2374
Следвайте ни

Първан Симеонов: Румен Радев е фаворит за вота, но победата му не е предизвестена

viber icon

В последните два парламента партиите нямаха дори време за лицемерие

Сега Борисов е намерил вариант, който да обърне проекцията с кандидат интелектуалец против силовака Радев

 Проблемът при ИТН е в това, че нямат структури, които да спрат евентуално свободно падане 

 

- Увеличава ли се вероятността този път да имаме редовен кабинет?

- Става все по-вероятно, но от гледна точка на логиката. А както се видя, нищо логично не се случи в последния парламент. Това, че Кирил Петков започна условно да реди министерски мостове, е добър знак - показва сериозен ангажимент утре да управляват заедно с десните.

Точно такива формации като новата на Петков и Василев, с отворена лява и дясна врата, въпреки че на логото им вратата е само една, служат за свързващо звено.

Дори да не оглавят протестното пространство, да останат със средно място, ще са на много важен кръстопът. Много важно в политиката е да си в центъра - ставаш арбитър, диспечер, това са важните неща. 

- Г-н Симеонов, как изглежда предизборният пейзаж 40 дни преди парламентарния вот?

- Влиза нова формация, което предизвиква интерес, и тя се оказва с гърди напред в пакета преследвачи на ГЕРБ. Времето ще покаже дали това е трайно и дали могат да удържат такова място, защото в момента виждаме ефекта от появата им. Изследването на Галъп е всъщност първото след появата на „Продължаваме промяната“.

Това е ситуацията - Кирил Петков и Асен Василев са кандидати да оглавят протестното политическо пространство.     

- Имат ли обаче потенциал да станат първа сила? 

- Имат голям потенциал за какво ли не - включително да станат голяма вълна. Но ако не си изиграят картите добре, могат да се окажат просто част от пространство, в което постоянно се появяват нови проекти ​- пространството на либералните градски маси. Т.е. от тях зависи как ще си изиграят картите - дали ще се превърнат в поредния десен проект, дали ще кандидатстват за челните места. За момента по-скоро правят второто ​- играят си картите добре, не чертаят ненужни червени линии, търсят подкрепа и вляво. Иначе по природа те са десни хора, т.е. това ги прави центристи. А и ясно се вижда, че са доста по-диалогични - смениха езика. Предишните протестни партии се караха, а тези не се карат. Т.е.  имаме промяна на промяната.

- От кого ще дръпнат най-много гласове ПП? ДБ и ИТН ли ще са големите губещи?

- Дърпат от сивата зона на негласуващите, ДБ като че ли е доста губещ в тази ситуация, защото това са хора, които потенциално биха гласували за новия проект. Слави Трифонов губи, но той и бездруго е потеглил надолу, загубил е хора, които сега могат да намерят нов пристан.

Всъщност те вероятно ще се свият до собствените си фенове. А  има и разочарование от досегашните им действия. Но това не е нещо неочаквано. Проблемът при ИТН е в това, че нямат структури, които да спрат евентуално свободно падане.

Губи и Мая Манолова, защото сега ще имаме един по-усмихнат, по-млад вариант на Манолова, движение, което има и лява, и дясна отворена врата. Това, което тя трябваше да бъде и беше донякъде.

Разбира се, губят и всички други на протестния терен, където става пренареждане. Но пък когато губят, не знаят какво печелят. Може да се окаже, че точно през Петков и Василев те получават някакъв шанс най-накрая да участват  в управленски микс. Нещо, което не се случи предния път.     

Променят се вътрешни баланси в т.нар. протестно пространство. С появата на новата формация  това пространство може и да набъбне.  Това е смисълът от появата на тези нови играчи.

- Връща ли се в играта ГЕРБ с кандидатурата за президент на проф. Анастас Герджиков?

- Връща се, но да се върнеш в играта означава, когато губиш с 2 на 0 в 84-тата минута, резултатът да стане 2 на 1. Връщаш се в мача, но продължаваш да губиш.

Всъщност единственият голям проблем, който може да има Румен Радев, е да подцени ситуацията. Той влиза в битката с грамадни шансове и от това може да произтече подценяване. Да се окаже например, че зад привидно много подкрепи за него всъщност не личи истинска подкрепа. Слави подкрепя Радев, но той няма структури, а и не е ясно дали подкрепата му е реклама или антиреклама. Кирил Петков и Асен Василев подкрепят Радев, но и те нямат структури. Остава една БСП и ако се скара с тях, може да стане проблем. Радев е урегулирал отношенията с БСП, което е много добре.

