Първан Симеонов: Борисов търси достоен вариант за оттегляне в игра на честта

Колкото по-силно атакува протестът, толкова повече си вдига гарда Борисов

Ако премиерът подаде оставка сега, ще изглежда като паднал под напора на протеста и след червения картон на ДПС

Случващото се вдига Слави Трифонов, Демократична България, Мая Манолова, а ГЕРБ и БСП са надолу

- Протестите продължават два месеца. Не се ли умориха? 

- Още през юли с Вас си говорихме, че премиерът този път е решил да се опита в максимална степен да остане на поста. Да, безусловно протестите се умориха. В последните дни на август протестът в София наистина беше много оредял. Естествено в началото на новия парламентарен сезон имаше събиране на сили за по-голям протест. Предполага се, че с идването на студените месеци част от протестната енергия също ще намалее. То се и вижда - блокадите на кръстовища в София бяха премахнати.

Така че протестите се изтощават, но има много сериозна група медии, които поддържат протестния дневен ред, даже на моменти леко преувеличават протеста.

 

- Какъв е полезният ход на премиера в тази ситуация?

- Премиерът Борисов изтърва момента за бърза оставка, който беше преди два месеца. Сега му остава единствено да изчаква протестът да се изтощи или да се превърне в рутина и фон, да стресне хората с прекалена радикализация.

Борисов се надява в някакъв момент да има възможност да направи имиджова контраатака, т.е. да вземе инициативата, да направи финален спринт. Опита се да направи това с предложението на нова конституция - хитър ход, който по-късно сам си провали заради неумението да го комуникира.

Това беше добър ход в политическия шахмат, но не толкова добър от гражданска гледна точка. В бързината внесоха нещо, което имаше контраефект и омаловажи собствения им ход.

Едно от хубавите неща на тази ситуация е това, че хората у нас може би ще се откажат от всички тези идеи за промяна на конституцията, които аз лично, от гражданска гледна точка, намирам за опасни.   

И Борисов, и протестът са в дилема.

Единият глас нашепва на премиера: Слизай, с всеки изминал ден губиш! Другият вътрешен глас обаче му казва: Стой, протестът може да се превърне в рутина и да реализираш силен финален спринт!

По всички социологически сондажи се вижда, че спадайки като популярност, Борисов достигна нивата на ядрото на ГЕРБ. И това ядро се стяга пред външната опасност и ГЕРБ в момента води на БСП с 2-3 пункта.

Ако Борисов подаде оставка сега, ще изглежда като паднал под напора на протеста и след червения картон на ДПС. А Борисов иска действията му, дори евентуална оставка, да изглеждат по негова инициатива.  

Два гласа има и пред протеста: единият е за радикализация, другият глас обаче се опасява, че тя може да скъса връзките с обществото ни, което е малко по-предпазливо. 

Това е ситуацията - за момента се наблюдава игра на нерви, на изтощение.

 

- Остава ли вариантът предсрочни избори?

- Да, макар че широки слоеве в обществото се чудят защо е важно изборите да са два месеца по-рано от редовните. Но пък от друга страна, това е своеобразна обществена санкция спрямо Борисов - българският народ казва на премиера: Няма готова алтернатива, изборите са скоро, но ти ще трябва да си понесеш наказанието! Така мислят много хора.

В тоя ред на мисли

 протестът рискува в един момент да се окаже просто една подранила предизборна кампания,

с което да се обезсили малко идеята за предсрочни избори. Но идеята си остава, както и тази за втори, експертен кабинет.

 

- Не е ли твърде екзотичен вариантът експертен кабинет?

- Звучи ми като някаква нова маневра за печелене на време, малко като скок в неизвестното. Ако Борисов не прави сериозни грешки, може и да остане. Но ако сега хвърли оставка, започнат да се раздават мандати, имам чувството, че това е плаващ пясък.

Може би имат известни основания тези, които навиват Борисов към сценарий експертен кабинет. Наистина зимата ще е тежка, а и ще има неразбория с изборите. Със или без машини, все някой ще има повод да каже: Изборите не бяха честни! Когато и да е вотът. И тогава на Борисов едва ли ще му се иска да е на топа на устата. Може наистина да пробва да делегира отговорността на някой друг, но това е много сложен сценарий.

Ако Борисов излезе и каже ясно: "Хора, този протест бърка тук и тук, аз ще направя това и това", голяма част от протестната енергия ще си отиде. Но вместо това премиерът се прави, че не вижда протеста. Така че в рамките на шегата можем да кажем, че един от водачите на протеста се казва Бойко Борисов.

 

- Какви ходове да очакваме от президента?

Президентът Румен Радев е най-рейтинговата фигура в момента.

Той може да вдъхва нова сила на протеста. Той го институциализира, легитимира го допълнително. Президентът има силна позиция, но отсреща има игра на чест. На премиера Борисов не му се ще да капитулира точно пред президента. Става малко като война - в кавички, слава богу.

