Следвайте ни

Огнеборец №1 Георги Мангараков: Всяко жилище да има пожарогасител

viber icon

- Как оценявате работата на пловдивските огнеборци?

- Всички огнеборци в страната изпълняват по най-добрия начин задълженията си и това, за което са призвани, а именно да помагат на хората. Мога да кажа, че пловдивските огнеборци безупречно се справиха с предизвикателствата на живота и на съдбата.

При толкова много пожари и произшествия няма нито един случай, в който да са се изложили. Винаги са действали професионално. Неслучайно 187 от тях съм наградил лично аз за постигнати високи професионални резултати. Благодарен съм на момчетата, гордея се с тях, живи и здрави да са.

......

- Комисар Мангараков, тежка ли беше последната година за пловдивската пожарна? Кои бяха най-големите предизвикателства?

 - Миналата 2020-а мина под знака на пандемията. Проблeмът беше в това, че ние едновременно с мерките, които взехме да не допуснем пандемията в редиците на нашите структури, гледахме самите екипи да са в пълен числен състав, за да може да се отзоваваме. 73-ма пожарникари и служители бяха засегнати от коронавируса, от които 7 бяха хоспитализирани. 

По отношение на пожарите, миналата година не се различи по нищо от 2019-а. Тогава общият брой на произшествията беше 6909, от които пожарите са 3987. От тях с материални загуби бяха 712. През 2020 произшествията бяха 5498, 3348 от тях пожари, с материални загуби - 684. Пожарите без материални загуби са възникнали в сухи треви, отпадъци и комини. Те ни дадоха най-голям отпор за използване на ресурсите, числен състав и техника.

Пожарите в сухи треви през последните 2 години се разпространиха на много голяма площ, например 900 декара, в непригодни площи и в горски масиви, които бяха много трудни за овладяване, тъй като се разпространяват с висока скорост.  По-трудните бяха в общините Хисаря, Първомай и Садово. Овладяването им изискваше доста време. В Първомайско трая около седмица, в Хисаря - около 3-4 дни.

 Запазва се тенденцията броят на пожарите с материални загуби да е същият, най-вече в жилищата на хората

Броят на пожарите със загуби в жилищата на гражданите е 260 за 2019-а и 275 за 2020-а. Основни причини за това - късо съединение и небрежност при боравене с открит огън. Случват се пожари от запалени свещи, които се оставят. Друга основна причина - забравена храна в готварските печки по домовете. Няма седмица, в която да не сме отишли по един или два пъти на такъв пожар.

Много често пожарите възникват от непочистени комини по жилищните кооперации. Димът се разпространява в жилищата, като само късмет е помогнал да няма жертви. Иначе има много такива случаи. Пожарната не почиства коминни тела, има си фирми, има си домоуправители, които трябва да вършат тази дейност. Имало е случаи, в които викат огнеборци и им казват почистят комина.  Ние сме пожарна служба.

Бих препоръчал на гражданите да си закупят пожарогасители. Всяко жилище трябва да има поне един.

 Имали сме случаи, в които гори съд с олио, те гасят с вода

Това е крайно недопустимо, тъй като олиото изкипява и се разпространява самото горене. Бих апелирал хората да се научат да боравят с газовите бутилки с пропан-бутан. Зачестиха също тези пожари. Имахме случай миналата година в Асеновград - цяла стена на жилище я нямаше след такъв взрив.

През последните месеци зачестиха и пожарите, причинени от клошари. Собствениците на стари сгради не ги поддържат, занемарили са ги, не са ограничили достъпа до тях. Там се настаняват бездомни, които палят горими материали да се затоплят, и така предизвикват пожари.

 - Статистиката сочи, че настигнахме столицата по брой жертви в пожари. Не се ли научихме да се пазим от пламъците, да спазваме елементарни правила за безопасност и т.н.?

- През миналата година сме спасили 39 души, 85 животни, 11 633 декара смесена гора, 12 000 иглолистна, 2000 дка широколистна, 23 000 посеви, 500 сгради и 135 коли. За съжаление обаче броят на жертвите се увеличава с всяка година. 2016-а са били 12, през 2017-а - 13, 2018-а - 9, 2019-а - 28, а през 2020-а - 31.

 Радостното е, че пострадалите намаляват - от 34 през 2016-а на 11 през 2020-а

Моят поглед върху тези неща е, че  гражданите мислят, че когато има пожарна, тя трябва да ги пази.

Не, самите те трябва да се пазят.  Първото нещо, което трябва да направят при пожар, е да се обадят на тел. 112. Гражданите започват сами да гасят с каквото имат подръка - черги, дрехи, вода, тенджери. През това време пожарът започва да се разраства. Докато получим сигнала, докато излезе автомобилът, докато стигне до мястото - всичко това  е време, а пожарът се разпространява в геометрична прогресия. Ние стигаме до пожара в най-добрия случай за 15-20 минути, в зависимост от разстоянието.

 - С какво разполага пловдивската пожарна като възможности - техника, оборудване?

- От 12 години пожарните служби са оборудвани със съвременна техника. По европейски програми ние получихме модерни съвременни пожарни автомобили. В моята 30-годишна практика винаги съм чувал коментари от типа „Пожарната отиде без вода“. Това никога не е било вярно. Има изградени пожарни хидранти, чрез които пожарната се водоснабдява. Вместимостите на вода на пожарната варира от 1 до 8 тона. Някой път пожарите продължават 20 часа и затова е необходимо да ги водоснабдяваме.

