Следвайте ни

Първан Симеонов: Слави оставя отворена врата към ДБ за общо управление

viber icon

Трифонов честно прецени, че не е негова сфера да е депутат или премиер

Новият кабинет ще е експертен, с опити за надпартийност

ГЕРБ отива под карантина. Въпросът е колко дълго ще продължи изолацията 

Президентът Радев има интерес този път парламентът да състави работещо правителство 

 

- Ще видим ли "Има такъв народ" като първа сила на изборите в неделя?

- Напълно е  възможно.  Крайният резултат зависи от степента на мобилизация на електоратите, а и ситуацията е много непредвидима.

Разкритията за нередности на предишното управление безспорно водят до тенденции на ерозия в подкрепата за ГЕРБ,  има и положителни инерции при Слави Трифонов, но точно това създава ножица, която се затвори между двете формации. И сега се пита дали ножицата няма да се отвори в изборния ден в полза на Трифонов. 

Нищо не би ме изненадало, но ние от „Галъп” бяхме първите, които още в изборната нощ на 4 април допуснахме, че при едни бързи нови избори, каквито се случиха, шансовете на Трифонов за победа стават съвсем реалистични.  

 

- Без конкуренция ли е БСП за бронза?

- В тая ситуация нищо не може да се каже твърдо, но основен кандидат за „бронза” е именно БСП. Трябва обаче да се има предвид, че в социалистическата партия текат двупосочни процеси, има несъмнена активизация, но има и проблеми на ниво структури, появи се вътрешна конкуренция в лицето на Жан Виденов и левия алианс около него. Всичко това прави картината неясна, но БСП може да разчита на подобряване на резултата, предвид сериозната ситуация с коронавируса през март-април не успяха да гласуват достатъчно хора от БСП. Вярно е, че и ДБ, както и повечето партии ще активират вот от чужбина. В последно време виждаме солидна кампания и  укрепване на "Демократична България". Не може обаче да се каже, че ще изместят БСП, която има немалък  електорат.   

- Ще успеят ли да прескочат 4-процентовата бариера "Българските патриоти"?

<197> Изгледите са съвсем реални, въпросът е колко ще се мобилизират накрая и колко висока ще е тая черта - като не знаем активността, няма как да знаем и бариерата. Но шансовете на Патриотите са съвсем реални, успехът им е въпрос на мобилизация.

- Колко тогава ще са участниците в 46-ия парламент - шест, седем?

- Нека не избързваме. Можем да говорим на база логика, но не бих рискувал с конкретна цифра. Доста злонамереност и непрофесионализъм се случи по терена в годините, на нас, социолозите се гледа като на хора, които трябва да кажат какво ще се случи. А ние казваме какво виждаме сега сред нагласите, броени дни преди изборите. Имайте предвид, че половин милион избиратели ще решат за кого да дадат гласа си буквално в последните 3-4 дни.

- Виждате ли този път шанс партиите на протеста да получат мнозинство, което да гарантира стабилно управление?

- Шанс има, но тези партии трябва да си го изработят докрай до финала. Постигането на подобно мнозинство обаче ми се вижда трудно осъществимо, макар и не невъзможно.

- Кой тогава ще управлява след 11 юли? С мандат на ИТН ли най-вероятно ще бъде съставен евентуален редовен кабинет?

- Най-вероятно там ще се гради ресурсът, ако "Има такъв народ" имат желание за съставяне на кабинет. Може да се окаже, че перспективата да приемат наложителна подкрепа отвън не ги блазни и биха могли да не съумеят да съставят правителство и този път, а това ще означава нови избори. Струва ми се, че и президентът Румен Радев, раздавайки мандатите, ще иска да има правителство. Струва ми се, че и политиците, включително хората от партията на Трифонов, съзнават, че този път обществото ще иска кабинет, както искаше и предния път. Така че вероятно все пак се върви към редовно правителство, което най-вероятно ще бъде съставено с мандат на ИТН. А ГЕРБ ще трябва да престоят известно време в политическа карантина, на наказателната скамейка, както са правилата в хокея на лед.       

- Експертен ли ще е бъдещият редовен кабинет?

- Най-вероятно с подчертано експертен профил, своеобразен опит за надпартийност. Предполагам, че ще присъстват и министри от служебния кабинет. Българите се поумориха от този народняшки стил на управление, който имахме, и му се иска един малко по-просветен управленски стил. Това означава, че вероятно българският народ би подкрепил такъв тип политики и фигури, каквито присъстват в служебния кабинет.  Възможно е да им трябва подкрепа за своеобразно правителство на малцинството, ще видим как ще действа то.

- Пред в. „Монд” Трифонов маркира профила на бъдещия премиер -учил, говорещ езици, авторитетен. Лидерът на ИТН изключва себе си от тази роля, но кого визира?

- Изявите на Слави Трифонов показват неговата убеденост,  че е достатъчно добре да е политически гарант, докато конкретният екип да е съставен от специалисти, познавачи на материята, в случая  политическа, управленска.

 Трифонов честно прецени, че не е негова сфера да е депутат или премиер. Той има богат опит, правил е кастинги за политици. Това означава, че винаги е вярвал, че трябва да дава път на способните ​- това е негово убеждение. Струва ми се, че това ще приложи и сега, ако се заеме да съставя кабинет. Дори вече вероятно е намерил подходящи таланти, но ще ни ги каже, когато му дойде времето, както казваше друг мощно навлизащ в политиката субект -Симеон Сакскобургготски през 2001 г.

