Следвайте ни

Няма властови конфликт Димитров - Тотев в Пловдив

viber icon

 

- Отчетът за работата на предишния Общински съвет показва, че огромната част от предложенията в дневния ред за сесиите се внасят от кмета и заместниците му. Как ще насърчите съветниците да бъдат по-активни?

- Наистина огромният процент от предложенията са входирани от администрацията. Много от общинските съветници не са се възползвали от правата си. По-скоро залагат на питания в залата и изказвания, а не на работа по изработване на предложения. Струва ми се, че от мандат на мандат съветниците стават все по-пасивни в тази посока и това е притеснително.

Като че ли стремежът към реалната работа, проучването на проблема и предлагането на решения отсъства. Надявам се, че в новия мандат това ще се промени.

 

Г-н Държиков, какво донесе Дядо Коледа на Общинския съвет?

Много работа - и в навечерието на Коледа, и веднага след Рождество Христово. Утре (б.р. - днес), ще имаме сесия. Тя ще се проведе в почивен ден, но така се наложи. Сесията е доста дълга - 36 точки, което не е привично за празниците. Но ние затова сме тук - когато и колкото трябва, да работим, така че да ускорим развитието на града.

Администрацията също работи, за да подготви сесията. В крайна сметка ОбС е отражение на работата на администрацията. Когато тя е дейна и натиска педала, ОбС трябва своевременно да разгледа и да дебатира въпросите и предложенията.

Винаги съм казвал, че е важно в постоянните комисии да се работи добре, качествено и задълбочено, за да може на сесията да се дават ясни сигнали към обществото, че съветниците са компетентни и защитават интересите на гражданите.

Как очаквате да мине дебатът за евентуалната кредитна линия от Европейската инвестиционна банка?

За предварителната работа по проучването на кредитната линия чисто технологично администрацията не се нуждае от санкцията на ОбС. Може сама да започне проучването на предложенията на ЕИБ. Но е много добре, че

от самото начало условията по кредитната линия станаха публични и по тях има дебат.

Защото всички кандидат-кметове обещаваха да бъдат открити пред пловдивчани, а сега това се случва.

Смятам, че у общинските съветници съществува разбиране по идеята и се надявам на дебатите да стане ясно на пловдивчани точно за какво става въпрос.

С какво този състав на местния парламент е по-различен от предишните?

 Като състав и като качество още е рано да се каже. Иначе - две трети от съветниците са нови лица и тепърва ще се доказват като професионалисти и като общественици. Сегашните съветници тръгнаха амбициозно, според наблюденията ми от постоянните комисии. Забелязвам стремеж на почти всички групи за конструктивна работа и диалог.

На председателския съвет си говорим на един език въпреки различните виждания. Смятам, че чрез дебатите и аргументираните становища се стига до най-добрите решения за града. Това е

най-важното в този ОбС - готовността за диалог и откритост.  

Един общински съветник освен да е компетентен в своята област, трябва да следи и да се информира за всичко, което влиза в дневния ред. Трябва да обяснява на своите избиратели какви решения се внасят и какво е отношението на различните групи към тях и да сондира мнението на своите избиратели.

Опозицията иска още по-голяма прозрачност на работата на ОбС. Какви стъпки ще предприемете?

Както всичко в живота, и това искане трябва да е добре обмислено и балансирано. Ние от ГЕРБ също сме за повишаване на прозрачността на ОбС. Това обаче трябва да се направи така, че да не спъва работата.

Например решението, че даден съветник отива от една комисия в друга, едва ли е толкова важно, че да се гласува поименно. Има решения, които не са толкова важни. Ако влезем в тази плоскост, всичко да се прави поименно, ще стигнем до една популистка крайност и ще затрудним работата на администрацията.

Всичките решения и документи са качени на сайта на ОбС

и всеки може да се запознае с тях. Освен това на сесията се показва кой как е гласувал на таблото. Ще помислим и как заседанията да се излъчват онлайн. За целта създадохме специална Комисия за промяна на правилника, ще вървим напред и ще се усъвършенстване.

Ние сме за максимална публичност и достъпност до всеки гражданин. Винаги съм адмирирал активността на гражданите към общинските дела, но на гражданите като представители на организации и съсловия, изразители на обществени проблеми, а не на техните лични интереси.

