Пари мога да загубя, но партньори и клиенти - никога!

Пловдив е орисан да бъде един от стълбовете на българската икономика и да тегли страната напред, твърди строителният предприемач Тунджай Гюлер

Тунджай Гюлер е създател и собственик на „ГЕРТ груп“. Компанията, развиваща се в няколко направления - строителство, текстил, търговия с горива и други, е с амбициозни цели в Пловдив. В момента дружеството строи два жилищни комплекса в града под тепетата, а други сгради са в процес на проектиране. 

Тунджай Гюлер е родом от Джебел, но през лятото на 1989 г. се изселва в Турция. 

И ако за твърде голям процент бизнесмени от голям калибър у нас остават съмненията за „чистотата“ на произхода на капиталите им, Тунджай Гюлер отговоря с усмивка на въпроса ни как е направил първия си милион: „През лятото на 1989 година заминах като всички останало - беден, но със знания и широко отворени очи за новото, което предлага различният живот. Ден и нощ работех, за да се върна като инвеститор в България с всичките спечелени пари. Избрах Пловдив!“. -Г-н Гюлер, визитката Ви показва, че работите с размах - Русия, Украйна, Сърбия, Турция, Гърция… Защо и Пловдив? Какво търсите в града под тепетата? 

-Не търся, а продължавам. Бизнес присъствието ми в Пловдив датира отдавна, още от 1996-а, когато да инвестираш в България си беше голям риск. Мнозина мои приятели и партньори ми казваха, че е лудост да се влагат пари в България по онова време. Аз обаче им опонирах, че в страна, в която има работливи хора, няма как да не успееш с производство. През 1996 година открих в Пловдив шивашко производство. Тогава във фирмата ми „Кокет“ работеха 360 души. Сега, след толкова години, правя по-уверена крачка в строителния бизнес. Така че фирма „ГЕРТ груп“ не стъпва сега в Пловдив, а продължава да се развива тук. 

-Защо? Вероятно не е само от сантимент от успешната някога инвестиция в шивашкия бизнес? 

-Комплексно е - имаме сериозно проучване, анкети, прогнози, дори и малко сантимент може да откриете. Навремето Пловдив и хората на града ми подадоха ръка, това не се забравя.  

Следва да отбележим, че след периодите на колебание брутният вътрешен продукт на човек в Пловдив значително изпреварва средния ръст за страната. Същото се отнася и за средната годишна работна заплата. Демографската картина е благоприятна. Градът е от водещите в страната по отношение на привличане на т. нар. „нетни мигранти“. Хората, които пристигат от съседните области - Хасково, Кърджали, Смолян, Пазарджик, те усещат как Пловдив се превръща в една от колоните на българската икономика. Така ще е вече, за хубаво или лошо, 4-5 града ще теглят напред България. Прогнозата ми е за ръст на инвестиционната активност в Пловдив. Надеждата ми е зелените площи да стават повече. Градът под тепетата трябва да става по-зелен. Когато ние стартираме проект, един от акцентите е да има повече зеленина. И всеки трябва да има принос към новата зелена система на града. 


- Какво Ви накара да инвестирате в Пловдив в сферата на недвижимите имоти? Доколко добра локация е градът за подобен тип вложения?

- „ГЕРТ груп“ има построени жилищни комплекси в Истанбул, София, Кърджали... Строителството на жилища и имотният пазар не е хазарт. Строиш, продаваш и довиждане - това е грешно, така може да мисли само авантюристът. Мащабно проучване и поглед в бъдещето на Пловдив - това стои в основата на инвестицията ни. Пловдив покрива всички нюанси на визията на най-важния град на България, независимо че не е нейният административен център - и като местоположение, и като възприятие на хората за този град, и като инвеститорски интерес, и като възможности за транспорт, и като история, и куп още компоненти. Ако две министерства се позиционират в Пловдив, каквито намеци на властта е имало в различни години, то тогава вече Пловдив ще измести София.

Но за да не звуча като политик, който борави с думите, ще отбележа само най-важното от последното изследване на „Индъстри Уоч“. Факт е, че по отношение на растеж на доходите и ръст на заетостта Пловдив категорично изпреварва София. През анализираната 2017 година около една десета от наетите на работа са в Пловдивско, а растежът на доходите тук е 13% - при средна за страната 10%. В столицата има повече работещи, но в Пловдив са по-добре заплатени в последната година.

