Следвайте ни

Омбудсманът на Пловдив: Само парламентът може да спре презастрояването

viber icon

Борислав Стаматов, обществен посредник на Пловдив

 

- Г-н Стаматов, във вашето изявление на последната сесия на Общинския съвет усетих обида. Каква е причината - че ви намалиха заплатата или защото се подценява вашата работа?

- Държах да изразя моята позиция дори не толкова по повод на изненадващото предложение за заплатата, колкото за неглижирането на дейността на институцията на обществения посредник. Според мен не е добра управленска практика, че досега никой от общинските съветници, както и от администрацията не е намерил за нужно да ме попита как работим и да поиска мнението ми. Дори не бях уведомен, че на сесията се внася предложение за намаляване на възнаграждението ми, което наскоро беше увеличено заедно с целия състав на Общинския съвет. Научих за корекцията от медиите и едва след това бях уведомен по телефона от служител. 

- Каква заплата получава омбудсманът?

- До днес нетната ми заплата бе 930 лева. С увеличението, което се даде на целия Общински съвет, щеше да стане 1900 лева, но с намалението, направено само за нашата институция, е малко над 1400. Но да оставим парите настрана, защото не това е най-важното. Ние пак ще работим както досега, отзовавайки се на всички проблеми на гражданите, с които те идват при нас. Не се чувствам нито безгрешен, нито несменяем, но не приемам за нормално неглижирането на институцията. 

- На сесията казахте, че за 4 години, откакто сте назначен за омбудсман, в бюджета са спестени над 100 000 лева от заплати във вашата институция. Откъде са тези икономии? 

- Според правилника, по който работим, трябва да има двама заместници и двама експерти. Преди повече от четири години беше проведен конкурс за обществен посредник, но Общинският съвет не можа да избере титуляр, тъй като не се събраха необходимите две трети от гласовете. По тази причина с решение на Общинския съвет бях назначен като временно изпълняващ длъжността със заплата на заместник-омбудсман с 10% по-ниска от тази на титуляря. На практика работя на принципа 3 в 1 с двама експерти. До 2014 г. институцията е разполагала с автомобил и шофьор, защото постоянно се налага да се правят проверки и срещи. Ние нямаме тези „екстри“ и се движим с градския транспорт. Не можем да ползваме приемната, тъй като се ползва уж временно за оборудване.

- Общинският съветник от ДСБ Йордан Иванов ви разкритикува, че не работите добре. Как ще коментирате това изявление?

- Да се каже, че институцията е неработеща, е не само невярно, но е безогледна лъжа и клевета, използвана  от г-н Иванов  с политически цели. Какъв е критерият за добре свършена  работа при нас? Нямаме екип от PR-ри, които да вървят пред нас и след нас и да ни снимат с кого се срещаме и на кого помагаме. Ние не ходим да режем ленти, когато се откриват детски площадки, градинки, пътища. Анализите за нашата работа винаги изпращаме както на кмета и Общинския съвет, така и на медиите. Единственият критерий е мнението на гражданите, които се обръщат към нас.

Учудвам се как може да се дава оценка на институцията ни, след като нито веднъж не си дошъл поне да кажеш „добър ден“.

- Защо не се появявате на протестите срещу презастрояването, както ви упрекна въпросният съветник?

- Това, че крещиш по-силно от другите, не означава, че истината е на твоя страна. Аз съм технократ, инженер, макар да имам магистратура и по публична администрация, затова моят принцип е да се предприемат практични действия, а не емоционални. Ние се стремим да обясняваме на хората всяка конфликтна ситуация на базата на законите, конкретни факти и реални решения, каквито могат да се вземат. Главната причина за презастрояването е, че ЗУТ го позволява и ако искаме да има резултат, проблемът трябва да се решава на парламентарно ниво. За всички  знакови и конфликтни случаи със строежи в Пловдив съм внасял становище в Общината. За съжаление, те продължават да се увеличават. 

- С какви проблеми идват при омбудсмана гражданите?

- Годишно получаваме около 350 сигнала. Занимаваме се с всякакъв вид проблеми, въпреки че правилникът ни е с много тясна рамка като компетентност. Според него нашата дейност се ограничава с посредничество между гражданите и органите на местната власт и местното самоуправление. Въпреки това не сме върнали никого ​- освен с градските проблеми се занимаваме и с такива, свързани  с кабелни и мобилни оператори, ЕVN, ВиК, социално осигуряване и помощи, незаконно строителство. Това означава, че хората имат нужда от обществен закрилник, който да им свърши работа.  Смея да кажа, че ние я вършим ​- пишем до институциите в София, ако проблемът трябва да бъде отнесен към тях, ако е в Пловдив ​- провеждаме срещи на място. Давам ви пример. Един от гражданите е писал жалба до районния кмет и тъй като отговорът не го удовлетворявал, срещнал се с него, а след това дойде при нас. Сподели, че кметът го  изслушал и му казал - ако не си доволен от нашия отговор, отивай при омбудсмана да се оплакваш, аз нямам нерви да се занимавам с теб.  

