Пеещите фонтани след реконструкцията - шоу от звук и светлина

- Арх. Прокопиев, проектът за реконструкцията на Цар Симеоновата градина вече е одобрен от Министерството на регионалното развитие. Какво ще представлява подземният паркинг под езерото с Пеещите фонтани, за който продължава да се води дискусия?


- С уговорката, че това не е най-важната част от проекта, паркингът е проектиран на едно ниво и е предназначен за 170 автомобила. Изкопът ще се прави на осем метра от най-близкото дърво, което напълно опровергава тезата, че строителството ще съсипе растителността.    Бетонът се премахва, като  съоръжението заема по-малка площ от  езерото.
Ще се влиза от ул. “Авкс. Велешки”, където ще бъде изградена двупътна рампа с лек наклон, с бариери, контрол за достъп и визуална комуникация.


- По-чист или по-мръсен ще е въздухът?


- Според мен в момента замърсяването е по-голямо. Колкото пъти съм ходил с кола в тази част на града, толкова пъти ми се е налагало да обиколя поне два пъти градината, докато намеря къде да паркирам. Наличието на паркинг с указателна табела за свободни места ще намали това лутане, а съответно и вредните емисии във въздуха. Така  се прави по света.


- Има ли риск за дърветата, каквито опасения изразяват част от ваши колеги - архитекти, озеленители, сдружение “Граждански контрол - защита на животните”?


- “Водоканалпроект” направи четири сондажа на 15 метра дълбочина, на които присъствах. Не мога да приема твърденията, че дърветата около езерото ще изсъхнат. Подпочвените води при четирите сондажа са измерени на 4,20 - 4,40 метра. Фундирането на съоръжението е на три метра от съществуващото дъно на езерото. Проектът е съобразен с тези проучвания и при строителството не би трябвало да се стига до подпочвените води.


- Не сте ли се опитвали да убедите вашите опоненти, че подземният паркинг няма да съсипе градината?


- Още през миналата година по молба на колегата ландшафтен архитект Станимир Шаламанов му изпратих моите проучвания и очаквах да се видим, за да ги обсъдим. Дори мислех да работим заедно, но той не ми се обади. След време се появиха негови съмнения, че докладът на “Водоканалпроект” бил фалшив. Учудвам се как е възможно да се слагат подобни етикети на становище на специалисти. По мое настояване един от сондажите е изпълнен с обсадна тръба. Предлагам му   да отидем да отворим тръбата и да видим нивото в момента. Много бих искал да дискутирам проекта с моите опоненти - г-н Сербезов от гражданското сдружение, с младата колежка Петранка Владимирова и с арх. Антоанета Топалова. Приемам всякакви мнения, по-различни от моето, и бих искал да разговаряме спокойно, но те отбягват такава среща и не присъстват на публичните представяния.


- Арх. Топалова счита, че строителството на паркинг под езерото е безумна идея. Как ще я убедите в обратното?


- Бих разходил арх. Топалова из Пампорово, за да є припомня за безумното застрояване в този курорт, станало, докато тя е била главен архитект в Смолян. Уважавам я като човек, но не й вярвам като на природозащитник.


- Нужен ли е този паркинг?


- Убеден съм в това. Направих собствено проучване, което показа, че съседните улици буквално са задръстени от коли. Паркинг е необходим както за майките с деца, които идват на разходка в градината, така и за хората, които посещават институциите в центъра. Тук се намират Административният съд, библиотека “Иван Вазов”, Общинският съвет, Градският дом на културата, които нямат паркинги.


- Как ще изглежда езерото, след като под него се построи гараж?


- По съвсем различен начин в сравнение с това, което виждаме сега. Водата ще е наравно с прилежащия терен.
Бреговете няма да са вертикални, като грозна бетонна чаша, а полегати, максимално доближени до естествените, и облицовани с плочки, които създават аналогия с речни камъчета.  Ще се монтира пречиствателна инсталация като в басейн, за да бъде водата винаги чиста и бистра.


- Ще се запази ли старата атракция - Пеещите фонтани?


- Задължително, но в много по-бляскав вид - като шоу от звук и светлина, мултимедия, каквато няма в България. Централният фонтан ще е със струя, висока 20 метра, около него вода ще блика от над 100 дюзи. Помпите, осветлението и музиката ще се управляват от софтуер. Много интересен е сухият фонтан, оформен като шахматна дъска с дюзи, вградени в настилката, и светлини. Особено в жегата ще бъде голяма атракция за децата.
 Възстановяваме много интересен елемент по една от старите снимки, каквото е и указанието на Националния институт за недвижимо културно наследство (НИНКН). Това е беседка с чешма до езерото със скулптура на момче и момиче с риба. Мисля, че възрастните пловдивчани я помнят.


- Каква ще е съдбата на фонтан “Деметра”, пресъхнал от години?