Не е тайна, че в ГЕРБ съществува напрежение между кръговете около Иван Тотев и Здравко Димитров. Дори и в мненията си за кредитната линия те се разминаха. Ще успеете ли да овладеете това противопоставяне?

Подобно напрежение виждам единствено в определени медии, които целенасочено или не, създават конфликт между кмета г-н Димитров и г-н Тотев. Аз лично не съм забелязал явен конфликт за власт между тях. Ето и вчера (четвъртък - б.р.) пихме кафе и обсъждахме дневния ред. Това беше инцидентно събиране, посветено на важни въпроси. Присъства и председателят на общинските съветници от ГЕРБ Йордан Илиев.

Мисля, че амбициите на кмета г-н Димитров и знанията и опитът на г-н Тотев могат да доведат до много добри резултати в управлението на града. Отчитайки качествата на двамата, мисля, че това е добра сплав, която може да помогне за ускореното развитие на Пловдив. Ето - разбра се, че г-н Тотев преди време е започнал разговорите за кредита от ЕИБ. Той също е преценил, че общината има възможност да изтегли такъв кредит. Г-н Димитров може би трябваше да започне разговора по тази тема, но го стартира зам.-кметът по финансите Илия Кирчев, който пък няма опит в политиката. Той обаче даде своето професионално становище. Аз лично съм „за“ усвояването на подобна кредитна линия, защото ускореното развитие и големите проекти, които искаме да се случат в Пловдив, минават през финансиране с кредит при такива изгодни условия. Николай Радев от БСП каза, че тези лихви ще ги изплащат неговите деца и внуци. Така е, но аз пък ще кажа, че и инфраструктурните проекти, които ще бъдат осъществени с тези пари, също ще ги ползват нашите деца и внуци. А те не могат да чакат 25 години и повече, за да се направи мост над Марица, да се построи "Модър - Царевец", да се свърже „Южен“ с „Тракия“ и т.н.

В цял свят се работи с кредити.

Иначе само от собствени приходи ще има да чакаме десетилетия да съберем пари например за мост над Марица. Увеличеният трафик в града може да бъде облекчен единствено с изграждането на нови трасета.

До началото на ноември бяхте зам.-кмет по културата. Какво гласи равносметката Ви за заветната 2019 г.?

За мен културната столица на Европа е титла, която тепърва ще носи дивиденти на Пловдив. ЕСК не са само събитията, които в различните очи са спорни. Спори се дали откриващото събитие е трябвало да стане с онази кула, или не, дали програмата е била възможно най-добрата, дали се е прекалило със съвременните изкуства, дали е трябвало да бъде с повече местни представления и парите да отиват за националното... Това са дълги дебати, които се водят цяла година.

За мен важни са конкретните неща и се гордея, че те станаха. Преди всичко с откриването на двете галерии - „Капана“ и „2019“. Тези изложбени пространства са на световно ниво. Започнахме и ремонта за 1,5 млн. лв. на постоянната експозиция на Градската художествена галерия на ул. „Съборна“. Галерията ще стане прекрасна, ще бъдат приобщени и още пространства. Много работа свършихме и по кино „Космос“. От тази гледна точка годината безспорно е успешна. 

А какво си пожелавате от новата 2020-а?

Преди всичко здраве и повече позитивна енергия в Пловдив. 

 

 

Александър Държиков е роден на 17 април 1958 г. Завършил е технология и управление на транспорта в Русенския университет. В периода 2011-2015 г. е зам.-кмет по обществен ред и транспорт на Пловдив, след това става главен инспектор в ИА „Автомобилна администрация“. През 2017 г. се завръща в общината като зам.-кмет по културата. От ноември е председател на Общинския съвет.

Руслан Йорданов

Руслан Йорданов

Журналист - екип "Култура"

Руслан Йорданов е културен и политически репортер. Магистър по журналистика от СУ „Св. Кл. Охридски“. Носител на награди за журналистика „Черноризец Храбър“ (2010 г.) и „Пловдив“ (2017 г.).   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (0)

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Остана ли ви отпуск за ваканция през лятото?