Следвайте ни

Нямаме си Лаура Кьовеши и това е големият проблем

Светозар Гледачев пред "Марица"

viber icon

Няма начин  в ситуация като днешната да се спасят всички фирми, ще има фалити

България страда от институционална криза, тя е криза на доверието, а не финансова или икономическа 

Няма да има шок с цените на стоките от първа необходимост, но данъците ще скочат 

У нас банковата система се дави в пари, защото хората и бизнесът няма къде да ги вложат.

 

- Г-н Гледачев, песимист или по-скоро оптимист сте за развитието на кризата у нас?

- Всичко зависи от това как политически ще се развият нещата в следващия месец. Защото политиката е концентриран вид на икономиката. В момента се борят икономически интереси, които се изразяват чрез политиката. Според мен в настоящия момент правителството ще се опита максимално дълго да остане на власт, като дава достатъчно отстъпки на хората, които искат да го свалят. Затова се развързва бюджетът, затова се дават пари на всички, даже и на тези, които не са поискали, като пенсионерите например. Кризата у нас е институционална, тя е криза на доверието, а не е парична или икономическа.

 

- Прогнозите за икономически спад обаче вече се сбъдват...  

- Икономически ситуацията в България не е толкова зле. Хората са недоволни от липсата на перспектива и правова държава, липсва равнопоставеност между тях и бизнесите им. Смущава ги също фактът, че вървим към тоталитарна държава, като при бай Тошо. Няма ли правила в една държава, няма да има и бизнес. Пак казвам, проблемът в момента не е икономически, но борбата се води за едно по-добро икономическо бъдеще на България.

 

- Смятате, че реформи в настоящия момент могат да омекотят ударите от кризата, която е "две в едно" - и икономическа, и здравна?

- Точно липсата на реформи доведе до това да сме най-бедната държава в ЕС. Спомнете си, стартирахме почти наравно с Румъния при влизането в ЕС. Имаше години, когато и средната, и минималната работна заплата в България бяха по-добри от румънските. Развивахме се доста добре, да не се изсилваме, че сме били „балкански тигър”, но действително бяхме добре. Но

за 10 години Румъния ни изпревари по много показатели, защото направи реформи, а ние - не.

Нямаме българска Лаура Кьовеши. А реформи у нас не се правят, защото на държавната хранилка има големи икономически групировки, които точат държавата. В момента олигархическият интерес е като октопод. Реже си по малко от пипалата, но основното остава. А това не е хубаво за никого. Защото след тази политическа криза идва икономическата. Тя няма да ни подмине в никакъв случай, независимо как ще се реши политическата. Ако не се промени ядрото, базата на обществото, в следващите 15-20 години нещата ще са много зле. Ще продължаваме да сме на дъното на ЕС и ще ни сочат с пръст като изоставащи, а може и да се влошават още. Ние не сме толкова важни за ЕС, колкото той е важен за нас. Така че моментът е съдбоносен. Ако се даде възможност на малките фирми да работят спокойно, да няма нагласени обществени поръчки, да има нормална конкуренция, България можеше и да е на местата на Чехия и Словакия.

 

- Като казахте „хранилка”, как ще коментирате вдигането с 30% на заплатите в държавния сектор? Като изключим хората на първа линия в борбата с COVID-19, заслужава ли администрацията по-високи възнаграждения?

- Не. В частния сектор се увеличават възнагражденията на тези хора, без които фирмата не може и на които мениджмънтът държи. А на държавните служители им се увеличават заплатите преди избори - за да са доволни и да гласуват.

Бюрокрацията в България е огромна, а това автоматично създава условия за корупция.

Така че не това е подходът. Пътят е съкращаване на администрацията и масово въвеждане на електронни услуги. От предишната криза насам държавните служители чувствително взимат повече от заетите в частния бизнес. Няма никаква логика тези, които произвеждат блага, да са по-ниско платени от тези, които само ги консумират.

 

- Правителството обяви десетки мерки и програми за спасяване на икономиката. Немалко анализатори обаче смятат, че наливане на общи пари в сектори и бизнеси, които са обречени, не е най-правилният спасителен сценарий. Те не могат да бъдат крепени „на изкуствено дишане” дълго време. Вие как мислите?

- Когато има пожар, се използва вода за гасене. Само че у нас тя не се пръска директно в огъня, а в периферията. Както се сещате, корона кризата е пожарът. Лесно се пилеят пари, които са общи. Според мен това не е правилният подход.

Трябва да се подкрепят конкурентоспособните, работещите предприятия.

