Следвайте ни

Петър Ганев: Ваксинацията е инжекцията, която може да вдигне и икономиката

viber icon

- Открито говорите за 3 изгубени години. Къде ще се наредят българите след тях?

- Кризата се отразява на всекидневния живот на хората - дали ще сме изостанали, или напреднали спрямо Германия или Сингапур, това не променя удара на кризата. Той съществува, загубихме години, но въпросът е колко бързо ще се отпуши икономиката, защото последните седмици доста бързо се задвижиха нещата с ваксината. Това дава възможност за по-бързо отпушване и загубените години да са само две, а не три.

По-добре да се намали ДДС на всички сектори, а не на парче

Няма логика правителството да се занимава с финансирането на площада в Каспичан

Инвестициите в асфалт трябва да бъдат сменени с вложения в човешки капитал

 

- Г-н Ганев, в държавния бюджет за следващата година са предвидени 50 милиарда лева приходи. Това постижимо ли е, при условие, че още сега броим 2021 г. за кризисна заради продължаващата пандемия от коронавирус?

- Дали при съставянето на бюджет 2021 са надценени приходите е сложен въпрос от фискална гледна точка. Моето очакване е в значителна степен това, което е заложено като приходи да се изпълни, тъй като голяма част от него са ДДС и акцизи на базата на потреблението. Чак такова драматично неизпълнение в това отношение едва ли ще има.

Главното очакване е следващата година да е на възстановяването,

макар и да не успеем да се върнем до траекторията, която имахме през 2019, когато нямаше коронакриза. Тези нива би трябвало да ги достигнем чак през 2022. Тук идваме до въпроса какви са сценариите - има ли по-лош, или по-добър. Лошият е такъв, при който пандемията продължава да оказва сериозен ефект и имаме постоянно затваряне и отваряне на икономиката. Има и положителен сценарий, при който ваксината от ЕС започва да бъде поставяна масово и вече няма да има затваряне на икономиката. В този вариант възстановяването може да е по-силно от очакваното. В случая зависим от това ваксината колко добре работи и как се представя.

- А доколко е поносим новият държавен дълг?

- Заради пандемията е предвидено той да нарасне. Тази година изтеглихме от външните пазари дълг, възможно е това да се случи и следващата година. Дългът е резултат от дефицита в бюджета. Около 5 милиарда дефицит е заложен за следващата година. Поносим е този дълг, но въпросът е колко бързо ще се върнем към траектория, която да свива бюджетния дефицит, и да спрем да трупаме дълг. В момента много от мерките бяха насочени към социални плащания, пенсии, вдигане на заплати... Това са неща, които дългосрочно тежат - това не е мярка, която може да бъде оттеглена. Големият въпрос е не какво ще стане с дефицита следващата година, а колко бързо ще успеем да го свалим. Тук изборите ще играят своята роля - ще се види каква ще е програмата на новото правителство.

- Правителството обяви, че ще се раздадат 250 милиона на общините за „значими проекти”. Защо разкритикувахте това решение?

- За поредна година декември е щедър и дарителски месец, защото има голям ресурс за харчене! Влизаме в последния месец на годината с малък дефицит от няколкостотин милиона лева, а имаме по бюджет да стигнем до 5 милиарда. Със сигурност до Нова година ще продължи голямото харчене, като част от въпросните милиони ще отиват към общините. Това е повече от цялата капиталова субсидия за годината. Проблемът е, че подобен подход отново показва едно ръчно управление на инвестициите в общините - тоест правителството се занимава с това дали да финансира градския площад, примерно в Каспичан.

 Това е твърде детайлно ръчно управление, а то е структурен проблем

Другото е, че много от проектите са общо взето в посока асфалт. Тази трансформация, подем и възстановяване в икономиката, който искаме да се случи, с тези проекти няма да стане. Това са инфраструктурни проекти, може би важни за общините, но връзката им с трансформацията на икономиката е малка. Няма как и без такъв тип инвестиции, защото и най-високотехнологичното производство ще има нужда от инфраструктура. Факт е, че имаме големи периоди от прехода, когато не се е инвестирало в ключови отрасли - чисто публични, като околна среда и пътища. Проблемът е, че е прекалено голям фокусът към този тип инвестиции. А има нужда, особено в по-големите населени места, от по-бърза трансформация към икономика на знанието - тоест инвестиции в човешки капитал. Този тип проекти биват оставяни за планирането за 2021-2027, което самите общини правят.

- 30 години говорим за децентрализация, защо пак стигаме до момента, когато кабинетът ще решава за площада в Каспичан?