- Трифонов е твърде различен от царя. Каква все пак ще е ролята му?

- Подобна - на човек, който акумулира големите надежди на българското общество. Разбира се, това няма да са онези грамадни надежди, които царят акумулира, дори които Борисов акумулира през 2009 г. Това ще са едни споделени надежди, тъй като освен за Трифонов протестните гласове отиват и за други формации. Вижда се ясно, че ГЕРБ също се е окопал сериозно.    

Понеже икономиката някак е по-спокойна в сравнение с преди десетилетия, обществото ни някак си е по-малко склонно да се предоверява. Това прави нещата малко по-скучни, но пък това е политическата нормалност. Съвсем нормално е едни хора да падат от власт, други да се качват, да се появяват нови играчи, да се коалират.

- Първата задача, която посочи Трифонов -  отстраняване на главния прокурор, не стои ли малко извън най-актуалния дневен ред на обществото ни, притеснено от здравна, икономическа, политическа криза?

- Е, това не е на-актуалният проблем, но очевидно  е отворена врата към "Демократична България". Това е знак, че има нещо топло между тях.

- Колко вероятен е сценарият избори две в едно наесен?

- Не е най-вероятният. Да, ще изнерви хората, но ако и така отиват да гласуват за президент, ще преглътнат и парламентарен вот. Това е спасителният пояс за тази идея.

- Ще об​лекчи ли гласуването машинният вот?

- Не съм много сигурен дали по-бързо ще научим резултатите, това трябва да каже ЦИК.   Ние, социолозите, може да имаме  проблеми с паралелното преброяване, което зависи от благосклонността на комисиите към анкетьорите. А самият машинен вот няма как да навреди, ако някой не се опитва да саботира процеса.  Надявам се тези избори да са по-честни и прозрачни, предвид арестите на купувачи на гласове. Но все пак сме на Балканите, това е реалността.

- Каква изборна активност да очакваме в разгара на  летния сезон?   

- Вероятно нещо близко до предходната (50.61 процента средно - бел. ред.). Даже здравият разум казва, че може да е по-ниска, но според данните може да е и по-висока. Не бих се изненадал, ако гласуват 3.2 -3.3 милиона души. Честно казано, от нищо не бих се изненадал на тези избори.

- ГЕРБ ще са в ролята на опозиция най-вероятно. Доколко са изчегъртани? Имат ли бъдеще?

- Зависи от тях. Ако успеят  бързо да минат от партия-държава в просто партия, имат бъдеще. Друг е въпросът, че нямат много идеологически профил, т.е., ако ГЕРБ не е на власт, някак си си отива и последният възможен мотив да се гласува за тях. Трябва да се внимава много, защото не знаем какво ще представлява ГЕРБ след евентуална загуба на избори. Но Борисов правилно разчита сигналите, подмладява партията, прави вътрешна кампания, за да не се разбягат хората, да не се уплашат от обсадата, в която се намират.  Ситуацията не е лека за тях, но който ги е подценявал, обикновено е бъркал.

- Каква ера идва след тази на Борисов?

- Нека не се готвим за ери на хора, а за ери, в които ще има национални стратегически цели. Надявам се да спрем да се доверяваме на спасители. Виждаме, че новите спасители не събуждат чак толкова предоверяване, както предишните. Това означава, че помъдряваме.  Ако трябва да посоча една фигура, на която напоследък <210> излязоха всички карти, това несъмнено е Румен Радев. Той има доста сериозен политически успех и по всичко личи, че ще остане доминираща фигура в политическия пейзаж в следващите години. С голяма доза вероятност му предстои втори мандат.

ВИЗИТКА

Първан Симеонов е завършил Езикова гимназия „Ромен Ролан“, журналистика и политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Изследовател в областта на политическите партии, докторант по политология в СУ „Св. Климент Охридски“. Изпълнителен директор е на „Галъп интернешънъл болкан“. Част от мрежата на Института по социология „Иван Хаджийски“ и на клуба „Конрад Аденауер“. 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (4)

Георги v.

Георги v.

09.07.2021 | 10:04

Трифонов за пореден път доказа, че не знае къде се намира. ЕС да стане една държава. Тодор Живков не успя да направи България република на СССР, но този може и да успее да закрие държавата. Като гледам как са пощръклели по него и последователите му всичко е възможно.

Отговори
7 2
Лили

Лили

09.07.2021 | 08:49

Пълна пародия са изборите в България, как може да има хора, който гласуват за "Българско лято" на Васил Божков или за "Мутри вън" "Изправи се" . Това са мутренски партии. От вчера има публикувани снимки на Арман Бабикян как си лафят и пият кафе с Костадинов от ДПС. България, ще бъде в това колело на безредието, докато има хора, който гласуват за такива партии.

Отговори
5 7
Сик

Сик

09.07.2021 | 10:22

А оня ден публикуваха снимка как Боко Тиквата масажира ушичките на бай Тошо, разбра ли ? Хахаха

Отговори
3 2
Алооооо Сик!

Алооооо Сик!

10.07.2021 | 12:27

На Лили коментарът е смислен,а твоят достатъчно т ъ п!!!

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво ще се случи в България след изборите на 11 юли?