На този етап движението на хора и капитали към Пловдив правят града добра локация за инвестиране в жилищното строителство. Оттук нататък от всички зависи за хората и капиталите Пловдив да е крайна дестинация, а не по принуда градът да стане транзитна територия. Аз съм оптимист за Пловдив. Градът е орисан да бъде ракета-носител на България, това е и икономическата логика.

- Планирате строителството на два комплекса - “Панорама парк Запад”, на улица „Рая“, “Панорама Парк Изток”, близо до хотел SPS. Как избрахте точно тези локации?

- „Панорама Парк Запад“ е в „белите дробове“ на Пловдив, ако позволите образния изказ. Несъмнено в тази част на града е най-чистият въздух. Живот в града и в същото време почти сред природата. Строим върху пустош, както доскоро казваха за този район, но само на стотина метра от растителността и животинските видове в зоната около Гребния канал. Тази територия е богатството на Пловдив, тепърва ще се оценява от всички ни. Проектът ни на улица „Рая“ несъмнено е нашият дял в облагородяването на тази част от Пловдив, а композицията ни напълно е в синхрон със зелената зона.

Лесно и бързо се стига до центъра, с автомобил бързо правиш връзка с Околовръстното, а оттам излизаш на магистралата. В тази част на града са и най-добрите здравни заведения в Южна България, тук е и молът. Все неща, които търсещият нов дом отчита като плюсове.

Своите предимства има и „Панорама Парк Изток“. Той се намира в отлично устроен район. Тук не е само другият голям търговски център - мол „Галерия“, и магазините на големите търговски вериги, но и ботаническата градина, която ще се възстанови изцяло.

И двата ни комплекса, които се строят в Пловдив, са възможност за перфектна инвестиция от млади хора, които работят тук и са решили да останат в града. Сбъдната мечта за нов дом!

- В Пловдив много се строи в последните няколко години. С какво ще са по-различни вашите обекти от другите на пазара?

- В строителството и продажбата на имоти абсурдно е да си мислиш, че ще откриеш Америка. В този бизнес формулата за успеха отдавна е открита. Важното е да надграждаш добрите практики. Да строиш качествено, с оценка 10 от 10 възможни. Да бъдеш в постоянен и прям диалог с клиента. Да му предоставиш не само най-доброто жилище, но и схема за изплащане, която го удовлетворява напълно, а не да стане роб на новото си жилище за години напред.

Ние не строим с кредити, а със собствени средства, затова си позволявам да вметна това. Когато инвестираш в един град, твой дълг е да знаеш как диша той, накъде върви, какви са тенденциите в имотното търсене. Нас няма нещо, което да ни изненада, по-скоро очакваме да изненадаме клиентите с качеството, което ще им предложим.

- Тръгнали сте от текстилния бизнес. Преди 20-ина години развивате една от най-проспериращите текстилни фирми в Пловдив. Защо се пренасочихте към строителството?

- Независимо дали произвеждаш платове и ги продаваш, или градиш жилищни и търговски сгради и ги предлагаш на пазара, на едно правило никога не съм изневерявал: Пари мога да загубя, но доверието на партньори и клиенти - никога!...

- Ако Вие сега пристигате в Пловдив и търсите ново жилище - дайте съвет как човек да направи перфектната инвестиция?

- Локацията. Добра инфраструктура, близост до здравни заведения, достъп до учебни заведения… Въобще, получаваш уютен дом, качествено изпълнен, с модерна визия, но когато излезеш от комплекса също трябва да си улеснен. Когато си се спрял на дадено жилище, задължително трябва да наблюдаваш целия процес на изграждането му - дали са качествени материалите, как се изпълнява. Пловдив е топъл град, затова особено важна е изолацията. Аз лично ще гледам дали в основите на комплекса се поставя хидроизолация, дори двойна изолация. Ако търся нов дом, ще съм прочел достатъчно за Пловдив, за да знам за високите подпочвени води в града, както и как в различни периоди Марица е преливала и са следвали много неприятни дълги периоди за жителите му.

Локацията е важна, наблюдавайте строителството и качеството на използваните материали - това е съветът ми.

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
2 коментара
Шуманска

Шуманска

06.08.2021 | 00:52

Елате,капарирайте апартамент от Герт Груп за да можем после да го ипотекираме към банка,а за срока-когато тогава

Отговори
0 0
Демир

Демир

13.06.2020 | 23:29

Хубаво, че баща ми Доган е зад гърба ти, хабиби. Какви приказки разправяш, Алах-Алла

Отговори
0 0

Анкета

Кои са най-важните проекти за Пловдив?