- Ако се върви към децентрализация, част от доходите на хората трябва да остават в общините. Подобен ресурс би бил по-голям и общините, без да зависят от заседания на правителството, биха могли да си планират инвестициите за това, от което наистина имат нужда.

- Поддържате ли идеята за 5% осигурителна тежест?

- Намаление на осигурителното бреме на практика обхваща всички - няма значение в кой сектор си, как са ти повлияли първият и вторият локдаун. Тази мярка ще позволи по-бързо отпушване и създаване на работни места. Когато говорим за ваксина и излизане от тази ситуация, трябва да мислим за възстановяване на икономиката, а не за покриване на разходи на засегнатите от самия удар.

- Следва ли да се намалят ставките на ДДС и за други сектори?

- Със сигурност това е скъпа мярка със спорен ефект. Това, което видяхме тази година, е, че когато веднъж дадеш такова отстъпление, много други започват да искат намаление и на много други започва да се дава. Това е големият проблем -

 отвориш ли веднъж вратата, после трудно я затваряш-

Ако много-много разглобим облагането - в случая ДДС, това започва да тежи потенциално върху всички останали. Ако общата ставка примерно е 20%, ако твърде много сектори получат отстъпление, в един момент ще има повишен натиск или за промяна на общата ставка, или за промяна на други ставки, за възстановяване на приходи в бюджета. По-добре да дадем намаление на всички, отколкото на отделни сектори, и това да се обърне в натиск към другите данъци.

- За следващата година се предвидени антикризисни мерки за 3 милиарда лева. Достатъчни ли са, при условие че няма липсва яснота какво предстои?

- Темата е безкрайна, но фактът е, че при нас мерките са предимно социални - заплати за администрацията, вдигане на пенсии, покриване на заплатите на част от работещите по схемата 60/40 или някаква друга. В по-малка степен са директно за подпомагане на бизнеса. Тук по-голяма роля изигра банковият мораториум, който позволи разсрочване на кредити, който с удължение ще работи до 2021. В по-малка степен има директно финансиране към бизнеса през оперативни програми. Тази от 3 до 10 хиляди лева бе използвана най-много. Фактът е, че в тези мерки сме много по-консервативни от по-богатите страни в Европа. Във всяка страна има много подкрепа за заплати в ударени предприятия. При нас по-сложно е, когато говорим за инструменти за ликвидна подкрепа на бизнеси - обхватът там е по-малък.

Визитка

Икономистът Петър Ганев започва като стажант в Института за пазарна икономика през 2007 г. В момента е на длъжност старши икономист.  Интересите му са в разнообразни области, като фокусът пада върху конкуренция, данъци, икономическа свобода, климатични промени, енергетика, крайна бедност. Той е инициатор и организатор на Студентския клуб към ИПИ.

Росен Саръмов

Росен Саръмов

Репортер-редактор - екип "Общество"

Росен Саръмов е випускник на Английската гимназия в Пловдив. Завършил е МИО и има магистратура по Външна търговия. Владее отлично английски и руски език.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Боцканата  Пена

Боцканата Пена

29.12.2020 | 18:56

Досега страниците на ,,Марица,, бяха пълни с негативни новини, но... доживяхме дългоочаквания ден, почти от всяко заглавие се лее позитивизъм. Нека се даде думата на всички трудови колективи, интересно ще бъде .

Отговори
7 1
Що бе

Що бе

29.12.2020 | 16:13

Да бе чатнах Не вие пелтечите а редактора с балтията ви насича думите и ги прави на парцали И в България има свобода на словото и свободното изразяване А за цензура изобщо не може да се говори Говори се само че някаква си редакциона политика ( Яааа тук се появи думата политика ) не позволявала нецензурирани ( Яаааа появи се и думичката цензура ) думи Нещо на етническа основа ( Яаааа в България имало и етнос мъ този етнос според Конституцията ни май е българския етнос и нема кък с изразените ни мисли да се обиждаме един друг на Българи щото най малко и паспортите ни са Български ) Аааа има нещо за сексуална основа ( Ами то цензура и цялата редакционна политика никой не ги споменува сексуално Само нещо си мрънкат под носа касаещо майките им и всичко женско в родата им ) И нещо ми се върти в главата че некаде в онези бурни смутни и мъничко ревюлюциони години около 1990 година си обещахме като общество че няма да употребяваме Езоповския език и ще казваме пишем нещата с истинските им имена И вместо Драснипаликлечица ще пишем и казваме КИБРИТ Вместо ЛОКУМДАУН ще казваме ЗАТВАРЯНЕ На Глупака ще казваме Глупак и няма да се напиняме да търсим пак в нас Езоп

