4232

Първан Симеонов, анализатор: Всички говорители на западния разказ бъркат и бяха наказани

  • В мътната вода печелят най-прагматичните и екзотичните 
  • Ако има нови национални избори наесен, изкушението за Радев да направи партия ще е голямо

 

 

- Г-н Симеонов, изборите усложниха политическия пъзел, вместо да го разрешат. Пак ли сме там, където бяхме преди 9 юни?

- Вече е по-сложно. Начин беше намерен - сглобката, при която два големи легитимни блока, които не могат да се победят, могат да работят заедно. Не трябваше да счупват това. Сега стана по-сложно, защото българите реагираха наказателно - не гласуваха или дадоха гласа си за радикали.

Даже единствените, които вдигат резултата си и реално растат, са радикалите от "Величие" и от също протестно ориентираните "Има такъв народ". Расте и ВМРО, т.е. имаме ръст на всякакви националистични формации.

При това наказателно поведение на българите как правиш правителство на ГЕРБ с ДПС?! Ако рискуваш, другия път ще имаш още повече антистатукво вот. Трябва да измислиш решение за кабинет, което изглежда в очите на българите непартизанско. Но как да го намерят, като всички са затънали в партизанщина?!

Струва ми се, че и Борисов още няма отговор.

 


- Все пак ГЕРБ са първи, макар и в най-умрелите избори като активност. Като по-малкото зло ли ги избраха хората?

- ГЕРБ са надолу със 130 000 гласа в сравнение с изборите през април 2023-та. Уж се очакваше това да са изборите на Борисов, в които приключва политическата му изолация, на които той да бъде прелегитимиран. Нищо такова не стана.

Впрочем нагоре са и ДПС, чието ново ръководство заслужава поздравления. Вземат си 360 000 гласа, даже малко растат. Втора сила са, т.е. в мътната вода, която се получи, растат най-прагматичните и антисистемните, най-екзотичните. А центристите, балансираните, системните формации - ГЕРБ и ПП-ДБ, се свиват.

Но в България не се случва нищо ново и по-различно от това в Европа.

 


- Сривът на ПП-ДБ е много сериозен. Да очакваме ли разпад на коалицията?

- Сривът им е наполовина. Да, съпредседателят и председател на "Да, България" Христо Иванов хвърли оставка, но какво означава разпад? ПП-ДБ е една синя основа, която в максимумите си е била около 300 000. ПП надстрои върху това, а сега просто слязоха отново до синята основа.

Твърде възможно е да се разпаднат. Ако Борисов им отправи покана за управление, не е много сигурно дали ще реагират монолитно, или не. Може да се окаже, че част от тях се изкушават, а част искат да останат в опозиция.

Трябва ли Кирил Петков да подаде оставка? Всъщност партията ПП не е класически структурирана, а е лична мрежа на Кирил Петков и Асен Василев. Така че Петков няма откъде да се оттегли.

 


- Изненада ли ви успехът на "Величие"?

- Точно мен не ме изненадаха, защото последния месец не съм спрял да говоря за тях. Накрая ги показаха и данните. Подобни вотове хората крият до последно, накрая обаче избуяха и ги показах, за разлика от всички други агенции.

Тази мрежа на "Величие" беше част от мрежата и около "Възраждане". Полк. Марков има огромен брой гледания в социалните медии. Освен това от години наблюдавам бизнес успехите в прословутия атракцион Исторически парк край Ветрино.

По същия начин преди години при едно споделено пътуване чух за „един Кирил Петков, който прави харвардски курсове“. Още тогава разбрах, че  когато се създаде подобна мрежа, тя рано или късно стига до политиката.

За "Величие" научих, защото се интересувам от тия кръгове. В родната ми Стара Загора имат любопитни привърженици. Трябва да се наблюдават тези територии, които са далече от мейнстрийма - той е все по-откъснат от реалността. И хората мигрират към социални медии.

 


- Може ли "Величие" да поеме по стъпките на ПП?