Естествено, Радев се сеща за ситуацията, когато Георги Първанов стана ненадейно президент срещу фаворита Петър Стоянов, който беше подкрепян от много места. Мисля, че президентът Радев е чел и научил уроците на историята. Предполагам, че няма да подцени ситуацията. Смятам, че няма да се скара с БСП заради новата формация. Плюс това редовият бесепар е фен на Радев и не можеш да го накараш да пренебрегне сегашния президент. 

Освен това Радев дава ясни сигнали, а и новата партия не е точно президентска, а на Петков и Василев. По-скоро президентът, благодарение на подкрепата на БСП, на тези момчета, на Мая Манолова, на Слави Трифонов, прави своя мрежа от политически формации. И ако спечели изборите, което е по-вероятният вариант, ще се окаже, че той е властовият център на страната. Защото основните политически сили, силите на промяната, всъщност имат една допирна точка и това е Радев. Всъщност той е победителят от протестите, той беше обединяващо звено на всички протестни течения, фигурата, която синхронизира. Това е печеливша стратегия в съвременния политически свят.

- Т.е. въпреки впечатляващата плеяда ректори, видни интелектуалци, творци, които издигат проф. Герджиков, той много трудно ще извоюва победа?

-  Безусловно подкрепата за ректора на СУ е много добър ход на ГЕРБ. А имената, които застават зад кандидатурата му, са впечатляващи. Въпреки че личността му не е достатъчно разпознаваема за масовата публика, изборът за следващ президент не е предрешен. А и с кандидатурата и на Лозан Панов, председател на Върховния касационен съд, изборът става много интересен. Очертава се съдържателен  президентски дебат и това е хубаво за страната.

Една от хубавите последици на протестите е, че разбуниха кошера и сега политиците трябва да влязат в много по-искрена поза.

Видя се и в последните два парламента как партиите нямаха дори време за лицемерие ​- трябваше да ги видим в истинската им светлина.  Това се очертава и на предстоящите президентски избори - и Лозан Панов, и проф. Анастас Герджиков, и Румен Радев са много силни кандидатури, и то в различни сфери. Очертават се много интересни избори.

Проф. Герджиков има качества на политик - пролича от това как парира фалшивата новина, изнесена от Татяна Дончева. 

С кандидатурата на проф. Герджиков се сменя проекцията. Битката срещу Борисов беше естетическа. На хората просто им омръзна неговият народняшки стил. Вече не харесват Борисов именно заради онова, заради което толкова го харесваха - че е народняк.

Сега Борисов е намерил вариант, който да обърне проекцията с кандидат интелектуалец против Радев, който е силов човек. Направо по учебник е направен изборът на кандидатура.

Проблемът при проф. Герджиков, както и при Лозан Панов е липсата на разпознаваемост за масовия вкус. Но както се видя на изборите през 2016 г., една неразпознаваема кандидатура като Румен Радев обърна трендовете и спечели. Не вярвам това да се случи сега, но победата на Радев не е предизвестена.

- На втори тур ли ще стане ясен победителят?

- Не знам дали ще се стигне до втори тур. Има много магически моменти в политиката, трудни за предвиждане. Има внезапни влюбвания на народа, има разлюбвания, спадове. Кой е очаквал, че на 4 април Слави Трифонов ще се окаже втори? А кой очакваше, че Румен Радев ще бие Цецка Цачева, която водеше в началото 2 към 1? Това са магически моменти, трудни за предвиждане.

- Т.е. не може да се предвиди отсега в кого народът ще се влюби - в интелектуалеца професор или в летеца силовак?

- Там е работата, че тези избори ще бъдат не под знака на оценката за служебния кабинет, която при това е добра, а под знака на оценката на досегашното 10-годишно управление.

Т.е. изборите ще продължават да са "за" и "против" ГЕРБ. В това отношение Румен Радев е очевидният фаворит в тези избори.  Нямат такова голямо значение личностите на другите кандидатури, а партийният им цвят. Подкрепата от ГЕРБ за проф. Герджиков ще на​мали шансовете му за представяне на изборите. Докато 60-70 процента у нас харесват Румен Радев и 20-30 процента не го харесват, отношението към управлението на ГЕРБ е обратното - 20-30 процента го харесват, 60-70 процента - не. Така впрочем се случва с всички управления в страната.

