Следвайте ни

Новият шеф на "Градини и паркове": Ще засадим цветя и между блоковете в Пловдив

viber icon

Веселин Козарев, директор на ОП "Градини и паркове" - Пловдив

 

- Г-н Козарев, успяхте ли  като нов директор на общинското предприятие  да се запознаете със служителите и работниците в „Градини и паркове” и какви са впечатленията ви?

- Запознах се не само със служителите и работниците, а и с тяхната работа. Има добри специалисти, чиято професионална кариера почти изцяло е свързана с предприятието, но същевременно съществуват и резерви за повишаване на квалификацията на значителна част от персонала.

Убеден съм, че  крайно наложително е  да се увеличат заплатите  и да се закупи нова техника.

Неслучайно още при встъпването ми в длъжност предложих на общинските съветници в правилника за дейността на предприятието към правомощията на директора да добави и провеждането на квалификационни курсове. Благодарен съм им за подкрепата. Разчитам на партньорство с Аграрния университет и  Професионалната гимназия по архитектура, строителство и геодезия „Арх. Камен Петков“. Квалифицираните кадри са от голямо значение, за да постигнем по-високо ниво при поддържане на зелената система.

- С каква техника се поддържат зелените площи в Пловдив?

- Изключително важно е  да се модернизира материално-техническата база на предприятието. В последните години се закупува предимно нова дребна градинска техника. Има машини по на 15-20 години, които се развалят често.

Приоритетно са ни необходими нови автовишки, с които да оформяме короните или да режем опасните клони на високите дървета. За по-малко от месец, откакто съм в предприятието, 3-4 автомобила с вграден повдигателен механизъм и платформа са минали през ремонт. Това налага промени в графиците и забавя изпълнението на редица санитарни дейности спрямо дърветата. Нужни са ни и нови дробилки за клони. Сега те са само 5 на брой, по-малко дори от автовишките. Налага се да ги разкарваме из целия град, губи се време, а това се отразява на ефективността.  

-Възможно ли е да се увеличат заплатите на работещите в предприятието и да се обнови автопаркът?

- Убеден съм, че  крайно наложително е  да се увеличат заплатите  и да се закупи нова техника. Повечето работници са на минимална заплата - 610 лева. Държим да повишаваме тяхната квалификация, но

 трябва да им предложим и по-добро заплащане.

В момента подготвяме анализ и ще внесем  конкретно предложение по  проблема.

Скоро ще е готов и задълбочен анализ за състоянието на техническата база, който ще предоставим на кмета, за да разгледаме заедно с общината възможностите за финансиране. Надявам се разумните решения, които предложим, да получат подкрепата и на екипа на кмета Здравко Димитров, и  на Общинския съвет. А и на всички пловдивчани, които са особено чувствителни и взискателни към развитието на зелената система.    

- Преди  няколко месеца в Община Пловдив  имаше идея за сливане на ОП „Чистота” и ОП „Градини и паркове” с цел да се подобри работата, но тя не намери подкрепа  и отпадна.  Какви промени възнамерявате да направите в организацията на работата?

- Сред основните ми задачи е да оптимизираме трудовия процес чрез подобряване на техническата база, както и чрез постигане на по-висока ефективност с наличния човешки ресурс.

 Искам с по-малко хора да обслужваме по-големи райони

За Гребната база и други по-големи терени предвиждаме да закупим малогабаритна техника, с която да косим тревата. По този начин един работник само за няколко часа може да окоси пространство, което сега  5-6 души косят на ръка в продължение на няколко дни.

- При встъпване в длъжността обявихте, че желанието ви е междублоковите пространства да се превърнат в зелени зони там, където това е възможно. В новия Общ устройствен план на Пловдив  също се залага отреждане на част от междублокови пространства за зеленина. Как смятате да реализирате тази  идея?

