Следвайте ни

ПЪРВО В „МАРИЦА“ Арх. Ахрянов: Презастрояването и трафикът са големите предизвикателства пред Пловдив

viber icon

- Арх. Ахрянов, с какво ще започнете мандата си като главен архитект на Пловдив?

- Не обещавам чудеса. Оперативната работа е много – стартирани са определени процедури, разбира се, ще ги продължим. Днес вече се занимаваме с текущите задачи, сред които например е и ремонтът на Кукленско шосе.

Имам своя визия за Пловдив, но ми трябва време, за да навляза в работата, да се запозная с екипа, да изслушам колегите от гилдиите. Предполагам, че до Нова година ще очертаем пътя и приоритетите, по които ще работим. Предстои ни да започнем да коментираме някои от идеите и с кмета на Пловдив Здравко Димитров.

- Ще има ли промени в екипа?

- Засега нямам подобни намерения, екипът е същият – въпросът е да работим ефективно и открито. Така че - не очаквам някакви сътресения. С голяма част от екипа се познаваме покрай работата ми на главен архитект в район „Южен“. Надявам се да нямаме някакви трудности и в бъдеще.

- Пловдив има свой Общ устройствен план още от 2007 година, ала новите реалности и специфики на града налагат нова пространствена концепция за развитието му. Доколко сте запознат с работата на екипа, който актуализира Общия устройствен план на Пловдив?

- Все още не съм се запознат с детайлите около новия План. Колегите от общината ми казаха, че той е пристигнал в готов вид в края на миналата седмица. Така че - предстои да го обсъдим с екипа и когато навлезем в конкретиката, да преценим как да се процедира.  

- Каква е вашата визия за развитието на града в бъдеще?

- Пловдив се развива с много бързи темпове и това води до определени проблеми. От гледна точка на нас, архитектите, това огромно презастрояване е неприятно и трябва да намерим начин да го овладеем. Ако успеем да дадем адекватни решения, това без съмнение ще доведе и до по-добър климат за живеене в самия град. Предстои да се регулира транспортът, като акцентът ще е върху трафика във възлови точки и часове от деня. Така че усилията ни ще тръгнат именно в тази посока.   

- Какво му липсва на Пловдив, за да стане един действително модерен европейски град?

- Всички вероятно виждат, че Пловдив има нужда от повече  публични пространства, които са важна част от структурата на града. Естествено, трябва да се обърне внимание на реката, на Тютюневия град и други подобни зони – навсякъде в града. Важно е да уточним, че като се каже Пловдив, не трябва да се има предвид само и единствено центърът. Освен него имаме районите и кварталите – трябва да се помисли за всяка зона, дори за тези в периферията на града, да се види в каква посока те да се развиват.

- Специализирате „Опазване на недвижимото културно наследство“ към Екол де Шайо, Франция. Какъв е пътят да се опази духът на автентичния Пловдив и ще работите ли в тази посока – да се съхраняват старите сгради-паметници на културата.

- Разбира се, такава е била и моята идея, когато реших да специализирам. Проблемът е, че напоследък старите сгради са останали на заден план. Много рядко се случва някой проект да ги третира правилно и да им позволява да се изявят и изпъкнат сред останалите. Така че опазването на недвижимото културно наследство на Пловдив е нещо, върху което бих желал да работя. Смятам, че с екипа ще създадем добри политики в тази насока. 

 

Архитект Димитър Ахрянов е завършил ОМГ „Акад. Кирил Попов“, а след това архитектура в УАСГ - София.

В момента специализира „Опазване на недвижимото културно наследство“ към Екол де Шайо, Франция. Натрупал е значителен опит в областта на обществената, жилищната и църковната архитектура.

Работил е като главен архитект на район „Южен“ в Община Пловдив, от 2011 до 2013 г. От 2014 г. до момента заема длъжността главен архитект на Община Карлово. Женен, с едно дете.

Даниела Арнаудова

Даниела Арнаудова

Репортер-редактор - екип "Бизнес"

Даниела Арнаудова е завършила Българска филология в ПУ „П. Хилендарски”. От 2002 г. работи в приложение „Имоти – строителство и архитектура” на вестник „Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?