Общински съветник в Брюксел: Дори съседът ти може да е терорист

Ходете в Пловдив на работа с колело, както правим ние, казва Николас Тавитиан

Николас Тавитиан е роден в Белгия и живее в Завентем, район Брюксел. Общински съветник е от Зелената партия. Бил е независим консултант към Европейската комисия и Европейския парламент. Директор на Общоарменски благотворителен съюз ”Парекордзаган” Европа. Завършил е университетите в Принстън (САЩ), в Стълригн (Великобритания) и Пари - Дофин (Франция). Той посети Пловдив и се срещна с местната организация на „Парекордзаган”

Николас ТАВИТИАН - директор на Общоарменски благотворителен съюз ”Парекордзаган” Европа, общински съветник от Зелената партия  -Идвате от Брюксел, как се живее в окупираната столица на ЕС? 

- Това е извънредна ситуация за нас. Затвориха училищата, градския транспорт, метрото. Властите предупредиха да се избягва събирането на много хора на едно място. Постоянно следяхме новините, децата си бяха вкъщи поне първите дни. Беше трудно да се ходи на работа и някои предпочетоха да си останат у дома. Сега, седмици по-късно, обстановката се нормализира, но тежковъоръжени полицаи пазят училищата, метрото, театрите, кината, административните сгради... Странно е, че точно в Брюксел хора се разхождат с автомати.

-Вижда ли се краят на кризата с бежанците? 

-Видяхме как Европа се справи с бежанците - просто не стори нищо. Всяко правителство действа само за себе си. Нямаше обща стратегия. Някои държави като Швеция обещаха да приемат мигранти, ала после затвориха границите. Досега Европа имаше проблеми с бюджета, с разпределянето на еврофондовете, с еврото. Но всеки е мислил, че ако се появи сериозен проблем, всички държави ще се обединят. Ето случи се бежанската вълна, ала не се обединиха.

Представете си да има конфликт между страна от ЕС и страна извън него, тогава как да сме сигурни, че общността ще я защити? Ако хората започнат да вярват, че Европа няма да ги подкрепи, идва краят на съюза. Тези проблеми са заради липсата на координация между правителствата. Турция, САЩ, Саудитска Арабия и някои западни държави дестабилизираха Сирия и породиха бежанската вълна.

Сега повече от 2 милиона мигранти има в Турция, които идват към Европа. Според мен или трябва да се направи нещо бързо, или ЕС ще започне да се руши. От години общността харчи милиарди, за да стабилизира Сирия, Либия, Египет, а се оказа, че ги дестабилизира. Крайният резултат е бежанска вълна и увеличаване на тероризма.  

-Бил сте независим консултант към ЕК по политиката за околната среда. Ще спасим ли природата?  

 -Европа имаше план - до 2020 година да намали вредните емисии с 20% спрямо 1990 година. Може би ЕС възпроизведе единствената успешна програма за това. Следващите стъпки са да се намалят нивата на вредните емисии: с 40% до 2030 г. и с 80% до 2050-а. Това е голямо предизвикателство, ще стане, ако има иновации и политическа воля. Кварталът в Брюксел - Завентем например, където живея и съм общински съветник, подписа споразумение през миналата година за намаляване на вредните емисии с 20%, но все още няма план как да се случи това. 

-Какво бихме могли да вземем от опита на Брюксел?  

 -Да ходите с колело на работа например. Аз работя в центъра на Брюксел и велосипедът за мен е най-удобният транспорт. Все повече хора в Белгия предпочитат да въртят педали до работното си място. Проблемите в големите градове са транспорт, бедност, престъпност. Често колелото и градският автобус, метрото, са най-желаният начин за придвижване.

Най-трудното обаче е да живеем заедно. В Брюксел най-големият проблем е, че различните етнически групи не си говорят една с друга. Звучи иронично, но може съседите ти да са терористи, а ти да не знаеш, защото не си общуваш с тях. В някои градове се използват тъй наречените социални обществени медиатори.

Например, ако имаш битов конфликт със съседа -  той свири на пиано посред нощ или изхвърля боклука в грешния ден, тогава не звъниш на полицията, а се обаждаш на обществения медиатор. И той помага двамата със съседа да решите проблемите.

В България може да се поучите и от опита на "демокрация на участващите" - преди да построи нова улица, или да реновира къща, администрацията пита всички етногрупи. Правят се обществени съвети и на всички се чува мнението. Така хората разбират, че политиците им служат. 

-Организацията ви ще участва ли с проекти за Пловдив?

-Пловдив е прекрасен град, за втори път съм тук. Впечатлен съм от Стария град. Имате невероятно архитектурно богатство. Организациите на „Парекордзаган” в Пловдив и Европа ще участваме с международни проекти, когато Пловдив стане столица на културата през 2019 година.

Европа на диаспорите                             

Арменската диаспора е много голяма в целия свят. Повече са арменците, които живеят в други държави, отколкото в самата Армения. Разбира се, в Европа има и други диаспори. В политиката обаче не признават диаспора. Има международни закона на малцинствата срещу дискриминацията, но няма политика за диаспорите. И това е проблем. Например децата на диаспората трябва да учат в училище собствения си език. Ще ви дам пример с евреите. Някои започват да си мислят, че евреите в Европа са отговорни за това, което се случва в Палестина от страна на Израел. Защото не виждат разликата от това да си евреин в диаспора и да живееш в държавата Израел. С проекта „Европа на Диаспорите” искаме да се приеме диаспората. В него участват арменци, евреи и роми. В Белгия например има турци, които са белгийски граждани, учат в училищата, плащат си данъците, но турската държава им казва, че са техни граждани. С нашият проект доказваме, че тези хора не принадлежат на Турция, а са част от диаспората в Белгия.

/Марица.бг

Оцени новината

Оцени новината
0/5 от 0 оценки
0/5 от 0 оценки

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай
0 коментара

Анкета

Кое е любимото ви място за отдих и разходка в Пловдив?