Следвайте ни

Първан Симеонов: Българите искат промяна, но не и избори до дупка

viber icon

- Нови избори като че ли изглеждат неизбежни. Кой се страхува от тях? 

- Донякъде се страхуват „Изправи се! Мутри вън!”, защото са близо да бариерата. Оживление ще има в националистическия лагер и при Васил Божков. При националистите може да има прегрупирания,  може този път да влязат. Божков имаше минивълна миналия път, която може да продължи. Това е надеждата и на Демократична България, макар че за тях 300 000 е магическо число, което се превърна в естествена граница. Естествено, Трифонов ще се надява да увеличава преднината си, даже да спечели изборите. Истината е, че ГЕРБ не е в най-добрата си позиция при бързи нови избори, защото продължава анти ГЕРБ вълната. Но пък те имат ресурс за мобилизация и за стягане.  

 БСП също не би трябвало да бърза, защото може да продължи по инерция надолу. Проблемът е с част от по-малките формации на протеста, които могат да бъдат леко изсмукани от Слави Трифонов. 

- Партиите на протеста не са готови да управляват заедно, лепилото анти​ ГЕРБ се разсъхна

- Ако Радев не връчи третия мандат на БСП, ще си създаде големи главоболия

- Трифонов е като второ издание на Борисов в желанието да изчисти всичко старо 

-----------

-  Г-н Симеонов, гаф или премерен ход беше обявеното от Слави Трифонов връщане на мандата за съставяне на кабинет, преди още да бъде връчен на ИТН от президента? 

- Това е премерен ход. Слави е наясно, че в едни нови избори има възможност да вдигне подкрепата си. Разбира се, съперниците му ще твърдят, че това е бягство от отговорност, самият той - че си спестява бъдещи зависимости. Ще видим кое ще надделее.

- Как разчитате хода със световната шампионка Стефанова, която върна мандата, казвайки само две изречения?

- Това е пиарски ход. Спорно е доколко е разумно шампион по шах да се предлага като политик ​- в политиката се искат други качества. С този ход Слави казва: „Ето какъв модел ви предлагам - умен и добър човек,  а Борисов ви предлага сини къси панталони и жълта блуза. И на следващите избори това ще бъде изборът ви. ”Хитър, но пиарски ход. Не е ход на хора, които искат да управляват, а на хора, които искат да играят. Засега играят добре от партийна гледна точка. Не съм сигурен обаче  доколко избирателите на ИТН ще са склонни да  разберат ходовете.

- БСП ли е най-вероятният получател на трети мандат за съставяне на кабинет?

-  Ако не връчи мандата на тях, г-н Радев само ще си създаде нови главоболия с подкрепата на БСП, която му трябва. А и как ще връчи мандат на ДПС или на „Изправи се! Мутри вън!”, за които са гласували 150 хиляди души, докато за БСП са гласували близо половин милион.  А Демократична България май си прави сметка за нови избори.

При това ако президентът връчи мандат на БСП, има минимален шанс нещо да се направи, а Радев няма против да се състави някакво правителство.

И най-важното - даваш мандат на третата партия, цялото чудене отпада

При това Корнелия Нинова Нинова мечтае за кабинет, за политическо спасение, за отлагане на нови избори. Връчването на мандат за нея би бил невероятен шанс - една от най-тежко битите партии на изборите ще получи шанс да състави правителство. Но едва ли вътре в БСП подобен ход ще  бъде разбран.

Връчването на третия мандат трябва да е възможно най-скоро,  за да не гласуваме през август.    

- Оказаха ли се партиите на протеста неподготвени да управляват?

- Оказаха се неподготвени да управляват заедно, а партията на Слави е неподготвена да управлява въобще. Подготвени да управляват са формации като Демократична България, донякъде „Изправи се! Мутри Вън!” и в немалка степен БСП.

Всъщност, както миналото лято, в българското общество има протести настроения, но има и силен ГЕРБ. Анти​ ГЕРБ лепилото не е достатъчно силно, това се случи и на летния протест, който се разпадна на различни протести. Не действаха заедно, а успоредно. А сега дойде ред да действат заедно,  да управляват. Но не се получава -

просто не са толкова силни анти ГЕРБ настроенията в българското общество.

Не е онова, което доведе Сакскобургготски  през 2001 г. с близо 2 милиона гласа, нито онова, което доведе Борисов през 2009 г. с 1.7 милиона гласа. В случая имаме  Трифонов, който събра 560 000 гласа, ДБ с около 300 000 и Изправи се! Мутри вън! със 150-160 000 гласа. Т.е. протестните партии сумарно правят милион.

В българското общество липсват революционни настроения, защото икономиката ни не е толкова зле, колкото беше преди време.

- Промените в Изборния кодекс ще направят ли следващите избори по-прозрачни?

- Не може изборните правила да се пипат така ad hoc (специално - б.р.), който го прави, обикновено си пати после.  Странно би било да приемат  единствено машинно гласуване в секции с над 300 избиратели и да задължат възрастните хора, които се плашат от машините, да подават специални декларации. Това е вграден ценз на база компютърни умения и не е добро решение за застаряващо общество, каквото е нашето.

През пролетта ги затрудни ковид, което костваше второто място на БСП, сега ще ги затрудним с машините. Не мога да приема намаляването на ограничението за броя на секциите в чужбина, защото това означава неяснота относно вота в Турция. Това, че трябва да извадим партии от изборните комисии, е малко странно.

