Следвайте ни

Парапланеристът: Пилотът Румен е поел осъзнат риск

Основно правило в авиацията е: височина+скорост=на живот, казва инициаторът на филм за безопасното летене

viber icon

Петьо Кюркчийски е член на Асоциацията на леката авиация в България. Лицензиран пилот е на моторен парапланер и паратрайк, моторен делтапланер и автожир. Председател е на клуб "Свободен полет" в Дупница.

- Г-н Кюркчийски, каква е причината за нарасналия брой инциденти с леки въздухоплавателни средства?

- Причината не е една, а по-скоро е сбор от неблагоприятни фактори. За всеки конкретен инцидент има конкретни причини, преки и косвени, но в общия случай става въпрос за системно пренебрегване на правилата за безопасност. В гражданското и военното въздухоплаване за безопасността се грижат цели екипи от техници, инженери и стриктно обучени летци. А в леката и свръхлеката любителска авиация пилотът е 100% отговорен за всички действия, свързани с безопасността - техническа изправност, поддръжка, човешки фактор, кондиция.

- Има ли проблеми в любителската авиация?

- Проблемите също са разнородни, както и причините за инцидентите, но според мен основният е липсата на авиационна култура в любителската авиация. През 90-те години на ХХ век е разформирована структурата на Организация за съдействие на отбраната (ОСО), която е била под опеката на Министерството на отбраната. Основната функция на ОСО е била да подбира млади и перспективни хора от юношеска възраст, които да бъдат обучавани в аероклубовете. 

Президентът Румен Радев е започнал авиационната си кариера именно в такъв клуб като пилот на безмоторен самолет и е извървял целия път до пилот-изтребител и командир на ВВС.

След разформироването на ОСО и разграбване на имуществото и материалната база, в България настава вакум в сферата на леката спортна авиация. Отменен е чл. 6 от ЗГВ и с това всички инструктори на леки и свръхлеки въздухоплавателни средства губят квалификацията си. Чак през 2014 година  в България е създадена Наредба № H-1 от 9.01.2014 година. Тя е за регистрация, първоначално определяне, поддържане на летателната годност, експлоатация на свръхлеки въздухоплавателни средства, обучение и издаване на свидетелства за правоспособност на пилотите и контрола върху тях.

В крайна сметка програмата започва да се изпълнява и първите пилоти завършват обучението си и биват лицензирани. Наредбата обаче има много неприложими на практика изисквания, особено за удостоверяването на летателна годност на любителски построените въздушни сили. Голяма част от пилотите така и не предприемат стъпки по лицензирането си, защото няма да могат да регистрират своите ВС и така или иначе остават извън закона. Поради промени в базовия Регламент 216 и поради явната неприложимост на Наредба Н1/2014, ГД ГВА сформира работна група по изменението на наредбата, която все още работи по проекта. Комбинацията от тези фактори, както и специфичния манталитет за нашите географски ширини води до нерегламентирано обучение и самообучение, което пък води до непознаване на основните правила и принципи за безопасност.

- Защо загиват и опитни пилоти?

- За всяко такова трагично събитие има комплекс от причини, косвени и преки. В някои случаи можем да говорим за надценяване на възможностите, в други - за малшанс и техническа неизправност, но като цяло определящи са човешкият фактор и манталитетът.

В авиацията има една теория за кривата на смелостта, която казва, че следва крива с формата на камбана. С натрупване на опит нараства и смелостта, докато се достигне една преломна точка на върха на камбаната, след това кривата на смелостта тръгва в низходяща позиция, докато опитът нараства. С прости думи, колкото повече опит трупа един начинаещ пилот, толкова повече рискове започва да поема до момента, в който нещата се балансират. Така на база на натрупания опит пилотът започва да взема решения в полза на безопасността. Разбира се, хората са различни и степента на риска е строго субективна.

- Твърдите,  че начинът, по който загиналият пилот Иван Костадинов е пилотирал в миналото, е недопустим. Защо смятате така?

- Защото съм наблюдавал няколко пъти агресивния му начин на пилотиране. А и в последно време той публикува много клипове, на които се вижда изпълнение на елементи от фигурния пилотаж на пределно малка височина. Не коментирам нивото му на компетентност и опита му като пилот, а факта, че се извършват маневри с повишен риск на пределно малка височина. При нея, ако настъпи отказ на двигателя или друга техническа повреда, няма време за реакция за възстановяване на режима на полета и извършване на безопасно, макар и аварийно приземяване. За всеки тип ВС има специфична минимална височина за изпълняване на първи завой след излитане. Както и специфични изисквания за натоварване и скорост при изпълнението на различните маневри. Когато тези фактори се пренебрегват, предпоставките за инцидент вече са налице.

- Загиналият Румен Иванов е бил Ваш учител. Какво може да се е случило, че такъв опитен пилот да не успее да се приземи?

