Следвайте ни

Огледалото е майката на селфито

Проектът "Форнотека" на Антон Стоянов е апел за проблемите, които ни застрашават

В годината, в която цветовете на Пловдив са навсякъде, в Австрийския културен павилион изгря творецът Антон Стоянов и неговата особена живопис. Проектът му "Форнотека" показва две огледални глазури, поставени сред зелена джунгла. Те са апел за проблемите, които ни застрашават, като глобалното затопляне. Антон е роден в България, но работи в Берлин. Това е първата му самостоятелна изложба в Пловдив. С него беше и Борис, негов съмишленик и мениджър на Австрийския културен павилион. 

И двамата харесвате живопис, откъде започна тази ваша любов към живописта?

Антон: Страстта ми към изкуството се появи още като малък. Майка ми казваше, че преди да проговоря, съм започнал да рисувам. Оттогава не съм преставал.

Борис:И добре че не е, за да успея да го срещна. Творците във Fluca (Австрийския павилион за изкуство), които представям, са ми приятели. Това е и целта на Fluca - да представя и български творци, които не са били активни на тази сцена или отдавна не са се завръщали в родината.

Какво би накарало нашите творци да се върнат?

Борис: Трябва да има няколко основни фактора. И те са три.  Първо е ясно, че трябва да има среда, но тя се определя от институциите и образованието. Не по-малко важна е публиката, а третият фактор е меценатството и колекционерството. Нито един от тях не съществува в България. Затова и много български артисти отиват да сбъдват мечтите си в чужбина.

Антон: Аз съм един типичен пример за това - през 1997-а започнах да уча в Художествената академия, специалност стенопис. Това беше няколко години след падането на Берлинската стена, но в учебната система нямаше никаква промяна. Бях на 19 години, исках да превзема света, но начинът на преподаване не ми помагаше. Затова и заминах.

- За изложбата си сте използвали стъкло, какво целите?

Антон: Това е техника, която аз сам изобретих. Това е абстрактна живопис, и то само на повърхността на едно огледало. Свързано е с реалността ни - всички тези медии, инстаграм, снапчат и т.н. са навсякъде и идеята ми всъщност е да предизвикам хората да погледнат по-дълбоко в себе си, а не само повърхността на селфито. Огледалото е майката на селфито! Съзнанието за опазване на околната среда е другата ми тема. То е решаващо за идните поколения. В Германия Зелените са втори на последните избори. Това показва, че нацията започва да осъзнава, че трябва да предприеме нещо.

Анкета

За какво бъдеще на Пловдив трябва да работи новият кмет?