Хайде да се замислим, ако някой има 1000 лева свои пари и други, дадени му даром отнякъде, как ще ги разходва? В първия случай си работил цял месец за тях и търсиш най-ниската оферта и най-доброто съотношение цена-качество. А във втория случай -отиваш и купуваш първото нещо, което ти се мерне, да не говорим, че искаш да ти напишат фактура за 1200 лева. Затварям скобата. Но е факт - сходна е политиката по подпомагане и на другите държави в Европа, а и на САЩ, но там по-малко се „усвоява“ като процент.

 

- Не е ли измислена една мярка, която да облекчи всички бизнеси от всички сектори, за да вземат всички глътка въздух в тази трудна ситуация?Да се намали ДДС-то за всички или корпоративният данък например?

-  Не, това не може да се случи. ЕС отдавна ни критикува, че нашият данък печалба е най-ниският в Общността и така ние се превръщаме в офшорна държава. От този факт България може да спечели много, но не се получава точно заради ширещото се чувство на несигурност и липсата на съдебни реформи. Според мен и ДДС-то за определени сектори не трябваше да се пипа, защото няма „важни” и „неважни” бизнеси, а намалението на ставката за ресторантьорите остави горчив вкус у другите и няма да има никакъв ефект. Но, това беше лична договорка на Бойко Борисов с бранша.

Истината е, че в криза с неподозирани мащаби тези, които не са в състояние да оцелеят, не трябва да бъдат спасявани. Защото рано или късно, след като спрат дотациите, те пак ще загинат, ако не са конкурентоспособни. Илюстрирам с пример - на болен в последен стадий на рак да му присадиш сърце, вместо да го дадеш на някой млад човек. Кое е по-добре? И това е фундаментален въпрос, който хората не искат да проумеят, защото не е в тяхна полза.

Хората искат да се дава на всички и по много, но няма откъде.

А и популизмът по целия свят е на мода.

 

- Тристранният съвет прие, че минималното обезщетение за безработица на ден ще скочи от 9 на 12 лева. И това при положение, че се чака нова вълна в Бюрата по труда.

- Това са защитни механизми, които дават сигурност на безработните, че все пак ще имат някакви доходи, колкото да оцелеят. В развитите държави обикновено се практикува така и мярката има положителен ефект. България го прави сега, защото с настъпване на есента наистина се очакват още фалити и уволнения. Друг е въпросът, че на повечето работодатели им е по-изгодно да съкратят работника, за да взима той пари от НОИ и после, като тръгне икономиката, да го назначат отново. Със сигурност знам, че през това време много хора работят тайно. Така обаче се точи НОИ - нашите пари от нашите данъци.

 

- Да очакваме ли повишение на цените на храните и стоките от първа необходимост?

- Не, цените на храните няма да растат. Забелязва се обаче, че страните, които бяха развързали кесиите покрай коронакризата, плахо започват да говорят за увеличаване на данъци. За пример - Англия, и то с много. Предполагам, ще се случи и в много други страни. Бюджетите им се изчерпват и някой трябва да ги напълни.

 

- Депозитите в банките растат. Това също е белег на криза, нали?

- Да, депозитите растат и това е другият голям проблем. У нас банковата система се дави в пари, защото хората и бизнесът няма къде да ги вложат. В момента има около 100 милиарда лева пари на граждани, фирми и финансови институции. Ако икономиката е добра и има къде да се инвестират парите, те ще работят и икономиката ще се развива. Но няма и тези пари не работят, те спят.

 

Светозар Гледачев е един от най-популярните икономисти в България. Завършил е Математическата гимназия в Пловдив, после ВИИ „Карл Маркс" - София, става асистент и докторант на БАН, специализира и квалифицира от University of Delaware и Bank of America. Той е университетски преподавател, частник, консултант и финансист, бил е директор на банка, два холдинга и на няколко предприятия. Има собствено финансово предаване по Пловдивска обществена телевизия и води публични лекции на тема "Лични финанси". Издал е и няколко книги.

Вяра Порязова

Вяра Порязова

Журналист - екип "Бизнес"

Вяра Порязова е завършила „Макроикономика” в ПУ. Има 2-годишна специализация по „Икономическа и политическа журналистика” към ФИСН в ПУ и курс към „Европейски стандарти в медиите”.   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (1)

Фридрих Енгелс

Фридрих Енгелс

03.09.2020 | 14:46

По всички пловдивски издания ли го предлагат този марксист, да си седи само в комунистическата телевизия на Евгени.

Отговори
4 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Ще гласувате ли на извънредните парламентарни избори през юли?