Друг пример. При нас дойде над 80-годишен дядо. Търсеше справедливост за жилище, в което се е настанил през 60-те години. Твърдеше, че в къщата, в която имал идеална част, трябвало да има комин от мазето до покрива, но той не бил направен. Човекът ходил десетки пъти в съответната районна администрация с илюзията, че Общината ще му го построи. Администрацията го отпраща и накрая в яростта си той изважда нож. Бил задържан в полицията, пуснат и идва при нас. Изискахме цялата документация за къщата, с която дядото не разполагаше. Обяснявахме му спокойно, възпитано и учтиво каква е ситуацията.

Последния път беше толкова доволен, че и досега пазя 20-те стотинки, които ни остави да се почерпим с кафе.

- Доколко успявате да решавате проблемите, свързани с обществения живот в Пловдив?

- Решихме например проблема с чистотата, поставен от живеещите на ул. „Петко Д. Петков“ и съседните улици. Те се оплакваха от ранния час, в който се изпразваха съдовете за смет и се вдигаше шум. За да защитим правата на гражданите, се наложи да пишем дори до Министерството на околната среда и да цитираме закона за шума. В крайна сметка изместиха за по-късен час вдигането на контейнерите.

- Давате ли препоръки на местната власт и чува ли ви тя?

- Винаги в годишните отчети посочваме какво би трябвало да се предприеме, за да се реши един или друг обществен проблем. Така преди три години препоръчахме ремонт на пешеходния подлез на Чифте баня. Тази година вече има проект за реконструкция и се започнаха конкретни действия. Препоръките са от различен характер, включително и за окастряне на дървета и храсти на места, където заради клоните има опасност от произшествие. Предлагаме и по-революционни промени, например за мерките срещу незаконното строителство, което е голям бич за Пловдив. Преди две години по повод на незаконното строителство в етническите квартали бяхме предложили да се изгради нещо като кампус с фургони, оборудвани с вода и ток, за да се настаняват хора, чиито къщи се събарят, докато не се устроят другаде. Трябва отнякъде да се започне, защото  няма как безкрайно да се търпят незаконните строежи.  

- Не е ли абсурден статутът на омбудсманите? От една страна, те се избират от Общинския съвет и получават заплата от местната власт, а от друга - решават конфликти на граждани със същата тази власт?

- В това отношение има голямо противоречие. Ние имаме мрежа на общинските посредници и отдавна настояваме за промени в закона. Едно от предложенията е тези институции да се финансират от държавния бюджет, за да не зависим от местната власт. Предложили сме след проведен конкурс омбудсманът да се избира не от две трети съветници, както е сега, а от 50 плюс един, защото в доста общини не могат да изберат с години обществен посредник поради различни политически нагласи. Не е проведен конкурс и в Пловдив. Ние сме полезни за хората, но и местната власт би трябвало по същия начин да възприема обществения посредник - като партньор.

- Какво е мнението ви за антиправителствените протести?

- По закон ние сме деполитизирана институция, затова моето мнение го запазвам за себе си.

 

ВИЗИТКА

Борислав Стаматов е роден на 13 юни 1967 г. По професия е инженер, завършил е и магистратура по публична администрация. Работил е в частен бизнес. През 2011 г. е назначен за зам.-кмет в район „Централен“. В началото на 2016 г. спечели конкурса за обществен посредник на Пловдив, в който участваха общо 17 кандидати. В Общинския съвет обаче не можаха да съберат задължителния минимум гласове - две трети съветници. Затова бе назначен като изпълняващ длъжността омбудсман. Дотогава Борислав Стаматов беше член на ГЕРБ, но подаде оставка, тъй като по закон общественият посредник няма право да участва в политически организации. 

Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (7)

лимбо

лимбо

11.08.2020 | 16:18

Ликвидация на рахат улсуните

Отговори
0 0
Бомбето

Бомбето

11.08.2020 | 16:14

Какво ще сезира , като го издига общинския съвет и забудалква хората. Никаква полза няма от тях - 2-3 дущи са на тая синекура служба. Почти никой не го търси , по цял ден дремат. Да се закрие

Отговори
3 0
Загорски

Загорски

11.08.2020 | 13:27

Инженер да е омбудсман значи пълен некадърник . Защо не е останал в частния бизнес? На дътжавна ясла е най добре нишо не работиш и отгоре на това ти плащат.

Отговори
4 0
Карабелов

Карабелов

11.08.2020 | 13:24

Този шапшал не знае какво работи важното е да цица народни пари. Безполезна длъжност- калинка. за 4 години папкане никаква дейност. да се закрие

Отговори
4 0
стига калинки на държавна ясла

стига калинки на държавна ясла

10.08.2020 | 15:02

Партийна калинка! Никаква полза! Ако го премахнат като длъжност, държавата ще спести още хиляди лева! Един национален Омбуцман стига!

Отговори
4 2
върни се в училище

върни се в училище

11.08.2020 | 09:31

ОмбуЦман- дори не знаеш как се пише тази дума, за това, дали я разбираш, не е за коментар

Отговори
5 0
Къртов труд

Къртов труд

10.08.2020 | 13:50

Брей ми сезирай го де, нали си обществен защитник! Или не ти стиска защото да взимаш парите от данъкоплатците за нищо правене си е много уморителна работа!

Отговори
6 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли предложението на ГЕРБ за Велико народно събрание и промени в конституцията?