- Не знам какво точно ще се случи с "Величие", но това, което е опасно за тях, е липсата на монолитната структура и идеологическа закваска, каквато има Костадин Костадинов. И в парламента може да се окажат прекалено гъвкави, може да ги разроят, да ги осмеят.

Лесно е да си краен, когато си в ТикТок, но когато влезеш в парламента, ще се поочупиш. Проблемът на такива формации е в това, че са много силни в протестна роля, но когато влизат в политиката, влизат в коловоза или се надребняват.

Когато "Атака" влезе в парламента през 2005 г., първото, което направиха, е да започнат да се карат, да се цепят. Костадинов съвсем не е това - той е целеустремен, монолитен. Така че в дългосрочен план по-скоро Костадинов е перспективният бегач в тая писта.

 


- В социалните мрежи ли вече ще се появяват новите политически играчи?

- Лека-полека да. Просто идва ново поколение, идват нови технологии. Даже има значение коя точно мрежа - аз например съм активен във Фейсбук, но това се оказва старомодно, вече нещата мигрират към ТикТок, където се вихрят клипчета на инфлуенсъри.

 


- "Величие" ли откраднаха успеха на "Възраждане"?

- Този път Костадинов е с около 80 000 гласа надолу, но не всичките са отишли към "Величие", които взеха около 20-25 хиляди гласа от "Възраждане".

Друг е въпросът, че "Величие" раздвоиха перспективата на Костадинов. Т.е.  ако на тия избори ги нямаше формации като "Величие", МЕЧ и прочее, повечето от гласовете, които обикновено са чудещи се, негласуващи, млади хора с първо гласуване, щяха да припознаят "Възраждане". Но ми се струва, че на тия избори партията на Костадинов показа спиране на ръста.

Освен това Костадинов трябва да свиква, че по тая пътека, която толкова добре е отъпкал, могат да минават и други. Дори един ден по тая сравнително тясна пътечка може да мине президентът и да павира огромен булевард. Костадинов не може да монополизира това пространство.

 


- Катастрофира ли лявото на тия избори?

- Не лявото, катастрофира БСП - 150 000 гласа е изключително слаб резултат. Да, част от тях са мигрирали към "Възраждане", част към Ваня Григорова, която също не е уцелила ваксата този път.

Тя правилно скочи. Когато си станал звезда на миналите избори и има търсене на нови проекти, много ясно, че ще скочиш. Но се оказа, че настроенията сред големи части от обществото са още по-радикални. Ако миналия път Ваня Григорова беше техният протест, този път им трябва голямата тояга - "Величие". А и като нямаш структури по места, не можеш да разчиташ само на лична харизма - това е проблемът с Григорова.

 


- Какъв е шансът ГЕРБ да съставят кабинет?

- Има начин. Ако съм на мястото на Борисов, ще предложа много по-експертен състав на кабинет, като го скрепя с ясна подкрепа - главно от средите на ГЕРБ, части от ПП-ДБ, ИТН, с негласна конструктивна роля на ДПС.

 


- Ако въпреки усилията Борисов не успее, възможно ли е ДПС да съставят кабинет с втория мандат?

- Трудна работа е да стане с мандат на ДПС при това наказателно гласуване на българите. Но да речем по-скоро с третия - с мандат на Слави Трифонов, може да се опита съставяне на експертен кабинет.

Но Борисов и ГЕРБ имат друга логика и може да се окажат прави: Стига с тези експертни кабинети, трябва да е ясно кой носи отговорността! Според мен в момента Борисов се колебае дали да не тръгне в тази посока. Но да имаш 670 000 гласа, както на миналите избори, е едно, но сега има само 530 000.

 


- А Борисов отново премиер прекалено радикален вариант ли е?

- Това вече би било твърде много на фона на това гласуване на българите - не харесваме ПП-ДБ, но не сме започнали да харесваме ГЕРБ. Борисов разбира посланието и не мисля, че ще иска да е премиер в тази трудна ситуация, в която нещо трябва да те запази теб самия. Защото на следващи избори може още повече да го отнесеш.