Аз съм за видео наблюдението, но не някой да ходи с телефона си да снима и да се създава илюзия, че изборите не са честни. 

Българските избори на национално ниво са сравнително честни.

И внушението, че изборите не са честни, не е много честно

Да не говорим за гласуване по пощата - по никакъв начин не може да се гарантира, че вотът ти е личен  и таен. С тези промени партиите вероятно си търсят моментни ползи. Партии като ДБ и ИТН очакват повече гласове от чужбина и смятат, че промените ще им помогнат.

Повишен интерес към изборите в България никога не е имало заради това, че процедурата е била оптимизирана. Винаги е било, когато се появи нов голям играч.

-  На избори през лятото можем ли да очакваме парламент, който да е повторение на този, или нещо по-различно?

- Може би ще настане известно облекчение при едни нови избори. Въобще не са изключени изненадващи развития. Може да се окаже, че Слави наистина е разочаровал избирателите, но може да се окаже и обратното.

 Ако партиите на протеста постигнат резултат, по-близък до мнозинството, ще е съвсем различно. Но да не забравяме, че през 2009 г. ГЕРБ качи с милион гласовете си за месеци между европейските и парламентарните избори. В политиката има изненадващи приливни вълни.

- Може ли вариантът "служебен кабинет" да подхлъзне президента?

- Той няма против да състави служебно правителство, но според мен би предпочел редовен кабинет, за да няма главоболия в предизборните месеци. Поне засега на президента му излизат картите за втори мандат. БСП накрая го подкрепи. Две от партиите, които му симпатизират - ДБ и ИТН, са и изненадите на тия избори. В неговите платна духа вятърът, а и влиза със сериозно лично доверие.

- Възможно ли е да влезем в спирала от избори?

- Може, но народът много не иска. Три сондажа на три различни агенции показаха нарастващо нежелание за избори. На хората им се щеше да има правителство. Това е големият проблем на Слави Трифонов - опитва се да обясни на народа, че едни нови избори ще доведат до по-добра ситуация.

- Кога най-сетне нашите политици ще разберат, че коалиционното управление е неизбежно?

- Борисов е много виновен за това. При Трифонов наблюдаваме  второ издание на Борисов, който навремето дойде с послания как ще помете стари и нови. Нищо не помете, но сега Трифонов говори така, скъса мостовете дори с БСП. Сега можеше да има пълноценно правителство, харесвано от българите, с подкрепата на БСП, но Трифонов направи така, че и социалистическата партия да бъде отречена като възможност.

-  Бурно лято ли ни чака? 

- В избори, в които надделява желанието за промяна,  силите на промяната трябва да се съберат да управляват. Нямаме време да преучредяваме държавата постоянно.

Нито пък приказките за ревизия водят до нещо съществено

И Борисов говореше за ревизия, но най-накрая ревизира някакво барбекю на Доган.

Досегашното управление имаше огромен проблем - не беше стратегическо, а за оцеляване. И вместо да бъде заменено с по-мениджърско управление, слушаме приказки за преучредяване на държавата, които са чиста проба нов  популизъм.

- Значи, този път не успяхме с промяната?

- Първо трябва да се уточни какво иска българинът - промяна или рестарт на цялата държава. Не съм убеден, че иска второто. Точно затова няма и грамадно протестно мнозинство в парламента. 

Визитка 

Първан Симеонов е завършил Езикова гимназия „Ромен Ролан“, журналистика и политология в СУ „Св. Климент Охридски“. Изследовател в областта на политическите партии, докторант по политология. Изпълнителен директор е на „Галъп интернешънъл болкан“. Част от мрежата на Института по социология „Иван Хаджийски“ и на клуба „Конрад Аденауер“. 

Хенриета Костова

Хенриета Костова

Журналист - екип „Политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (6)

Bore Hvoinev

Bore Hvoinev

29.04.2021 | 11:25

A ti kva grozna slushalka si. Otvratiten tip

Отговори
6 1
Изборите са кахър, важно е резултатът

Изборите са кахър, важно е резултатът

29.04.2021 | 09:55

Тоя да не е Ванга, да говори от името на народа?! Народа ако не е доволен, ще излезе и ще гласува. Според избора на гласовете, Герб имат най малко право да имат власт.

Отговори
3 3
Феникс

Феникс

29.04.2021 | 09:51

Кой пък беше ТИ че да говориш от мое име и да казваш какво искали българите бе БО-КЛУК нека-дърен ? Ти с твоята МЕНТЕ агенцийка не сте познали никога нищо бе . Платен НЕКА-ДЪРНИК

Отговори
9 2
ДА АМА НЕ

ДА АМА НЕ

29.04.2021 | 09:41

само гейовете искат до дупка. нормалните мъже искат до друго

Отговори
5 2
Данъкоплатец

Данъкоплатец

29.04.2021 | 09:21

Не искам да плащаме от джоба си още едни 150 000 000 лева за нови избори! Почти 90% от българските граждани са представени в Новото НС! Седнете и се разберете и РАБОТЕТЕ! И внимавайте да не издъните БОРДА, щото тогава сопите ще играят безотказно!

Отговори
9 2
Вторан Симеон

Вторан Симеон

29.04.2021 | 09:01

Тоя палячо пак изкочи

Отговори
10 4

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?