2374
Следвайте ни

Първан Симеонов: Отиват си BG консерваторите, идват либералите по западен модел

viber icon

ПП е свеж вариант на новото. Предния път един начумерен образ се караше от Фейсбук

Кабинетите с договорени ресурси, какъвто се очертава да имаме до Коледа, понякога са много устойчиви  

Тези симпатични млади хора могат наистина да рестартират България

Изборите в неделя бяха стратегически избор - дали махалото ще върне Борисов, или ще подкрепи промяната

- Г-н Симеонов, изненада ли ви шеметната победа на "Продължаваме промяната"?

- Изненада ме. Но това е изход от блокажа. Страната беше вкарана в задънена улица, обществото излезе и даде гласа си там, където видя изход - в "Продължаваме промяната".

 В тая луда година, с тая серия избори, в които българите издигнаха партия, създадена от 2 месеца, да управлява България - нищо от това не е лесно познаваемо. Няма метод, който да улови това.

Основен текст

-  Победителите вече започнаха преговори.  Ще имаме ли редовен кабинет този път?

- Има голям шанс за успех, защото ПП е свеж вариант. Предния път един начумерен образ се караше през Фейсбук. Този път имаме усмихнати хора, които обещават да работят. И народът им вярва. Вървим към четворна коалиция с ДБ, ИТН и БСП - натам трябва да се действа. И който тръгне да прецаква това, прецаква себе си.

-  ДБ и ИТН ли са големите губещи?

- Всъщност ДБ не са големи губещи, защото, въпреки прелетите гласове, са потенциален партньор на ПП. А и секторът, в който са ДБ, е бил и в много по-големи кризи. По-големият губещ от цялостната ситуация е ИТН, защото там и без "Продължаваме промяната" нещата бяха тръгнали надолу.

- Кирил Петков обяви, че се готвят за пълен 4-годишен мандат. Възможен вариант ли е това?

- Може и да го бъде. Тия кабинети с договорени ресори понякога са най-устойчиви. Въпреки капаните, които сега ще трябва да се обезвреждат - скъп ток, високи цени, ковид криза.

-  Вярвате ли, че "Продължаваме промяната" ще успее да състави А отбора на България, както обещава?

- Да, тия симпатични млади хора могат да рестартират България. Готвили са се за това. А и не са наивни, както хората в повечето нови формации. Напротив, тия са печени. Имат и нещо, което мнозина други нямаха. Борисов казваше: И аз, и вие сме прости и се разбираме. Тия ни казват друго: Ние, българите, не сме прости, а успешни, можем като другите. Това е терапевтично и точно на това се дължи и част от успеха им дотук.

Наистина имаха шанс да влязат в служебния кабинет, което ги направи ракета носител. Най-важното обаче е, че носят качествено нов елемент, карат хората да вярват. А и не бяхме виждали усмихнат политик много отдавна, от времето на Стефан Софиянски.

Имат потенциал да управляват, както имат и ДБ, и БСП. Дори ИТН имат читави хора. Може да се сглоби кабинет. Има  пречки - БСП,  Слави Трифонов. По-сериозна обаче е третата пречка - колко монолитна ще е групата на ПП, 70 души, от които огромната част не са помирисвали политика.

- Наднича ли зад проекта ПП  един посланик?

- Не наднича посланик, а стил, който е американски, западно-либерален стил. Западът би трябва да се радва на това правителство - много по-либерално, по-малко балканско, т.е. отиват си консерваторите, идват либералите.

- Това ли е краят на ИТН, или има още потенциал?

- Проектът на Трифонов има потенциал да оцелее, но не повече. Това протестен проект - да се свали Бойко Борисов. Но оттам нататък трябваше да се трансформира в пътна карта, която  не се случи. Така че ПП са продължение, за по-точно име на партия не мога да се сетя.

Това беше питането на тия избори - дали народът ще върне ГЕРБ по някакъв ефект на махалото, или ще подкрепи промяната, както се случи.

- След срива на БСП доживяхме и оставка на лидера Корнелия Нинова. Накъде отива столетницата?

- Имаше грешна стъпка от страна на Антон Кутев от служебния кабинет да скочи срещу Нинова. Това е недалновидно преди балотаж на президентски избори. А БСП е единствената твърда структура, която може да подкрепи президента на втори тур. Видяхме и хиперреакция на Нинова. И двете страни не си дават сметка, че трябваше да проявят търпение, поне докато мине балотажът.

А иначе БСП се е запътила натам, накъдето СДС някога. Дали ще стигне там, не е ясно, но преходът в България отдавна свърши. И двете сили на прехода имат различна съдба по много проста причина - БСП е по-голяма, има повече старо население, повече социално разслоение, затова и по-дълго се удържа на сцената.