От Борисов се иска безусловна капитулация, но той не е склонен да приеме.

А и наистина има доста козове - например разполага с доста средства, които може да даде в следващите месеци. Освен това само допреди месеци имаше много висок ситуационен рейтинг. А и през 2019 г. Борисов победи два пъти на избори, беше на среща в Белия дом при Тръмп, има две важни тръби за дострояване.

Това са игри на честта - трябва в някакъв момент да се даде възможност на противника за достойно оттегляне. А на Борисов такава възможност не му е дадена и той не се оттегля.

Колкото по-силно атакува протестът, толкова повече си вдига гарда Борисов - това е парадоксът на днешната ситуация. Премиерът не иска да капитулира и търси достоен вариант.

 

- Няма ли да ни излезе твърде солено машинното гласуване?

- Имам много лошо предчувствие за всичко това. При въвеждане на машинното гласуване може много хора, предимно възрастни, да се объркат. Това може да се окаже клопка за БСП, която най-много настоява за това.

Ако обаче няма машинно гласуване, изборите ще бъдат автоматично обявени за нелегитимни от половината играчи на терена.

А ако се случи изборен резултат с малки дистанции, ще последва бурно оспорване на изборите.

И тогава наистина ще влезем в политическа криза.

Но от друга страна, се нагледахме на глупости в избирателните комисии, които се дължат точно на хартиеното гласуване. Т.е. машинното е някакъв изход. Става малко нито-нито - и да стане - е зле, и да не стане - пак зле.  

 

- Ще успее ли БСП да избере подходящия лидер на 12 септември?

- Каквото и да стане, немалка част от партията ще бъде обидена. Ситуацията е като с изборите - все ще има хора, които ще обявят вота за опорочен. Струва ми се, че Борисов иска да остави БСП да се пържи в собствен сос.

А и рейтингът на БСП също спада. Случващото се вдига Слави Трифонов, Демократична България, Мая Манолова, а ГЕРБ и БСП са надолу. Обществото явно търси нови играчи, а не опозицията.

От аналитична гледна точка като че ли по-добър вариант за БСП е досегашният лидер Корнелия Нинова - заради времето, което стана конфронтационно. А Нинова е добра в това.

Другата опция за лидер - Кирил Добрев, беше по-добра, ако беше възможно утре БСП да отваря вратите за евентуално сътрудничество с ГЕРБ. Но това сега ми се вижда съвсем невъзможно. Духът на времето е такъв, че и вътрешната опозиция в БСП се принуди да начертае абсолютни разделителни линии спрямо ГЕРБ - нещо, което преди това не правеше.

Дойдоха обаче такива времена, в които отново се играе с бутоните, и тук Нинова е по-добра.

 

- Така ли ще живеем вече - неизбежни ли са това разделение и ненавист?

- Това е част от тактиката на Борисов в момента - да остави много хора да се запитат не е ли прекалено да живеем с такава омраза, с мятане на ракети по полицаите. Борисов разчита, че много хора могат да погледнат по-трезво на нещата. Имам чувството, че самият протест, за да не плаши хората, ще се опита да се самоограничи, както го направи с блокадите.

А до събарянето на ГЕРБ от властта, когато и да стане то, най-вероятно ще живеем така. Няма обаче гаранция, че после ще живеем по-спокойно. Ако в следващия парламент не се оформи ясно мнозинство, или пък за оформяне на мнозинство ще се изисква сини и червени да са заедно - нещо невралгично, което не се е случвало досега в историята на страната, може да се окаже, че

сега сме само в началото на истинска политическа криза.

Никой не е казал, че раздялата с края на епохата Борисов ще е лесна - почти цяло поколение свикна, че политиката - това е Борисов.

А и не става въпрос за край в истинския смисъл на думата, но ГЕРБ ще престане да бъде партия държава, ще стане просто партия. А това е оздравително. Смятам, че това е интуицията на Борисов - би се радвал да остане в опозиция, обаче му се иска да бие в следващите избори.

Това е игра на нерви - премиерът честолюбиво не иска да си ходи. Може да си тръгне, но ако си изпусне нервите.

 

Първан Симеонов е завършил Езикова гимназия „Ромен Ролан“, журналистика и политология в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Изследовател в областта на политическите партии, докторант по политология в СУ „Св. Климент Охридски“. Изпълнителен директор е на „Галъп интернешънъл болкан“. Част от мрежата на Института по социология „Иван Хаджийски“ и на клуба „Конрад Аденауер“.

 

 

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
14 коментара
irinka

irinka

08.09.2020 | 14:17

Tози трябва да получи награда за най-дебилен анализатор. Време е сериозно да се въведат такива.

Отговори
5 1
Щ+Щ

Щ+Щ

08.09.2020 | 13:11

Странно, как нито един анализотор не анализира факта, че Радев си прави предизобна кампания в моемнта. Не се спаря да обикаля градове и села, да плуе всеки, който не му се подчини. С най-голямата си наглост, това го прави с парите на данъкоплатеца! И това е човек, който иска да вземе власта!

