Следвайте ни

Първан Симеонов: Нинова осъществи смяната на поколения в партията

viber icon

- Доколко сериозни последици може да има предстоящият дебат в Европарламента за институционалната криза у нас?

- Така е в политиката - едните фракции, противници на ЕНП, използват случая да я ударят. Наскоро самият Борисов го каза - ние топим Радев, те топят нас, това е познатият български казан в ада, който няма нужда от пазачи. Точно така е. А и тук Борисов си е виновен сам - много се радваше, че са спрели еврофондовете на Станишев преди 10 години. Е, сега и на него могат да му спрат известни суми. Малко вероятно, но не е невъзможно. И без това в ЕС сега всеки гледа да вземе повече.

А и ние отвътре добре си знаем, че доста неща не са ни наред. И Борисов трябваше да е готов, че в един момент ще излязат някакви хора и ще напомнят, че нещата у нас съвсем не са толкова прекрасни.

 Въпросът кой ще спечели изборите става леко маловажен, защото стои въпросът ще бъдат ли признати изборните резултати.

Протестната ситуация направи така, че не само ГЕРБ да спихне, но и БСП.

Важният факт е, че всички са синхронизирани срещу властта. 

 

- Г-н Симеонов, отстрелът на неудобните и консолидацията на твърдото ядро около лидера ли са най-сериозните резултати от 50-ия конгрес на БСП?

- Основният резултат е сериозният вот на доверие, който Корнелия Нинова получи. Така тя довърши това, което започна преди време - смяната на поколения, на ешелони в партията. Осъществи съюз на председателя и редовите социалисти за сметка на средните звена.

Разбира се, потенциалните ефекти от това могат да бъдат два - положителен и отрицателен. Положителният е в това, че БСП получава  нова енергия от този народен вот. Отрицателният е това, което вие посочихте - потенциали за нови скандали в БСП и постепенното <210> превръщане в малко по-лидерска формация. Най-вероятно ще надделее по-скоро първото - в конфронтационни времена твърдата линия, която Нинова изповядва, е по на мода. А и идват избори - предсрочни или редовни, все са скоро, и там народът решава. А по-голямата част от бесепарския народ, както се видя, е на страната на Нинова.

Лично аз не разбирам цялото настървение, с което Нинова гони Станишев и най-накрая успя. Това е малко нелепа ситуация - председателят на ПЕС да отсъства от ръководния орган на собствената си партия. Но е факт, че има принципна, ценностна разлика между идеите на двамата за това каква да е партията.

- Нинова обяви задачата - първа политическа сила и влизане в управлението. Има ли БСП реален потенциал за такъв успех?

- Потенциал има. Вижда се, че БСП и ГЕРБ са с изравнени позиции в момента. Има обаче няколко проблема - протестната ситуация направи така, че не само ГЕРБ да спихне, но и БСП също. Очевидно в ситуация на недоволство и тя бива припозната като част от статуквото. На всичко отгоре БСП има конкуренция в монополизирането на протестния вот в лицето на Слави Трифонов и на още няколко формации.

А и много пъти преди избори БСП изравнява на ГЕРБ след някакъв скандал, както се случи и в момента. Но накрая ГЕРБ се оказва напред, защото има държавната машина при себе си. Е, този път ГЕРБ няма да е в толкова добра форма, така че БСП има определено повече шансове. Но и след Апартаментгейт БСП беше излязла с едни гърди пред ГЕРБ. Накрая обаче ГЕРБ реализира периферията си, която е малко по-голяма от тая на БСП.

Големият проблем на ГЕРБ в тая ситуация обаче е, че е изключително непрестижно да гласуваш за нея. А периферията се влияе от това - кой е на мода. Така че ГЕРБ има проблеми с периферията, което дава шанс на БСП да се окаже и първа сила.

- Но и  ГЕРБ не е загубила сериозни шансове за представяне?

- Разбира се - след три месеца протестна готовност и протести ГЕРБ запазва шансове да спечели избори. А и Борисов прави точно това, което направи след Апартаментгейт - яхна джипа и отиде при народа. Предния път му се получи.

Но генерално въпросът кой ще спечели изборите става леко маловажен, защото стои въпросът ще бъдат ли признати изборните резултати. А тия избори отсега изглеждат като гигантски хаос. И перфектни да са, народът няма да е убеден, че са честни. И второ - дори ГЕРБ да спечели изборите, изглежда много трудно да участва в следващ управленски формат. Нито БСП го иска, нито Слави, Демократична България има колебания по темата.

Така че Борисов може да спечели изборите, но въпросът не е толкова важен. Да, Борисов иска да излезе, макар и с малко, напред на изборите, за да спечели тая игра на честта. А после вероятно си представя вариант ала Орешарски - да съберат срещу него трудна компромисна формула, а той да изглежда несправедливо ощетен. И  той да подкрепя протести. Както през 2013 г., когато завърши като първа политическа сила, но остана извън управлението.  И неговите хора протестираха тогава, впрочем с голяма част от днешните протестиращи - това е ироничното в политическия цикъл.