-Междублоковите пространства имат голям потенциал за увеличаване на зелената система в града, стига да бъдат развити правилно. „Градини и паркове“ и сега участва в паркоустройството. Облагородяването на много квартални градинки се извършва от екипи на предприятието. Новият парк на мястото на бившата детска градина „Мир“ например се изгражда с нашето активно участие. Алеите, озеленяването, засаждането на дървета и храсти там са наше дело. За тази дейност обаче сега вземаме хора от поддръжката.

За Гребната база и други по-големи терени предвиждаме да доставим малогабаритна техника за окосяване.

Радвам се, че ОбС прие предложението ми изграждането на нови зелени пространства да се отдели от поддържането на вече съществуващите. Идеята е чрез оптимизиране на организацията да обособим отделна бригада за ново парково строителство по предварително изготвени проекти и за обособяване на зелени площи в междублоковите пространства.  

- Как и кога ще решите дългогодишния проблем на Пловдив - хората да чакат с месеци за окастряне  на  дървета?

-Причината не е в бюрократичните лабиринти, а в ограничения ни ресурс. Разполагаме с 8 бригади и 8 автовишки, които както вече посочих, често излизат от строя. Това допълнително намалява работния ни капацитет и се стига до забавяне при изпълнението на подадените молби и жалби.

Много ми се иска по-бързо да реагираме, така че гражданите да са удовлетворени от нашата работа. Не да чакат с месеци, че и повече, за да отрежем опасно дърво, и тогава това да е повод за радост. Тези дни получих благодарствено писмо от живеещите на ул. „Младежка“ 36 към екипите, които са отрязали изсъхналите дървета около блока им. Благодарят и на бригадата, която добре се грижи за зелените площи в квартала им. Ако разполагаме с повече автовишки и бригади,

 може да приложим по-мащабен подход при санитарната грижа към дърветата -

част от екипите да обработват цели улици, след като експертна комисия с представители и на ландшафтни архитекти от професионалните гилдии са прегледали и дали конкретна препоръка за всяко едно дърво. Все повече се увеличава броят на дърветата, които се нуждаят от оформяне на короните или друга намеса, за да се удължи животът им и се гарантира доброто им развитие. Непременно трябва да намерим работещо решение на този сериозен проблем.

-Какво е вашето мнение за поддръжка на хълмовете и ще се полагат ли повече грижи за зеленина?

-Младежкият хълм, Бунарджика и Дановият хълм са обявени за защитени територии като природни забележителности. Всяка намеса там трябва да е изключително прецизна. Полагаме усилия добре да поддържаме парковите части на хълмовете. Чрез район „Централен“ Община Пловдив продължава да реализира проекти, така че тепетата да станат още по-привлекателни за пловдивчани. Особено важно обаче е как един обект ще се поддържа дори след съвършено реализиран прекрасен проект. Това е отговорността на „Градини и паркове“.

 Задължително ще отделим повече време и ресурс за хълмовете

и ще направим всичко възможно те наистина да бъдат във вида, в който трябва. Обмисляме варианти за преструктуриране на наличния капацитет и се надявам скоро това да даде добри резултати.

- Ще се подменя ли растителността в Пловдив, или пак ще се дава предимство на цветя и рози?

- Цветята и розите са много ефектни, красят града и хората им се радват. Разбира се, че ще продължим да засаждаме цветя, още повече че общината не ги купува, а всички са собствено производство. Средногодишно се засаждат над 3 милиона двусезонни и летни цветя и нямаме намерение да намаляваме броя им, а напротив - да разкрасяваме и междублоковите пространства, които предстои да облагородяваме.

Няма да се  чака  с месеци за кастрене на едно дърво, ако има повече автовишки и работници.

Освен цветята всяка година в Пловдив се засаждат  средно по около 2000 дървета, предимно местни видове. И занапред на първо място сред предпочитанията ни остава чинарът, който доказано е най-подходящият вид за нашите специфични климатични условия, има дълъг живот и висока екологична стойност. Пирамидалният дъб, липата, полският ясен и яворът също се развиват добре на пловдивска почва. Залагаме на видове, които са безопасни за гражданите, а и за инфраструктурата. Близо 800 нови дървета са засадени през пролетта, а през предстоящата есенна кампания ще обогатим зелената система на Пловдив поне с още толкова.