Но се срина - да няма 300 000 гласа, звучи като шега, но е факт. Може би БСП ще последва съдбата на СДС - като не си намериш нова кауза, нов смисъл - загиваш. Макар и по-бавно.

Шансът и за БСП са нови лица - това искат хората. Те не гледаха идеологията на Кирил Петков, а усмивката му.

- За разлика от БСП обаче ДПС се представиха добре на изборите. Имат ли шанс да играят ролята на балансьор?

- Имат шанс не само за ролята на балансьор, а могат и повече от това да направят утре. Толкова хора ни обясняваха, че великите българи в чужбина са толкова важни, как ще гласуват масово. Да, гласуваха, но за ДПС. Наивността е страшна сила.

Обясняваха ни, че махаме модела ГЕРБ и се решават проблемите. Но махнахме модела и цяла година България е в застой. От другия лагер обясняват за машинации с машините.

 Какво постигнаха - дадоха възможност на дебютанта ПП да завърши на първо място, да се реанимират ДПС и радикалната „Възраждане“, която няма нищо против да напуснем ЕС.

До това води безизходицата, в която беше вкарана страната заради неподготвеност и заради издигнатите високи нравствени летви.

Така се стигна до това да гласуват само 2.6 милиона българи, които да дадат надеждата си на първия срещнат! А през това време ДПС си получават 80 000 гласа от Турция.

Има риск от всичко това, защото в един момент се оказва, че е колабирала самата обществена тъкан.

Твърди вотове при ГЕРБ и ДПС и случайни изблици - това наблюдаваме. А това е опасно.

 За съжаление, в България не спряхме да копаем ровове помежду си, за да падаме в тях.  

- ГЕРБ загубиха в София, в големите градове, дори в Бургас, където имат най-успешния кмет. Имат ли печеливш ход? Отива ли си Борисов?

- Борисов трябва да свикне с идеята, че трябва да изчака историята да отсъди. Очевидно хората не искат да го връщат толкова бързо на власт. Имаше очакване, че хаотичната ситуация в страната ще върне ГЕРБ. Нищо такова не стана. Даже данните показваха кантар кой ще вземе втория мандат. Борисов трябва да е наясно, че шамарът е много сериозен. И дума не може да става, че трябва отново да е на първа линия.  Трябва да се радва, че ГЕРБ остана незаобиколим фактор и ако новите управляващи тръгнат да се провалят, пак ГЕРБ ще излезе напред. Но не днес, нужно е търпение.

Много политици са се чувствали огорчени, малцина успяват да си изчакат момента.

Борисов е на крачка да започне да се сърди на народа, а това ще е политическият му край.

- Пред промяна ли сме на патриотичното пространство с влизането на "Възраждане" в парламента?

- В този сектор партии се появяват и изчезват, ВМРО е нещо по-различно, те гледат на себе си като на наследници на историческа организация.

  "Атака" изскочи през 2005 г. и пробивът им много приличаше на този на "Възраждане", говореха същите неща. После дойде НФСБ, последван от "Възраждане", което е пак вид "Атака". Има цикличност в сектора, който е много по-голям от спечелените гласове сега - около половин милион души. И тук се търси някакъв Кирил Петков на българския патриотизъм. Ще видим дали Костадин Костадинов може да изиграе тази роля. "Възраждане" ще продължи да расте в парламента, където вероятно ще се позиционират като контра на всичко и всички. И на следващите избори може да имат и по-добър резултат.

- Как коментирате рекордно ниската активност?

- Обяснимо - караме хората да гласуват за трети път за година. Все пак очаквах активността да е по-висока, но подцених скептицизма на българина. А и цялото говорене за ковид, машините уплашиха хората, измишльотините за допълнителните машини. Притеснявам се от институционалната нелегитимност и от намеренията за нова конституция - това са опасни намерения. Няма нужда да рестартираме държавата, просто трябва да спазваме наличните правила.

- Румен Радев ли ще е следващият президент?

- Той е фаворитът, но да не предпоставяме изборите. Няма да е лесно. А и ниската активност помага на опонента му.

- Има ли опасност от авторитарно президентство, каквито внушения прави Борисов?

- Не мисля. Да, ако пак спечели изборите, Радев ще е новият Голям в българската политика - предишният беше Борисов, преди това - Сакскобургготски и Костов. Ние обичаме да е ясно кой е шефът. Е, сега вече Радев е шефът.

Независимо че като президент няма реални правомощия, в парламента ще има сериозен микс от подкрепящи го партии. Това означава, че Радев ще е в силна позиция. Но той няма мислене на автократ. Абсурдно е да очакваме да стане българският Путин - дори Борисов не стана, въпреки обвиненията в авторитарност, той и до ден днешен се вслушва в общественото мнение.