 Освен с пожарните автомобили, ние разполагаме и  със спасително-аварийна техника,

която използваме при катастрофи, за разкъртване на конструкции, на врати, на сгради. Имаме крикове, хидравлични инструменти, ножици, които режат ламарина и метални конструкции. Най-различни такива съоръжения, защото ние не действаме само при пожар, а също при аварии и катастрофи. Имаме и помпи за отводняване.

Разполагаме също със спасителен авариен отряд, който действа на територията на цяла Южна България. Част от него са и водолази, които се налага да се използват за различни специфични дейности. Миналата година трябваше да отворят кран на един от язовирите в Старозагорско, за да не прелее. Търсиха и тяло на момче, което се удавило при къпане във водоем край Карлово. Нашите водолази действат не само в Южна България, а на територията на цялата страна и са изключително доори.

  - Работите перфектно с доброволци. Колко ви помагат и какви са техните възможности?

 - Да, и то вече от 6-7 години. На територията на Пловдивска област има действащи 15 доброволни формирования с общо 247 души в Пловдив, Асеновград, Карлово, Първомай, Брезово, Садово, Перущица, Хисаря, Сопот, Куклен, Лъки, Марица и други.

 Миналата година почувствахме тяхната много ценна помощ

тъй като се включиха в гасенето на пожарите на голяма площ. Наред с пожарникарите и спасителите, действаха и доброволците. Те се отзоваха моментално на нашия апел. Численият състав на пожарникарите е много малък и недостатъчен, но това са възможностите. Доброволците оказаха незаменима помощ. Те се включиха активно и при борбата с пандемията -  помагаха на полицията и гражданите, носеха храна и лекарства на бедстващи и болни.

 - Има ли много желаещи да се влеят в редиците на пожарната? Колко нови се назначават?

 - Желанието е голямо. Когато правим демонстрации за нашия празник на 14 септември, идват много деца, с интерес разглеждат пожарните, слагат каска, снимат се. Включват се в интересни мероприятия, като например гасене с пожарогасител. Някои институции обявяват Ден на отворените врати, ние нямаме такъв. При нас всеки ден вратите са отворени.

Преди дни приключи конкурс и приехме 7 нови пожарникари. За местата се явиха 73 кандидати. Приехме много стойностни хора, които доказаха, че ще бъдат много добри професионалисти.

 - Какво ще посъветвате и ще пожелаете на нашите читатели?

 - Първо, да са живи и здрави, да спазват противопожарните правила. Крайно неприятно е, когато човек загине нелепо по време на пожар. Това е като при шофьорите - не спазват ли правилата на пътя, загиват. Когато не се спазват правила, някой загива или страда. Трябва да се запомни, че всеки един пожар води до загуби, независимо дали са човешки жертви, или огромни щети.

 

ВИЗИТКА: 

 

Комисар Георги Мангараков е роден през 1964 г. в Асеновград. През 1982 г. завършва средното си образование в ЕСПУ „Ленин“- Асеновград (сега „Св. Княз Борис I“). От 1982 г. до 1984 г. отбива редовната военна служба в  Сливен. През 1985 г. е приет за курсант редовно обучение във факултет „Противопожарна охрана“ на ВСШ „Георги Димитров“-МВР гр. София (сега Академия на МВР).  През 1990 г. завършва висшето си образование и е назначен във ведомствената противопожарна служба на „Агрия“ АД в Пловдив, където служи до юни 1999 г. От юни 1999 г. до юни 2015 г. е началник група „Държавен противопожарен контрол“ във 02 РСПБЗН Пловдив. От юни 2015 г. до ноември 2018 г. е началник на 02 РСПБЗН Пловдив. След спечелен конкурс от ноември 2018 г. със заповед на вътрешния министър Младен Маринов е назначен за директор на Регионална дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“ - Пловдив.

Тони Михайлов

Тони Михайлов

Репортер

Тони Михайлов е завършил магистратура „Журналистика, реклама, PR“ в ПУ „Паисий Хилендарски“. Бил е репортер и водещ на дневни блокове в Информационна агенция и радиоверига "Фокус".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (5)

Коста

Коста

17.04.2021 | 16:26

Защото не може само с младост, его ненахранено и болна амбиция, трябва си и опит, трябва си и възпитание - от това старото, дето на младите им е чуждо, пък и уважение трябва, защото животът върни напред, а не назад, рано или късно всички ще станем на по 59-60. И да чакаме да мрем ли?

Отговори
1 1
Той

Той

16.04.2021 | 20:17

Тоя дъртия 57 годишен пожарникар, най вероятно работещ-пенсиоер, защо не освобождава местото на някой по млад негов колега, а ходи с бастуна на работа.

Отговори
8 5
Батко

Батко

16.04.2021 | 23:58

Щото е опитен, а младите не са, а и за администрацията няма нужда да са млади, а опитни ;)

Отговори
3 4
Мангараков

Мангараков

17.04.2021 | 13:17

Тоя дъртия пожарникар, първо не го познаваш. Второ- не ходи на работа с бастун. Трето - ходи и гаси пожари наред с неговите пожарнири и четвърто помага на хората в беда, пак заедно с пожарникарите.

Отговори
3 1
Да де

Да де

18.04.2021 | 08:12

Да но, ама такива като теб работещи пенсионери са 6000 в МВР, дайте път на младите.

Отговори
1 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?