Отговори
5 12
СИК

СИК

08.09.2020 | 13:14

Неграмотен гербаджийски трол - даже не може да препишеш от лишчето, което са ти дали.

Отговори
9 3
ГЕОРГИ

ГЕОРГИ

08.09.2020 | 13:51

И БОЙКО СИ ПРАВИ РЕКЛАМА НА ГЪРБА НА ДАНЪКОПЛАТЕЦА----НО РАДЕВ Е ЗА ПРЕЗИДЕТСКА РЕПУБЛИКА---ТОВА ЗНАЧИ ЧЕ НЯМА ДА ИМА ХИЛЯДИ ХРАНТУТНИЦИ ЗАРАДИ КОИТО СЕГА НИ ГЛОБЯВАТ РЕКЕТИРАТ И ИЗНУДВАТ--ДА ИМ ДОКАРВАМЕ ЗАПЛАТИТЕ----ПРИ ПРИЗИДЕНТСКА РЕПУБЛИКА НАРОДА ЩЕ СИ ОТДЪХНЕ ОТ БЮРОКРАТЩИНА--ЛОШО ЛИ Е ТОВА???--ДА ЛОШО ЩЕ Е ЗА ЧИНОВНИЦИТЕ КИТО СА ИЗБИРАТЕЛИ НА ГЕРБ

Отговори
2 6
ГЕОРГИ

ГЕОРГИ

08.09.2020 | 12:33

ЗАТОВА КОЕТО ПРИЧИНИ НА НАРОДА СИ БОРИСОВ--ЗАЕДНО С ОСТАВКАТА ЩЕ ТРЯБВА ДА ПОЛЕЖИ И В ЗАТВОРА--ДОКАТО СЕ УСПОКОИ ОБЩЕСТВОТО И ХОРАТА УСЕТЯТ ЧЕ ИМА ВЕЧЕ СПРАВЕДЛИВОСТ

Отговори
12 5
мхм

мхм

08.09.2020 | 12:24

Пичеустия пак изригна в защита на банкянския ка.лъф-българоубиец... Аман от недобре изглеждащи подлоги!!!

Отговори
7 5
Трафик

Трафик

08.09.2020 | 11:08

Както се казва БОЦКО се посра до ушите!!! Много са ми готини едни кадри от последните дни на САДАМ хюсеин... Как го извлачиха изпосталял и обрасъл от скривалището!!!! ОТИВАЙТЕ КОПАЙТЕ бункери или го"изнасяйте" в Албания.... И да ФАЩА гората.... Щото като го фанем ние ще е МАМА МИЯ!!!!! БОЦКО БОЦКО... ВИДЯ ЛИ ТОЯ НЕМЕЦА И КЛЕГИТЕ КАК ТИ ГО ПРАСНАХА... МАЛИИИИ НАПРАВО В КРАТУНА ПРОСТА... ВИДЯ ЛИ КАТО СИ ПРОС И ВЪРВИШ СКЕД КАЛИНКИ И БРМБАРИ КЪДЕ ОТИДЕ???!!! АМИ В СЕПТИПНАТА ЯМА.... ЧАКАХМЕ ТЕ ВЕЧЕ НА ГЮМЕ..... МИСИР ТАКЪВ.... ПРЕЗИДЕНТА РАДЕВ ИЗКЛЮЧИТЕЛНО ГОРД И ДОСТОЕН БЪЛГАРСКИ ПРЕЗИДЕНТ!!! ПРЕЗИДЕНТ С ЛИЧНИ КАЧЕСТВА И ДОСТОЙНСТВО!!!! РАДЕВ ПРЕЗИДЕНТ FOREER!!!!!

Отговори
10 7
ВИС

ВИС

08.09.2020 | 09:49

Да хваща Радев един от раздрънканите МиГове и да бяга в русия

Отговори
10 11
Сик

Сик

08.09.2020 | 10:07

Радев има какво да хване, ами какво ще хване вашата сикаджийска мутра след като завода за самолетите за които плати още не е построен. Дедовия - хахаха

Отговори
13 9
ВИС

ВИС

08.09.2020 | 09:48

Предателската Мутра в президентството ще приключи зрелищно

Отговори
9 11
SIC

SIC

08.09.2020 | 09:42

Крадливата мутра от Банкя ще приключи зрелищно.

Отговори
10 11
Валентин Симов

Валентин Симов

08.09.2020 | 09:39

Учил си, но явно не си достигнал необходимото ниво, затова и,, катинарчето.,, на брадата не е довършено, прочети повече от историята, и малко от горния етаж ти липсва да расъждаваш така, не го налагай на Българина, той не прощава лесно!

Отговори
7 6
Стоп

Стоп

08.09.2020 | 09:33

Не достоен вариянт за отегляне, а подобна партия - пионка на олигархията. Борбата е за статуквото. Ще се опитат да купят всяка следваща, първа партия. 89та не е приключила.

Отговори
7 7

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?