49

Пак вървим към избори, но поне задкулисието излезе на светло

Борисов сбърка, като преговаря едновременно за двата варианта за кабинет, смята социологът Васил Тончев

Сарафов и Гешев са двете страни на една монета, и двамата нямат политическо бъдеще

 

За всеки политик е ужасно, ако главният прокурор започне да го преследва 

 

- Г-н Тончев, автогол ли си вкараха ГЕРБ с декларацията на кандидат-премиера Мария Габриел, че първото, което нейният правосъден министър ще направи, е да поиска оставката на главния прокурор?

- Според мен нещата бяха договорени тогава, че ще се работи с план "Б", т.е. ДПС, БСП и ИТН ще влязат в експертно правителство с ГЕРБ-СДС. Тогава нещата така стояха на масата, след което Кирил Петков заяви, че оставя вратата на ПП-ДБ отворена за Мария Габриел и Борисов се обърка тотално, а нещата тръгнаха назад. Как от ДПС и БСП да преговарят с ГЕРБ, при положение че стават излишни, ако партията на Борисов успоредно преговаря и с ПП-ДБ.

- Скъсаната оставка и атаката срещу ГЕРБ на главния прокурор Иван Гешев минира ли кабинета с първия мандат?

- Шансовете изобщо да се излъчи кабинет намаляха драстично. Струва ми се, че Бойко Борисов изпусна нещата. Вземайки мандата в понеделник, той вече трябваше да има много ясна представа с кой ще прави правителство - дали по план "А", както той казваше, с ПП-ДБ, или по план "Б" с ДПС, БСП и ИТН. А вземайки мандат и преговаряйки с двете страни, това взриви обстановката. А в последния момент, в петък, Кирил Петков обяви, че оставя вратата отворена, с което остави ГЕРБ в разкрачено положение. Борисов се хвана на това и от всички страни  скочиха срещу него. Накрая Корнелия Нинова обяви, че БСП няма да преговаря за кабинет.

Най-големите шансове за правителство бяха с първия мандат, но за съжаление, там нещата се влошиха много рязко.  Блокирани се оказаха и двата варианта - и "А", и "Б".

А Иван Гешев по най-демонстративен начин си скъса оставката и разбрахме защо - просто защото се оказа, че няма да се излъчи това правителство, което стоеше срещу него. ДПС няма да влезе в правителството, ако се направи кабинет между ГЕРБ и ПП, но тогава хората на Движението във ВСС биха подкрепили Гешев за оставане на поста. В един момент обаче се разбра, че и ДПС са решили да го свалят.

За да е пълен екшънът, в понеделник се оказа, че тази договорка вече не е актуална.    

- Защо ГЕРБ промениха позицията си по отношение на Гешев? Само за да отнемат коза на ПП-ДБ ли, за които отстраняването на този главен прокурор е кауза?

- ГЕРБ го направиха, защото са направили политическо споразумение, решили са, че Гешев предизвиква прекалено голямо напрежение в обществото. И са решили, че просто могат да отпушат тапата, като го сменят.

- Само първият мандат ли е провален? 

- Не само първият. Не виждам как ще се излъчи кабинет и с втория мандат, при положение че не стане с първия и двете най-влиятелни политически сили не са се разбрали. А и за ГЕРБ ще бъде самоубийствено да се съгласят на условията на ПП-ДБ във втория мандат.

А с трети мандат да стане правителство - шансовете са съвсем малки, много ще бъде трудно. Кой да излъчи успешно кабинет - ИТН или БСП?! 

- Към предсрочни летни избори ли вървим с днешна дата? 

 - Да, най-вероятно. Мисля, че политиците, които в момента са във върховете и вземат решенията, се провалят.

Единственото хубаво нещо в това, което става в прокуратурата, е, че задкулисието излиза на светло. Ставащото показва колко силна е връзката между политиците и прокуратурата и колко зависима е прокуратурата. Това само по себе си е много скандално.

- Ще успее ли този парламент да приеме бюджета и законите, които да отпушат реализацията на Плана за възстановяване и устойчивост?

- Тъй като е много загрижен за това, президентът  най-вероятно  ще разтегне процедурите с цел да се приемат най-важните закони. Иначе се блокира държавата, при което ще пострада и президентската институция и ще трябва да носи отговорност. Ще се търсят спасителни варианти, но за съжаление, администрацията на държавата е блокирана, много процеси и проблеми се затлачват все повече. Ситуацията става невъзможна. 

- Каква ще е развръзката на сагата в прокуратурата, където и главният прокурор, и заместникът му се конфронтираха и отказват да подадат исканите им оставки? 

- Те показаха политическите си обвързаности - единият от едната страна, другият - от другата. Битката се пренесе и между тях. А дали някой от тях ще бъде отстранен, зависи от това как ще се разберат политиците.

Разсъждаваме на база първи мандат. Ако има  кабинет с план "А", т.е. ГЕРБ и ПП-ДБ направят правителство, Гешев ще остане, тъй като този ВСС ще го подкрепи.