- Има ли разрив между президента и БСП? Доколко сериозно е отстраняването на президентския секретар Калоян Методиев?

- Не вярвам. Значението на тази оставка е преувеличено. БСП трябва да са луди да си причинят конфликт с най-популярната фигура в страната. В момента виждаме конфликти между кого ли не. Важният факт е, че всички са синхронизирани срещу властта. Това е голямата новина на годината и голямата грешка на Борисов, който допусна всички негови противници да са от едната страна на барикадата въпреки сериозните различия помежду им. Стана възможно сини и червени да са заедно.

-  Какъв е пътят напред на президента?

- Струва ми се, че президентът ще се опита да продължи да играе ролята, която е заел в момента - да бъде лидиращата фигура в синхронизацията на различни опозиционни настроения и ще се опита да стане гарант на някакво реформаторско мнозинство, което да се опита да преодолее грешките от управлението на ГЕРБ в по-експертна форма.

Президентът наскоро обяви, че няма да прави политически проект. Но виждаме, че все повече политически субекти припознават президента като гарант за прогрес. Дали ще остане гарант на желанието за промяна и дали това ще продължи във втори мандат, е твърде рано да се каже.

Нека не забравяме и това, че този път ДПС е много против президента. Но пък той спечели друг тип подкрепи. Понякога в България, когато ДПС е срещу теб, това е по-добрият вариант. А и сините хора при евентуален избор между Радев и ГЕРБ вече могат да предпочетат Радев. Преди година-две не беше така. Това е голямата грешка на Борисов, че позволи на всички свои противници да застанат на една линия. Трябваше да го е видял на втория тур на местните избори в София, където стана генерална репетиция за това, което наблюдаваме. Тогава сини хора подкрепиха Мая Манолова, а червени хора подкрепиха районни кметове на сините. Тогава на Борисов трябваше да му светне чернена лампа, че това ще ескалира.

Явно Борисов е проспал този политически момент. Във властта понякога губиш рефлекс. Най-големите грешки на ГЕРБ идват от подценяване - на народния гняв, на износването след 10 години във властта. Но това в политиката са нормални неща. И Борисов добре го знае.

- Доколко сериозна заплаха за ГЕРБ е новоучредената партия „Републиканци за България” на бившата дясна ръка на Борисов  Цветан Цветанов?

- Именно Цветанов беше един от примерите как понякога във властта се губи чувствителност. Голямата опасност пред проекта на г-н Цветанов е това, че може пак прекалено да се довери на апаратността и да забрави, че трябва и народна любов. А при него голяма народна любов не виждам. Трябва рейтинг, не можеш да разчиташ само на здрави структури. Но при Цветанов може да има и скрит вот. Много гербери може да  предпочетат Цветанов, но да не си признават в анкетите.

А може да стане и нещо подобно на това с АБВ и БСП през 2014 г. Тогава се скараха партията и Първанов и много бесепари останаха в нищото между двете опции. Тогава май Андрей Райчев казваше - да се скарат майка ти и баща ти и да ти се наложи да избираш. Ами няма да избереш! И на ГЕРБ може да му се случи някаква подобна имплозия, но няма как отсега да кажем колко Цветанов ще ощети ГЕРБ.

- Не можеше ли просто Борисов да направи компромис и да остави Цветанов в ГЕРБ?

- О, имам чувството, че му беше търсена цаката и му я намериха. Борисов, така да се каже, искаше да си вземе партията обратно - това беше идеята му. След тоя мандат да си отиде при партията, правейки нещо ала Доган - седи отстрани, стяга редиците и се опитва да направи ГЕРБ по-експертна, по-свежа, по-интелигентна, залагайки на кадърни кметове, юпита.

И Борисов си представяше, как през 2020-а ще направи хубави неща и ще си отиде на върха на славата. И махането на Цветанов беше част от това, защото някак си пречеше на осъществяването на тази идея. Така че със или без апартаментите, щяха да скроят шапка на Цветанов. И при него има цялото демонизиране, от което не се е опазил никой в българската политика.

 

 

Първан Симеонов е завършил Езикова гимназия „Ромен Ролан“, журналистика и политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Изследовател в областта на политическите партии, докторант по политология в СУ „Св. Климент Охридски“. Изпълнителен директор е на „Галъп интернешънъл болкан“. Част от мрежата на Института по социология „Иван Хаджийски“ и на клуба „Конрад Аденауер“.

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Васил

Васил

29.09.2020 | 20:49

Демократична България има колебания по темата за коалиция с ГЕРБ и това е защото са безпринципен субект!

Отговори
1 0
Като  извършва

Като извършва

28.09.2020 | 10:52

Такова подмладяване галиба ще зачркне думата "столетница"

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какви трябва да са следващите мерки срещу COVID-19 в Пловдив?