Следвайте ни

Няма причини Борисов да хвърля оставка

От БСП станаха твърде агресивни по горещите теми, но това не ги прави алтернатива на управляващите, убедена е проф. Антоанета Христова

Проф. Антоанета Христова е завършила политическа психология в Софийския университет. Специализира психотерапия в Международния институт по личностноцентриран подход в Швейцария и политическа психология в САЩ. Главен редактор на сп. "Психологични изследвания". Директор на Института за изследвания на населението и човека в БАН. Работи в областите обществено мнение, публична риторика, политически имидж.

-Преодоляна ли е кризата в управлението на страната? Ще се справят ли ГЕРБ и Патриотите с протестите и напрежението?

-Независимо от това, че има доста лоши новини - покачване на цени на горивата, недоволството на хората с по-ниски доходи, скандали с лидерите на малката коалиция, налице са и други политически сигнали, които разколебават общественото мнение. Отвсякъде се чува послание, което не е опровергано от опозицията, че бюджетът за 2019 г. е най-добрият възможен, който България е имала от началото на прехода досега. Определя се като бюджет, в който за първи път има реални цели. В същото време премиерът е доста гъвкав и отговаря на протестите, така щото почти всеки, излязъл на улицата, е постигнал в дадена степен своята собствена справедливост. Виждаме доста положителни страни и от гледна точка на международната политика на България - успешното европредседателство, активността по отношение на Балканите. Това дава самочувствие на българина. От другата страна са новините, които са знак за липса на добри политически стандарти за поведение, политическо говорене и комуникация, заради което майките на деца с увреждания и сега са на улицата. Проблем е и това, че неравенствата между хората у нас се увеличават.

Постоянно се оплакваме от липсата на образовани кадри, работна сила, а фактически нямаме достатъчно политики, които да превърнат огромната група хора, изпаднали от трудовия пазар поради липса на квалификация и образование, в полезни за икономиката на страната граждани, които си изкарват парите чрез труд. Вината за неслучилите се реформи е на всички политици на прехода.

Ако обобщим - имаме добри и лоши новини. В такава ситуация, когато имаш толкова много факти от двете страни на обществената нагласа към едно и също решение - да одобрявам или не, да протестирам или не. В този смисъл аз не предвиждам излизане на повече хора на улицата. Ако имаме протести, те ще разчитат на това да се прибавят към тях мотивираните за това политически сили и отново моралния аспект ще девалвира.

-Премиерът Борисов този път явно е решен да довърши мандата си. Кое е по-вероятно - пълен трети мандат или избори 2 в 1 догодина, каквито гласове се чуха за предсрочен вот?

-Не бих могла да посоча с днешна дата. Мога да кажа, че премиерът няма основания за предсрочно хвърляне на оставка и явно е мотивиран да довърши мандата си. Няма как в момента да преценим ефекта на евентуални бъдещи нови политически проекти, които още нито са излезли, нито са измерени коректно от социологията.

Ако такъв проект се появи и ако е силно ляв, подкрепящ линията на БСП, би могъл, вероятно, да е дивидент за възможно коалиционно управление на БСП, и да бъде причина за обмисляне на най-добрия период за провеждане на предсрочни избори. Трябва да се има предвид и това, че БСП има сериозни задачи за разрешаване, което не им помага да се заявят като подготвена да управлява партия.

-Защо агресивното опозиционно поведение на БСП не качва процентите им?

-Да, много енергия хвърлят, а няма резултат. Обяснението е много просто - първо, когато крещиш силно за всичко, независимо от основанието, публиката започва да не ти вярва. Трябва да знаеш кога и как да критикуваш, да имаш верен усет за обществените настроения.

Изборът на такава тактика обаче е спасителен за лидера - така Нинова поставя цели, мобилизира своите хора в конкуренция със своя опонент, като в същото време това е и форма на борба срещу вътрешната опозиция. Тези действия само временно забавят развитието на конфликтите.

Корнелия Нинова обаче си отвори прекалено много фронтове. Първоначално тя спечели - повиши подкрепата на БСП, вкара повече депутати в парламента. Но този силен ефект на старта достигна своите ограничения. Изходът е по посока на единение на партията, но въпросът е може ли това да се случи в БСП сега. Струва ми се, че това ще е трудно. Социалистите са в дълбок вътрешен конфликт, който не може да ги представи като алтернатива на управляващите. Да прибавим и това, че историята на управлението на БСП на България не е свързана с успехи. А българинът помни. Така че за да влезе БСП в управление, трябва коалиционен партньор.

-Имат ли потенциал силите около президента да създадат подобен на този нужен за БСП партньор?

- Очакваме да видим. Ако има такъв проект, той ще е с лява платформа, дори допускам, че ще е крайно лява. В такава комбинация е много важно кой ще е лидерът, тъй като президентът не може да бъде лидер в момента по чисто формални причини. Така че е важно кой ще е лидерът, как ще му се развиват отношенията с Корнелия Нинова, тъй като там също е необходим процес на напасване.