- Ако  има правителство с план "Б", който предвижда ДПС и БСП да влязат в правителство с ГЕРБ, Гешев няма да остане - тази договорка вече беше направена.

Ако не бъде съставен кабинет, решението за Гешев и Сарафов на ВСС ще зависи от това каква конюнктура ще се развие там. 

Впрочем Сарафов и Гешев са двете страни на една монета. Ако единият остане, другият трябва да си отиде. Очевидно политическата подкрепа, която имат и единият, и другият, са двата полюса.

Не мисля, че Иван Гешев има политическо бъдеще, не виждам как би могъл да получи политическо доверие и да е политически представител на съществена група хора.   

- Изненадваща ли е острата позиция на Гешев, който нарече част от политиците „боклук“?

- Позицията на Иван Гешев е страшна за всеки политик, ако главният прокурор тръгне да го преследва. Няма начин той да няма скрити козове, един главен прокурор винаги може да намери компрометиращи факти, които след това съдът с години да установява дали са истина, или не.

Нарочно беше пуснат и козът "Барселонагейт", няма случайни неща. Но там едва ли нещо може да излезе, тъй като дори Борисов да е имал нещо общо със закупуване на имот, нищо не е правено от негово име. И няма как да се намери доказателствена връзка от съдебна инстанция.

- ПП-ДБ поиска Гешев и Сарафов да бъдат изслушани в парламента. Ще получи ли обществото информация за делата „на трупчета“ например, или върху други съдебни потайности?

- Целта е да ги изложат колкото може повече, тъй като не харесват и двамата. По-точно и тримата, тук се включва и зам.-шефът на националното следствие Ясен Тодоров.

От всичко, което излиза, е очевидно, че тримата трябва да си подадат оставките. Но всичко минава и през работещ парламент, който да избере нов Висш съдебен съвет. Дали обаче за това ще има политическа воля, не можем да кажем. Засега няма никакво разбирателство, което да излъчи мнозинство, нужно за прокарване на решения.

- Как ще завърши войната в прокуратурата, сблъсъците между политици и висши прокурори?

-  Драмите, които наблюдаваме, показват, че държавата ни трябва да се преподреди. Нужна е поредица от ходове, но първо трябва да се намери политически субект, който има достатъчно подкрепа и воля да извърши тези реформи, да подреди държавата. Това е доста дълга процедура, поредица от неща, които трябва да се свършат.

Нужно е реформаторско мнозинство в парламента. В момента го няма, не се знае дали ще го има и след евентуални нови избори. Държавата ни е в много тежка политическа криза.

- Дали може да помогне външен натиск?

- Очевидно има външен натиск, всички наши партньори искат да сме нормална държава. Видяхме какво стана с Мария Габриел, която подаде молба за отпуск, но я освободиха като еврокомисар. От европейска гледна точка е скандален първият ход на бъдещото правителство, който Габриел обяви - да освободи главния прокурор. И тя бе освободена в рамките на дни вследствие на цялата каша, в която е забъркана България. А както вървят нещата, Габриел няма да стане и премиер.

- Може ли войната, на която сме свидетели и в прокуратурата, да има очистващ, оздравителен ефект за политическия ни пейзаж?

- В известен смисъл - да, доколкото се осветляват много неща от задкулисието, това има някакъв оздравителен ефект, тъй като може да провокира обществото и институциите да реагират. В един момент българският избирател трябва да се насочи към този, който може да свърши полезна работа за държавата. Ако този играч го имаше в момента, нямаше да сме в тази ситуация.

Ако има нещо позитивно в ситуацията, то е в това, че икономиката все пак работи, макар доста затруднено. Държим се на повърхността, но циклим във вътрешни междуличностни и междуинституционални междуособици, докато е крайно време да насочим усилията си към ключови задачи като инфлация, еврозона, Шенген.

 

Васил Тончев е завършил философия  с профил "социология" в СУ "Св. Климент Охридски". Работил е като психотерапевт. Бил е научен сътрудник в Института за изследване на младежта, а по-късно - научен секретар в Националния център за изследване на общественото мнение. Създава собствена агенция СОВА-5, която се занимава с изучаване на общественото мнение. По-късно тя става част от световната верига "Харис".

Оцени новината

Оцени новината
5/5 от 2 оценки
5/5 от 2 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
3 коментара
Избирател отвратен

Избирател отвратен

17.05.2023 | 12:25

Много ме изкеги Гешев като нарече любимите ни политици боклуци и о чудо -никой не се засегна. Гешев улучи право в десятката тези парвенюта да парадират охолство и блясък. Пред Гешев са по ниски от тревата защото им знае кранчетата на забогатяване, Браво Гешев

Отговори
0 0
Йоско

Йоско

17.05.2023 | 08:48

Не само тиквата всички трябва да се разследват, а това е правено и се знае кой какво е крал и понесе последствията си. Така следващите ще знаят ако крадат какво ги чака.

Отговори
6 2
Иво

Иво

17.05.2023 | 08:21

Важното е гнусната Тиква да го няма!!!

Отговори
6 4

Анкета

Кои партии и коалиции може да сформират правителство след вота на 2 април?