Когато Борисов навремето идваше на власт, се възползваше от същата вълна по отношение на Тройната коалиция. Това са нормални за политиката цикличности. И Румен Радев продължава да е фаворит за тези избори. 

Първан Симеонов е завършил журналистика и политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Изследовател в областта на политическите партии, докторант по политология в СУ „Св. Климент Охридски“. Изпълнителен директор е на „Галъп интернешънъл болкан“. Част от мрежата на Института по социология „Иван Хаджийски“ и на клуба „Конрад Аденауер“. Участник в научни изследвания в различни области.  

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (18)

Toni

Toni

15.10.2021 | 09:13

Фаворит, другия път!! Не пишете лъжливи изказвания!

Отговори
1 0
Биткойнър

Биткойнър

04.10.2021 | 20:52

Как лесно и бързо да печелим криптовалута Биткойн, само тук и сега : http://bitcoinzavseki.blogspot.com

Отговори
1 1
Не искаме радева зима

Не искаме радева зима

04.10.2021 | 13:47

Фатмака загуби с появата на проф. Герджиков.

Отговори
12 10
Митко

Митко

04.10.2021 | 17:34

Вие загубихте в момента в който ви подкрепи Доган. Дотука бяхте.

Отговори
6 6
Соня

Соня

04.10.2021 | 13:17

Нека г-нът Първан Симеонов да престане да заблуждава българските избиратели, че Радев имал 70% одобрение. Това, че ББ или Герб имат 30% одобрение, не значи че останалите 70% одобряват Радев. Чакам с нетърпение първите соц. проучвания за нагласите за изборите за президент. Тогава ще е ясна реалната картинка - колко много хора ненавиждат Радев заради злобата му и юмрука му, разделил толкова силно българите.

Отговори
16 9
Соня

Соня

04.10.2021 | 13:11

Моля радевският трол "Тиква" да има предвид, че "Мунчо" наричаме Фигуранта на Божков - Румен Радев

Отговори
12 7
Тиква

Тиква

04.10.2021 | 12:17

Милите калинки от общината се надяват да спечели магарето на Тиквата за да останат на работа.

Отговори
7 12
Тиквата

Тиквата

04.10.2021 | 11:42

Гласувайте за моя професор като сте иди.оти независимо от това че съм тиквата Борисов. Може да съм проста тиква но ще продължа да ви манипулирам и крада. Нали ви докарах до дъното най-бедни в Европейския съю.

Отговори
8 16
JLo

JLo

04.10.2021 | 11:27

Лично аз ще гласувам за проф. Герджиков, защото е представителен, учен, скромен и изключително образован. Освен това изглежда добър човек, който ще помисли за народа. Крайно време е да имаме такъв президент, който да обедни всички, да не вдига юмрук над народа, а да го сплотява и обединява. Искам този човек да ме представлява пред света, защото има всички качества, които трябва да притежава един президент. Срам ме е от Р. Р. и неговата жена, които са за срам пред света. Не искам неговата политика - видяхме до къде ни доведе! И нека всеки нормално разсъждаващ БГ гражданин да гласува като мен! Успех на 14.11. Успех за България!

Отговори
18 11
Тиква

Тиква

04.10.2021 | 12:15

А от кюлчетата на твоята Тиква не те ли срам, бе Мунчо. От това, че открадна от нас 4 млрд. Тиква проста гербаджийска.

Отговори
7 10
Toni

Toni

15.10.2021 | 09:07

Дали си тиква или краставица не знам, но си един доста простоват човек!!

Отговори
0 0
Ай сега

Ай сега

04.10.2021 | 11:21

Червените социолози и тролове да почнат в един глас да хвалят от фигурант на Божков . Взе му парите , а оня седи в Дубай . Не можа да бутне Гешев и сега му треперят зелените чорапи. Черепът е опасен човек с много връзки и пари .

Отговори
12 10
Майна

Майна

04.10.2021 | 10:33

Аз ще гласувам за Росен Миланов

Отговори
1 9

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

За кой кандидат-президент ще гласувате на 14 ноември?