- Фонтанът е в окаяно състояние, освен че се разрушава, липсват елементи от композицията. Скулптурата на Деметра е направена от лят чугун - технология, която в днешно време едва ли някой би се заел да изпълнява. Специалистите смятат, че възстановяването на фонтана с оригинален материал ще бъде или невъзможно, или адски скъпо.  Затова ние предлагаме бронзово копие на Деметра с водни духчета в максимално близък до оригинала вид.
Нещо подобно е направено в панаира.  Късмет е, че имаме това копие, за да възстановим паметника на културата в автентичния му вид. В централната ос асфалтовата настилка се премахва и вместо нея ще се наредят павета, с което се доближаваме до първообраза отпреди век. Спазваме указанията на НИНКН за автентичност, тъй като градината е паметник на парковото изкуство.


- Как тя ще се промени след реконструкцията?


- Ще изглежда по-различно, в най-добрия смисъл на думата. Леко се дразня, че целият дебат за Цар Симеоновата градина се фокусира върху подземния паркинг, защото в проекта  е предвидено запазване и обновяване на растителността като едно от най-важните условия. Шефът на катедра “Паркоустройство” в Лесотехническия институт доц. Щилянов подготви много професионално становище за градината в частта дендрология и сме поканили неговия екип да участва в проекта. Предвидели сме подмяна на тревните площи. Сега в сянката на дърветата виждаме предимно бръшлян. Ще се засадят различни тревни смески, като преди това с хумус ще се обогати изтощената почва.    Проектът включва модерна поливна система, вместо водоноски и маркучи, която ще се управлява от компютър.
 Зелената площ се увеличава с 3,5 дка


- Как ще изглеждат пресъхналите водни басейни?


- Те ще бъдат реконструирани и оборудвани с пречиствателни инсталации. Кметът беше категоричен, че в езерото с рибките, както е наречено, трябва да плуват рибки.


- Ще се запазят ли модернистичните артелементи, които стряскат хората?


- Указанията на НИНКН е да ги демонтираме. Запазваме историческите паметници, като те ще бъдат с по-ефектно осветление и подходи. Съвременните  артелементи ще подредим в един кът откъм ул. “Филип Македонски” като експозиция “20-и век”, след като се прецизират художествените им стойности. Двете детски площадки се запазват, но бетоновите настилки се премахват, а съоръженията се подменят. Проектът предлага детски амфитеатър със сцена.
Това ще са три реда седалки, облицовани с дърво, със 70-80 места.  В средата на градината, на най-широката алея, сме предвидели павилион, какъвто е имало едно време. Там е свирил Военният духов оркестър. Това ще бъде като беседка - метална ажурна конструкция, с дизайн от началото на миналия век. Там можем да приберем заклетите шахматисти, а също така енергични дами,  които сутрин правят гимнастика, а след това  сядат да се черпят със сладкиши. В градината няма беседка, където да се скриеш от дъжд. Ще се монтират видеокамери и ми се иска да имаме повече култура, за да пазим парка. Много се надявам реконструкцията да стартира през лятото.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Този сайт е защитен от reCAPTCHA и Google Политика за поверителност и Условия за ползване са приложени.

Публикувай
2 коментара
обикновен гражданин

обикновен гражданин

22.05.2013 | 22:47

ТОЗИ ПРОЕКТ СЕ ДИСКУТИРА ОТДАВНА\r\nСПОРЕД МЕН ИЗГЛЕЖДА РАЗУМНО ПРОУЧЕН \r\nИ ДОБРЕ НАПРАВЕН\r\nТВЪРДО ЗА !!!\r\n\r\nАРХИТЕКТА ОБАЧЕ ДА СЕ ПРИТЕСНЯВА ЗА СТРОИТЕЛИТЕ,\r\nДЕТО ЩЕ ВЛЯЗАТ В ГРАДИНАТА \r\nОТДОЛУ ВОДА, ОТГОРЕ ВОДА, ОТСТРАНИ ДЪРВЕТА,\r\nОТВСЯКЪДЕ КИБИЦИ И КОНТРИ\r\n\r\nАЙДЕ УСПЕХ ОТ МЕН !\r\n

Отговори
0 0
a

a

22.05.2013 | 22:34

POREDNAT IZCEPKA NA GERB, ZA NQKOI \r\n\r\nLEV POD MASATA. ZA STOITELSTVO\r\n\r\nARH.PROKOPIEV KOLKO VI E HONORARA\r\n\r\nZA TOVA /LAINO/ KOETO SHTE IZSERETE\r\n\r\nV CENTARA NA VEKOVEN GRAD ?????????\r\n\r\nKADE E PROKURATURATA DA SE SAMOSEZIRA?\r\n\r\nHORATA NE GO IZKAT ,TOZI PROEKT.

Отговори
0 0

Анкета

Как оценявате служебния кабинет "Главчев"?