Първият излекуван медик в Пловдив: Свалих 9 килограма, изкарах тежка форма на COVID-19

Началникът на Спешната помощ на болница  "Пълмед" д-р Димитър Деликостадинов пребори коронавируса и се възстановява успешно. Той стана първият медик в Пловдив, който се разболя и успя да се излекува  от COVID-19.

Пред "Марица" той разказа за преживяното от него.

- Д-р Деликостадинов, радваме се на хубавата вест за вашето оздравяване. Ще ни споделите ли какво се случи?

- Бях на работа, почувствах  се зле на единия ден, а на следващия ден вече имах болки в мускулите, заболяха ме и очите. Както го описват специалистите,  имах проблеми с  вкуса и мириса. Вдигнах температура  до 38, 7 градуса, която  не е типична за грипа. При него температурата стигна от  38 до 40 градуса. 

- Сега вече предполагате ли как може да сте се заразил?  

- Не нямам никакво представа как е станало това, колкото и да се опитвах да си спомня.

- Имаше информация, че това е станало, когато сте били извън България?  

- Няма такова нещо. Не съм излизал от България. Какви ли не небивалици прочетох и чух за мен. През този период си бях в Пловдив и работех.

- Как реагирахте, след като се почувствахте зле?                        

- Веднага останах в къщи и се обадих на моите началници, за да ги информирам какво се случва с мен. Изпратиха ми  д-р  Гергана Чавдарова-  началник на лаборатория по клинична имунология и микробиология в нашата болница, която потвърди заболяването ми. Взеха ми проба на четвъртия ден, оказа се положителна за коронавирус.

-Изпитахте ли притеснения при този развой на събитията?            

- Няма човек, който да не се уплаши от тази болест, особено след като вижда по телевизиите и другите медии какво се случва по света и в България. Аз също съм човек и беше напълно нормално да съм притеснен.

- Какво стана с вашата съпруга, която също е медик?        

- Четири дни по-късно и тя се разболя.  Нейното състояние беше по-тежко , стигна до болница. Вече я изписаха и се възстановява добре. За съжаление двамата с нея изкарахме една от най-тежките форми на  COVID-19. Не стигнахме до апаратна вентилация, ала две седмици бяхме с тежка форма на задух и много силна и суха кашлица. Това нещо просто ни изяде.

-С какво ви лекуваха?

                                                                                                                                                                        - С хлороквин и изотромицин. Колегите от болницата ме снабдяваха с тези медикаменти. Благодарен съм им много за грижите.


- Получихте ли подкрепа в този труден момент?

- Да обадиха ми се много приятели, колеги и хора, с които не се бях чувал и виждал от години и ми изказаха подкрепа. Прочетох хубави нещо по форумите за мен и за отделението, в което работя. Благодарен съм на всички, които ме окуражиха в този труден момент.

- Какво ви предстои?


- Период на карантина. Надявам се да се възстановя по-бързо и да се върна на работа.

-Промени ли се нещо в характера ви след това, което преживяхте?


-Отново се убедих, колко е ценно здравето за човека. През периода на болестта свалих девет килограма, две седмици бях с температура, зверска кашлица и стомашно-чревни проблеми. След като човек преживее подобно нещо, се замисля над много неща.

- Какво ще посъветвате хората?

- Да спазват търпеливо наложените ограничения, тъй като тези мерки са за тяхно добро. Нека да слушат препоръките на Националния щаб, за да можем всички да се справим по-бързо и успешно с тази пандемия. Решенията, които се взимат, са напълно адекватни и българинът трябва да разбере, че се правят за негово добро, за да се запазят здравето и живота му.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
14 коментара
привилегии

привилегии

08.04.2020 | 12:50

"-С какво ви лекуваха? - С хлороквин и изотромицин. Колегите от болницата ме снабдяваха с тези медикаменти. Благодарен съм им много за грижите." - На другите болни в домашни условия, защо не дават тези лекарства?

Отговори
25 4
------------

------------

08.04.2020 | 12:56

Щото за хората не им пука а хората повечето са овце дето ги защитават като по-долния коментар казващ да са пестили.

Отговори
5 8
намръщенЪ

намръщенЪ

08.04.2020 | 14:13

Абсолютно комунистически коментар., бЕгьй на "Позитано" при оная мърша

Отговори
4 7
-------

-------

08.04.2020 | 14:16

A ти ходи да лижеш на Борисов Гъза гербаджийска отрепка

Отговори
9 5
Еди кой си

Еди кой си

08.04.2020 | 18:25

Яж на Бойко к.. а глупак

Отговори
3 2
Доктори с пари народ с глад

Доктори с пари народ с глад

08.04.2020 | 12:08

Да е жив и здрав доктора само че хората не могат да стоят гладни разбират ли го това Управляващите и те? По добре от китайски бацил отколкото от БАВЕН ГЛАД И затворен вкъщи!!!!

Отговори
10 36
ама с овце не можеш се разбере

ама с овце не можеш се разбере

08.04.2020 | 12:34

Хак да ви е диктатурата малко ви е скапани овце!

Отговори
8 14
ДСК

ДСК

08.04.2020 | 12:46

Ако беше спестявал а не да живееш като циганите ден за ден, сега нямаше да ревеш. За кръчми имахте ама не се сетихте да отделите едни две-три заплати за черни дни.

Отговори
21 15
Ще ме извиняваш

Ще ме извиняваш

08.04.2020 | 12:54

Първо аз никога не съм ходил на кръчма и живеех на прага с 400 лева заплата от вече закрит обект. Второ ти като си взимал хиляди и кой знае как за да спестяваш недей да ми говориш акъли. Харе стой си вкъщи овца скапана богата. Не всички са като тебе да ядат и пият по заведения ЯСНО ЛИ ТИ Е подлога скапана!

Отговори
14 18
Ужас

Ужас

08.04.2020 | 13:39

Щом живееш 400 лв ми е ясно. Само един съвет от мен: намери си по-добре платена работа, защото ми е странно как бачкаш за 400 а минималната е повече:)

Отговори
16 11
благодаря "Ужас"

благодаря "Ужас"

08.04.2020 | 13:44

Благодаря . Търсим но гледаме да не загубим и малкото което имаме а сега го загубихме. Стискаме на това което имаме. Не искам никой да страда заради цялата работа. Искам хорада да са единни а не разделени.

Отговори
8 1
ДСК

ДСК

08.04.2020 | 14:40

И ти ще ме извиняваш ама никога не съм работил за над 1000 лв на месец. И не приемам такива обидни квалификации. Никъде в моя коментар не съм те обидил. Просто имам познати които вадеха много повече от мен и сега са на твоя хал!

Отговори
10 0
както и да е

както и да е

08.04.2020 | 15:22

Не съм дошъл да се карам с никого но не приемам някой да критикува бедните без да знае кой как живее. Не всеки може да си намери свястна работа. Повечето гледат да не загубят и малкото което им остана а и това вече стана. Ако имахме възможност щяхме да пестим но това е невъзможно при ниски заплати и високи цени. Айде по живо по здраво. Всеки за себе си така е в БГ. Никой не мисли за другия

Отговори
12 0
трз

трз

09.04.2020 | 17:44

до годподина, който се чуди как при минимална работна заплата 610 лв, човека може да взима 400 лв - ами когато от брутна заплата 610 лв лв извадиш задължителните удръжки за сметка на работника, които са 150 лв колко остава според вас чистата заплата за получаване?

Отговори
2 0

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?