Още е рано да се прецени как ще се развият нещата. Но това ще се изчисти в рамките на 2-3 месеца. Ако президентът е решил да играе, проектът трябва да се появи до края на годината. Ако не - тогава ще е от значение представянето на партиите на двата избора догодина.

-Каква ще е съдбата на малката коалиция? Буря в чаша вода ли ще се окаже напрежението между Патриотите?

-Трудно е да се каже дали вицепремиерът Валери Симеонов ще оцелее на поста. Майките постигнаха голяма част от исканията си. Оттук нататък следва голямата битка - как да направиш жена, която се грижи за дете в тежко състояние полезна, най-вече за себе си. Да, нейният смисъл е детето, но такава майка може да има капацитет и за много други дейности. Т.е. цялата система на услуги, която трябва да бъде насочена към тези хора, в България изобщо не е развита. Както не е развита и дългосрочната грижа по отношение на възрастните хора. Майките накараха всички да обърнат поглед към техните проблеми. Но оттук нататък борбата е за следващото подреждане на необходимите социални услуги.

Това, че майките са на улицата, е много добре - те показват, че трябва да има стандарт в политиката. А според този стандарт един политик не може да прави грешки, особено в комуникацията с избирателя, които направи Симеонов.

Впрочем в неговата партия НФСБ би трябвало да има развити стандарти и да няма проблем със смяната на Симеонов на вицепремиерския пост. Това обаче едва ли ще се случи - очевидно е, че партията е малка, може би няма хора, очевидно и егото на лидера е голямо.

Нека обаче да посочим и плюс за Валери Симеонов - той е проевропейската ориентация в тройната коалиция на Патриотите, където Красимир Каракачанов е насочен към Балканите, а Волен Сидеров - към Русия. От тази гледна точка Симеонов е полезен като фактор в малката коалиция, като причината патриотите да бъдат приети и да се вписват в европейския контекст.

Ето - пак имаме плюс и минус, което прави трудно решението. На Борисов му е много трудно да балансира, но той доказа, че е фактор и в тази посока. В резултат от неговата намеса Валери Симеонов се извини на майките. Личеше, че това е компромис от негова страна. Но той все пак го направи заради Борисов, което показва достатъчно силното влияние на премиера.

От друга страна, и тримата партньори в малката коалиция са наясно, че неин разпад и явяване на избори самостоятелно почти сигурно означават всеки от тях да остане извън парламента. Така че дори да се разделят, ще стискат зъби за запазване на статуквото.

-От ДПС като че ли втвърдиха позицията си. Играят ли някаква задкулисна игра?

- Те имат абсолютно системна, устойчива, целенасочена политика да атакуват Патриотите, защото искат да заемат мястото им. ДПС видимо е в добра кондиция. Проблемът им е, че дълго време не са били във властта. Подават сигнали за бъдеща колаборация и с ГЕРБ, и с БСП. Но БСП мисли повече за ляв партньор, отколкото за тях. ГЕРБ също търси всякакви други варианти. Да, Движението за права и свободи е фактор, те са в парламента и не би могло някой да не работи с тях, макар и само по определени политики и закони. Но задачата на ДПС е много трудна. В историята на съществуването си те постепенно заеха позиция да не бъдат желан партньор, тъй като също се свързват с неуспешни правителства, управлявали България. Те просто се опитват да присъстват и да заявяват претенции.

-Очаква се краят на ерата Меркел да предизвика разместване на пластовете в Германия и в Европа. Какви са адекватните действия на България в този сложен пъзел?

- 2018-а беше много добра година за България в международен план. За момента успехът на българската политика минава през добро стратегическо позициониране на премиера в отношенията с основните играчи в Европа. Независимо от това какво ще се случи при съседите, ние изиграхме добре своите карти, за да бъдем видими, в добра позиция и спрямо съседите. Сред специалните гости на откриването на най-голямото летище на Турция именно Бойко Борисов беше единственият премиер, представител на ЕС. Имаме добри отношения, които се дължат и на добрите комуникативни умения на премиера, което го прави успешен политик. Нюхът го води много точно към целта.Трудно е да се прогнозира какво ще се случи в Европа, но имаме добри позиции, които ще ни позволят да се препозиционираме правилно при необходимост.

Хенриета Костова

Ръководител екип „политика“

Хенриета Георгиева е завършила Английска гимназия в Русе, ПУ „Паисий Хилендарски” и Софийския университет, специалност журналистика. От 1993 г. работи в екип Политика на в.”Марица”.   Още

Коментари

За да публикувате коментари трябва да имате профил в сайта

Коментари (0)

Анкета

Ако Община Пловдив разполага с 50 млн. лева за строителство догодина, с какво да започне?