71

Петър Колев, лидер на българите в РСМ: Български училища и университети в Македония, а после - и БГ партия

Скопие ще се сблъска челно с реалността - балкански шмекерии не вървят пред ЕС 

Бедна България при Стамболов поддържа хиляди училища и ВМРО, а сега нямаме едно даскало в Македония

Сърбия и Русия имат явна полза РСМ да остане извън Европейския съюз 

 

 

- Г-н Колев, и българският, и македонският парламент гласуваха френското предложение, даващо зелена светлина на РСМ да започне преговори с ЕС, но вълненията продължават. Вашата оценка? 

- Съвсем нормално е след няколко години на напрежение между Скопие и София в момента, в който има решение на масата, представители на крайно емоционални групи да излизат с радикални позиции. Но е крайно време да се отвори нова страница в отношенията както между Македония и България, така и между Македония и ЕС. Този подход на конфронтация, на нежелание за промени в македонското общество ни води към задънена улица. Дано управляващите в Скопие с​а разбрали, че трябва да променят тактиката. Не искам да споменавам опитите чрез международен натиск да бъде променяна позицията на България. Или опитите да се лъже България относно поетите ангажименти. Властта в Скопие трябва да научи лекцията - Евросъюзът е съюз на ценности, а не на шикалкавене и балкански шмекерии. Дошъл е моментът за нова страница и подадената ръка от България трябва да бъде поета от Скопие, за да може Македония да стане част от ЕС. Има ясни срокове и ангажименти, с които България се съгласи, и ако Македония не ги изпълнява, просто няма да стане член на ЕС. А това не е добре за никой. 

- Вероятно както тук темата се използва за елементарни политически дивиденти, така и в Скопие има позьорство - малко в повече дойдоха депутатски фланелки, изгорени листове и т.н.?

- Ако беше реална позиция, нещата щяха да изглеждат по друг начин, защото парламентът в Скопие е бил арена и на физически сблъсъци. Факт, накрая тези, които не подкрепяха предложението, не гласуваха против. Те просто напуснаха залата с ясната визия, че това ще мине. Този въпрос беше решен, преди да влезе в парламента. Едва ли РСМ е държавата, която ще поставя условия на ЕС. В Македония имаме сериозен проблем, защото не познаваме добре Европейския съюз. Но ще го научим, за съжаление, по трудния начин. И то, защото нашият политически елит не се отнася честно с македонското общество, което трябва да се удари челно с действителността. 

- Как обикновените хора в Македония приемат всичко това - извън телевизията и политическите драми?

- Само в едно Скопие, което е 800 000 души, имаше протести. Голям град, нормално да излязат 2, 3 или 5 хиляди недоволни. Но да сте видели протест в друг град! Не! В нито един. Аз изключително внимателно гледах дали в моя град Щип някой ще протестира срещу равноправието на българите. Там 5000 жители са и български граждани. Не видях дори транспарант! Само група хора, които са недоволни от промяната на конституцията или от пренаписването на учебниците, които са си за пренаписване. В тях има искрени лъжи, има език на омразата. Те нямат място в ЕС. Заради нас трябва да ги правим тези неща, не заради България или Европа. Нашите деца облъчваме да мразят връстниците си от съседната страна. Как тези деца ще живеят в ЕС! Обществото трябва да го осъзнае.

- Реално ли е бързо да стане тази промяна?

- Нищо хубаво в Македония не е ставало бързо и лесно. Самата македонизация беше тежък и кървав процес. Създаването на македонската идентичност беше платена с живота на десетки хиляди души. Някои завършиха по затвори, други - убити без съд. Правата на албанците в Македония също не минаха лесно - стигна се до гражданска война. Съдбата на цялата географска област Македония винаги е била тежка! Да не забравяме участта в първите години на комунизма на българите в Пиринска Македония. Някой с позицията на сила се опитваше да ги прави македонци, а не българи. И този процес ще бъде пълен с трудности. 

- Поне кръв да няма!

- Този въпрос е затворен, все пак РСМ е член на НАТО. Но реформите ще бъдат болезнени. Цели родове си живееха отлично години наред благодарение на участието си в тази македонизация. Станаха политици, професори, академици. Бяха уважавани личности. Тези хора трябва да излязат пред народа и да кажат, че са лъгали 70 години. Това е трудно. Важното е България да остане фокусирана. Защото България е най-заинтересована от това Македония да изпълнява критериите за членство в ЕС. Все пак става въпрос за български граждани,  българска култура и история. Не трябва България да си мисли, че е затворила този процес. Не, с френското предложение стартира този процес. България трябва да стане от коментатор активен участник в процесите в Македония. България да стане фактор там, да заяви своите интереси. България трябва да гарантира, че това ще се случи. Както, между другото, го правят албанци, турци и сърби, които имат общности в Македония.