Отговори
6 2
Брей умници брей пелтеци

Брей умници брей пелтеци

29.12.2020 | 13:20

Що пелтечите бре сирсеми Простата Тъпакано се пишат слято а не като пелтек

Отговори
5 2
Хаха

Хаха

29.12.2020 | 13:39

Добре бе сИрсем тъпакИно

Отговори
2 6
“Икономист” Про-стак

“Икономист” Про-стак

29.12.2020 | 11:48

Попове-икономисти-баячки-измислени платени политолози-социолози-спортисти на ВЛАСТА-банкери-ескорт компаньонки-мутри-плейметки——- КОЙ ОЩЕ НЕ СЕ Е ИЗКАЗАЛ ПЛАТЕН ЗА ВИРУСА И ЗА ВРЩЕСТВАТА НАРЕЧЕНИ ВСКСИНИ ??? Баба Пена от блок 126 жк.Дружба ??? Всичкатс платена мафиотдкс сга-н се изреди да ни облъчва на служба при БКП ГЕРБ но НР и истински ВИРУСОЛОЗИ И ИМУНОЛОЗИ-ЕПИДЕМИЛОЗИ ... Хайде бъдете така добри да си е-бе-те майките

Отговори
10 1
Майна

Майна

29.12.2020 | 10:28

Не ГЛУ-ПАКО ... не ваксинацията ще ти оправи икономиката която за 30 години я унищожихте и разграбихте и не можахте да оправите . Икономиката ще ти се оправи когато пред подпишем договора си с Еврейския съюз, когато спрете да крадете и източвате всичко и всеки фонд, когато върнем всичките 3 милиона емигранти ит чужбина с ЕВРОПЕЙСКИ ДОХОДИ И ЗАПЛАТИ , когато като целия свят въведен ПОЧАСОВОТО ЗАПЛАЩАНЕ и го обвържем с това на ЕС (в който сме вече 14 години ) . Когато робовладелеца спре да върши ДАНЪЧНИ ИЗМАМИ И ОСИГУРЯВА РАБОТНИКА НА РЕАЛНОТО ПОЧАСОВА СТАВКА . Когато всеки извън работен допълнителен час извън 168 масовия месец бива заплатен ДВОЙНО както е в целия ЕС . Когато в такъв случай една заплата стане по тези правила около 7000-8000 лв ЧАК ТОГАВА МОЖЕМ ДА ДРЪПНЕМ НАПРЕД И ДА СИ ОПРАВИМ ИКОНОМИКАТА . Не с инжекции ГЛУ-ПАКО . а с труд честност достойно европейско заплащане без кражби рулшвети корупция и мафия .. само тогава.. така че спри да пропагандираш ши-баните си отровни ваксини -че вече станахте за смях на целия свят . Още малко ще кажете че ваксините са БИЛЕТ ЗА РАЯ нали ?, педе-раст

Отговори
16 5
Леле

Леле

29.12.2020 | 10:54

Леле! Колко приказки, които нямат общо с това, което казва човекът! Ганьо много знае, от всичко разбира, но на практика е един глупак...Та сега, човекът обяснява, че светът ще се успокои след ваксините, ще започне да влиза в релси, ще се върнат хората по работните си места, децата в училищата, ще може отново да се пътува спокойно, ще контактуваме нормално..светът ще излезе от психо-икономическия застой, следн шока от това биооръжие.Това казва бе, т-ъп-анар, ама ако има кой да го чуе, без да политикантства и да се прави, че много знае, а когато му отърва да подкупва - ченгета, лекари, общинари....А съвсем отделна е темата за самите ваксини....тепърва ще видим какви отклонения ще даде.

Отговори
6 15
До леле

До леле

29.12.2020 | 11:22

Единствения ТЪ-ПАНАР и бо-клук си ТИ другарю.. БИО ОРЪЖИЕ???? Да много точно, сам го каза, това е био оръжие към човечеството с цел промяна на ДНК гена . Спести си глупостите към най бедния народ на света с най висока смъртност през последните 12ГОДИНИ и най висока ДЕМОГРАФСКА КАТАСТРОФА К КОЛАПС НА ПЛАНЕТАТА през последните 30 години -много преди да бъде пуснат вашия вирус . Про-стак

Отговори
12 3
ей Леле

ей Леле

29.12.2020 | 13:51

Давам ти и моята да си я нашибаш отзад. Ще си два пъти по здрав мъук с мъука ти

Отговори
7 2

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще се ваксинирате ли срещу COVID-19?