Да, Радев е праволинеен, дори скован на моменти. Но май е дошло времето на праволинейните в българската политика. Явно на хората им писна от гъвкавост и безгръбначност и  вече искат предвидимост, политици с главата напред. Затова харесват Кирил Петков.

 Мина времето на революциите, на чегъртането. Хората не искат битки за миналото, а повече пари в джоба, възможност да  живеят спокойно, да почиват отвъд трите морета.

 

Първан Симеонов е завършил Езикова гимназия „Ромен Ролан“, журналистика и политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Изследовател в областта на политическите партии. Изпълнителен директор е на „Галъп интернешънъл болкан“. Част от мрежата на Института по социология „Иван Хаджийски“ и на клуба „Конрад Аденауер“. 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (15)

Вики

Вики

18.11.2021 | 19:34

Никакъв либерализъм. Прост и зъл народ- слаба и бедна държава, която харесва да бъде разделена и харесва лидери, които я разделят. И да се сформира правителство, ще е ден до пладне, защото е заченато с лъжа. Може да се заключи, че българите сме индивидуалисти, всезнаещи, вечно критукуващи мазохисти, затова мястото ни е последно във всяка класация!

Отговори
2 0
лимбо

лимбо

17.11.2021 | 15:53

Да , заминаха си заедно с принципните си позиции , които така и не разбрах какви точно са, както и .с комунизъма тоже. Прекалено фриволно са тълкуват тия ценности и принципи и не успявам да са фокусирам

Отговори
3 1
Бай Тошо

Бай Тошо

17.11.2021 | 13:29

Едно време при мен имаше консерви и тия бивши комсомолци ги спряха!

Отговори
3 3
Jedem das Seine

Jedem das Seine

17.11.2021 | 13:27

Подалите символни оставки консерватори договарят кабинета на надеждите, воден от носителя на истината, с неустановено гражданство. След пълната победа агенцията контрол на населението ще оценява способен ли е гражданина да заплаща ресурсте, които потреблява. Когато не можеш да работиш държавата те грижи и децата, и спрат ли да получават доход и отказ да те спонсорират. Отказ да заплащаш чужди ресурси е морално право. Избор ще се предлага, да се лекуващ разболял се или директно право на утилизация, с варианти газ, дране на живо. Всекиму своето в Бухенвалдия

Отговори
2 2
Тиква

Тиква

17.11.2021 | 12:58

не знаех, че Тиквата бил консерватор, за мен той си е обикновена сикаджийска мутра.

Отговори
7 3
лимбо

лимбо

17.11.2021 | 15:58

според мен не е консерва , а бабек

Отговори
3 1
До борис

До борис

17.11.2021 | 12:19

По болен за власт от Радев няма, той затова като се покаже по телевизията само съска срещу опонентите си, той не чува и не уважава друго мнение, нито закони, още по малко конституция. Така че, хайде вече да престанем с Борисов, той вече 6 месеца е в опозиция и не мисля че му се отразява зле, ще набере сили и пак ще ви изтърбуши.

Отговори
6 10
Тиква

Тиква

17.11.2021 | 12:59

да не е управлявал 12 години като твоята тиква, бе суджук ?

Отговори
5 3
Идва

Идва

17.11.2021 | 09:54

Идва либералния комунизъм-фашизъм бате.

Отговори
8 5
Един твой приятел

Един твой приятел

17.11.2021 | 09:38

НЕ ПЪРВАНЕ,ОТИВАТ СИ ИМИТАТОРИТЕ НА КОНСЕРВАТИЗМА.БИТКАТА ПО СВЕТА,ВЕЧЕ НЕ Е МЕЖДУ ЛЯВО И ДЯСНО,А МЕЖДУ КОНСЕРВАТИЗЪМ И ЛИБЕРАЛИЗЪМ.

Отговори
7 3
мхм

мхм

17.11.2021 | 08:14

Пичеустия пак пръдна...

Отговори
9 2
По-полека

По-полека

17.11.2021 | 08:10

Не бързай Първанв да формираш нагласи. Радев, за когото гласуваха половината българи да ти изглежда на либерал. Нито той, нито тези които го подкрепиха ще се откажат от българските ценности и традиции. Не бързай да ги либерализираш, ще сгрешиш. България е традиционно консервативна държава и това е много хубаво.

Отговори
14 5
!!!

!!!

17.11.2021 | 08:25

Кои са "консерваторите"? Пазвантина на правешкия съдружник на Маджо? Агент ДС Иван? И Сава? Те ли са?

Отговори
8 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво е най-важното, което новото правителство трябва да свърши в следващите месеци?