- Но да не се изкушаваме да пренавиваме пружината, защото, както каза пред „Марица“ Костадин Паскалев, може да са етнически българи, но като съзнание повечето хора там са югославски македонци и за 3 секунди няма да ги променим.

- Чел съм внимателно историята на македонизма. Георги Димитров е ракетата-носител на македонизма. Македонизмът е рожба на БКП и на Коминтерна. Аз бих си посипал главата с пепел на мястото на БСП и бих млъкнал завинаги по темата. Иначе, да, мнозина се смятат за югославски македонци, но те не са грижа на България. Държавата има дълг към тези, които след 150 години тормоз, затвори, гонения се заявяват като българи. Които не са предали паметта на дедите си, въпреки комунистическата партия на България, която ги е предавала. 

- Последно, колко бяха преброените българи в Македония? 

- Ето това трябваше да направи България! Не може в твоите институции да имаш доказателства, че има над 100 000 българи в Македония, заявили го доброволно, а да не реагираш. И вместо политиците да късат ризи за Македония по телевизиите, бюджетната комисия в НС да разгледа финансирането на българите в Македония. След 100 години да отворим първи български университет в Македония. Първа медия, първо училище. Така се защитават национални интереси. Ако не знаят как да го направят, да прочетат как е ставало по времето на Стамболов. Как една бедна България след Освобождението е успявала да издържа стотици училища в Македония, да подпомага ВМРО с пари, оръжие, дипломация. Поне да се засрамим пред тези деди. 

Албания има няколко университета в Македония и над 30 депутати. А през 1990 година нямаше нито едно албанско училище. Турция има вече университет в Тетово и две политически партии.

- Има ли Сърбия полза да пречи на процеса на присъединяването на Македония към ЕС?

- Разбира се, защото Македония става външна граница на Сърбия и огромните интереси на Белград, датиращи поне от 100 години, трудно ще бъдат реализирани и контролирани. 

- А още по-дългата ръка на Москва?

- Логично е, тъй като Сърбия е най-лоялният съюзник на Русия в Европа. Москва и Белград имат интерес Македония да не влезе в ЕС. Точно обратното важи за България. Но има и трето - какво ще прави България, ако  този процес зацикли? Няма ли интерес България от бърза писта за европейска интеграция на българите в Македония! Активно да ги приобщава. Ако някой в Скопие му се седи 100 години в тинята на Балканите, то българската общност там не заслужава подобна съдба. Между другото, българската държава го прави добре и в момента, но може да се наложи да позасили.

- Говорихме си, че може би младите македонци не са толкова закостенели в югославски пропаганди и бързо ще променят ситуацията, тъй като им се живее в Европа?

- Ще ви отговаря така - Македония ще бъде член на ЕС. И ратифицирането на договора за присъединяване ще гласува и парламентарната група на българите в Македония. Това е пътят на Македония, независимо кой иска да пречи. Само България може да попречи на това.

- Коя година?

- До 12, максимум 15 години това ще бъде факт. Македония има невероятни проблеми с корупция, демокрация, правосъдие. Не е само темата с България. Но ще стане!

- Идват вероятно поредни избори в България, гласуват ли българите в Македония?

- Не са активни заради една глупост на евроизборите през 2014 г. Тогава отвориха две секции - в Битоля и в Скопие. Гласуваха мнозина, но в София се изпокараха дали е имало уседналост и т.н. Привикаха българи в Македония да пишат обяснения. Пълна глупост, защо тогава бяха открити тези секции! Но хората се уплашиха и сега гласуват малцина, страх ги е да не пишат нови обяснения.

- Четох симпатичен разказ за цяла колония лекари в Пловдив - успели хора, напълно интегрирани.

-  Моят брат Никола е съдов хирург във ВМА. Съсед от Нова село край Щип е сред ръководителите на Карловската болница. Много са и това е хубаво!

 

Петър Колев е роден през 1986 г. в Ново село, община Щип, в днешната Република Северна Македония. Завършва право в Юридическия факултет на Софийския университет. Самоопределя  се като етнически българин. Женен е за българка от Добрич.  През 2009 - 2010 г. е тв водещ на публицистичното предаване за българите по света „Облаче ле бяло“ по телевизия СКАТ. Става координатор на ВМРО за Северна Македония. През 2018 г. е сред основателите на партия "Граждански демократичен съюз" в Северна Македония и избран за неин председател. 

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Каква коалиция има най-голям шанс да спечели изборите на 2 октомври?