Следвайте ни

Обследвайте мостовете, преди да социализирате Марица

Може да се стигне до наводнения с човешки жертви, ако поставим фитнеси и детски площадки в коритото на реката, предупреждава хидроинженерът

viber icon

Инж. Серафим Александров е роден в Лом. През 1971 г. завършва специалност „Хидромелиоративно строителство“ в Хидротехническия факултет на ВИСИ. Оттогава, вече 48 години, работи като хидроинженер във „Водпроект“ - Пловдив. Основната дейност на фирмата е изграждане на язовири, помпени станции, отводняване, напояване и корекция на реки. Проектирал е 3 години в Ирак, 2 - в Сирия.  

 

 


-             Инж. Александров, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране се обяви против идеята в коритото на река Марица да се изграждат детски площадки, фитнеси и игрища, както е предвидено в проекта за социализация на река Марица. Каква е експертната Ви оценка?

 


-             Притеснява ни изграждането на съоръжения в реката. Знаете какво представлява една детска площадка ​- пързалки, люлки, катерушки. Това са пречки, и то закотвени. А реката често влачи дървета, които, заедно с другите препятствия, биха могли да повдигнат нивото <210> и водата да излезе извън подпорните стени. Допустимо е да има велоалеи, пешеходни пътеки, но такива препятствия са опасни. Освен това трябва да започне основно почистване на реката.

 


Задължение на общината е да поддържа участъците от нея, които са в регулацията на града. След 1989 г. обаче това не се прави. Поради тази причина много от проектите, които ние реализирахме, не се опазиха. Правили сме укрепване на брегове, изграждане на подпорни стени и оформяне на коритото на реката, така че тя да може да провежда определено водно количество в зависимост от хидроложките условия. Река Марица обаче не се поддържа както би ни се искало.

 


-             Защо? 

 


-             Това е проблем в национален мащаб. Реките не се поддържат, а това води до наводнения, свързани с материални щети, а често - и с човешки жертви. Главната причина е, че от високите води се образуват острови, които се залесяват бързо с върби. Те растат буйно като троскота. Трябва своевременно да се почистват, а не да стигат до високи дървета. Колкото е по-старо дървото, толкова пречката е по-голяма. Един храст по-лесно се почиства. Това не се случи във времето в регулацията на Пловдив. Направиха се няколко почиствания, но когато те се осъществяват през дълъг период, струват милиони на общината. Отделно фирмите, ангажирани с тях, не си вършат работата докрай.

 


Другият момент е изгребването на пясък на определени места. Вместо да почистват, фирмите стоят с багера на едно място и гребат пясъка. Контролът е занижен и оттам се получава недобър ефект. По тази причина на 6-и км на Околовръстния път, където започва проектът за р. Марица, от изгребването нивото вече е паднало на 4 м и половина. Цяла електроцентрала може да се направи там! Наклонът също е по-малък от допустимия. А когато това се случи, натрупванията стават повече и се получава неравномерно оформяне на напречното сечение на реката. 

 


Затова ние смятаме, че няма пречка проектът за река Марица да се реализира, но с някои забележки.

 

-             Защо не ги казахте по-рано? 

 


-             Рег​ионалната колегия на КИИП в Пловдив не беше поканена за експертиза. Ние сме около 1000 души, от нас ВиК специалистите са към 150. Дали сме списъка си с експерти на общината, за да ни канят да участваме в такива специфични обекти. Оказа се обаче, че невинаги го правят.

 


-             Намирате ли начин да влияете на институциите?

 


-             В Камарата на национално ниво членуваме 12 000 души. Разискваме част от проблемите си на място и ги предоставяме на управителния съвет, там се разглеждат и одобряват. Адресирали сме ги винаги към съответните институции, за да могат да вземат някакво отношение. Правим го с положителна цел ​- не да пречим, а да насочим вниманието към проблемите, които като специалисти можем да предвидим.

 


-             Какви са подводните камъни в проекта за река Марица?

 


-             На мостовете над реката не е правено обследване. Те са с различни отвори и стабилитет, тъй като са с различно предназначение - 3 транспортни, един пешеходен и един жп мост. В проекта е предвидено укрепване на мостовите устои на съответния мост с габиони. Ние сме против залагането на матраци в кюнето на реката. На Въча имаше габиони с такива матраци и реката ги отнесе. Хората щяха да останат без вода, защото там също е иззет инертен материал. Трябваше да подприщим водата, за да може да отива към кладенците. И това се усети чак след като стана белята - когато и помпите вече не можеха да смучат. Тези матраци могат да служат за укрепване на брега, но не и да се слагат в самата река.

 


Изградените нагоре язовири ​- "Кричим", "Въча", "Антонивановци", "Цанков камък", регулират водата. Но има електроцентрали, които изпускат вода около 60 кубика спонтанно.

 


В такива случаи има опасност водата да излезе извън малкото корито и да залее площадките, които са заложени в проекта. Затова ние апелираме на първо място да се осигури безопасността на хората. Трябва да се преоцени хидрологията наново, да се вземат мерки. Преди да се изгради водното огледало в Кърджали, имаше сирени, които предупреждаваха, когато изпускаха вода от електроцентралата на язовира. Всичко това беше с цел да се предпазят хората. И пак имаше удавени рибари…

 


-             Може ли и в Пловдив да се стигне до жертви?

 


-             При наличие на климатични изменения може да се очакват екстремуми при протичане на високи води, подобни на тези от 2005 г., поради което трябва да бъде извършвано ежегодно почистване на коритото в градския участък от саморасла растителност и наноси. След преоценка на някои от планираните елементи проектът може да бъде реализиран само при почистено корито, цялостно изградена система за наблюдение на оттока в реално време и оповестяване при екстремни случаи, без изграждане на допълнителни препятствия по бермите. 

 


В река като Марица динамичните процеси са необратими. Не може да натиснеш едно копче и да очакваш всичко да се развие според твоя план. Реката е жив организъм, той се променя постоянно. Затова е задължително в новата оценка за въздействие върху околната среда на проекта да се обследват мостовете и да се прецени какъв е стабилитетът им.   

Илияна Караланова

Илияна Караланова

Отговорен редактор Marica.bg

Илияна Караланова е завършила „Славянска филология” в ПУ „П. Хилендарски”. Работила е в Топ ТВ, в. „Труд” и plovdivweek.com. Била е зам.-главен редактор на в. „Строителство Имоти”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (2)

Ончо

Ончо

27.06.2019 | 14:42

Ква е тая дума "стабилитет"? Много нАучна ми се види. И плаче за тояга, май.

Отговори
1 0
ГЮРО

ГЮРО

27.06.2019 | 14:40

Що за тъпня? Вместо да почистят коритото на реката, за да няма прегради за водата при големи приливи, ТИЯ унгели се чудят как да направят точно обратното, само и само за да могат да "усвоят" народните парици за безумни и вредни цели.

Отговори
3 0

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Какво очаквате от промените в кабинета "Борисов 3"?