 


- Назря ли вече моментът за поява на прословутата президентска партия и Радев в ролята на спасител?

- Когато нищо не става, идва моментът за нещо ново и голямо. И при едни евентуални избори наесен рискът няма да е толкова голям. При европейски избори само явяване на президента би било рисковано, това не са неговият тип избори, неговият тип хора - там той трябваше да застане зад европейска листа. Президентът е силен на националния терен. И ако има нови национални избори, може би изкушението за Радев ще е още по-голямо. 

Особено ако КС събори конституционните промени, ще се окаже, че президентът пак влиза в доста сериозна роля в българската политика. А междувременно седи равно отдалечен и от двете страни, говори на езика на мнозинството в България - много му излизат картите. И на фона на общото спихване на партиите, в един момент президентът може да се появи и да заеме много сериозна позиция.

 


- Само лошата кампания ли е причина за рекордно ниската активност на тия избори?

- Никаква кампания не можеше да помогне тук. Причина за ниската активност е политическата криза, умората на обществото, липсата на голям играч. Както и ужасният мейнстрийм у нас - в момент, когато отдолу расте буквално презрение спрямо брюкселското, водещата ни политическа сила получава потупване по рамото от председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен. При положение че главната тема у нас започва да става дали ще участваме във войната в Украйна!

Това е дори оранжев картон за западността у нас. Всички разказвачи на западния разказ у нас нещо бъркат и са наказани.

Затова в един момент може да се окаже, че появата на президента е последната спасителна възможност този тип настроения да бъдат обуздани в някаква разумност, тъй като в противен случай те ще отидат направо при "Възраждане" или при "Величие". Вече има хора, които не се задоволяват с Костадинов, искат направо полк. Марков.

За да разбереш това, е нужна далновидност. Отдавна говорим, че в България има такива настроения, които не са плод на пропаганда, а са исторически вкоренени и трябва да бъдат представлявани от съвестни политици. В противен случай ще попаднат в ръцете на политически предприемачи.

Борисов разбира това и се опитва да се позиционира  в тази центристка роля. Когато президентът намекна, че може България да праща войски в Украйна, крайните прозападни политици обявиха това за Путинска опорка, Борисов отсече в характерния му стил: "Докато съм аз, няма да пратим войници в Украйна!". Това е борисовски центристки нагон.

Но Борисов не може да е вечен и на това центристко място може един ден да застане Радев.

 


- Имат ли полезен ход политиците от мейнстрийма?

- Ще трябва да се борят с проблемите на европейските партии на статуквото. Радикализмът се надига, а и либералите прекалиха и идва ред на консерваторите. Но това са нормални процеси. Никаква страшна драма няма. И в САЩ се върви натам. И у нас става това, което в Щатите и в Европа -  ние сме съвсем нормална европейска страна. Доста по-русофилска от Полша например, но и това е нормално.

Драма ще има, ако политиците ни не разберат знака: Стига сте политиканствали, работете! Политиците трябва да намерят работеща формула.  В краткосрочен план някои политици могат и да го отнесат, но в дългосрочен план ще получат позитиви.

Вижте протестъра Слави - дойде преди 3 години с крайно радикални послания, а сега говори за връщане на здравия разум и печели с това.  Ето колко се е отместил политическият компас.

Сега го отнася Христо Иванов, но нищо чудно в дългосрочен план да се окаже един от сравнително мъдрите български политици, поел отговорност, оставил нещо зад себе си. А не само правил пиар в ТикТок, което е новото модерно.                        

 Първан Симеонов е изследовател, публицист и граждански активист. Доктор по политология, магистър по политически мениджмънт, бакалавър по журналистика. Симеонов преподава политически кампании и изследователски методи в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. Изпълнителен директор е на „Галъп интернешънъл“, изследовател в Института по социология „Иван Хаджийски“.

Оцени новината

Оцени новината
1/5 от 4 оценки
1/5 от 4 оценки

Анкета

Как и къде ще почивате през лятото?