- Да, така е. Румен беше мой учител и съветник в безопасното напредване в мотоделтапланеризма и е обучил много хора. Той беше радетел на безопасното летене за удоволствие. Изключително ерудиран и опитен пилот и авиоконструктор, чиито моторни делтапланери са с немски сертификат и се продават в цял свят. По наличната до момента информация Румен е изпълнявал полет с цел агрохимическо пръскане на овощни насаждения от въздуха с моторен делтапланер. Излетял е с пълни резервоар за гориво и АХР разтвор и е набрал 10-15 м височина, като е навлязъл около 100 метра навътре в насажденията. Получава се отказ на двигателя и Румен се насочва към близката ливада с цел аварийно приземяване, като успява да излезе от насажденията, но задният колесник закача короната на дърво с височина около 3 метра и последва удар в земята. Вероятната скорост е 60-70 км/ч. Трябва да се отбележи, че при АХР пилотът изпълнява задача, на която трябва да се лети на критично малка височина от 10-15 м, за да има ефект от пръскането и разтворът да попадне върху конкретните насаждения, а не да бъде отнесен от вятъра. Това само по себе си представлява по-голям риск от стандартния полет.

Основно правило в авиацията е, височина+скорост=на живот. Но при изпълнение на такива специфични задачи то няма как да бъде спазено, така че пилотът поема осъзнат риск. Така е и при военната авиация, където се изпълняват специфични задачи, различни от прав полет.

- Все по-голяма популярност събират полетите с делтапланери, любителски самолети и балони край Пловдив.  Могат ли обаче да бъдат сигурни за безопасността си хората, сядайки до опитен пилот?

- Това е съвсем нормален процес и такива атракциони има в цял свят, защото това е най-лесният начин човек да се докосне до магията на полета. Първо е важно да се отбележи, че все пак това е авиация и рискът е повишен, но не е по-голям от карането на велосипед по натоварен булевард. Важното в случая е желаещите сами да се уверят при кого и на какво се качват да летят. А това може да стане с елементарна проверка в интернет или в краен случай след кратък разговор на място. Желателно е те да се запознаят предварително с предлаганата услуга, за да знаят какви въпроси да зададат на пилота. На място могат да гледат за неща като увехтялос на летателния апарат, индикации за лоша поддръжка, кондиция на пилота...

- Ваша е идеята за учредяване на фондация за безопасно летене и правенето на филм. С какво ще се занимава тя?

- Аз вярвам в максимата, че спасяването на давещия се е дело на самия давещ се. Просто не мога да стоя безразлично и да гледам как колеги и приятели си отиват от този свят поради принципно предотвратими причини, свързани с пренебрегване основните правила за безопасност. Това може да бъде преодоляно с провеждане на семинари по теория и практика, като се канят гост лектори с доказан опит от България и чужбина. А идеята за филма се роди при инцидента над село Оризари, където изгубихме двама колеги, единият движеща сила на леката авиация в Пловдивско, а другият млад и перспективен пилот.

Гергана Василева

Гергана Василева

Журналист - екип "Регион"

Гергана Василева завежда екип „Кореспонденти” в „Марица”. Има отличие за Журналист на годината. Работила е в ресорите криминален, социални дейности и региони.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (3)

Платон

Платон

02.06.2019 | 15:27

Главният въпрос на който трябва да се отговори е защо ЛЮБИТЕЛИ ПИЛОТИ изпълнят полети със стопанска цел/срещу заплащане/.Кой и как следи дейността им и съответно налага санкции. Иначе добрата идея за любителско летене със свръхлеки ВС у нас започна да се превръща в летене за бизнес което не е разрешено от закона.

Отговори
0 0
иван

иван

02.06.2019 | 07:21

КОМЕНТАРИТЕ ЗА ПОКОЙНИЦИ СА ПРИЗНАК НА НЕЗДРАВО МИСЛЕНЕ. ОСТАВЕТЕ ГИ В ПОКОЙ. НАД 60 ГОДИНИ,А И ПО-РАНО,РЪЦЕТЕ ОТЗАД И РАЗХОДКИ.ЗАБРАВЕТЕ ПАРАШУТИ,ПЛАНЕРИ,АЛПИНИЗЪМ,КОЛОЕЗДЕНЕ, И ПРОЧИЕ. МОЖЕ ПЛУВАНЕ,НО УМЕРЕНО И ТУРИЗЪМ ПРЕЗ ЛЯТОТО НА КЪСИ РАЗСТОЯНИЯ. ТОВА Е.А ОПИТНИТЕ ПИЛОТИ КАТАСТРОФИРАТ,ЗАЩОТО НЕ ЗНАЯТ КОГА ДА СЕ ОТКАЖАТ.

Отговори
0 0
x

x

02.06.2019 | 07:17

x

Отговори
0 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?