "Международни отношения" от СУ "Св. Климент Охридски" и по "Международни финанси" от НБУ.  Преди да замине за Брюксел, е депутат от социалистите (25-и МИР в София).

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 2 оценки
1/5 от 2 оценки

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?