КОЙ Е ВЕСЕЛИН КОЗАРЕВ

Новият директор на ОП "Градини и паркове" Веселин Козарев е на 35 г. Завършил е „Бизнес администрация“ в Европейския колеж по икономика и управление - Пловдив. Магистърската си степен по специалността „Корпоративно управление“ защитава в ПУ„Паисий Хилендарски“.  Има допълнителна специализация  в Института по публична администрация „Подобряване на вътрешните процеси в администрацията чрез е-управление“. В предишния мандат беше зам.-кмет на район „Централен“ в Пловдив с ресори образование, социални дейности, ред, сигурност и интеграция, след това -  началник-отдел „Координация и европейска интеграция“ в Областната администрация и общински съветник от партия "Съюз за Пловдив", в която членува от създаването й.


 
Валентина Йеремиева

Валентина Йеремиева

Журналист - екип "Общество"

Валентина Йеремиева е завършила журналистика в Държавния университет в Санкт Петербург. Работи във вестник "Марица" почти от създаването му. Пише предимно по градските теми. Носител на награда "Пловдив".   Още

Още от категорията

Виж всички

Коментари (9)

Пловдив

Пловдив

13.11.2020 | 23:13

Нищо не разбира от озеленяване, нищо общо няма с това образованието му.... Може да се предполага колко е компетентен... и кой го е назначил

Отговори
3 0
Nina Maikal

Nina Maikal

13.11.2020 | 16:43

V gradinkata do Dom na mladojencite , ste ima li Hubav detski kat?????

Отговори
0 0
Nina Maikal

Nina Maikal

13.11.2020 | 16:42

A gradinkata do dom na mladojencite ste ima li Hubav detski kat????

Отговори
0 0
Асен

Асен

13.11.2020 | 11:00

И спри да крадеш нафта, излагаш се! Лично видях как на ул. Свети Климент № 2, свалят от служебния автомобил Хюндай Теракан 10 литрови туби с гориво.

Отговори
1 0
КАКА ЗДРАВКА

КАКА ЗДРАВКА

12.11.2020 | 14:16

ПУДЕЛИТЕ НА КАКА , ГРБАДЖИЙСКИ ПАТЕРИЧКИ . ПРЕДАТЕЛИ ГАДНИ . ПОЖЕЛАВАМ ВИ ХОРАТА ДА ВИ ИЗТРИЯТ ЗАВИНАГИ.

Отговори
4 0
Гого

Гого

12.11.2020 | 13:36

На края ма ул. Богомил кога ще обърни те внимание зад блока на архитектите. Та всякакви...... завземат общи площи и ги превръщат в частни градински. Пълен кич.

Отговори
4 0
Блоковете около паметника на генерал Радко Димитриев

Блоковете около паметника на генерал Радко Димитриев

12.11.2020 | 11:49

Дали ще обърнете внимание на зелените площи в кв. Гладно поле ? Дойдоха , изсякоха дърветата , изкастреха до дъно храстите и си тръгнаха вашите хора ! На въпрос , защо секат и здрави дървета , а не само сухите клони , отговора е : Така ни е наредено !

Отговори
7 0
Само  цветя  ли?

Само цветя ли?

12.11.2020 | 11:17

В междублоковите пространства има много дънери на отсечени дървета но не засадени на тяхно место други. Инициатори от блоковете засаждат нови но не се опазват от играещи по големи деца в градинките.Служебните лица не вземат под внимание опазването им. А саморазправата е опасна. Дано новия началник обърне внимание.До сега подръжката на междублоковите пространства беше някак си избирателно.

Отговори
8 0
Пловдивчани

Пловдивчани

12.11.2020 | 11:12

Смешко, така ли ти нареди лъжливата кака? Хайде и в градинките да настъпи хаос.

Отговори
9 3

Коментари

Отговор на коментара написан от Премахни

Публикувай

Анкета

Подкрепяте ли новите мерки срещу коронавируса у нас?